Til hovedinnhold
Venteliste

Nordiska Teaterskolan fokuserer på skuespillerens seriøse, kunstnerlige prosesser. Utgangspunktet for arbeidet er kropp, bevegelse og tekst, i en moderne og ekspressiv teaterestetikk.

Arbeidet på Nordiska Teaterskolan handler i stor grad om det indre møtet med dramatisk tekst, medarbeidere og egne erfaringer – og å siden gi dette møtet en ytre form. Denne veien til å “spille teater” kan oppleves som lang og i blant kreve flere omveier.

Det er nesten umulig, og kanskje til og med uinteressant, å skille undervisning fra estetikk. Det betyr at hos lærerne på teaterlinjen finnes det et syn på skuespillerteknikk som gjennomsyrer både undervisningen og elevproduksjonene. Synet grunner hovedsaklig i to tradisjoner: Dels den psykologiske realismen hos Stanislavskij, og dels den bevegelsesbaserte skuespillertreningen, som hos Jerzy Grotowski. Under året arbeider du bl a med følgende:

Vi tilbyr deg et år der du arbeider med teater på alvor og får en så ambisiøs skolegang som er mulig på folkehøyskolenivå. For å hjelpe deg i dine studier jobber vi med individuelle målsetninger og coaching. Du kan arbeide på norsk om det er ditt morsmål.

Du søker teaterskolan ved å fylle i det digitale søknadsskjemaet. Dessuten skal du sende en link til dine filmede opptaksprøver. Les mer om søknaden og de filmede prøvene på: 

https://nordiska.fhsk.se/teater/anmalan-workshop/

Du behøver en sterk og målrettet lyst til å arbeide seriøst med skuespill. Du behøver ikke ha noen forkunnskaper, men du må kunne arbeide, og arbeide mye. Individuellt og i ensemble.

Dette vil du lære

Under året kommer du til å arbeide praktisk med skuespill og få lære deg teknikker som øker din kvalitet og frihet som skuespiller. Nordiska teaterskolan har spesifikt fokus på bevegelsesbasert skuespill. Målet er at du etter det avsluttede året skal ha kommet lengre og dypere med deg selv som skuespiller og menneske.

Du får to tilleggspoeng, som på en folkehøgskole i Norge.

Våre forventninger til deg

 • Du har lidenskap for skuespill og scenekunst.
 • Du kan arbeide heltid og ta ansvar for både ditt og ensemblets arbeid.
 • Du har fysiske og psykiske forutsetninger for å delta i undervisningen.
 • Du har interesse for andre mennesker.
 • Du må levere en obligatorisk opptaksprøve når du søker – les mer

Svante Grogarn

Linjeansvarlig teater

Svante Grogarn leder Nordiska Teaterskolans arbeide og underviser i bevegelsesbasert skuespillertrening og produksjon. Han er også stedfortredende rektor for Nordiska folkhögskolan. Svante er regissør og scenograf/lysdesigner med stor erfaring fra undervisning i skuespill. Han har jobbet i en rekke ulike sammenhenger i over tjue land, med både institusjoner og frie grupper.

Epost: svante.grogran@nordiska.fhsk.se
Nettside

Undervisning mandag-fredag. Undervisningen begynner kl 9 og du skal regne med å ha undervisning frem til kl 16. Linjene har opplegg som til tider krever repetisjoner eller opptreden utenfor normal undervisningstid.

Høstsemesteret 2024

 • Skolestart 19 august
 • Høstferie uke 44
 • Julfest 16 desember
 • Avslutning 20 desember

Vårsemester 2025

 • Skolestart 7 januar
 • Vinterferie uke 7
 • Påskeferie uke 16
 • Avslutning 30 mai

I Sverige er folkehøgskolene organisert litt annerledes enn folkehøgskoler i Norge. Mesteparten av undervisningstiden går med fordjupning på den linjen du har valgt, med mange ulike prosjekter, studiebesøk og gjestelærere.

Et par ganger per semester avbrytes denne undervisningstiden og det holdes felles arrangementer med valgfag. Vi kaller valgfagene våre for minikurs. 

 

Minikurser

På Minikursene har du mulighet til å prøve et helt annet emne. Kanskje du går på teaterlinjen og har lyst til å prøve analog fotografering? Utvalget av kurs varierer fra år til år.

Gå på folkehøgskole i Sverige! Rett utenfor Gøteborg, tre timer fra Oslo, finner du Nordiska folkhögskolan – en norsk folkehøgskole i Sverige. Her får du et helt år med foto, film, musikk, teater eller billedkunst. Nivået på undervisningen er høyt og oppleves som studier. Du får støtte fra Lånekasse og tilleggspoeng.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 61 120,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 61 120,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 61 120,-
(6 112,- per måned)
Pris i svenska kroner
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Pris i svenske kroner. Du kan få støtte fra Lånekasse.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har scener, verksteder og utstyr for profesjonell teaterproduksjon. Som deltager på Teaterskolan har du fri tilgang til linjens lokaler døgnet rundt.

Dette utstyret må du stille med selv

Du behøver treningsklær for å arbeide innendørs og utendørs.

Kontakt skolen om du har spørsmål om dine muligheter for å delta på kurset.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Iselin Aagård

Metodene og undervisningen var ulikt alt annet jeg har gjort tidligere. Jeg ble utfordret samtidig som jeg følte mye frihet. For å utvikle meg som skuespiller var det viktig å få prøve og få feile omringet av folk med samme lidenskap og ambisjoner.

Iselin Aagård
Kristin Braut-Solheim

På Nordiska har jeg fått utfolde meg som skuespiller og menneske. Kreativiteten og ambisjonsnivået på skolen var definitivt verdt turen fra Norge, men det beste med året var menneskene. De vennskapene jeg har fått kommer til å vare hele livet. Minst.

Fra bloggen

Derfor begynte vi på folkehøgskole

Seks elever forteller hvorfor de endte opp på folkehøgskole i år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Musikal

Ringerike Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikal Trening Broadway

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikkteater

Solbakken folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Musikal Broadway

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikal-Dans-Reise

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Filmskuespiller

Solbakken folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Musikk, dans, drama, reise

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
HelårskursKristen

Skuespill 2. klasse

Solbakken folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Teater på internasjonale tegn

Ål folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Humor & Scene

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikal Trening Afrika

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Humor og stand-up

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs36 t/ukeFrilynt