Til hovedinnhold

Karibien - bistand og kultur

Søk på linja
Ledig plass

Vil du gjøre en forskjell for andre, men også forandre deg selv? Bistand, spansk og kultur står på timeplanen. Vi lærer spansk i Spania og møter smil, nød, takknemlighet og flott natur i Karibien.

Dette får du være med på:

Gjennom ekskursjoner, gjesteforelesere og teamarbeid i klassen, vil du få innsikt i internasjonale spørsmål, menneskerettigheter, fredsarbeid og forstå mer av forholdene i Latin-Amerika.

Et av årets høydepunkter blir en tre ukers tur til Den dominikanske republikk, Haiti og New York - en tur som vil gi deg minner for livet.

Haugetun Folkehøyskole følger FHIs reiserestriksjoner og anbefalinger når det gjelder gjennomføring av reiser. Vi har stor fleksibilitet i det å f.eks kunne flytte høstens reiser til vårsemesteret.

Les mer på våre nettsider.

Linjen passer for deg som er interessert i menneskene og verden rundt deg, som liker å bidra og som liker å reise.

Dette vil du lære

 • Spansk
 • Innsamlingsprosjekter
 • Musikk og dans fra Latin-Amerika 
 • Latinamerikansk kultur, historie og geografi
 • Latinamerikansk litteratur
 • Menneskerettigheter, rasediskriminering, freds- og forsoningsarbeid.
 • Matlaging – inspirert av Latin-Amerika
 • Kreolsk (haitiansk)
 • Kulturforståelse
 • Latinamerikansk politikk
 • Latinamerikansk økonomi
 • Ekskursjoner og gjester

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du skal være positiv både til klassens aktiviteter og til din medelever både på linja og i det store skolefellesskapet.

Studietur: Den Dominikanske Republikk og Haiti

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

På denne reisen skal vi på kloss hold se, lukte, høre, smake og føle mange sider ved livet til noen av dem som har sitt hjemsted på Haiti og i Den Dominikanske Republikk og vi skal se hvordan våre innsamlede penger kommer til nytte. Vi reiser om New York hvor vi ”bare” er turister før vi flyr videre til vårt egentlige reisemål.

På ukjente og fascinerende Haiti lærer vi om landet og bakgrunnen til menneskene vi skal hjelpe. Vi ser ekstrem fattigdom på kloss hold, men også vakker natur.

I Den dominikanske republikk besøker vi forskjellige bistandsprosjekter, og lærer om hjelpearbeidet i flere ulike bateyer. Bateyer er områder med fattige haitianske immigranter som får hjelp. Vi arrangerer gatefest med opptil 250 mennesker! I tillegg koser vi oss på stranden med både surfing, soling og bading!

Studietur: Spania- språkskole

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

I høstsemesteret har linjen en 5 dagers språkreise til Spania. Vi får spanskundervisning og bor på en svært anerkjent språkskole i Malaga. Skolen har vunnet pris for beste spanskspråkskole fem år på rad. På denne turen får man oppleve mye samtidig som vi lærer oss spansk i et internasjonalt miljø. Etter en nivåplasseringstest, deles elevene inn i internasjonale klasser og får undervisning av flere engasjerte og kunnskapsrike spanske lærere. Elevene gjennomgår et 20 timers intensivkurs i spansk tilpasset sitt nivå og får et kursbevis.

Vi kan også kose oss ved bassenget, gå på stranda, dra på utflukter og nyte bylivet. Dette er en innholdsrik og spennende tur der vi tidlig i semesteret blir godt kjent med hverandre i klassen.

Annika Kolshus Hansen

Lærer

Annika har vært i snart 80 land, derav mange i Latin-Amerika. Hun har en mastergrad i latinamerikanske studier fra UiO, et utvekslingsopphold ved Universidad del Salvador i Buenos Aires, ”Frivillig arbeid” ved UiT, PPU fra HiØ, økonomi og markedsføring fra BI. Hun har også arbeidet som frivillig lærer for dominikanske barn i ett år.

Epost: annika@haugetun.no

Skoleuka består av:

 • linjefag ca. 15 timer
 • valgfag 6 timer
 • fellesfag 4-5 timer
 • lørdagsseminar 4 timer
Last ned timeplan som pdf ↓

Noen viktige hendelser skoleåret 2021-2022:

 • Skolestart er 18.august
 • De første linjeturene er vanligvis i uke 37 og 38. Linjeturene har ulikt starttidspunkt og ulik lengde, og skolen forholder seg til FHIs reiseråd.
 • Høstferie er i uke 40.
 • Utplassering er i uke 46.
 • Juleferien er fra 17 .desember til 10. januar.
 • Vinterferie er i uke 8.
 • Påskeferien er 8.-20. april.
 • Skoleavslutning er 8.mai.
 • Haugetun Bistand, som er skolens innsamlingsprosjekt, blir det jobbet med gjennom hele året.
Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen har valgfag 6 timer pr. uke, fordelt på tre to-timersfag. Du velger nye valgfag 4 ganger pr år. Dette betyr at du har mulighet for å velge 12 ulike valgfag gjennom året om du ønsker det.

Bak og spis

Her baker vi det vi har mest lyst på, - og som vi tror vi skal få til. Etterpå koser vi oss med baksten, og sørger ofte for itt å dele ut til de andre som lar seg fristen av duften fra kjøkkenet.

Ballspill

For deg som liker ballspill. Vi spiller fotball, volleyball, basket og innebandy.

Bordtennis

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok bordtennis på fritiden. I valgfaget trener vi på slag, og spiller singel- og double turnering.

Bowling

Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter. Du trenger ingen forkunnskaper for å velge bowling. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner. Foruten kos og moro trigger vi konkurranseinstinktet.

Brettspill

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner.

Bry seg om

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss.

Crossfit

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin.

Curling

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden har de en ishall hvor vi får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett og ny for de fleste.

Filmkroken

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Vi pleier å se varierte filmer mht til innhold; fra drama til action og humor, - og noen potetgullposer følger nok med inn i filmsalen

Forming

I dette faget behøver du ikke å være en kreativ person. Du får stort sett lage det du har lyst til, men får hjelp til å komme i gang dersom du ikke har noen ideer selv. Formingss

Friluftsliv

Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på kanotur, grottetur, båltur mm

Golf

Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs, og du trenger ikke grønt kort. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og for nybegynneren!

Hockey / skøyter

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med!

Hybelmat

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt.

Høytlesning

Vi setter oss, ofte med en kopp kakao med krem, og hører lærer Anne leser høyt fra en aktuell bok.

Innebandy

Dette er et valgfag hvor vi holder til i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer

Interiør makeover

Det handles billig og brukt; småbord, lamper, stoler, speil.....og alle pusser og maler til tingene har fått nytt liv igjen!

Kampsport

På Haugetun har vi matter, hansker og puter. Dette gjør det mulig å introdusere deg til mange ulike former for kampsport. Dette er en idrett hvor de fleste opplever mestring og økt selvtillit.

Klatring

Vi reiser til en klatrehall i nærheten av skolen. Der får vi instruksjon og får utfolde oss i veggen. Hvis været tillater det, prøver vi å få til uteklatring også!

Lesekroken

Du kan bruke tiden til å kose deg med en god bok, eller kanskje du trenger tid til å forberede deg til å ta opp fag.

Mat i det fri

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre retter, og maten smaker ekstra godt når den er selvlaget under åpen himmel!

Mat på fat

Vi forsøker å lage mat som er både spennende og god. På menyen kan det stå vårruller, fylte squash, friterte scampi, ovnsbakt svinefilet, kyllingsuppe og foccacia mm. Her står matgleden i fokus!

Middelhavsmat

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får en testa både paella og andre spennende matretter.

Piano

Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet.

Psykologi

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker.

Ridning

Et stykke fra skolen finnes det gode ridemuligheter på et flott ridesenter. Noen har sikkert ridd mye og elsker hester, mens andre tror de kan like det.

Skriveverksted

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving.

Squash

Squash er intenst, raskt og morsomt! En kamp varer ikke så lenge og man spiller mange kamper mot medelever. En squash-økt er god trening!

Streetdance

I dette valgfaget får du opplæring i streetdance. De som vil kan også fremføre dansenummere for skolen. Masse rytme, kul musikk og masse latter...

Styrkesirkel

Gymsalen fylles med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner får du trent alle muskler du kan tenke deg, og stølheten trenger seg på dagen derpå.

Svømming

Vi reiser til en svømmehall eller badehall. Svømming er god trening både med tanke på restitusjon, forebygging, utholdenhet og styrke.

Teatersport

Dette faget blir til mens vi går. Teatersport er improvisasjonsteater og dersom alle legger hemningene igjen utenfor klasserommet blir dette både morsomme og allsidige timer.

Tegning og maling

Her får du sjansen til utfolde deg kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder.

Tennis

Vi reiser til en tennishall og spiller sammen. Både single og dobbel. Morsomt uansett ferdighetsnivå!

Treningsstudio

Vi trener på Elixia, som er et velutstyrt og bra treningssenter.

Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen.

Xycling

Dette er effektiv kondisjons- og forbrenningstrening på sykkel i egen sal på treningsstudio. Du bestemmer selv hvor mye motstand sykkelen skal ha. Morsom trening til fengende musikk.

Zumba

Et valgfag du får masse energi av! Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy! Dropp treningen – bli med på festen!

Haugetun er skolen for deg som ønsker et annerledes år. En skole uten fasit!

Hos oss kan du realisere sider av deg selv du ikke visste fantes, gi liv til drømmene dine og få venner for resten av livet.

Et bredt linjetilbud, dedikerte lærere og et nydelig nærområde bidrar til å gi deg et år for livet!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 128 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • FHS-app
 • Skolegenser
 • Skolebilde
 • Fellesturer
 • Studietur: Den Dominikanske Republikk og Haiti
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Spania- språkskole
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • 1 350,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 500,-
(12 850,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Vaksiner på studietur Den Dominikanske Republikk og Haiti (1 000,-)
 • Visum på studietur Den Dominikanske Republikk og Haiti (200,-)
 • Noen ekstra måltider på studietur Den Dominikanske Republikk og Haiti (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Spania- språkskole (2 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
  • 2 frihelger der du ikke kan være på skolen.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Fiona Skansen

Året på Haugetun er svært innholdsrikt. Her fikk jeg mine beste venner og viktige livserfaringer. Inntrykkene fra Latin-Amerikaturen var så sterke at jeg drar tilbake som frivillig hjelpearbeider.

Fiona Skansen
Christina Colla

Karibien byr på det meste. Dersom du ønsker å gjøre en forskjell, lære om spansk språk og en helt annen kultur, er denne linja perfekt. Ikke lære du bare om deg selv som menneske, men også om andre og verden som en helhet.

Christina Colla
Caroline Tessy

På Karibienlinja vil du lære det som setter seg: Hvordan ting henger sammen, å være deg selv i møte med andre, å trå til når det gjelder, og å senke skuldrene i mellomtiden. Du angrer aldri på noe av det.

Fra bloggen

Christine kom ikke inn på drømmestudiet, og måtte finne en plan B. Nå er hun veldig glad det ble sånn.

Et høyt karaktersnitt gjorde at Christine ikke kom inn på drømmestudiet. Etter litt overtalelse landet hun på folkehøgskole som alternativ. Det har gjort henne tryggere ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Globalt engasjement

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Handlekraft

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global Fattigdomsbekjemper

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

GLOBAL: INTERNASJONAL SOLIDARITET - OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Praktisk solidaritet

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt