Til hovedinnhold

Våre 10 beste tips til å reise på interrail gjennom Europa

Interrail har blitt svært populært de siste årene fordi det er en super mulighet til å utforske Europa. Tog er den reisemåten der du får sett aller mest. Her får du våre 10 aller beste tips for turen.

Interrail er når man reiser rundt i Europa, men kun med tog. Man kjøper en billett for x antall dager man ønsker å være på farten, og kan reise så mye man vil per reisedøgn. Et reisedøgn starter 00:00, så man må passe på at man ikke reiser mer enn det man har billett for.

For å kjøpe en Interrailbillett må du selv være innbygger i Europa. Du kan reise alene eller sammen med andre. Det er lett å bli kjent med fremmede, og i hvert fall hvis du selv er åpen for det. Linjen Ticket to RideHurdal Verk folkehøgskole var på en 12 dagers Interrail-tur gjennom Europa. Vi besøkte åtte land til sammen, og har 10 tips til deg som ønsker å dra på Interrail gjennom Europa.

1. Hvordan planlegge reisen?

Mange tenker kanskje at det å ta interrail litt på sparket er gøy, men det anbefales å planlegge litt. Noen tog må du ha reservasjon på for å få komme ombord, og dette opplevde Ticket to Ride-klassen på et av våre tog. Vi skulle ta nattoget fra Hamburg til Wien, men endte opp med å sove på togstasjonen i Hamburg fordi vi ikke fikk komme ombord uten reservasjon. Dette var en opplevelse i seg selv, men hadde kanskje ikke passet for alle.

Foto: Matias Sando Modalsli

 

2. Hvilke land vil vi besøke? (hvordan velge)

Du må tenke godt over hvilken del av Europa du ønsker å utforske. Søk på steder som anbefales av andre og se hva som passer for deg. Hvis du liker å oppleve helt nye steder, er landsbyer det du burde satse på. Liker du shopping og sightseeing er storbyer dit du burde reise. Eller så kan du ha en god blanding av begge. Vær obs på å bruke lengre tid i storbyene, da de tar lang tid å bli kjent med. Trist å reise til et sted, for så å dra før du har fått opplevd det slik du ønsker. Pinterest er det beste nettstedet for å finne reisemålene som passer for deg, da det er lettere å finne småbyer der enn på google.

Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Julie Elise Elefsen

 

3. Hva har du tilgang til med en interrailbillett? (togselskap, land etc)

Du har tilgang på nesten alle togrutene i Europa, men noen nattog og høyhastighetstog tillater det ikke. Land som Frankrike, Belgia og Nederland er ikke veldig glade i store interrail grupper, så ikke dra dit i større grupper fordi sjansen for at dere ikke får komme inn på toget er litt for stor. Men hvis 5 personer eller færre reiser sammen kan dere reise til alle landene som tilbyr Interrail.

Interrail Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Matilde Underdal Hermansen

 

4. Hvordan skaffe seg billig overnatting?

Hostel og AirBnb er det som anbefales mest. AirBnb er billigst, men passer til litt mindre grupper. Hostel gjør jo at alle bor på samme sted, men det kan også være en mulighet for å bli kjent med andre. Nattog er også et greit alternativ hvis du får til å sove på toget, og da sparer du også penger på overnatting.

Interrail Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Matilde Underdal Hermansen

 

5. Hva kan du gjøre på togturen?

Dette spørs jo helt på hvor mange man er, men det anbefales i høy grad å bruke tiden på å sove. Du slapper også veldig lite av på en slik tur, så togturer er da du har muligheten til å slappe av for deg selv. Hvis du ikke får sove på tog kan det å spille kort, tegne eller høre på musikk/podcast være en mulighet. Reiser man med noen andre kan man også bare snakke og chille på toget slik man er vant til hjemme. Snakke om dilemmaer, ha forskjellige leker eller bare snakke om dype ting. Bruk tiden godt på toget, fordi mye av det du sitter igjen med er det som skjedde på togturene.

Interrail Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Julie Elise Elefsen

 

6. Dette bør du IKKE gjøre

Ikke hold deg til planen for mye, for du vil fort innse at en by er helt fantastisk og da er det greit å kunne være der en dag ekstra. Det motsatte kan også skje, og at byen ikke var like fin som du trodde og du da ønsker å dra en dag tidligere. Vær åpen for å endre planene og heller ta det litt som det kommer.

Interrail Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Julie Elise Elefsen

 

7. Hvordan pakke til Interrail?

Sekk er absolutt å anbefale. Stor eller liten sekk kommer helt an på hvor lenge du skal være på farten. Det er lettere å bære rundt på en sekk på 20-30 liter i forhold til en på 60-70 liter. Likevel er det kjipt hvis man har med seg for lite, og plutselig går du tom for rene klær. Du må rett og slett bare avgjøre selv hva som passer for din tur. Skal du til mange forskjellige land, må du ha klær til all slags vær og da anbefales kanskje en litt større sekk. Pakkposer er veldig nyttig for å holde orden på bagasjen, og du har mye mer oversikt over tingene dine.

Interrail Cinque terre Italia Hurdal Verk folkehøgskole

Cinque terre var et høydepunkt på turen. Foto: Matilde Underdal Hermansen

 

8. Hvor får du best oversikt over togruter?

Interrail.com er den vanligste nettsiden for å finne togruter. Den er veldig oversiktlig og viser hvilke tog du må forhåndsbestille. Europarundt.no er også en nettside som er litt mer oversiktlig for oss i Norge med tanke på at den er norsk.

Interrail Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Julie Elise Elefsen

 

9. Disse byene anbefales

Ljubljana, Cinque terre og Budapest er de byene som satte de største sporene hos oss. Ljubljana er en mellomstor by, med mange kafeer, broer og fine lyse gamle bygg. Du trenger heller ikke så lang tid her, før du blir kjent med byen. Cinque terre er en nasjonalpark i Italia som går mellom 5 små landsbyer. Det er fjellturer fra de forskjellige byen til hverandre, og det er nydelige turer med sjøutsikt hele veien. Budapest har mange fine bygninger og kvelden der er helt fantastisk, da alle byggene lyser hele byen opp.

Mellom de fem små byene i Cinque terre er det nydelige turer med sjøutsikt hele veien. Foto: Matias Sando Modalsli

 

10. Disse byene anbefales ikke

Milano er en helt fantastisk by, men er veldig stor og det tar lang tid å utforske byen. Du er også avhengig av kollektivt for å komme deg rundt der. Den anbefales ikke på en kort Interrail-tur, og det er mange andre fine byer i Italia som mer verdt å oppleve.

Interrail Hurdal Verk folkehøgskole

Foto: Matilde Underdal Hermansen

268