Til hovedinnhold

Kunne tenke deg et år fylt med nye ferdigheter i søm, omsøm, design, mønsterkonstruksjon og reparasjon? Eller lære strikking, broderi, silketrykk og upcycling? Mulighetene er mange hos oss på StUF!

På Søm, Slow fashion & Redesign vil du lære å skape din egen, unike stil med omhu for gode materialer og teknikker som gjør at din egensydde garderobe vil kunne vare lenge. Ønsker du å løsrive deg fra raskt skiftende trender og fast fashion? På StUF vil du få kunnskap om dagens tekstilindustri som gir deg forutsetninger for å kunne ta gode, bevisste valg i eget arbeid og eget forbruk. 

Her er du velkommen som både som nybegynner eller mer erfaren. Nivået vil tilpasses den enkelte slik at du får et læringsrikt år uansett forkunnskaper

På Søm og Omsøm vil du få stor frihet i hva du vil sy, slik at det ferdige produktet er noe som passer deg og din stil. Slik vil du ende opp med plagg du ønsker å bruke og ta vare på fremfor å kjøpe nytt.  

Med Stavanger som hovedkvarter får du besøke kule gjenbruksbutikker og spennende lokale aktører innen tekstil og design. Du får utforske ulike byrom med kreativ og praktisk innfallvinkel i spennende prosjekter med eksterne og interne samarbeidspartnere. Om du er interessert i motestudier får du mulighet til å jobbe med portefølje. 

Med én ukes Norgestur og to ukers interrail i Europa vil du få møte designere, bedrifter, fabrikker og næringsdrivende som jobber med mote- og materialproduksjon. Her får du et aktivt år hvor du kan dyrke din kreativitet og utvikle dine ferdigheter. 

 Om du brenner for design og miljø er dette linjen for deg! 

For deg som vil tenke og lage design og redesign. Du er velkommen som nybegynner eller erfaren. Her får du et aktivt år der du kan dyrke din kreativitet og utvikle dine ferdigheter.

Dette vil du lære

 • Redesign, omsøm og oppsirkulering av gjenbrukstekstiler 
 • Slow fashion, forbrukerbevissthet og miljøkunnskap   
 • Grunnleggende sømteknikk, enkel mønsterkonstruksjon og -forståelse 
 • Reparasjon  
 • Justeringer og tilpasninger 
 • Idéutvikling og designprosess
 • Kunnskap om ulike tekstile materialer
 • Tekstiltrykk og plantefarging 
 • Zero waste og restefest 
 • Håndarbeidsteknikker som strikking, broderi, hekling mm.

Våre forventninger til deg

 • Elsker å være kreativ og praktisk  
 • Lære å sy om og øke verdi på eksisterende klesplagg  
 • Er glad i klær og mote 
 • Ønsker å sy og lære mer om søm  
 • Ønsker å lære hvordan man kan øke et klesplaggs verdi for å forlenge dens liv i bruk  
 • Er nysgjerrig på søm og mote som et potensielt studie- eller yrkesvalg
 • Tålmodighet er en bonus:) 
 • Initiativ og drivkraft i egne og felles prosjekter

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

SJELEN REISER SAKTE.

Det sies at den beste måten å reise på er når selve reisen blir en del av målet.

Velkommen til en reise du ikke kan få noen andre steder enn på StUF! På en urban og grønn folkehøyskole blir dette et eventyr på skinner og en reise for minnebøkene. StUF vil reise ut for å fange sterke inntrykk og etterlate lave klimaavtrykk.

Her blir det møter med mennesker og inspirerende initiativer utenfor turiststrømmen. Du skal få oppleve gatefester og grønne stunt, spise sunt og besøke konserter. Du kan få være med på urban exploration (UrbEx) i forlatte soner og knytte bånd til interesante miljøer. På turen vil du få delta i grønne prosjekter i spennende byer.

Når du reiser får du muligheter til å forme og danne din personlighet gjennom impulser fra andre land og byer. Når du reiser sakte, får du observere endringer og oppleve mer. Da får vi tid til å bli oppdagere og finne steder og rom å utforske.

Med StUFs sakte reisemåter, eventyrlige steder og meningsfulle oppdrag får du være med på en helt unik oppdagelse- og dannelsesreise.  Dette er en måte du kan bevege deg på, og samtidig bli beveget av det du møter. 

Eini Øien

Linjelærer

Eini Øien er utdannet faglærer i design, kunst og håndverk med fokus på søm, omsøm og tekstiltrykk fra OsloMet. I tillegg er hun utdannet prosjektleder i kunst og kreativ næring fra Westerdals Oslo ACT, blant annet med erfaring fra arbeid med kunst- og motefestival i Oslo. Med erfaring fra husflid, bunadssøm, og flere spennende håndarbeidsteknikker, er Eini en hyggelig og engasjert faglærer.

Epost: eini.oien@stufskole.no
Instagram: @handverkshverdag

Mandag – Fredag

08.15 - 08.45: Frokost

08.45 - 09.00: Morgensamling

09.15 - 12.00: Skoletime

12.15 - 12.45: Lunsj

13.00 - 14.45: Skoletime

Lørdag:

09.45-13.30: 4 skoletimer

Timetallet vil variere fra dag til dag. Det kan bli noe obligatorisk undervisning også på ettermiddags- og kveldstid som lørdagsseminarer.

Noen helger blir det elevkveld på kveldstid, mens andre er frihelger. 

 •  

Reiseperiode antas å bli i mars/april.

Bærekraftfestivalen blir første uken i mai.

Her er dine muligheter til å forme et spennende skoleår. Plukk og velg blant valgfagene og skap din skolehverdag med fordypning og fornyelse!

Det er med forbehold om endring av noen valgfag, grunnet skoleplanen til StUF er fortsatt i prosess

Brettspill & andre fantastiske fritidsinteresser

Valgfaget hvor det bar er fantasien som setter grenser. Digger du brett- , data-, rolle- og miniatyrspill? Hva med laiv, fabelprosa, cosplay eller vil du fange gullsnoppen? Her er det fritt fram.

Fekting

Fekting er en herlig sport som utvikler din reaksjonsevne, strategi, spenst – alt sammen i et godt miljø. Like ved skolen, i et nytt fekteanlegg, med en super trener har du muligheter til å prøve deg

Hvordan få ting til!

Her kan du lære hvordan du legger planer, får troen på at det skal gå, blir en pådriver og virkeliggjør drømmene din.

Dans

Her får du danseglede og variasjon. Stavanger har også spennende scener og et rikt danseliv. Lær av dyktige dansere som lever og puster dans.

Ølbrygging

Aldri lagt øl før sier du? Lær den edle kusten å lage håndlaget øl. Her får du lære av ekte bryggemester.

Filosofi

En verden i endring, rask utvikling og øyeblikkets tyranni. Vi trenger å løfte blikket og stille de store spørsmålene. Dannelse og filosofi handler om grunnleggende prosesser og kjærlighet til visdom.

Ville vekster og sanking

Vær med på å sanke gratis, ureist, naturlig, helsebringende vekster som du kan bruke til og i mat, lage egen te, krydder, salver osv.

Personlig økonomi

Hvordan få pengene til å strekke til. Smarte økonomiske tips og muligheter. Lær å bli konge over egen konto.

Galleri gatelangs

Hvordan bruke gaten som kreativ rom for dine utrykk og kunstprosjekter. Kunsten å balansere mellom tillatelse og tilgivelse.

Lær å bli en fikser.

Fiksing av dingser og fiksefest. Her har du det gøy mens du lærer å reparere! Og så arrangerer vi fiksefest.

Street art

Her får du samarbeide med Nuart, som har stått bak et av Europas mest spennende event; legendariske Nuartfestival. https://artsandculture.google.com/partner/nuart Et kreativt opplegg sammen med byen!

Dybdeøkologi & mental helse

I møte med vår tids største utfordring må fornuft og følelser arbeide sammen. Vi skal bli kjent med dypøkologi og årsaker til god mental helse. Livet er kanskje ikke en lek, men å leke er selve livet.

Koble fra, koble ut og koble på.

Fra FOMO til JOMO. Hvordan kan du logge deg mer av fra sosiale medier. Vi prøver metoder for å finne digital ro, og vi oppdager hva som skjer når vi kobler oss på en større rytme i f.eks. naturen.

Modelering & leire

Leire! Verdens mest bærekraftige materiale. Lær hvordan du kan være kreativ ut ifra geometriske grunnformer. Gode og tydelige metoder for å bli skapende i tre dimensjoner

Parkour

Parkour har sitt hjem i urbane omgivelser. Her kan du få lære grunnleggende metoder og kombinere ulike teknikker som klatring, løping, hopping og balansering.

Selvpresentasjon

Her får du morsomme oppgaver på mange nivåer når vi kreativt øver oss i hvordan vi vil presentere oss. Finn og vis fram forskjellige sider hos deg selv!

Sirkulær økonomi & økologi

Skriveglede & publisering

Vm i deg selv og i samarbeid

Styrketrening for viljestyrken. Å mestre en øvelse er en god øvelse i å bli mester. Skreddersydd treningsprogram for å bli mer deg.

Planter & drivhus

Studiesirkel & veien videre

Yoga

Den grønne folkehøyskolen i byen. Stavanger gir deg mangfold og kulturtilbud, og på StUF får du god tid og mange rom.

 • Friromditt meningsfylte år med inspirerende linjer, i samspill med byen!
 •  
 • Pusteromdin tid for å finne deg selv, og andre!
 •  
 • Handlingsromdine muligheter til å gjøre feil, og finne riktig retning!  
 •  

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 135 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Urban safari gjennom Europa
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 135 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 135 000,-
(13 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Dette er de nye folkehøgskolene

En ligger ute i havgapet og den andre midt i en av landets største byer. Bli bedre kjent med de to nyeste folkehøgskolene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Design & Fashion

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klær, Mote & Design - Europa og USA​

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Fashion Klær Design/Redesign - Paris og London

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Fashion, design og redesign

Sandefjord folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Kreativ saum og strikk

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Design klær Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Kreativ Reise

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Søm av klær og kreativt design

Jæren Folkehøgskule
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

SKAP Redesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Tekstil, søm og tradisjonshåndverk

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Cosplay

Namdals folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs17 t/ukeFrilynt