Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist. Det er likevel lurt å søke nå!

Disse ti tingene bør du vite om opptaket til norske folkehøgskoler.

1, Når er det søknadsfrist på folkehøgskolene?

Du kan søke når som helst. Folkehøgskolene tar opp elever helt fram til skolestart eller til linjen er full.

Før i tiden søkte de fleste om plass i løpet av sommerferien, men de siste ti årene har folkehøgskolenes popularitet økt kraftig. Flere og flere linjer fylles fort og søkerne søker tidligere og tidligere.

I år satte folkehøgskolene ny rekord i antall tidlige søknader – over 20 prosent flere søknader før 1. februar enn i fjor – hvilket betyr at flere linjer er fulle allerede nå.

Mange linjer fylles opp med elever. Det kan derfor lønne seg å søke folkehøgskole nå

2, Var 1. februar en søknadsfrist?

Nei, folkehøgskolene har ikke søknadsfrist, men opptaket startet 1. februar. Alle som hadde søkt før 1. februar kom med i folkehøgskolenes første opptak. Det betyr at folkehøgskolene vurderte alle søknader som kom inn før den datoen opp mot hverandre og sendte ut tilbud etter 1. februar

1. februar er altså ingen søknadsfrist selv om det i praksis kan være det for enkelte linjer.

Her finner du Norges mest fornøyde elever

3, Hva gjør folkehøgskolene etter 1. februar?

Etter 1. februar tar folkehøgskolene opp elever etter når de har sendt søknaden. Dette gjør de helt til linjen er full.

Det betyr at en som søker i februar eller mars har større sjanse for å få plass enn en som søker i juli.

Finn alle linjer på alle norske folkehøgskoler her

4, Hva gjør jeg om linjen jeg vil gå på er full?

Det er heldigvis alltid plass på andre linjer og andre skoler. Sjekk folkehogskole.no for å se alle mulighetene. Tenk gjerne litt bredt. Kanskje året på folkehøgskole er året der du opplever en helt annen del av Norge? Kanskje du skal prøve deg på en linje som er helt ny for deg?

Noen folkehøgskolelinjer er helt fulle. Sjekk da alle de andre mulighetene som finnes på en av folkehøgskolene

Sjekk alle mulighetene som finnes på norske folkehøgskoler

5, Hva betyr det når det står «kontakt skolen»?

I de fleste tilfeller betyr det at linjen er full, men at skolen kan vurdere å ta opp en enkelt elev eller to dersom eleven oppfyller noen konkrete kriterier. Det kan også bety at skolen vurderer å gjøre endringer med linjen som de ønsker å prate med deg om før du søker.

Uansett kan det være lurt å ringe eller sende epost til en skole dersom det står «kontakt skolen» på en linje du er interessert i.

Noen skoler trenger å prate med deg før du søker. Du må derfor kontakte skolen om du har lyst til å gå på en linje med merket "kontakt skolen"

Noen skoler trenger å prate med deg før du søker. Du må derfor kontakte skolen om du har lyst til å gå på en linje med merket «kontakt skolen»

Olav var veldig skeptisk til at datteren ville gå på folkehøgskole. Nå har han blitt fan

6, Må jeg takke ja til plassen dersom jeg søker på en linje jeg er usikker på?

Nei, du er ikke bundet til å takke ja til linjer du har søkt på. Du kan derfor godt søke om plass på mer enn en linje.

Dersom skolen tilbyr deg plass på en linje så får du gjerne en frist til å takke ja til plassen. Når du har bestemt deg for å takke ja til en plass så betaler du inn et gebyr på rundt 2500 kroner. Da er plassen din og du kan glede deg til å begynne på folkehøgskole til høsten.

Dersom du istedet ønsker å takke nei til tilbud om plass, så sier du bare fra til skolen slik at de kan tilby plassen til en annen søker.

7, Linjen har få ledige plasser. Hva betyr det?

Om det står at en linje har få ledige plasser så betyr det at det er maks tre ledige plasser igjen på linjen. Disse plassene kan forsvinne fort så det lønner seg å søke med det samme om du skulle være interessert i en linje med få ledige plasser.

8, Linjen jeg ønsker å gå på har venteliste. Hvor stor er sjansen for å få plass?

Dette er helt individuelt fra skole til skole. Det du likevel kan tenke på er at linjen du ønsker å gå på er full akkurat nå. Din eneste sjanse for å få plass på linjen er om andre trekker seg. Det kan derfor være lurt å vurdere å søke på andre linjer eller andre skoler for å være sikker på at du får gå på folkehøgskole til høsten.

Det er venteliste på mange linjer. Det betyr at linjen er full, men at du kan få plass om noen trekker seg.

Finn alle linjer ved alle norske folkehøgskoler her

9, Jeg vet ikke før til sommer om jeg kan gå på folkehøgskole. Er det for sent da?

Det er aldri for sent å få plass på en folkehøgskole, men det kan være for sent å få plass på drømmelinjen. Folkehøgskolene har ikke søknadsfrist, men tar opp elever helt fram til skolestart eller til linjen er full. De siste årene har mange linjer blitt fylt opp tidlig, men det vil alltid være plass på flere linjer selv om du søker veldig sent.

Folkehøgskolene har ikke søknadsfrist. Man kan søke folkehøgskole helt fram til skolestart eller til linjen er full

Man kan søke folkehøgskole helt fram til skolestart eller til linjen er full

10, Hva ser skolene etter når jeg søker?

Opptakskriteriene er litt ulike fra skole til skole, men det viktigste alle skolene ser etter er motivasjonen din for å søke. Skriv et par linjer om hvorfor du har lyst til å gå på akkurat den linjen og den skolen.

Ønsker du tips til hvordan du søker folkehøgskole? Sjekk denne filmen:

Søk folkehøgskole nå