Til hovedinnhold

Checkpoint Charlie - en reise i europeisk historie

Søk på linja

Denne linja er for deg som er nysgjerrig på verden rundt deg, som vil ta steget inn i fortiden og finne svar på hvordan Europa er blitt slik det er i dag.

Har du noen gang lurt på hvordan det var å leve før i tiden? For hvordan har det vært å være småkriminell i Norge på 1700-tallet, prostituert i Pompeii eller bonde i middelalderens Frankrike? Det er hva vi forsøker å finne svarene på hos historielinjen Checkpoint Charlie - Norges eneste historielinje i folkehøgskolen! Vi oppsøker historien i nærmiljøet her på Sørlandet og beveger oss utover i Norge og Europa. Historie har skjedd overalt og vi kan boltre oss i “åsteder” rett utenfor dørene til skolen. Her er et lite utvalg:  

Klassen vil ha ukentlige ekskursjoner i nærheten av skolen. Rett utenfor skolen er man nær alt fra det eldste skjellettet funnet i Norge, runer eller åsteder for heksebrenning. I tillegg skal vi på to studieturer: En tur til Berlin som skal gjøres så grønn som mulig, og den andre til en annen europeisk hovedstad! 

Linja passer for deg som er interessert i historie og som har lyst til å lære. Det krever ingen forkunnskaper, bare engasjement.

Dette vil du lære

 • Hvordan kapre et engelsk handelsskip 
 • Historisk metode 
 • Hvordan vi kan lære ganske mye historie av romaner, film og TV-serier 
 • Å stille gode spørsmål for å finne ut av det du lurer på 
 • Hva dagens ekstremister har til felles med ekstremister fra mellomkrigstiden, og hvordan de skiller seg fra dem. 
 • Kvinnen i historie 
 • Lokalhistorie 
 • Norge i Europa, Norge i verden 

Våre forventninger til deg

 • Vi forventer at du er ivrig etter å lære og ser for deg et år med mye historie.
 • At du møter klar og opplagt til all undervisning og obligatoriske opplegg på skolen.
 • At du byr på deg selv, bryr deg om dine medelever og er med på å bidra til et aktivt klasse- og skolemiljø.
 • At du liker å jobbe både med egne prosjekt og oppgaver med andre, 
 • Tverrfaglig fokus og samhandling

Berlin

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Berlin er en spennende by, full av kunst, kultur og historie. På turen skal vi gjøre følgende:

 • Besøke museum for å lære om delingen av Tyskland, og konsekvensene for de som forsøkte å flykte
 • Bli tatt med inn i Stasifengselet og Stasis hovedkvarter 
 • Se viktige minnesmerker 
 • Dra på konsert
 • Spise god mat
 • Se ekte samuraikunst og rustninger
 • Dra på comedy club

Før turen skal vi lære om konsekvensen av delingen av Tyskland etter andre verdenskrig, og lære om hvorfor mange satte livet på spill for å flykte fra Øst- til Vest-Berlin. Vi vil besøke boligstrøkene hvor vanlige tyskere ikke kunne ferdes, gå inn i Stasis kontorer hvor ulike menneskers skjebner ble bestemt, og tilslutt til se inn i Stasifengslets celler. Utover dette vil vi utforske den rike kulturen og historien som Berlin byr på - fra sentralt i byen. 

Budapest

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Budapest er en by med historie som strekker seg fra før romerne til i dag. Bli med og utforsk en del av Europas historie og gjennom slott, ruiner og besøk i kurbad. En uke i Budapest er en uke med opplevelser og innsikt som former din forståelse av historiens påvirkningskraft. 

Farsund

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I Farsund skal vi lære om de norske sjørøverne, nemlig kaprerene! Her skal vi dra på overnatting, seile utenfor Farsund og kapre et engelsk handelsskip. Kanskje kapteinen også må gå planken? 

Roma

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Italiatur er en mulig reisemål for Checkpoint Charlie. Alle veier fører til Rom. Denne destinasjonen er et mekka for oss som er interesserte i historien. Vi besøker Colosseum, Forum Romanum, Pantheon og andre selvfølgeligheter. I tillegg til å ta oss tid til å utforske mindre kjente kirker, smug og plasser.

 

Etter å ha kost oss med kunst, is, pizza og pasta i noen dager tar vi turen videre. Vi kan reise til Napoli og  Pompeii, Herculaneum og arkeologisk museum. Her kan vi lære om hvordan hverdagslivet var for en velstående romere på ferie, for slaver, fiskere, handelsmenn og håndverkere, helt til deres verden plutselig gikk under. Eller så kan vi dra til Firenze, og lære om en av en av historiens mest kjente familier, Medici familien, og lære om sen-middelalderen i Europa. Dette er noe elevene selv er med på å påvirke.

Hovden vinter

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Vi bruker skolens hytte som base for langrenn, alpint, snøhuletur og Hovden badeland. Hovden byr blandt annet på flotte langrennsløyper og et stort alpinanlegg. Langrennski, alpint, og snowboard kan leies rimelig på Hovden dersom du ikke har dette med hjemmefra.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skolen ligger i det vi kaller perlen i den sørlandske skjærgård. Ut av vinduet ser du rett mot uthavnen Ny –Hellesund der Nordal Grieg i sin tid skrev sangen «Til ungdommen». Hit går vår første fellestur.. Overnatting i telt, lavvo, hengekøye eller på liggeunderlag under åpen himmel. Bading, bål, lek og alvor. Vi nyter sensommerens dufter og skuer utover havet, der Danmark nesten blir synlig i horisonten, og blir kjent med hverandre på en uforglemmelig måte. Her skapes vennskap.

Skolens siste fellestur går til samme sted. Sommeren er i emning, og det er en ganske annen gjeng som er på tur. Sikre på hverandre, men melankolien har tatt over for forventningen. En følelse av at noe snart er over, sammen med vissheten om at noe nytt kommer. Dette nye, som nå skal skapes sammen med folk du har rundt deg, er ikke lenger like skremmende. Dette blir en tur fylt med gode minner og sterke følelser.

På disse to turene tar vi oss også med oss utstyr til å plukke plast for jordens skyld, før og etter sommerens gjester.

Mellom disse to turene er det mye tid og rom. Det er mye som skal skapes. Linjene drar på sine ulike turer og mye tid brukes felles på skolen. Men i ny og ne gjør vi noen fellesturer. Det kan være til Preikestolen, kino, teater, bowling, Zip-line, og det kan være til Lindesnes fyr eller Lista. Dyreparken er også en naturlig destinasjon for skolen når vi først ligger på disse kanter.  

Sondre Aanstad

Lærer på Checkpoint Charlie

Sondre har mastergrad i historie fra Universitetet i Bergen hvor han fordypet seg og skrev masteroppgave om britisk radikal høyrepopulisme.

Han har spilt trombone i gardemusikken og er salsainstruktør

Epost: sondre.aanstad@gmail.com
Telefon: 48024932

 • 8:00 Frokost
 • 8:45 Morgenstemning - felles start på dagen
 • 9:00 Linjefag, fellesfag på torsdager
 • 11:30 Lunsj
 • 12.00 Linjefag eller valgfag
 • 14:45 Middag
 • 16:00 Valgfag / fri
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdag 11:30 Lørdagsseminarer - du velger ca 15 seminarer i løpet av året.

Lørdag kveld: Agderlørdag (ca. annenhver lørdag) - En av linjene lager mat og opplegg/underholdning for de andre linjene.

Søndag - turdag med venner?

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleruta 2024-25

 • 25.08.24 Skolestart
 • 27.09.24 Siste dag før høstferie
 • 07.10.24 Første dag etter høstferie
 • 20.12.24 Siste dag før juleferien
 • 06.01.25 Første dag etter juleferien
 • 14.02.25 Siste dag før vinterferien
 • 24.02.25 Første dag etter vinterferien
 • 11.04.25 Siste dag før påskeferien
 • 23.04.25 Første dag etter påskeferien
 • 01.05.25 1. mai - fridag
 • 14.05.25 Avslutning
 • 15.05.25 Hjemreise

Hovedturene oftest mellom vinter- og påskeferien. Ofte også en tur om høsten.

Last ned årsplan som pdf ↓

Alle valgfag er inkludert i prisen. Du trenger 3 timer valgfag pr uke. De fleste ønsker å ta mer enn det, men det er opp til deg. Vi sprer valgfagene over hele dagen for at du skal kunne velge de fagkombinasjonene som du ønsker.

Amnesty

Dette er en aksjonsgruppe i Amnesty International som skal lage aksjoner for menneskerettighetene. Vi setter oss inn i aktuelle saker ulike steder i verden og gir vårt bidrag til en bedre verden.

Ballspill

2 timer pr. uke. Først og fremst skal ballspill være gøy, og for alle.Eksempler på aktivitet er: Innebandy, hjørnefotball, basketball, dansk stikkball, elefantball, kanonball.

Fantasy Premier league

Dersom du er glad i engelsk fotball blir du med i dette valgfaget. Vi danner en egen liga på skolen og møtes en time i uka der vi diskuterer taktikk og kårer rundens vinner.

Filmopplevelse

Vi ser noen av de siste års beste filmer, blandet med et utvalg av klassikere og diskuterer og samtaler om lyd, bilde, klipping, skuespill, regi, musikk, genre, dramaturgi, karakterer, fortelling etc.

Filosofi og det gode liv

Vi undersøker noen teknikker (meditasjon, lett trening, vanebygging), filosofier og tankesett for å sammen komme frem til forskjellige måter å gjøre vårt eget liv til et bra et. Lag en god dag!

Foto

Det blir gitt en rask innføring i kameraets tekniske virkemåte. Målet er å få styring på de formale virkemidlene i forhold til lys og visualisering av rom- og tidsproblemstillinger. Det handler om å b

Framtid og handling mini

Gjennom praktisk arbeid, teori og bevisstgjøring skal vi fordype oss i sentrale miljøemner. Plastproblematikk, tekstilindustri, dyrevelferd, klima, lage såpe og drops. Alltid plass for nye ideer.

Individ og samfunn

Vi tar for oss ulike sider av samfunnet, fortid og samtid, sosiologi og psykologi. Livet kort og godt. Vi tar for oss ulike teoretikere/teorier, ser på hendelser og trender, nasjoner og forskjeller.

Instagram og foto

Vi tar bilder gjennom året av "livet" på skolen og publiserer på instagram og facebook, oppgraderer tekst og bilder på skolens nettside, og vurderer skolens brosjyre.

International food

Once a month we make international dinner for the whole school with help from the kitchen staff. This is an additional subject for the international students, where also other students can join.

Kaffebar

Du lærer å lage den perfekte espresso, utgangspunktet for alle kaffedrikker; Cappucino, Mocca, Latte, Macciato, Cortado m.m. Hver tirsdag selger baristaene kaffe til elever og eventuelle gjester.

Kettlebells & Crosstrening

I crossfit ligger fokuset på helkroppstrening, kondisjon, mobilitet og utvikling av styrke. Kettlebell er en blytung treningsform fra Russland. Her kombineres crossfitøvelser og kettlebell-løfting.

Kor

Bli med å syng. Folkehøgskolen har stolte tradisjoner for sang. I koret synger vi sanger fra musicales, fra pop/rock-verdenen og fra klassiske komponister. A capella og med instrumenter/jazzlinja.

Kunst

Undervisning i ulike teknikker, muligheter for å drive med egne prosjekter i tillegg til felles prosjekter. Disse kan dreie seg om kurs i eksempelvis akttegning, maleri, grafikk, eller bokbinding.

Pilates

Pilates er en form for styrketrening, der fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte.

Salsa - dans

Pardans i cubansk stil. Innføring i grunnleggende trinn og enkelte "turer".

Språktrening

Obligatorisk valgfag for de internasjonale elevene, hvor de norske elevene melder seg på og bidrar med fokus på høytlesning, uttale, vanskelige ord og uttrykk på norsk samt brettspill. Kakepause!

Strikking

Lær deg å strikke eller utvikle dine strikke ferdigheter. Enkle prosjekter på 2 pinner, etterhvert mer avanserte som votter el sokker. Lær også av hverandre og bli kjent, mens prosjekter realiseres.

Ta opp fag

Planlegger du å ta opp fag fra videregående? Enten fordi du mangler et fag eller ønsker å forbedre karakterer? Lærer og andre elever som har gjort det bra i faget kan hjelpe deg.

Turfag

Dette er en anledning til å bli bedre kjent med nærområdet. Det fins mange fine turløyper nærme skolen som vi skal utforske utover høsten. Det blir pause underveis – av og til med bål.

Volleyball

Her skal vi først og fremst spille volleyball. Men alt blir gøyere når ballen går dit du vil. Derfor vil du også trene fingerslag, baggerslag, serv, smach og blokk. Forsvars- og angrepstrategier får d

Årbok

Elevene på dette faget har ansvaret for å produsere elevenes skoleårbok

Den frilynte folkehøgskolen i Kristiansand. Vi har et mangfold av linjer og et internasjonalt miljø. Spennende reisemål. Mange og varierte valgfag. God mat og heftig utsikt utover Kristiansands skjærgård.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Administrasjonsgebyr (2500kr)
 • Sangbok
 • Leie av kanoer
 • Studentkort
 • Studietur: Fellesturer
 • Studietur: Berlin
 • Studietur: Budapest
 • Studietur: Farsund
 • Studietur: Roma
 • Studietur: Hovden vinter
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 000,-
(12 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Kanoer
 • Livvester
 • Hytte på Hovden i Setedal
 • Rompebrett & akemadrasser :-)
 • Ifølge elevene våre: gode senger

Dette utstyret må du stille med selv

 • 70 L ryggsekk
 • 30 L ryggsekk
 • Tursko
 • Turtøy (turbukse, turjakke mm)
 • Vinterklær
 • Ull
 • Thermos, drikkeflaske og turkopp
 • Sovepose og liggeunderlag
 • Ski, sykkel og skøyter om du har det :-)
 • Instrument om du spiller

Som norsk statsborger er du dekket av HELFO forsikring innen Europa ift sykdom. Denne forsikringen gjelder ikke mot tyveri, skade og mistet baggasje. Du må ha med reiseforsikring som dekker deg i Europa.

Alle er velkommen!

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Viser frem folkehøgskolelivet på TikTok

De siste årene har TikTok vokst enormt i Norge. Stadig flere folkehøgskoleelever deler fra hverdagen sin på videodelingsplattformen.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ta opp fag

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

ReSTART / 21-27 år

Stavern folkehøyskole
Helårskurs10 t/ukeKristen

Ta opp fag

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Litteratur og idéhistorie

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Fokus Europa - interrail og øyhopping

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs BFrilynt

Filosofi og politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Sosialt engasjement OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

BRO Afrika - Kenya

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

REIS Nordic Exposure

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Gründer aktiv

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fokus Europa - interrail og øyhopping

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs AFrilynt

Blålys 112 / politi, redning, beredskap

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen