Til hovedinnhold
Ledig plass

Havseiling, elvepadling og klatring i havgapet. Linja for deg som liker fart og spenning. Så ofte som mulig pakker vi seilskuta med seilbrett/kajakker og klatreutstyr, og drar på ekspedisjon.

 

I løpet av året og drar vi på mange forskjellige former for turer på fjellet, i elver og med seilskuta Fryden. Du  får prøvd deg i mange utfordrende aktiviteter , testet grenser, bli bedre kjent med deg selv og klasse vennene dine. Bli med på noen av de barskere og eksotiske naturopplevelser Norge har å by på  :

Bårførerprøven /D5l sertifikater/ Sikkehetskurs- /Dykking kan du ta som et valgfag. Har du båtførerprøven er det mulig å få et kompetansebevis på at du er seilskyndig og du kan da leie seilbåter inntil 15 meter (48,5 fot) lange. Ved ønske legger vi til rette for fritidskipper kurs/eksamen. Du får praksis gjennom å føre skolens fartøyer og du vil ved bestått eksamen få føre fartøy på inntil 24 meter. Ønsker du å ta sikkerhetskurs for sjøfolk IMO 50 eller kurs  for krise og passasjer-håndtering så har vi et  nært samarbeid med et sikkerhetssenteret.

Utenlandsturer:  I november pakker vi snorkelen og drar på seiltur med katamaraner mellom hvite strender og øyer i Karibien. Dette er selvsagt med forbehold om at det er helt trygt å reise, og vi ser evt på andre reisemål sammen i henhold til reiseregler og Koronapandemien

For deg som er glad i fart og spenning, og liker å være mye ute. Her trengs ingen forkunnskaper, og undervisningen legges opp så hver enkelt får utfordringer tilpasset sitt nivå.

Dette vil du lære

 • Seiling: For nybegynnere og viderekommende
 • Breklatring:Teknikk, sikring og kunnskap om isbre
 • Fjellklatring, 
 • Rafting 
 • Padle havkajakk og elvekajakk, eskimorulle og sikkerhet i kajakk
 • Bølgesurfing 
 • Snøhule og iglobygging
 • Vindsurfing
 • Skiteknikk: Telemark, alpint, langrenn
 • Snorkling og litt om dykking
 • Toppturer på ski og skredlære
 • Navigasjon
 • Førstehjelp
 • Mye om deg selv
 • Samarbeid, samhold og kommunikasjon med andre

Våre forventninger til deg

 • At du er klar for nye eventyr
 • At du er ærlig når vi spør hvordan du har det
 • At du er klar for nye relasjoner
 • At du er klar for et år med fantastiske opplevelser sammen med andre
 • At du er deg selv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca 10 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I november pakker vi snorkel og drar på seiltokt i Karibien. Vi setter seil, og drar dit vinden tar oss. Målet kan være å sette kursen sørover og seiler mot horisonten til den grønne øya Saint Lucia. Turen videre derfra går til seilerparadiset Saint Vincent og Grenadinene. 

Grenadinene er en seilers våte drøm, 32 øyer med hvite strender, palmer og fjelltopper som vokser ut av jungelen. Grenadinene er et Mini-Karibien i seg selv. Høy sigarføring på Mick Jaggers øy Mustique, interessant historie på Karibi-indianernes gamle tilholdssted Saint Vincent, og aquafarget ankringsbukter ved ubebodde Tobago Keys

Eleven betaler selv for nødvendige vaksiner og visum i forhold til reisemål. Du har selv ansvar for å ta nødvendige vaksiner i god tid før linjeturen. Dette kan gjøres på vaksinekontor eller hos fastlege. Ved å oppgi Karibien som reisemål vil du få beskjed om hvilke vaksiner du må ha.

Grunnet Koronapandemien kan tidspunker og annet vedrørende turer for neste skoleår bli endret ( vi følger reiseråd, og anbefalinger fra myndighetene),  og dersom linjetur blir på våren 2022 trenger en ikke ordne vaksiner før skolestart, da har vi god tid til å få det til 1. halvår. 

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Hele skolen drar på 4-dagers fellestur til Danmark, gjennomføres vanligvis før påske, men grunnet Koronapandemien kan tidspunker og annet vedrørende turer for neste skoleår bli endret ( vi følger reiseråd, og anbefalinger  fra myndighetene)

Eivind Sødal

Linjelærer Vann og fjellsport

En eventyrlysten mann med mye kunnskap og lang erfaring om det meste innen seiling, langrenn, klatring, rafting, isbrè mm. Eivind har jobbet som kaptein på seilbåter, og styrt forskjellige båttyper som vikingskip og moderne regattaseilere. Han har alltid lyst til å oppsøke nye steder og er alltid på utkikk etter nye reisemål til neste eventyr. Jo fortere jo bedre, må vel være hans motto. 

Epost: eivind@kristiansand.fhs.no
Telefon: 45 01 07 67

 • Skolestart er søndag 22. august 2021 

  Høstferie er i uke 40, fra og med lørdag 2.oktober til og med mandag 11. oktober. 

  Jule- og nyttårsferie er fra ca kl. 1300 fredag 17. desember til og med onsdag 5. januar

  Vinterferie fra og med lørdag 19. februar til og med søndag 27. februar 

  Påskeferie er fra og med lørdag 9.april til og med tirsdag 19. april  

  Avslutning med foreldre lørdag 7. mai og hjemreise for elevene med utdeling av vitnemål lørdag 14. mai 2022

NB!! Med forbehold om endringer 

 

Ca. 2 dager pr. uke går med til valgfag. Hvilke valgfag vi tilbyr, avhenger av interesse og påmelding. Les gjerne mer på nettsiden vår, https://www.kristiansand.fhs.no/info/valgfag-og-turer, om hvilke valgfag vi tilbyr.

Alpint/alpinttur

Pris: 1 800,-

På dette valgfaget reiser vi på overnattingstur til et sted hvor det er bra med snø og gode forhold for å stå på ski i en slalombakke. Prisen på turen avhenger av sted og lengde på turen.

Baking

På baking valgfag lærer du å bake god gjærbakst, samt kaker og andre søte saker.

Bil-lappen

Ta kjøretimer og opplæring som et valgfag. I samarbeid med lokal kjøreskole, og kostnader betales av elevene i henhold til deres prisliste.

Bildekunst

Pris: 200,-

Bildekunst valgfag lærer deg grunnleggende maleteknikker og metoder som du så får prøve selv.

Bærekraft

Hvordan skal vi best ivareta ta dagens behov uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å få dekke sine behov , lære om bærekraftig utvikling, hvordan kan vi selv bidra i det daglige

Båtførerprøven

Båtførerprøven gir deg mulighet til å kjøre båter som går raskere enn 10 knop og har mer enn 9,9 hk. Du lærer teori og forbereder deg til en frivillig eksamen. Eksamensavgift må dekkes selv.

Curling

Pris: 200,-

Kristiansand har en flott ishall med curlingbaner som vi kan bruke, med eller uten rutete bukser.

Dykking

Pris: 2 900,-

På valgfag dykking får du mulighet til å fullføre kurs og få sertifikat i Open Water Diving.

Emosjonell intelligens

På dette faget får du lære mer om hvordan man kan forstå både seg selv og andre mennesker bedre.

Etiske dilemmaer

På dette faget tar vi opp og diskuterer dagsaktuelle etiske temaer hvor mange kanskje har ulike meninger.

Fellefangst

Vi er med i et prosjekt sammen med Kristiansand Kommune for å holde nede bestanden av mink på øyene i skjærgården

Fiske

På dette valgfaget får du i tillegg til fine båtturer også prøve å fiske med havteine, torskeruse, garn og stang

Fotball

Fotball valgfag for deg som liker å spille fotball hele året, for gøy eller for å trene.

Friluftsliv

Friluftsliv er et heldagsvalgfag hvor man drar på dags- og overnattingsturer med sjø, skog og fjell som utgangsgpunkt. En dag er satt av til Via Ferratatur. For denne turen er det en kostnad på kr 700

Frisbeegolf

Vi tar med oss frisbeene til Kristiansand Golfbane som ligger like ved skolen

Hund

Hund valgfag er for deg som ønsker å være med hunder og samtidig lære mer om hvordan man oppdrar og behandler en hund, samt lære enkel hundedressur.

Hverdagspsykologi

I hverdagspsykologi får du lære mer om kommunikasjon og samspill og hvordan man kan få til å leve godt sammen med andre.

Hyttekos

Pris: 300,-

Hyttekos er et valgfagukeopplegg og handler om å dra på hyttetur og gjøre alt det man forbinder med en koselig hyttetur.

Håndarbeid

Håndarbeid kan være fiksing av klær eller fiksing av seilbrett og båter. Vi tilpasser faget ut fra elevene som ønsker det.

Interiør og redesign

På dette faget gjør vi gamle møbler og andre ting nye og selger det vi lager for å samle inn penger bistandsprosjektet vårt, "Sjef i eget liv".

Ishockey

Pris: 250,-

Lær det grunnleggende innenfor sporten ishockey, samtidig som du får spille i ishallen i Kristiansand.

Jakt

Valgfag jakt består av jakt med hund på blant annet mink, hare og rådyr. Skolen setter også opp Jegerprøve som valgfag om det er stor nok interesse.

Jesus på film

Dette faget handler om å se gode filmer hvor man kan kjenne igjen tema eller et budskap som kommuniserer noe av det samme som Jesus gjorde da han levde.

Kajakk

Vi ligger midt i den flotte Sørlandsskjærgården og bruker den til å lære grunnleggende padleferdigheter med kajakk. Ønsker du det, er det også mulig å ta våtkort.

Klatring

Vi tilbyr kurs i klatring både innendørs og utendørs. Ønsker du å ta brattkort, er det mulig her.

Kreativ design

På dette faget får du være kreativ og lage ting du kan kanskje bruke selv etterpå.

Kreativt arbeid med barn og unge

Her lærer du å lage ting, leker masse og får prøve deg på kreative opplegg som passer for barn og unge.

Massasje og stretching

Pris: 350,-

Vi har valgfag massasje for deg som ønsker å lære ulike typer massasje

Matlaging

Populærer valgfag med teama som f eks: Budsjettmat, gourmetmat på hybel, baking o.lig. Lær å lage billig og god mat, nyttig lærdom når en skal flytte for seg selv.

Musikk

Fra 2018 av kan vi tilby topp utstyrte musikklokaler på skolen. Vi har musikklærer med mange års erfaring som artist og fulltids musiker samt samarbeid med store internasjonale aktører.

Sal-aktiviteter, styrketrening

Vi har lærere med mye erfaring med styrketrening og crosstrening. Flere dager i uka kan du velge ulike varianter av dette valgfaget

Sandvolleyball

Vi har tilgang på både innendørs og utendørs sandvolleyballbaner og tilbyr sandvolleyball med høy kvalitet som valgfag, hele året.

Seiling / surfing

Vi har både veldig små og veldig store seilebåter som vi bruker til valgfag, både for dagsseilaser og til lengre turer. Surfetur til eks Danmark eller Jæren i valgfagsukene

Ski

På dette faget får du dra på skitur og gjerne lære deg god teknikk, til bruk på ski både bortover og nedover.

Strikking

Hvis du ønsker å lære mer om å strikke eller få hjelp til å komme igang

Styrketrening

Sykkeltur

Tur på sykkel i valgfaguke, i Norge eller til Danmark, med overnattinger. Høsten 2020 syklet vi en flott tur på Hardangervidda

Ta opp fag

Valgfag som blir studietid for dem som ønsker å ta opp fag fra videregående, oppfølging av lærer på lekseplan om ønskelig. Man får godkjent fravær for å ta eksamen, og ha lesedager i forkant av det.

Topptur

I valgfagsuker kan man dra på tur til eks vestlandet, og få med Preikestolen, og Kjerrag. Eller vi drar på topper oppover i Setesdalen.

Urban survival

Et valgfagukeopplegg hvor du blir utfordret på å komme deg fram uten penger, løse ulike oppgaver og spre mest mulig glede underveis.

Volleyball

Vi tilbyr volleyball som valgfag med flinke lærere. Skolen deltar også på flere turneringer i løpet av skoleåret, som f. eks. NM for folkehøyskoler og videregående skoler.

Wilderness survival

Et valgfagukeopplegg hvor du bor i telt og lærer deg hvordan du overlever på en god måte flere dager ute i naturen.

Velkommen til skjærgårdsskolen i Sørlandets hovedstad. Variert utvalg i linjer, mange valgfag å velge i og flotte engasjerte lærere. Det er enkelt å komme hit, vi ligger kun 12 km fra sentrum og 12 km fra Kjevik Flyplass. Vi kan tilby flotte boforhold med internat, leiligheter/hytter-alt samlet på et kompakt område.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Danmark
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Karibien
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 000,-
(12 400,- per måned)
Innen 1. juli betales kr 4500,- , resten fordeles så på 10 avdrag mellom 15. august (når du får 1. betaling fra Lånekassa) og frem til 15.mai. De følger altså utbetalingene fra Lånekassen, både på hva som skal betales hver måned, og at forfall er når Lånekassen betaler ut. Faktura i august og januar har et høyere beløp.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Danmark
 • Reiseforsikring på studietur Karibien
 • Vaksiner på studietur Karibien
 • Visum på studietur Karibien
 • Noen ekstra måltider på studietur Karibien (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I langfrihelger kan man få være på skolen, men kjøkkenet er stengt, så da ordner man seg med mat selv.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

Våtdrakt

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Folkehøyskoleåret her har endret livet mitt. Jeg kom til denne skolen for å finne meg selv og forlate et dårlig miljø. Jeg har ikke bare funnet meg selv, med også jenta i mitt liv. Fhs endret livet mitt til det bedre.»

Fra bloggen

- Folkehøgskole er en fantastisk mulighet som ny i Norge

For fire år siden kom Kamal fra Syria til Norge. I dag snakker han kav sørlandsdialekt, og er halvveis i bachelorstudiet i farmasi. Begge deler ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Natur og Friluftsliv

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FRILUFTSLIV Sunnmørsalpane

Møre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Natur & Action

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Seiling

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturbasert reiseliv, naturguide

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fjell & ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Eksotisk friluftsliv - Karibien

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv, litt av alt

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Fjellsport og Elvepadling

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv, Interrail, Trening

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen