Slik velger du riktig folkehøgskole

Ti gode råd til deg som skal velge folkehøgskole.

Stipendiatene ved Grenland folkehøgskole ønsker nye elever velkommen

Det er 85 norske folkehøgskoler som ligger fra Svalbard i nord til Agder i sør. Skolene har over 700 linjer fordelt på 75 ulike kategorier. Hvordan velger man blant alle disse?

1. Velg ut fra dine interesser

Det finnes linjer for enhver smak og interesse. På folkehøgskolenes nettsider finner du alle linjene. De fordeler seg på disse hovedområdene:

Friluftsliv, idrett og sport
* Kunst og håndverk
* Musikk, scene og teater
* Medier og kommunikasjon
* Reise, språk og kultur
* Solidaritet, bærekraft og miljø
* Andre fag og linjer

2. Velg noe du aldri har prøvd før

I og med at folkehøgskole ikke har karakterer og eksamen så kan du velge å prøve ut noe du er skikkelig dårlig på, uten at du trenger å bekymre deg for å klare deg dårlig på prøver.

Du kan prøve noe helt nytt og styrke nye sider av deg selv. Kanskje du finner en ny favorittaktivitet?

Flere folkehøgskoler tilbyr surfing enten som linjefag eller valgfag. Her er det elever fra Alta folkehøgskole.

3. Hvor i landet vil du gå på folkehøgskole?

Noen folkehøgskoler ligger i byer, andre på fjellet. Noen ligger ved kysten og noen ligger langt inne i landet. Noen ligger høyt i nord, noen helt i sør. En av folkehøgskolene ligger faktisk i Sverige. Tenk på at året på folkehøgskole kan være året der du kan oppleve en helt ny del av landet!

Det er folkehøgskoler over det meste av landet og i både større byer og på mindre plasser. Her er elever fra Rønningen folkehøgskole på operataket i Oslo

4. Vil du gå på en kristen eller en frilynt skole?

Alle folkehøgskoler har et verdigrunnlag. De vil noe og de skal stå for noe. Uansett hva slags syn du har på livet og verden så er du velkommen på alle folkehøgskoler.

Skolenes verdigrunnlag finner du på de felles nettsidene til alle folkehøgskolene.

Alle folkehøgskoler har et verdigrunnlag og deles i to hovedkategorier; kristen og frilynt. Her er elever fra Ålesund folkehøgskole på pilgrimstur.

5. Vil du gå på en stor eller en liten skole?

Ingen folkehøgskoler har tusenvis av elever, men det er likevel forskjell på størrelsen på skolene. De største har i underkant av 200 elever og de minste har rundt 30 elever. Hva passer best for deg?

Vil du gå på en større eller en mindre folkehøgskole? Sjekk hva som passer for deg. Her fra Solborg folkehøgskole

6. Sjekk hvordan skoleuken og årsplanen er

folkehøgskolenes felles nettsider finner du mye informasjon om hver eneste linje og skole. Les grundig hvordan skolen har bygget opp ukene og året og finn det som passer deg best. På noen skoler velger man en linje, på andre skoler velger man to linjer. Noen skoler har mye undervisning på linjen, mens andre skoler satser mye på valgfag og fellesfag. Sjekk utflukter og studieturer og se om det er noe som du har lyst på.

Sjekk skolens valgfag, fellesfag og andre aktiviteter. Kanskje du finner noe som frister? Bilde Torkild Groven, Karmøy folkehøgskole

7. Sjekk folkehøgskolenes nettsider og brosjyrer

Alle folkehøgskolene har egne nettsider. Du finner lenker til skolenes nettsider på de felles nettsidene til folkehøgskolene eller ved å google skolens navn. Sjekk informasjonen som skolene har lagt ut der. Skolenes egne nettsider vil kunne fortelle deg mye om skolens profil og gi deg grundig informasjon om skolen.

I tillegg har de fleste folkehøgskoler laget egne brosjyrer og kataloger som du kan bestille her. Her finner du også mye nyttig informasjon.

8. Sjekk folkehøgskolene på sosiale medier

Alle folkehøgskolene har kontoer på ulike sosiale medier. Du finner flest på Facebook og Instagram, men mange finner du også på YouTube, TikTok, SnapChat og flere andre sosiale medier.

Der vil du kunne følge skolenes hverdag og kan danne deg et inntrykk av hvordan det er å gå på akkurat den skolen.

Du kan også velge å følge @folkehogskolene på Instagram og Folkehøgskolene på Facebook. Der vil du få inntrykk fra alle folkehøgskolene.

View this post on Instagram

A post shared by Folkehøgskolene (@folkehogskolene)

9. Prat med folk som har gått på folkehøgskole

Svært mange velger folkehøgskole fordi venner eller familiemedlemmer har anbefalt det. Det er ofte da man får de mest ekte fortellingene om hvordan det er å gå på folkehøgskole.

Du kan også velge å spørre åpent i vennegrupper om de kjenner noen som har gått på folkehøgskole og om de vil anbefale det.

10. Søk på mer enn en skole

Vårt beste råd er å utsette det endelige valget av skole til du ser hvor du får tilbud om plass. Det har nemlig blitt svært populært å gå på folkehøgskole og det er dermed ikke sikkert at det blir plass til alle som søker på alle linjer. Vi anbefaler derfor at du søker på mer enn en linje og så tar du valget av linje når du hører fra de aktuelle skolene. Kanskje skolen sender med noe informasjon som kan tippe deg over i den ene eller den andre retningen, når du får vite at du har fått plass?

2015-12-30_1451473593

Det kan være en fordel å utsette det endelige valget av linje til man ser hvor man får tilbud om plass

Finn din linje