Vi har snakket med folkehøgskoleelever om hvordan man kan gjennomføre den perfekte Norgesferien. Fungerer like bra med familie som med venner!
Skal du på Norgesferie med bil og er ute etter noen eksperttips? Linja Friluftsliv – fjord, fjell, hav ved Fjordane Folkehøgskule reiste med skolebilen fra Nordfjordeid i Vestland til Lofoten i Nordland og tilbake igjen før påske våren 2022. Vi har snakket med folkehøgskoleklassen som reiste 3000 km for å surfe, gå på fjelltur og spise kanelbolle og har samlet lærer Kjartan Haaland og elevenes beste tips for en vellykket tur (sjekk også bildetekstene for tips fra andre folkehøgskoleelever!)
God planlegging er det første steget til en flott tur. Ønsker man å fordype seg i en aktivitet, kan man gjøre som elevene ved Fjordane Folkehøgskule. De brukte hele året frem til avreise på å lære om ski- og brettkjøring, klatring og surfing. Er du av den mer spontane typen, kan man gjennomføre det aller meste av aktiviteter på egen hånd eller ved å benytte deg av profesjonelle aktører!
Dette er kjøreruten til Fjordane Folkehøgskule. En slik langtur krever uten tvil god planlegging. Foto: Skjermdump google maps
På den måten blir planleggingen mer oversiktlig og enklere å forholde seg til. Jo flere kokker, jo mer søl. OBS: Husk at alle på turen må involveres i hva som skal skje, slik at opplevelsen står til forventningene.
Hvis man synes at turen blir for lang, er det mulig å dele opp reisen ved å kjøre bil den ene veien, og så reise med annen miljøvennlig transport tilbake. Man kan reise med tog, båt eller lignende. Dette kan være godt for passasjerene, men ikke minst sjåføren(e).
Les også:
God musikk, lydbok og leker er nøkkelen for å få de lange timene i bil til å gå.
Planlegg god tid, og velg ut morsomme stopp langs veien. Det kan være flotte naturopplevelser, eller kanskje dere følger i elevenes fotspor og stopper for å spise verdens beste kanelsnurr? (Den finner du i Lom, forresten).
Det er viktig å finne en god balanse mellom plan og improvisasjon. Selv om elevene ved folkehøgskolen levde fra dag til dag, var alle overnattinger og en del severdigheter booket på forhånd.
Johanne Johnsen fra Nordfjord folkehøgskule deler sitt aller beste reisetips: – Husk å legge inn ekstra tid til å nyte turen uten å stresse! Foto: Johanne Johnsen
Sjekk utstyret, og legg en god plan for å frakte det. Skal du for eksempel ha med masse utstyr på turen, til for eksempel klatring, surfing og ski, så husk å reise med en god henger.
Sett av god tid til å se og oppleve området rundt camp. Elevene ved Fjordane Folkehøgskule gjorde seg den erfaringa at hver stopp på en så lang tur krever minst 2 netter. Det er tidkrevende å flytte camp, pakke ned, vaske ut og så videre …
Linn Wølner Nordhus fra Kristiansand folkehøyskole gir dere sitt beste reisetips: – Når man reiser med en stor gruppe, trenger du ikke fylle sekken med bøker, det er for mye gøy å gjøre og se. Foto: Linn Wølner Nordhus
Husk at det å flytte camp/overnattingssted er tidkrevende. Det derfor er lurt å ikke legge opp til store opplegg på reisedager.
Her er det muligheter for all slags vær. God sovepose og rikelig med varme klær til nettene er et must. Reiser man på vinterhalvåret, så er lavvo med vedovn en sikker vinner, kan lærer Kjartan Haaland fortelle!
Elevene ved eksotisk friluftsliv på Valdres folkehøgskole forteller sitt viktigste tips: – Husk masse snacks for å holde oppe motivasjonen! Foto: Håvard Moum
Det kan være utfordrende å bo så tett over lengre tid. Det er ikke alltid så lett å få den alenetida du trenger. Elevene lagde en regel om at de som bruker ørepropper/øreklokker ønsker å være i fred. På den måten kan man trekke seg litt tilbake.
Fjordane Folkehøgskole har vært på både lange og korte turer. Her fra en av turene i nærområdet, hvor de har trent på surfing i Hoddevik. Foto: Fjordane Folkehøgskule.
På folkehøyskole kan du lære mer om reiseplanlegging og gjennomføring av reiser, både i Norge og i utlandet.
Sjekk ut våre reiselinjer her!Antall søkere til folkehøgskolene har nesten doblet seg fra i fjor.
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Markus Gundersen (19) har allerede fått plass på folkehøgskole fra neste høst.
I disse dager er det mange som venter i spenning enten ved…
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.