Til hovedinnhold

Utøvende Instrument + Studio

Søk på linja

Vil du spille i band og utvikle deg på instrumentet ditt sammen med andre? Hvis svaret er ja, og du i tillegg har lyst til å lære mer om musikkproduksjon - da er dette linjen for deg!

Jazz, pop eller rock - rikelig med samspillserfaring, i ulike sjangere og besetninger. Grip muligheten til å utvikle deg sammen med andre dyktige musikere!  

Gjennom undervisningen på bandrommet får du tilbakemeldinger, både som band og som individuelle utøvere.

Vi jobber med at du skal finne din sound, og bli enda tryggere på scenen og på musikken du vil drive med.

På Musikk Utøvende Instrument er det ingen instrument- eller sjangerbegrensning, og du får mulighet til å motta 1 time individuell instrumentundervisning pr. uke.

I tillegg vil du lære ulike deler av musikkproduksjon i studio, gjennom 6 timer undervisning pr. uke.

I tillegg vil du på tilleggslinje Studio arbeide med følgende:

Viken er en skapende skole hvor egenprodusert materiale blir prioritert, og hvor vi har fokus på formidling og særpreg. Ett av høydepunktene i året er turnéene hvor man i grupper reiser på turné til et selvvalgt sted.

Ønsker du å utvikle deg som bandmusiker, og samtidig bli bedre på ditt eget instrument? Har du lyst til å kombinere det med å lære mer om studioproduksjon? Da er denne linjen noe for deg!

Dette vil du lære

Sammen med dyktige og inspirerende lærere og medelever vil du ta for deg:

 • Ulike sjangere 
 • Få tilbakemeldingar som band og individuell utøver
 • Samspill
 • Sceneopptreden

Gjennom to turnéer og ukentlige konserter vil du kunne oppleve hvordan livet som utøvande musiker er.

I tillegg vil du opparbeide deg grunnleggende kunnskap innenfor ulike områder av musikkproduksjon i studio.

Våre forventninger til deg

At du skal utvikle deg på ditt instrument, og bli enda tryggere på scenen og på musikken du vil drive med. I tillegg forventer vi at du er motivert for å ta del i undervisningen og utvikle deg og din kunnskap innenfor musikkproduksjon.

Over nyttår reiser elevene til utlandet, og du kan velge om du vil reise til India, Colombia, Kenya eller på Interrail (sistnevnte er inkludert i skolepengene). Alle disse turene er unike der vi er tett på ungdommer fra andre kulturer i hele reiseperioden. Vi jobber med musikk og teater sammen og får mange flotte opplevelser. 

Colombia

Pris: 13 325

Lyst til å bli med til Colombia? Vi ønsker å gi deg muligheten til å utforske verden, og til å bli bedre kjent med deg selv. Colombia er et fargerikt og vakkert land med en mangfoldig kultur, og en dramatisk historie. En tur til Colombia er en opplevelse for livet!

Bli med til den søramerikanske millionbyen Bogota! Her får du muligheten til å bli kjent med ungdommer fra en helt annen kant av verden. Vi skal ha musikalske samarbeidsprosjekter, og vi skal oppleve byen sammen. 

Viken har vært i Colombia siden 2013. Vi samarbeider med Academia de Artes Guerrero og Arte Sin Fronteras (Kunst uten grenser). Academia de Artes Guerrero er et kunstakademi i Bogota hvor man kan få undervisning i blant annet musikk, teater, billedkunst, skulptur, film eller lydproduksjon. I byen Soacha står de bak et kultursenter i bydelen Bellavista. Her gis det et gratis kulturtilbud til barn og unge. Mange av de ca 1,5 millioner innbyggerne i Soacha er internt fordrevne flyktninger på grunn av den langvarige konflikten i landet.

Les mer om studieturen til Colombia på vår egen nettside

India

Pris: 13 325

Hva tenker du når du hører India? Karri, fargerike sarier, Gandhi, varme, masse folk? Bli med og sjekk ut selv!

India er kontrastenes land. Her finner du ekstrem fattigdom og enorm rikdom, fantastisk natur, et mylder av språk og folkegrupper, fengende Bollywoodmusikk på gata og på restauranter og vannbøfler vandrende midt i bytrafikken. 

Dumka ligger i delstaten Jharkhand i det østlige India. Hit reiser Musikkfolkehøgskolen Viken på kulturutveksling og møter lokale ungdommer og studenter på samme alder. Sammen med våre lokale samarbeidspartnere i Dumka skaper vi felles opplevelser gjennom musikk, vennskap og indisk matlaging. Bli med og opplev India fra innsiden sammen med oss, med alle sine farger, smaker, mennesker og lyder!» 

Viktig informasjon

For å være med til India, trenger du en del vaksiner. Du er selv ansvarlig for å ta de nødvendige vaksinene. Disse er ikke inkludert i prisen. Det er et krav å ha pass (gyldig 6 måneder etter hjemkomst) og reiseforsikring. Hvis du er under 21 år, kan du sannsynligvis bruke reiseforsikringen til foreldrene dine. Du trenger visum. Skolen bistår i søknadsprosessen. Når det gjelder sikkerhet på tur, følger vi de offisielle reiserådene fra Utenriksdepartementet.

Les mer om studieturen til India på vår egen nettside

Interrail

Pris: Inkludert i linjepris

Reisen går med tog gjennom europa.

Kenya

Pris: 13 325

Vil du være med til Nairobi, Kenyas hovedstad, med over tre millioner innbyggere, hvor veldig mange av dem bor i en av slummene.

Byen ligger nesten 2000 meter over havet. Vi reiser primært for å møte mennesker, ikke for å få med oss alle severdigheter. Du skal leke, spise, snakke og spille sammen med ungdommer som er oppvokst Nairobi. 

Viken har reist til Nairobi siden 2008. I Nairobi møter vi ungdommer som driver med musikk, på ulike måter, og som ønsker å gjøre noe med den verdenen de lever i, blant annet med musikken sin. Ungdommene vi møter kommer fra Mathare-slummen og områdene rundt. De kommer fra en verden og fra en hverdag som er vanskelig for oss å sette oss inn i, selv når vi står og ser utover Mathare fra øverste etasje på barnehjemmet, hvor noen av våre nye venner har vokst opp. For de blir nemlig utrolig fort våre venner, på tross av de vidt forskjellige kulturene vi kommer i fra, og de ulike språkene vi snakker. 

Det blir noen utflukter, bla. til Mathare, for å gå en tur og oppleve noe av denne for oss ukjente delen av verden, og vi besøker et barnehjem i Mathare hvor det til en hver tid bor ca 200 barn. Å synge «Deilig er jorden» med noen av disse barne som tilhørere er en ubeskrivelig opplevelse, på mange ulike måter. Siste dag er det mulig for de som vil å ta turen på safari i nasjonalparken i Nairobi. Her bor det blant annet løver, nesehorn, flodhester, giraffer, struts, antiloper, sebraer og vortesvin. 

Les mer om studieturen på vår egen nettside

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Hver høst reiser hele skolen samlet til en storby i Norge. Hver vår reiser hver enkelt linje på turné.

Du komponerer din egen timeplan med opptil 30 timer musikk i uka. Linjefagene utgjør 9 av timene. I tillegg fylles uka med en rekke andre spennende undervisningstimer. Dette betyr at ingen timeplaner er like. Noen velger å ha mange timer, andre velger seg færre timer.

 • Linjefag (9 t/uke)
 • Eventuell tilleggslinje (6 t/uke)
 • Hovedinstrument (1 t/uke)
 • Valgfag (2-10 t/uke)
 • Fellesfag (ca 15 t/uke)
Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret er fullt av prosjekter, som f.eks. Lyden av Viken, Høst- og Vår-turné, EuroViken, gjesteartister, kor osv.

Under kan du se hvordan året er lagt opp (endringer kan komme).

Hvor mange valgfag du kan delta i, avhenger av størrelsen på fagene du velger. Her er alt fra låtskriving, studio, band og loop station til jegerprøve, psykologi og friluftsliv. Du velger!

Arrangering

Rettet mot rytmisk musikk og bandsettinger. Her vil du lære om re-harmonisering, og hvordan du kan lage arrangementer for ulike bandsammensetninger. Det er en fordel om du har noe kjennskap til noter.

Dans

For deg som liker å danse! Hovedfokuset vil være på moderne dans (jazz / hip hop m.m.)

Friluftsliv

For deg som liker å være ute! Faget vil bestå av noen korte kveldsturer, samt ett par litt lengre turer med overnatting. Ingen forkunnskaper er påkrevd.

Gitar besifring

I dette faget lærer du grunnleggende gitarferdigheter knyttet bl.a. til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (ca 9 pers./gruppe), fra nybegynner til viderekommende.

Gym

Dersom du velger gym valgfag får du et bredt spekter av fysiske aktiviteter, både utendørs og inne i skolens gymsal. Kom i form, eventuelt hold på den formen du allerede har!

Hverdagspsykologi

Hvordan er vi forskjellige, og hvordan kan vi forholde oss til hverandre på en best mulig måte? Noe teori, men aller mest praktiske oppgaver og samtaler.

Jazzteori - Improvisasjon

Vi ser på jazzharmoniske prinsipper og hvordan disse kan brukes både i hovedinstrument/arrangering. Faget gir et godt grunnlag for videre studier! Grunnleggende musikkteori forutsettes.

Jegerprøve

Valgfaget gir deg undervisningen og praksisen du trenger for å ta jegerprøven. Egenandel på 2500,- + 300,- i eksamensavgift. Undervisning og prøve foregår på skolen.

Kirkeorgel

Spiller du piano, og kunne tenke deg å prøve hvordan det er å spille kirkeorgel? Da er dette en unik mulighet.

Konsertproduksjon

I faget lærer du hvordan en live-produksjon planlegges og gjennomføres. Alt fra hvordan skrive en teknisk rider, til opprigg og lyd-teknikk.

Loop station Vokal

Bruk stemmen, og legg lag på lag på lag. Du trenger ikke være vokalist for å delta i dette valgfaget. Loop station Vokal byr på spennende og fantastiske måter å bruke stemmen på!

Låtskriving

Her jobber du med egne låter. Enten du har masse erfaring med å skrive låter, eller aldri har skrevet låter - er dette faget for deg. Her lærer du verktøy som kan hjelpe deg i låtskrivingsprosessen

Musikklære

De tradisjonelle musikkteorifagene hørelære, melodilære, harmonilære og rytmelære er bakt inn i dette faget. Her vil du bli plassert på en gruppe basert på nivået du er på.

Opptaksprøvekurs

I dette faget forberedes du best mulig fram mot opptaksprøver for musikkutdanning ved universitet og høgskoler. Forberedelsene skreddersys for deg og ditt behov.

Piano besifring

I dette faget lærer du grunnleggende pianoferdigheter knyttet til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (maks 7 pr gruppe), fra nybegynner til viderekommende.

Studioproduksjon

Har du lyst til å lære deg å bruke studioet på Viken? I dette faget får du en innføring i systemet, og noen teknikker du kan få bruk for når du skal produsere musikk.

Tro og tvil

I disse hyggelige gruppesamlingene får du muligheten til å ha samtaler om de viktige spørsmålene i livet! Tro & Tvil foregår på kveldstid, ofte hjemme hos lærer.

Troslære

Hva er kristen tro? Hva vil det si å være kristen? I dette faget går man inn i den lutherske troslæren og lærer om, og samtaler om, ulike temaer.

Fra kr 140 200,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • To turer og to turneer i Norge
 • Studietur til utlandet, rimeligste alternativ
 • Innmeldingspenger
 • Studietur: Høstturné og vårturné
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 140 200,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Inkl. i prisen

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 140 200,-
(14 020,- per måned)
Hovedinstrumentundervisningen fordeles på 18 undervisningstimer med enkeltundervisning, og 4 timer med masterclass.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Flygler og mange pianoer
 • Lydutstyr
 • Et tipp topp moderne studio

Dette utstyret må du stille med selv

 • Egne instrumenter
 • Mac/PC
 • Audio interface (lydkort)
 • Headset av god kvalitet
 • I tillegg vil det være en fordel om du har en egen studiomikrofon

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg ville aldri vært folkehøgskoleåret foruten

Thomas Øyvang var en av få i sitt kull som gikk fra fagbrev til folkehøgskole. Det har han aldri angret på. Nå oppfordrer han flere ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Musikkproduksjon

Sunnhordland folkehøgskule
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Utøvende musikk: Band OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Trommer og Perkusjon

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Musikk Studio Live

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk Studio Live Afrika

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Nordiska Visskolan – Musikklinjen

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Rhythms of the World

Seljord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Beats Artist

Rødde folkehøgskole – Trondheim
HelårskursKristen

RAP // NYC

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon og låtskriving

Sandefjord folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Musikk og Studio

Sagavoll folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Musikk & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt