Til hovedinnhold

Instarail - Foto, Reiser og Opplevelser - Europa

Søk på linja

Lær å ta wow-bilder som skil seg ut i mengden! Med kameraet i handa opplever vi by og natur på jakt etter gode motiv og fotospots. Interrail-turen planlegg vi saman! Verda er vårt lerret.

Liker du å fange øyeblikk med kameraet ditt? Saman skal vi oppleve det beste norsk natur har å by på og vi skal utforske kreativiteten gjennom praktiske foto-oppgåver, både i studio og utandørs.

Du vil oppleva:

Kameraet er med overalt! 

Årets reise-høgdepunkt blir ein 2-3 vekes Interrail-tur gjennom Europa. Den planlegg vi i lag. Berlin, Praha, Budapest, Alpene, Milano, Barcelona, Paris. Me utvider horisonten vår med kontinentets mange inntrykk. Vi vil sitte igjen med ein masse fantastiske kultur-opplevingar saman, og ikkje minst mange fine bilder.

Vi drar på mange turar og arrangement i by og friluft, der målet for kvar tur er å fange unike bilder. Du vil lære å meistre kameraet ditt og kva du bør tenke på for å få det meste ut av kvar situasjon. 

Vi arbeider med redigering, bildebehandling og kunsten å velge ut dei gode bileta. Slik får me dei flottaste bildene til bruk i sosiale media, trykk og utstilling. 

På slutten av året arrangerer vi ei storslått fotoutstilling med alt det beste de har laga.

I tillegg kan du bli med på kajakkturar, overnatting i telt og under åpen himmel i hengekøyer, båttur med veteranskipet MS Sunnhordland, ski- og snowboard-tur til Hovden og mykje anna gøy!

Er du glad i å ta bilder, reise, utforske by og natur og fange øyeblikket, så er dette linja for deg! Ingen forkunnskaper er nødvendige. Linja passer like godt for nybegynnere som meir erfarne.

Dette vil du lære

 • Fotoredigering i Lightroom og Photoshop
 • Videoredigering i Davinci Resolve
 • Ulike fotosjangrar som portrett, action, fotojournalistikk mm.
 • Fotografering med drone
 • Lyssetting i studio
 • Komposisjonsregler og bildeanalyse
 • Grunnleggende friluftsliv og turplanlegging
 • Visuell historieforteljing
 • Innstillinger på ditt kamera
 • Kajakkpadling

Og mykje meir!

Våre forventninger til deg

At du er klar for eit variert og spennande år, fyllt med mange nye aktiviteter. At du ønsker eit år som utfordrer deg litt, men kor du også kan utfordre oss, og bidra til eit positivt læremiljø i klassen.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Når våren kjem reiser linja på interrail gjennom Europa. Du som elev vil vere med å planlegge ei spennande reise fylt med opplevingar og aktivitetar du og klassen ønsker.

Våre turar er unike opplevingar som ofta er vanskeleg å gjennomføra på eigahand, som fjordcruise med veteranskip i nydelege Hardangerfjorden. Du vil reisa på ulike turar nært og fjernt. Nokre turar er knytt opp til dei enkelte linjene, mens andre er felles for skulen.

Vintereventyr til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når vinteren slår til reiser me inn til Hovden for dager med ski og alpint. Her er det mogeleg for flate turer, slalom, slakke turer, aking, toppturer, bratte turer eller veldig bratte turer. Noko for alle nivå!

Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skuleåret får ein pang-start med at heile skulen reiser på tur med Veteranskipet MS Sunnhordland inn i vakre Hardangerfjorden og rundt i Øyriket Sunnhordland. Me opplever flotte stoppestader og nyter vakker natur og unike sund ombord i eit historisk skip!

Yngve Eikeland Øvregard

Linjelærar

I tillegg til ei lang fartstid som klipper i media-bransjen, har Yngve også ein stor lidenskap for stillsfotografiet. 

Han elsker det er å fortelje ei god historie i eitt enkelt bilde.

Ved siden av lærarjobben arbeidar Yngve som klipper og fotograf, og har mellom anna hatt bilder på trykk i DNT si jubileumsbok.

Yngve trivst best når det skjer mykje og elevane har rom til å utvikla seg som fotografar.

Epost: Yngve@Stordfhs.no
Telefon: 412 71 004

 • Skulestart: 20.august 2023
 • Haustferie: 6. -15. oktober (6. okt. fri frå kl. 12)
 • Juleferie: 15. desember til 3. januar (15.des. fri frå kl. 12)
 • Vinterferie fredag 23.februar til 3. mars. (23.feb. fri frå kl. 12)
 • Påskeferie 22. mars - 2.april (22.mars fri frå kl. 12)
 • Avslutningsfest 11. mai
 • Avreise 12. mai

Her kan du velja og tilpassa skuleåret akkurat slik du vil. Ved Stord Folkehøgskule har du ein omfattande meny av valfag. Valfaga varierer i omfang, og du kan velje 1-3 valfag for kvar termin. Nokre varer ein heil dag, andre går over to eller tre skuletimar.

Klatring

Foregår i klatreveggen inne på vikahaugane, om været tillet det kan det bli uteklatring/rapellering. Lære å sikre, øve på klatring, få teknikktips.

Kreativ Maling

Spray-boksar, akryl, børstar og vassmaling. Her får du lære om maleteknikkar, og mala dine eigne kreasjoner.

Mixology Mocktail Bartending

På skulen har me vår eigen alkoholfrie bar. Lær deg å laga moctails, utforska spanande smakskombinasjonar, laga eigen garnityr, å skapa stemning og å møta menneske.

Psykologi og mindfullsness

Å vere bevisst på sine omgivnader, tenke og forstå verden rundt seg og vere med i øyeblikket er noko som kan trenast og lærast opp. Her senker me skuldrene og fokuserer på det menneskelege.

Skyting

Her vil du få høve til å fordjupe og praktisere skytterkunsten, ved anlegget til Stord Skyttarlag på Stord. Eige gevær eller lån av oss!

Standup

Me lærar oss standup-kunsten, fokuserar på humor, timing og scenepresentasjon. Veldig gøy, og utruleg god stemning.

Trening, helse og kosthald

Lær mer om hvordan kosthold og trening påvirker helsen din, og få hjelp til å lage egne treningsprogram for dine behov. Kvar økt startar med litt teori, før me går over til praksis i treningsstudio.

Verdensrekorden

Har du nokonsinne drøymd om å inneha ein verdensrekord? Dette valfaget går ut på å planlegga og gjennomføra eit verdensrekordforsøk. Verdens største pepperkake(by), verdens lengste intervju, o.l.

Volleyball

Volleyball er intenst, gøyalt og svært god trening! Og ikkje minst ein utruleg lærerik lagsport nesten alle har vore med på!

Brettspel og Sjakk

Brettspel er sosialt, underhaldande, lærerrikt, utfordrande og gøy. Den vanvittige store variasjonen i ulike spel vil gi deg mange utfordringar og kjekke opplevingar.

Escape Room Sunnhordland

I dette faget skal du besøke ulike Escape room i vårt nærområde, og designe, planlegge og bygge eit Escape Room sjølv. Ulikt, lærerikt og veldig spennande fag!

Mobilfoto

Me utforskar by og natur armert utelukkande med mobilkameraet. Me forsøker å knipsa dei flotte augneblikka.

Natur og miljøvern

Lær om korleis me tar vare på naturen, kva som skal til for artsmangfald, og bli med å utforsk ulike naturtypar med eigne auge.

Podcast og radio

I vårt eige lydstudio lærer me å laga podcast og radio-sendingar. Kva skal til for å underhalde og korleis når ein ut til folk?

Stop motion

Stop motion er en animasjonsteknikk. Vi tar ett bilde av et stillestående objekt, flytter objektet, tar ett nytt bilde, flytter objektet igjen osv, og til slutt sitter vi igjen med en leken animasjon.

Strikking

Lær å strikk, lag dine eigne klede, både avansert og enkelt.

Baking

Me er på kjøkkenet og bakar til vår eigen kafe.

Teikning/måling

Her får du mulighet til å prøva ulike teknikkar på eiga hand, sjå på ulike former for teikning og maling

Alternativt ballspill + fotball

I dette valgfaget får du mulighet til å teste ut alternative ballspill. Flagfootball, Tchoukball med mer.

Dungeons & Dragons

Innlevelse, terningar, grotter, drakar, magi og humor. Har du funne din karakter og bestemt deg for eventyr, eller vert du sitjande i byen og krangla med vaktane? Opp til deg!

Esport

Viss du vil spisse deg litt inn på Esport gjennom skuleåret, er dette faget for deg. Du kan fordjupe deg i diverse gaming, som Fortnite, League of Legends, Warzone, CS, Apex, Starcraft eller andre.

Fantasy Premier League

Vi danner en egen liga på skolen og møtes for å diskutere taktikk, før vi kårer rundens vinner.

Filmklubben

Me ser notoriske filmklassikarar, drøfter og diskuterar kva desse betyr og kva som har gitt opphav til dei. Knasker popkorn og slapper av.

Mobilitet/Stretch/ Relax

Lær å kjenn din eigen kropp, strekk, føl og slapp av i kroppens mange muskler. Me går gjennom mobilitetsøvelsar for å læra om førebygging av skader, balansen i ein glad kropp og velbehag.

Årbok

Alle veit at det er veldig kjekt å ha gode minner frå folkehøgskulen til å sjå tilbake på i etterkant. Har du ein liten skribent i magen, eller likar godt å ta bilder? Då kan årbok-valfag vere for deg

Båtførarprøven

Pris: 3 000,-

Ta båtførarlappen saman med Redningsselskapet på folkehøgskulen. Dette er eit tilbod alle kan få uavhengig av andre valfag.

Dykking

Pris: 5 000,-

Teoretisk opplæring, praktisk opplæring i basseng og dykk i fjorden. Du får dykkerlappen og vil kunne dykke på egenhånd ned til 20 m dybde. Utforske vrak og korallrev i skjærgården. Krev litt utstyr.

Idrettsmassasje

Her får du lære om å ta vare på deg sjølv. Ved siden av trening, gjennom ein kontordag eller for å støtte opp eller førebygge skader. Idrettsmassasje er svært nyttig for aktive personer.

Maratonet!

Har du vurdert å trene deg opp til maraton? På slutten av skuleåret arrangeres Sunnhordland Maraton, gjennom året vil ein kunne vere med på gøy og aktiv maraton-trening fram mot løpet!

Mykje løye

Klatring inne, rapellering ute, ut i båt til fyrøya, gaming, tur inn i eit tre, skogstur til ei stor grotte, flyting i overlevelsesdrakt...rett og slett mykje løye

Show: Dans & teater

Me regisesserer og øver inn sketsjar og dansenummer for opptreden og framføring for medelevar og kvarandre.

Kjøkken, hybel og gatemat

Her får du læra å laga spanande, rimelege, næringsrike og enkler rettar som de kan laga til dykk sjølv eller til sosiale settingar. Me lagar alt frå norsk tradisjonsmat til internasjonale rettar.

Låtskriving og musikkproduksjon

Dyrk di kreative stemme, og lag musikk – anten gjennom PC-skjermen eller på instrumentet ditt. Her får du tid til å skrive, ro og fred til å skape, samt producer-, og låtskriver-tips.

Heilårsbading

Me går ut kvar veka for for å bade i sjøen, uansett vær og vind.

Innsats for andre

I dette valfaget skal me planlegge og arrangere sosiale treffpunkt for folk utanfor skulen.

Bokklubben

Me trekker oss litt vekk og besøker det store Biblioteket i Leirvik. Me lærer om viktige bøker og les i fellesskap uten forstyrringar. OBS: Du får fullstendig fri frå mobilen!

Forbetre VGS-fag

Treng du å ta opp nokre fag, eller få betre karakter? Då kan du få hjelp og god tid til å fokusere på dette her.

Stord Folkehøgskule er ein variert, kreativ og moderne skule - i hjarta av Vestlandet og midt i kystbyen Stord mellom Bergen og Stavanger. Her er det fleire varierte linjer, elevar frå heile landet, godt sosialt og inkluderande skulemiljø, og mange aktivitetar og valfag å fylla skulekvardagen og fritida med.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 126 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • 4 måltid kvar dag
 • Turar i skulen sin regi
 • Studietur: Vintereventyr til Hovden
 • Studietur: Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet
 • Studietur: Interrail Europa - Kontinentet på sitt beste!
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 126 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 126 000,-
(12 600,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Inkluderar interrailturen i Europa.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Interrail Europa - Kontinentet på sitt beste!
 • Noen ekstra måltider på studietur Interrail Europa - Kontinentet på sitt beste! (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Fotostudio
 • Fotopakken til Adobe for redigering
 • Drone
 • Høgkvalitets fotoprinter
 • Telt
 • Hengekøyer
 • Lavvo
 • Stormkjøkken
 • Tur utstyr: (Spade, øks, sag, kniv osv)
 • Kajakker/kano
 • Våtdrakt
 • Flytevestar
 • Skøyter (nokre til utlåns)
 • Ski (nokre til utlåns)
 • Båt
 • Fiskestenger

Dette utstyret må du stille med selv

 • Digitalt speilrefleks- eller systemkamera
 • Laptop for redigering
 • Sykkel
 • Ryggsekk minst 60L tursekk og mindre dagstursekk
 • Liggjeunderlag og sovepose (3-sesong)
 • Vindtett/vanntett jakke og bukse: Litt stor vindtett/vanntett ytterbekledning.
 • Vinterjakke- og bukse
 • Fjellstøvlar og vanntette tursko
 • Tjukk genser (helst ull)
 • Minst 2 sett ullundertøy
 • Ullsokkar, Lue, Vottar og Skjerf/hals

Bygninger

Vår heis er liten, men går til alle etasjar, og rullestolheis/ramper på grunnplan til alle nivå. Vår bygningsmasse er delvis tilgjengelig for rullestol. Utearealet er universelt utforma og tilgjengeleg for alle.

 • Alle våre rom har eige bad og toalett.
 • Me har 2 HC-toalett i undervisingsareal.
 • Me har 2 kvilerom, og diverse opphaldsareal.
 • Skulen har fastmontert høgttalaranlegg.

Ta kontakt med oss om for å høre kva me kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Mat

Me tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpassingar til andre allergiar. Gi oss beskjed i god tid slik at me kan legga til rette for deg.
Me tilbyr også vegetar og vegansk mat til dei som ønsker det. Om det er mat du ikkje et av religiøse årsaker eller av andre grunnar, ta kontakt med oss.

Faglig og sosialt

Me tilpassar så langt det er mogeleg, slik at det blir mogeleg for deg å delta på lik linje med dei andre.

 • Å tilpassa utstyr, som hev og senk-bord.
 • Tilrettelegga for pausar
 • Finna alternative løysingar om aktivitetane vert for omfattande
 • Me har fokus på ein god og trygg oppstart og eit inkluderande miljø
 • Me har sosiallærar/internatleiar/andre tilsette som du kan snakka med om du ønsker det

Ta kontakt med oss for å høyra kva me kan gjera for å tilrettelegga for dine behov.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Tom-Sindre og Helene

Vanskeleg å forklare så mye mer enn at det ble et år for livet. Vi har fått tid til å bygge tette vennskap og lært utrulig mykje om det å bli voksen og selvstendig.

Tom-Sindre og Helene
Selma Winther

Noen ganger tar livet deg med på eventyr du aldri ellers ville fått. Folkehøgskole var et slikt eventyr, og jeg ville aldri vore det foruten.

Frå bloggen

Guri Melby: - Folkehøgskole er slett ikke utdatert

Med de ordene åpnet leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby i dag splitter nye Stord folkehøgskule. Søndag flytter 95 spente elever inn i ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Global foto

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Heilårskurs16 t/ukeKristen

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto og video - Kreativ innholdsproduksjon

Danvik Folkehøgskole
HeilårskursKristen

Foto

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Analogfoto

Lofoten folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Heilårskurs24 t/ukeKristen

Foto Film Friluftsliv

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Kontakt skulen
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Villmark

Alta folkehøgskole
HeilårskursKristen

Foto

Sund folkehøgskole
Heilårskurs18 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Få ledige plasser
Heilårskurs32 t/ukeFrilynt

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
HeilårskursKristen