Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Å bo i regnskogen sammen med de som kjemper mot plantasjeeierne eller oljeselskapene, er måten å bli engasjert på. Spansk, samhold, økologi, politikk og aksjonisme. 8 uker studietur til Peru/Amazonas.

Vi skal jobbe med bevaring av regnskogen og øke forståelsen av livet til de som lever i den. Regnskoglinja på Sund folkehøgskole jobber i skjæringspunktet mellom økologi, antropologi, historie og politikk. Denne tverrfaglige innfallsvinkelen gir et unikt grunnlag for å forstå regnskogens mangfold.  

Studiereise til Amazonas

Regnskoglinja reiser 8 uker til Peru og peruansk Amazonas. Regnskogenes artsmangfold og urbefolkninger gjør dem unike. Samtidig raseres miljøet med tømmerhogst, plantasjer og oljeutvinning. På regnskoglinja treffer vi urbefolkningen og ser miljøproblemene med egne øyne.

Feltarbeid i Peru

Alle elever velger feltarbeid som de jobber med mens under reisen. Det finnes mange spennende, og viktige temaer å ta tak i.

Klassemiljø og forberedelser

Perioden før studiereisen er en forberedelsestid. Vi konsentrerer arbeidet om å etablere et godt klassemiljø, studere økologi, skogbruk og landbruk.

Vi arbeider med aktuelle problemstillinger knyttet til regnskogen samtidig som vi lærer om språket og kulturen til regionen vi skal besøke.

I løpet av høsten øver vi oss på feltlivet og på personlige og sosiale ferdigheter gjennom overnattingsturer, scenario-øvelser og minifeltarbeid i Norge.

Etterarbeid: Formidling og aktivisme

Når vi kommer tilbake til Norge etter studiereisen skal vi dele de erfaringene og kunnskapen vi har fått gjennom møter med de lokale og forståelse av deres hverdag. 

Vi bruker engasjementet vårt til noe positivt og handler der vi mener det er viktig. 

Er du miljøengasjert og eventyrlysten? Synes du verden går i feil retning og vil gjøre noe med det? Bli med Regnskoglinja til Amazonas, lær mer, og kom hjem og aksjoner!

Dette vil du lære

 • Miljø
  • Klima-politikk
  • Økologi
  • Biologi og artsmangfold
  • Miljøkriminalitet
  • Du kommer tett inn på mennesker som er avhengige av naturen rundt dem
 • Språk
  • Spanskurs
  • Praktisere spansk
  • Litt kjennskap til indianske språk
 • Historie
  • Sør-amerikansk historie
  • Politisk og sosial historie
 • Reise
  • Reisekunnskap
  • Lokal transport, overnatting og mat
 • Aksjonisme
  • Planlegge og gjennomføre aksjoner
  • Informasjonsarbeid og formidling

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du vil ha noe ut av året, og at du er villig til å gjøre en innsats.

 • engasjement
 • interesse
 • deltakelse

Studieturen krever litt ekstra

Regnskoglinja har en ganske krevende studietur. Den er 8 uker lang og tar deg med til områder hvor levestandarden er en god del enklere enn det vi er vant til i Norge

Du er med andre ord ganske tøff som vil bli med på reisen inn i Amazonas.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser til Lima i Peru og derfra bruker en liten uke til å reise inn i regnskogen. Der har vi byen Iquitos som utgangspunkt.

Etter et innledende spanskkurs bor vi hjemme hos familier for å føle på kroppen hvordan menneskene her lever. Det personlige vennskapet og kjennskapen forplikter og engasjerer oss.

Feltarbeid

Feltarbeidet er en svært viktig del av studiereisen. Da jobber vi med temaer som vi er spesielt engasjerte i. Gjennom observasjon, dokumentasjon og samtaler med menneskene vi møter og bor hos, skaffer vi oss helt unik og førstehånds kunnskap om de temaene vi, og de, er opptatt av.

Alle elever velger feltarbeid som de jobber med mens under reisen. Det finnes mange spennende, og viktige temaer å ta tak i. Tidligere år har oljeselskapenes forurensing av drikkevann og fiske vært et tema som har opptatt mange av elevene. Andre feltarbeid har handlet om landbruk, matlaging eller håndverk som kurvfletting og kanolaging.

To kamper som urfolkene kjemper

Når du er på et langt opphold i Amazonas og møter folkene som bor der, så det nesten ikke til å unngå at du blir opptatt av de kampene de kjemper.

Akkurat nå er det to store kamper som utkjempes i Amazonas, og for mange elever er sterkt å møte mennesker som får livsgrunnlaget sitt ødelagt av

 • Oljevirksomhet med lekkasjer som ødelegger drikkevann og fiske
 • Skogødeleggelse for å plante monokulturer som oljepalmer og kakao

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter tre netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Anders Hals

Lærer, Regnskog

Anders har et stort miljøengasjement og bred internasjonal erfaring fra reiser og opphold i Latinamerika. Det er aldri vanskelig å vite hva Anders mener om saker og ting, han deler gjerne sine tanker om alt som er viktig å få gjort noe med i verden.

Epost: anders.hals@sundfhs.no
Telefon: 455 02 353

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2020-2021

 • Skolestart lørdag 29. august
 • Høstferie 2.- 11. oktober
 • Solidaritet, Regnskog, FN, Jazz og Foto 
 • Juleferie fra 16. desember - 6.januar
 • Turne for Jazz  i januar og/eller februar
 • Vinterferie 19.- 28. februar
 • Studiereise for alle linjene blir etter vinterferie 2021
 • Påskeferie 27. mars - 05. april
 • Skoleslutt 18. mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge fem valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mellom, spesielt om ettermiddagen.

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID TIL ENGASJEMENT! Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljø og kultur. Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. Et variert år med mye innhold og tid til engasjement.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 600,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Peru og Amazonas i 8 uker
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 600,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 600,-
(12 460,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sofie Bergset Janols, Regnskog

Før Sund hadde jeg hatt et friår og skulle egentlig starte på studie jeg var halvveis motivert til. Heldigvis tok jeg meg tiden til et år på Regnskoglinja, tiden til å finne ut hva jeg bryr meg om og hva jeg virkelig vil. Det er jeg veldig glad for.

Sofie Bergset Janols, Regnskog
Hannah Behncke, Regnskog

På studiereisen til Peru har jeg lært så utrolig mye og blitt mye mer interessert i klimapolitikken. Å se ødeleggelsene med egne øyne må bare oppleves, det samme med å bo med urbefolkningen i 3 uker. Det er en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

Hannah Behncke, Regnskog
Alexandra Bråss, Regnskog

Jeg har ikke kjedet meg et sekund, jeg har lært mer enn jeg kunne forvente og har fått nye bestevenner. Det å gå på Sund er kanskje den smarteste avgjørelsen jeg har tatt.

Fra bloggen

Begynn på folkehøgskole i januar!

Angrer du på at du ikke valgte folkehøgskole i august? Eller har du kun tid til å gå på folkehøgskole et halvt år? Sjekk ut ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Dyrepasser

Hallingdal Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Økologi og miljø

Nansenskolen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Hav Klima Miljø

Folkehøgskolen Nord-Norge
Kontakt skolen
Helårskurs17 t/ukeKristen

Go Green: Europa

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Miljø- og klimaverksted

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Økologisk småbruk

Fosen folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Miljø & Bærekraft: Europa

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Sportsfiske

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Arktisk selvberging - Urfolk

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Minihus

Fosen folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dykking Maldivene

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

SKAP Arkitektur

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

SKAP Entreprenør og ledelse

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Solidaritet & Bærekraft

Evje Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Backpack Australia

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Musikk, kultur og scene

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Urfolk-Indigenous Youth

Folkehøgskolen Nord-Norge
Kontakt skolen
Helårskurs21 t/ukeKristen

Opplev Afrika

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Globalt Fokus - Afrika

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Seil, surf, kite, reis

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Travel Study Active Europe

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeKristen

Global Fattigdomsbekjemper

Kristiansand Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Reiseliv og utvikling

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Surf, brett og miljø

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Design klær og interiør

Oslofjord Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Street food

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Dyreomsorg

Evje Folkehøgskole
Fullt
HelårskursFrilynt

Xchange: Afrika-Maldivene

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Social Justice, Kilimanjaro

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Grønn Action - opplev og ta vare på naturen!

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Klatring, seil og backpacking

Kristiansand Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

SoulSurf - Yoga Surf Klima

Folkehøgskolen Nord-Norge
Kontakt skolen
Helårskurs24 t/ukeKristen

Forskerspirelinjen

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen