Til hovedinnhold

Vil du gjøre en forskjell for andre, men også forandre deg selv? Bistand, spansk og kultur står på timeplanen. Vi lærer spansk i Spania og møter smil, nød, takknemlighet og flott natur i Karibien.

Dette får du være med på:

Gjennom ekskursjoner, gjesteforelesere og teamarbeid i klassen, vil du få innsikt i internasjonale spørsmål, menneskerettigheter, fredsarbeid og forstå mer av forholdene i Latin-Amerika.

Et av årets høydepunkter blir en tre ukers tur til Den dominikanske republikk - en tur som vil gi deg minner for livet.

Haugetun Folkehøyskole følger FHIs reiserestriksjoner og anbefalinger når det gjelder gjennomføring av reiser. Vi har stor fleksibilitet i det å f.eks kunne flytte høstens reiser til vårsemesteret.

Les mer på våre nettsider.

Linjen passer for deg som er interessert i menneskene og verden rundt deg, som liker å bidra og som liker å reise.

Dette vil du lære

 • Bistand
 • Kultur
 • Spansk
 • Innsamlingsarbeid
 • Menneskerettigheter, rasediskriminering, freds- og forsoningsarbeid
 • Latinamerikansk politikk og økonomi
 • Foredrag
 • Ekskursjoner
 • Musikk og dans fra Latin-Amerika
 • Latinamerikansk historie og geografi
 • Latinamerikansk litteratur
 • Matlaging – inspirert av Latin-Amerika
 • Natur
 • Surfing
 • Kreolsk (haitiansk)
 • Karibiske strender

Våre forventninger til deg

 • Linja passer for alle som er interessert i bistandsarbeid og kultur.
 • Det er en fordel å være i ok fysisk form, da dagene på reise er lange og vi forflytter oss mye til fots.
 • Vi forventer at du skal være positiv både til klassens aktiviteter og til dine medelever både på linja og i det store skolefellesskapet.

Den Dominikanske Republikk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

På denne reisen skal vi på kloss hold se, lukte, høre, smake og føle mange sider ved livet til noen av dem som har sitt hjemsted i Den Dominikanske Republikk og vi skal se hvordan våre innsamlede penger kommer til nytte.

I Den dominikanske republikk besøker vi forskjellige bistandsprosjekter, og lærer om hjelpearbeidet i flere ulike bateyer. Bateyer er områder med fattige haitianske immigranter som får hjelp. Vi arrangerer gatefest med opptil 250 mennesker! I tillegg koser vi oss på stranden med både surfing, soling og bading!

Spania- språkskole

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

I høstsemesteret har linjen en 5 dagers språkreise til Spania. Vi får spanskundervisning og bor på en svært anerkjent språkskole i Malaga. Skolen har vunnet pris for beste spanskspråkskole fem år på rad. På denne turen får man oppleve mye samtidig som vi lærer oss spansk i et internasjonalt miljø. Etter en nivåplasseringstest, deles elevene inn i internasjonale klasser og får undervisning av flere engasjerte og kunnskapsrike spanske lærere. Elevene gjennomgår et 20 timers intensivkurs i spansk tilpasset sitt nivå og får et kursbevis.

Vi kan også kose oss ved bassenget, gå på stranda, dra på utflukter og nyte bylivet. Dette er en innholdsrik og spennende tur der vi tidlig i semesteret blir godt kjent med hverandre i klassen.

Annika Kolshus Hansen

Lærer

Annika har vært i snart 100 land, derav flere lengre opphold i Spania og Latin-Amerika. Hun har en mastergrad i latinamerikanske studier fra UiO, et utvekslingsopphold ved Universidad del Salvador i Buenos Aires, PPU fra HiØ og økonomi og markedsføring fra BI. I tillegg har Annika årsstudium i spes.ped, samt 10 studiepoeng i innføring i norsk for minoritetsspråklige.

Epost: annika@haugetun.no

Skoleuka består av:

 • Linjefag ca. 15 timer
 • Valgfag 6 timer
 • Fellesfag 4-5 timer
 • Lørdagsseminar 4 timer
Last ned timeplan som pdf ↓

Noen viktige hendelser skoleåret 2024-2025

 • Skolestart er 18. august
 • Høstferie er i uke 40.
 • Utplassering er i uke 46.
 • Juleferien er fra 18 .desember til 12. januar.
 • Vinterferie er i uke 8.
 • Påskeferien er 11. april-22. april.
 • Skoleavslutning er 11. mai.
Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen har valgfag 6 timer pr. uke, fordelt på tre to-timersfag. Du velger nye valgfag 4 ganger pr år. Dette betyr at du har mulighet for å velge 12 ulike valgfag gjennom året om du ønsker det.

Bak og spis

Her baker vi det vi har mest lyst på, - og som vi tror vi skal få til. Etterpå koser vi oss med baksten, og sørger ofte for itt å dele ut til de andre som lar seg fristen av duften fra kjøkkenet.

Ballspill

For deg som liker ballspill. Vi spiller fotball, volleyball, basket og innebandy.

Bordtennis

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok bordtennis på fritiden. I valgfaget trener vi på slag, og spiller singel- og double turnering.

Bowling

Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter. Du trenger ingen forkunnskaper for å velge bowling. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner. Foruten kos og moro trigger vi konkurranseinstinktet.

Brettspill

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner.

Bry seg om

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss.

Crossfit

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin.

Curling

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden har de en ishall hvor vi får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett og ny for de fleste.

Filmkroken

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Vi pleier å se varierte filmer mht til innhold; fra drama til action og humor, - og noen potetgullposer følger nok med inn i filmsalen

Forming

I dette faget behøver du ikke å være en kreativ person. Du får stort sett lage det du har lyst til, men får hjelp til å komme i gang dersom du ikke har noen ideer selv. Formingss

Friluftsliv

Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på kanotur, grottetur, båltur mm

Golf

Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs, og du trenger ikke grønt kort. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og for nybegynneren!

Hockey / skøyter

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med!

Hybelmat

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt.

Høytlesning

Vi setter oss, ofte med en kopp kakao med krem, og hører lærer Anne leser høyt fra en aktuell bok.

Innebandy

Dette er et valgfag hvor vi holder til i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer

Interiør makeover

Det handles billig og brukt; småbord, lamper, stoler, speil.....og alle pusser og maler til tingene har fått nytt liv igjen!

Kampsport

På Haugetun har vi matter, hansker og puter. Dette gjør det mulig å introdusere deg til mange ulike former for kampsport. Dette er en idrett hvor de fleste opplever mestring og økt selvtillit.

Klatring

Vi reiser til en klatrehall i nærheten av skolen. Der får vi instruksjon og får utfolde oss i veggen. Hvis været tillater det, prøver vi å få til uteklatring også!

Lesekroken

Du kan bruke tiden til å kose deg med en god bok, eller kanskje du trenger tid til å forberede deg til å ta opp fag.

Mat i det fri

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre retter, og maten smaker ekstra godt når den er selvlaget under åpen himmel!

Mat på fat

Vi forsøker å lage mat som er både spennende og god. På menyen kan det stå vårruller, fylte squash, friterte scampi, ovnsbakt svinefilet, kyllingsuppe og foccacia mm. Her står matgleden i fokus!

Middelhavsmat

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får en testa både paella og andre spennende matretter.

Piano

Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet.

Psykologi

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker.

Ridning

Et stykke fra skolen finnes det gode ridemuligheter på et flott ridesenter. Noen har sikkert ridd mye og elsker hester, mens andre tror de kan like det.

Skriveverksted

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving.

Squash

Squash er intenst, raskt og morsomt! En kamp varer ikke så lenge og man spiller mange kamper mot medelever. En squash-økt er god trening!

Streetdance

I dette valgfaget får du opplæring i streetdance. De som vil kan også fremføre dansenummere for skolen. Masse rytme, kul musikk og masse latter...

Styrkesirkel

Gymsalen fylles med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner får du trent alle muskler du kan tenke deg, og stølheten trenger seg på dagen derpå.

Svømming

Vi reiser til en svømmehall eller badehall. Svømming er god trening både med tanke på restitusjon, forebygging, utholdenhet og styrke.

Teatersport

Dette faget blir til mens vi går. Teatersport er improvisasjonsteater og dersom alle legger hemningene igjen utenfor klasserommet blir dette både morsomme og allsidige timer.

Tegning og maling

Her får du sjansen til utfolde deg kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder.

Tennis

Vi reiser til en tennishall og spiller sammen. Både single og dobbel. Morsomt uansett ferdighetsnivå!

Treningsstudio

Vi trener på Elixia, som er et velutstyrt og bra treningssenter.

Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen.

Xycling

Dette er effektiv kondisjons- og forbrenningstrening på sykkel i egen sal på treningsstudio. Du bestemmer selv hvor mye motstand sykkelen skal ha. Morsom trening til fengende musikk.

Zumba

Et valgfag du får masse energi av! Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy! Dropp treningen – bli med på festen!

Fra kr 142 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • FHS-app
 • Skolegenser
 • Skolebilde
 • Fellesturer
 • Studietur: Den Dominikanske Republikk
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Spania- språkskole
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 142 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 142 500,-
(14 250,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Visum og vaksinasjonskostnader tilkommer.

Husk at du også trenger penger til dette

-

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Christina Colla

Karibien byr på det meste. Dersom du ønsker å gjøre en forskjell, lære om spansk språk og en helt annen kultur, er denne linja perfekt. Ikke lære du bare om deg selv som menneske, men også om andre og verden som en helhet.

Christina Colla
Caroline Tessy

På Karibienlinja vil du lære det som setter seg: Hvordan ting henger sammen, å være deg selv i møte med andre, å trå til når det gjelder, og å senke skuldrene i mellomtiden. Du angrer aldri på noe av det.

Caroline Tessy
Marte Helene Sunde

Å velge Karibien er jeg evig takknemlig for at jeg gjorde. Jeg fikk gå i verdens beste klasse, og reisen er noe jeg aldri vil glemme, fikk fadderbarn, og ønsker veldig gjerne å dra tilbake som frivillig.

Fra bloggen

Aurora trengte en pause fra videregående. Stortrives på folkehøgskole

Etter to år helsefag på videregående, trengte Aurora et avbrekk før lærlingtid. En rådgiver anbefalte henne folkehøgskole, noe som ble full klaff.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Reiseliv - Natur - Kroatia, Island

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reis - Interrail Europa

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Ticket to Ride

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
HelårskursKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Adventure

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

ACT: Active Change Travel

Hurdal Verk folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

REIS Global Explorer

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Reiseliv

Oslofjord Folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Reiseliv Europa

Grenland Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Reiseliv Aktiv

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt