Til hovedinnhold

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF

Vi er Norges aller nyeste og Nordens første urbane folkehøgskole – med det grønne skiftet som læreplan og byen som klasserom.

Søk på skolenLinjer

Vil du lære nye ting og gjøre mer av det du har lyst til? Vil du bidra til en grønnere verden og reise til spennende steder og aktiviteter? Vil du kombinere et år på en folkehøyskole med alt en by har å by på?

Da skal du sjekke ut Stavanger Urban Folkehøyskole (StUF) og se hvordan vårt mangfold av aktiviteter og fagtilbud kan treffe deg!

Vi er Norges nyeste folkehøyskole og skal få lov til å skape våre egne tradisjoner fra start av. Det vil vi gjerne invitere deg med på. Vi tror at vi kan få et uforglemmelig år sammen! Vi spår at du her får dyrke lidenskap og felleskap. Her får du møte venner du ennå ikke kjenner. I våre grønne og skjønne hverdager kan du skape minner som skinner. Vi har fag som frigjør, reiser med grønn kulør mot spennende adventure. Her på StUF er både week- and holidays for future.  

Et år på StUF kan forandre mye. Ditt engasjement for en grønnere klode kan her få bli til kunnskaper og kompetanse som er ønsket og etterspurt, både for et næringsliv i omstilling og i videre studieløp. StUFs hovedtemaer – kunnskaper om det grønne skifte og helsefremmende urbanisme – fyller et behov allerede og vil bare bli større i tiden som ligger foran oss. 

Det grønne skiftet kan vi bare få til sammen, derfor trengs det et grønt og felles handlingslaboratorium midt i byen for både læring og næring. Sammen kan vi forandre verden.

Dette står vi for

Vi lover å stå opp og stå på for en grønnere verden! StUF ønsker å være et inspirerende læringsfellesskap for både elever og lærere. StUF vil dyrke mangfold og likeverd og hos oss skal du få utvikle interessene dine i spennende og gode miljøer. Vårt tilbud er tre ting på en gang: mening, gøy og retning.

Stavanger Urban Folkehøyskole sitt verdigrunnlaget er å være frilynt. Frilynt er et vakkert ord som betyr fordomsfri, tolerant og ha et fritt sinn. Vi lover å gjøre vårt beste for å leve opp til dette.           

 

 

Flere fellesfag vil være under de tre hovedtemaene Mening, Gøy og Retning

Mening [kognitiv] Lyst til å finne mer ut av hvordan akkurat du passer inn i en gruppe? Temaene her vil kunne utvikle dine evner til å se deg selv i et større mangfold.

Gøy [emosjonell] Vil du lære metoder som styrker kreativitet din i hverdagen? Vær med å undersøk hvordan dine emosjonelle ressurser og skaperkraft kan brukes også i studie og jobb.

Retning [handling] Her kan du få prøve ut konkrete løsninger på utfordringer og problemstillinger. Hva må til for at vi klarer å handle i ulike situasjoner?

Andre Fellesfag:

 • Lørdagsseminar. Elevstyrt arena med masse spennende muligheter
 • Fine fredag. Presentasjon av elevenes ideer for byen
 • Sans og samling. Morgensamling som skal vekke vår nysgjerrighet
 • Elevrådets time. Elevdemokrati og elevmedvirkning
 • Temauker. Artist in residence på skolen, kunst og aktiviteter i samspill med elevene
 • Steffens seminar. Internasjonalt seminar om klima og skole
 • Urbant Landbruk. Tak for mat

Her er dine muligheter til å forme et spennende skoleår. Plukk og velg blant valgfagene og skap din skolehverdag med fordypning og fornyelse!

Det er med forbehold om endring av noen valgfag, grunnet skoleplanen til StUF er fortsatt i prosess

Arkitektur & delekultur

Byen som gymsal & tikken

Byutvikling & selvutvikling

Cafe repair & fix-It

Design & gjenbruk

Dybdeøkologi & mental helse

I møte med vår tids største utfordring må fornuft og følelser arbeide sammen. Vi skal bli kjent med dypøkologi og årsaker til god mental helse. Livet er kanskje ikke en lek, men å leke er selve livet.

Event management & aktivisme

Galleri gatelangs & åpen mikk

Kultur Impro & PopUp scener

Parkour & skating

Plakatdesign & Risotrykking

Planter & drivhus

Podcast & SoMe

Portugisisk & surfing

Selvpresentasjon & LGBTQ+

Sirkulær økonomi & økologi

Skrivekurs & publisering

Street art & galleri gatelangs

Her får du samarbeide med Nuart, som har stått bak et av Europas mest spennende event; legendariske Nuartfestival. https://artsandculture.google.com/partner/nuart Et kreativt opplegg sammen med byen!

Studiesirkel & veien videre

Urban antropologi & byplanlegging

UrbEx & økoturisme

Vm i deg selv og i samarbeid

Yoga & Land art

Ølbrygging & fermentering

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

SJELEN REISER SAKTE.


Planen er å reise mot Portugal der vi bl.a. kan surfe. Den beste måten å reise på er når selve reisen blir en del av målet. På en urban og grønn folkehøyskole blir dette et eventyr på skinner og en reise for minnebøkene. Vi tar en rund og god togtur gjennom Europa og du vil få delta i uforglemmelige grønne prosjekter i byer som København, Amsterdam, Berlin og Barcelona o.l. Her blir det møter med mennesker og inspirerende initiativer utenfor turiststrømmen.


Ved å reise sakte, kan vi observere endringer og oppleve mer. Du skal få oppleve gatefester og grønne stunt, spise sunt og besøke konserter. Du kan få være med på urban exploration i forlatte soner og knytte bånd til spennende miljøer. Med StUFs sakte reisemåter, eventyrlige steder og meningsfulle oppdrag får du være med på en unik oppdagelsesreise. Vi vil danne vår personlighet gjennom impulser fra andre land og byer. Derfor må vi ha tid til å bli oppdagere og finne rom å utforske. Dette er en måte vi kan bevege oss på og samtidig bli beveget. StUF reiser ut for sterke inntrykk og med lavt klimaavtrykk.

Vi skal de to første årene få bo i en liten grønn oase i byen. Skolen får en stor og vakker hage med to dammer og vår egen bro. Her er det flotte dobbeltrom med wc og dusj på hvert rom. Skolen har noen enkeltrom, om du har behov for enkeltrom kan du søke om dette. Det koster 8 650 kr ekstra for et enkeltrom pr år.

Fasiliteter

På StUF har vi blant annet:

 • Nyoppussede rom med eget bad
 • elevbibliotek
 • Stor grønn hage
 • To fellesbalkonger
 • Storkjøkken
 • Elevkjøkken
 • Flere koselige stuer
 • Spisesal
 • Sykkelparkering
 • Godt utstyrte klasserom

Finn reiserute fra der du bor

Skolen ligger i Stavanger by, like ved er Mosvannet, et fint turområdet som har et nytt utendørs svømmebasseng med trimfasiliteter. Det er kort vei gjennom koselige gater på vakre Egenes ned til bysentrum med fargegaten, cafeer, spennende gjenbruksbutikker og livlig handel.

Stavanger har små hvite hus med blomstrende hager, en av europas beste streetart-festivaler, nye kunstscener, vibrerende musikkfestivaler, streetfood og matfestivaler. Her skal vi henge i parker, eller ta en tur til bystrendene som Godalen og Vaulen. De flotte jærstrendene med surfemuligheter ligger bare noen togstasjoner unna.

 

Utforsk Stavanger/byguide

Nuart (street art i Stavanger)

 

 

 

Mandag – Fredag

08.15 - 08.45: Frokost

08.45 - 09.00: Morgensamling

09.15 - 12.00: Skoletime

12.15 - 12.45: Lunsj

13.00 - 14.45: Skoletime

Lørdag:

09.45-13.30: 4 skoletimer

Timetallet vil variere fra dag til dag. Det kan bli noe obligatorisk undervisning også på ettermiddags- og kveldstid som lørdagsseminarer.

Noen helger blir det elevkveld på kveldstid, mens andre er frihelger. 

 • 19.august - Internat åpner for elever
 • 22.august - Skolestart
 • 10-16.oktober - Høstferie
 • 17.desember - Juleferie
 • 5.januar - Skolestart
 • 27.februar-5.mars - Vinterferie 
 • 31.mars-11.april - Påskeferie
 • 15.mai - Internat stenger 

Reiseperiode antas å bli i mars/april.

Bærekraftfestivalen blir første uken i mai.

Stipendiatene lager egen ukeplan for tilbud om elevaktiviteter ukentlig. Målet er at du som elev skal ha ulike fritidstilbud.

Aktiviteter og turer - kan også foregå på ettermiddags- og kveldstid. Dette vil da være obligatorisk deltakelse for alle elever. 

18 år

Bygninger

Stavanger Urban Folkehøyskole skal de to første årene få leie i et eldre flott bygg i en liten grønn oase i byen. Bygget er universelt utformet, det har heis og er godt tilrettelagt. 

Mat

StUF tilbyr også glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasninger til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg. I tillegg tilbyr vi vegetarmat til de som ønsker det. Dersom du har spesielle behov i matveien, må dette kommuniseres til skolen i forbindelse med søknad. Ved matallergi ber skolen om at dokumentasjon fremlegges i forkant av skoleåret.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det lar seg gjøre, slik at det blir mulig for deg å delta på linje med de andre. For at vi skal kunne tilby et tilrettelagt opplegg, er det avgjørende med informasjon og åpen dialog i forbindelse med søknadsprosessen

Marko Iversen Kanic

Lærer

Mia Koch

Lærer

Andreas Eliassen

Lærer og vaktmester

Noah Kellerhals

Lærer og kokk

Teresa Burgos

Lærer

Maria Nåden Eike

Miljøarbeider

Geir Bakken

Rektor

Caroline Harnesk

Administrasjon og økonomi leder

Trine Mangersnes

Inspektør

Linjer på Stavanger Urban Folkehøgskole StUF

Brett: Surf, skate & snowboard

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Foran og bak kamera: film- og skuespillerteknikk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Minihus & urbanisme

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Stipendiatlinje

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
Helårskurs35 t/ukeFrilynt

Urbant landbruk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Programmering & utvikling

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Mat for fat

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

ReDu: Design og redesign - klær og mote/interiør

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Sosialt entreprenørskap og lederutvikling

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Halvårskurs høst: Film og skuespiller teknikk.

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
Halvårskurs høstFrilynt

Halvårskurs høst: Urbant landbruk og matlaging

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
Halvårskurs høstFrilynt

Halvårskurs: Minihus og urbanisme.

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
Halvårskurs høstFrilynt

Halvårslinje Tverrfaglig

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
Halvårskurs høstFrilynt

Halvårskurs vår: Design og redesign: Søm/DIY

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
Halvårskurs vårFrilynt

Halvårskurs: Design og Redesign Søm/DIY-høst

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
Halvårskurs vårFrilynt
Søk på skolen

Fra bloggen

Snart klar for åpning av ny grønn folkehøgskole

Gjenbruksmøblene er på plass og bikubene er i gang med å produsere honning. Om få uker kommer også de aller første elevene til Stavanger Urban ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen