Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist. Det er likevel lurt å søke nå!

Disse ti tingene bør du vite om opptaket til norske folkehøgskoler.

1, Når er det søknadsfrist på folkehøgskolene?

Du kan søke når som helst. Folkehøgskolene tar opp elever helt fram til skolestart eller til linjen er full.

Før i tiden søkte de fleste om plass i løpet av sommerferien, men de siste ti årene har folkehøgskolenes popularitet økt kraftig. Flere og flere linjer fylles fort og søkerne søker tidligere og tidligere.

I år satte folkehøgskolene ny rekord i antall tidlige søknader – over 20 prosent flere søknader før 1. februar enn i fjor – hvilket betyr at flere linjer er fulle allerede nå.

Folkehøgskolene har ikke søknadsfrist. Flere linjer enn før er fulle allerede nå på norske folkehøgskoler

Flere linjer enn før er fulle allerede nå på norske folkehøgskoler

2, Er 1. februar en søknadsfrist?

Nei, folkehøgskolene har ikke søknadsfrist, men opptaket startet 1. februar. Alle som hadde søkt før 1. februar kom med i folkehøgskolenes første opptak. Det betyr at folkehøgskolene vurderte alle søknader som kom inn før den datoen opp mot hverandre og sendte ut tilbud etter 1. februar

1. februar er altså ingen søknadsfrist selv om det i praksis kan være det for enkelte linjer.

10 grunner til at dette er Norges mest fornøyde elever

3, Hva gjør folkehøgskolene etter 1. februar?

Etter 1. februar tar folkehøgskolene opp elever etter når de har sendt søknaden. Dette gjør de helt til linjen er full.

Det betyr at en som søker i februar eller mars har større sjanse for å få plass enn en som søker i juli.

Finn alle linjer på alle norske folkehøgskoler her

4, Hva gjør jeg om linjen jeg vil gå på er full?

Det er heldigvis alltid plass på andre linjer og andre skoler. Sjekk folkehogskole.no for å se alle mulighetene. Tenk gjerne litt bredt. Kanskje året på folkehøgskole er året der du opplever en helt annen del av Norge? Kanskje du skal prøve deg på en linje som er helt ny for deg?

Mange linjer er fulle, men det finnes alltid plass på andre folkehøgskoler eller på andre linjer.

Flere linjer er fulle, men det finnes alltid plass på andre folkehøgskoler eller på andre linjer.

Sjekk alle mulighetene som finnes på norske folkehøgskoler

5, Hva betyr det når det står «kontakt skolen»?

I de fleste tilfeller betyr det at linjen er full, men at skolen kan vurdere å ta opp en enkelt elev eller to dersom eleven oppfyller noen konkrete kriterier. Det kan også bety at skolen vurderer å gjøre endringer med linjen som de ønsker å prate med deg om før du søker.

Uansett kan det være lurt å ringe eller sende epost til en skole dersom det står «kontakt skolen» på en linje du er interessert i.

Enkelte linjer ber deg om å kontakte skolen

6, Må jeg takke ja til plassen dersom jeg søker på en linje jeg er usikker på?

Nei, du er ikke bundet til å takke ja til linjer du har søkt på. Du kan derfor godt søke om plass på mer enn en linje.

Dersom skolen tilbyr deg plass på en linje så får du gjerne en frist til å takke ja til plassen. Når du har bestemt deg for å takke ja til en plass så betaler du inn et gebyr på rundt 2500 kroner. Da er plassen din og du kan glede deg til å begynne på folkehøgskole til høsten.

Dersom du istedet ønsker å takke nei til tilbud om plass, så sier du bare fra til skolen slik at de kan tilby plassen til en annen søker.

7, Hva om jeg skifter mening etter jeg har takket ja til plass på en folkehøgskole?

Du kan si fra deg plassen etter du har takket ja til den og betalt inn gebyret til folkehøgskolen. Du mister gebyret, men utover det får det ingen konsekvenser.

Vi anbefaler at du sier fra til skolen så snart du vet at du ikke skal ta plassen slik at skolen kan tilby plassen til andre som venter.

Si fra til skolen dersom du likevel ikke ønsker å ta plassen du har sagt ja til. Det kan være andre som drømmer om å få din plass.

8, Linjen jeg ønsker å gå på har venteliste. Hvor stor er sjansen for å få plass?

Dette er helt individuelt fra skole til skole. Det du likevel kan tenke på er at linjen du ønsker å gå på er full akkurat nå. Din eneste sjanse for å få plass på linjen er om andre trekker seg. Det kan derfor være lurt å vurdere å søke på andre linjer eller andre skoler for å være sikker på at du får gå på folkehøgskole til høsten.

Det kan være venteliste på enkelte linjer. Det betyr at du først kan få plass om andre trekker seg fra plassen de allerede har takket ja til.

Finn alle linjer ved alle norske folkehøgskoler her

9, Jeg vet ikke før til sommer om jeg kan gå på folkehøgskole. Er det for sent da?

Det er aldri for sent å få plass på en folkehøgskole, men det kan være for sent å få plass på drømmelinjen. Folkehøgskolene tar opp elever helt fram til skolestart eller til linjen er full. De siste årene har mange linjer blitt fylt opp tidlig, men det vil alltid være plass på flere linjer selv om du søker veldig sent.

10, Hva ser skolene etter når jeg søker?

Opptakskriteriene er litt ulike fra skole til skole, men det viktigste alle skolene ser etter er motivasjonen din for å søke. Skriv et par linjer om hvorfor du har lyst til å gå på akkurat den linjen og den skolen.

Lykke til med å søke folkehøgskole!

Søk folkehøgskole nå