Til hovedinnhold
Venteliste

I løpet av mange år med jazzlinje på Sund folkehøgskole har det blitt utviklet et grundig og selvutviklende læringsmiljø, hvor samspill, musikalitet og håndverk er hovedfaktorene i undervisningen.

 Mange av dagens beste rytmiske musikere har et år på Sund folkehøgskole, og det er ikke tilfeldig. Her får man jobbe konsentrert med allerede flinke studenter og engasjerte lærere.

Metodikken som ligger til grunn for undervisningen er praktisk og gehørbasert, hvor veien mellom det man hører, det man ønsker å spille og håndverket for å utføre er kortest mulig.

Tiden som brukes er kostbar, og vi ønsker at resultatene skal oppnås hurtig og konstruktivt. Derfor tilrettelegger vi læreplan for hver enkelt elev, gruppevis og instrumentvis.

Samspill

Samspillet og dynamikken i klassen er avgjørende for at året på Sund skal bli optimalt.

Vi setter sammen en klasse med musikere som vi mener kan utfylle hverandre best mulig, og vi setter stor pris på at det tas mye initiativ innad i gruppen til å lage turnéer, konsertserier, jammer etc.

Gjestelærere

I løpet av året hentes det inn gjestelærere som har workshops, seminarer og instrumentalinnføring. Disse hentes inn etter behov og etter ønske fra elevgruppen.

Vi samarbeider tett med Jazzlinja ved NTNU i Trondheim. To uker i året kommer fjerdeklasse på jazzlinja til Sund, hvor vi lærer av hverandre og møtes til samspill. 

Reis på turné sammen

Hvert år drar jazzlinja på en to ukers turné, hvor alt arrangeres av klassen, og tøylene er frie. Dette pleier å være et av høydepunktene i året og er kanskje mest læringsrike perioden. 

Elevene lager først og fremst en konsert, men lærer også hvordan man booker, søker støtte og setter opp en turnélogistikk.

Vi tar opp elever på jazzlinja på grunnlag av søknad og innsendt demo. Du må være dyktig på instrumentet ditt, slik at vi kan sette sammen en god klasse der alle fungerer godt i lag.

Dette vil du lære

 • Læring i samspill
  • Utforske ulike bandkonstellasjoner
  • Komposisjon
  • Improvisasjon
  • Gehørbasert undervisning
 • Rom for fordypning
  • Egenøving
  • Utvikle eget uttrykk
  • Workshops med gjestelærere 
 • Inspirasjon
  • Levende jazzklubb
  • Masse konserter på skolen
 • Forberedelse til musikerlivet
  • Lage og gjennomføre en 2 ukers turné i hele landet
  • Øve mot prøvespill for de som ønsker det

Våre forventninger til deg

Du bør ha gode ferdigheter på instrumentet, erfaring fra samspill og interesse for improvisert musikk.

Utover dette trenger du bare:

 • interesse
 • engasjement
 • deltakelse
 • gode samarbeidsevner

Send inn DEMO tidlig!

Når du søker (i god tid før 1. februar) sender vi deg en link på e-post slik at du kan sende oss en demo der du spiller hovedinstrumentet ditt. Det er viktig å gjøre dette helst før 10. januar!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Jazzlinja reiser på studietur til storbyer i Europa, som Amsterdam, Berlin, Paris eller lignende. De siste årene har vi reist til Brasil. Vi har nå bestemt oss for å redusere flyreiser og derfor er nytt reisemål for jazzlinja europeiske storbyer. 

Opplev musikk, jazz og kultur i Europa

Musikken, opplevelsene og det faglige står i fokus, og vi skal utforske musikkscenen og musikkmiljøet i de ulike byene. Vi skal også bli kjent med nye kulturer og møte engasjerende mennesker.

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Mona Krogstad

Lærer, jazz

Mona Krogstad er saksofonist og komponist. Hun har utdannelse fra jazzlinja ved NTNU og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Mona har sitt eget band "Mona Krogstad Quintet" i tillegg til at hun spiller i mange ulike band og prosjekt. 

Mona synes musikk er en av de vakreste formene for kommunikasjon - og det vises!

Epost: mona.krogstad@sundfhs.no
Telefon: 450 76 942
Instagram: @monakrogst

Ola Høyer

Lærer, jazz

Ola Høyer er lærer på jazzlinja og spiller kontrabass. Ola er en av jazznorges beste kontrabassister, og spiller blant annet i Cortex og Honest John. Han har også utstrakt samarbeid med andre jazzmusikere, blant andre Anja Lauvdal og RadioLaria.

Ola er bergenser, og har selv vært elev på Sund folkehøgskole. Han har utdannelse fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim, og bor i Oslo.

Epost: olahoyer@gmail.com
Telefon: +47 2829514

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2023-2024 (kan endres)

 • Skolestart lørdag 25. august
 • Høstferie 7.- 15. oktober
 • Juleferie fra 14. desember - 8. januar
 • Vinterferie 17.- 25. februar
 • Påskeferie 22. mars - 3. april (oppstart etter ferie: Onsdag 3. april kl 08.00)
 • Skoleslutt 15. mai 2024
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag. Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mello

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Keramikk

Pris: 500,-

Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?

Fra kr 139 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Europeiske storbyer
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 139 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 139 500,-
(13 950,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Felles utstyr

 • 3 små sanganlegg
 • Lydutstyr til større scene
 • Noen gitar- og bassforsterkere
 • Trommesett

For pianistene

 • Flygel Steinway B
 • Flygel Steinway C
 • Fender Rhodes
 • 5-6 gode pianoer

Dette utstyret må du stille med selv

Du må ha med eget instrument.

Vi anbefaler at de som trenger forsterker har med egen forsterker.

Jazz er en linje som passer alle, såfremt du behersker ditt instrument i tilstrekkelig grad. Ta kontakt med oss på Sund hvis det er noe du lurer på. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Mikkel Bordal, Jazz

Året var fullt av nye inntrykk og gode samtaler. Jeg har hatt mye glede av å møte og spille med så flinke musikere. Jeg har ikke bare lært masse om jazz og samspill, men jeg har også lært mye av andres menneskesyn og ferdigheter.

Mikkel Bordal, Jazz
Brede Sørum, Jazz

Dette skoleåret har vært helt supert. Jeg har hatt en enorm forbedring på instrumentet mitt og blitt mye tryggere på samspill, men det beste med dette året var egentlig alt det andre. Jeg har lært så mye om ting jeg ikke viste jeg ville lære om.

Fra bloggen

- Folkehøgskole er ikke bortkastet

For Rino Sivathas ble året på Sund folkehøgskole en viktig start på egen musikkutdanning. Nå har han snart fullført to år på jazzlinja ved NTNU, ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Jazz

Trøndertun folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Jazz/Rytmisk

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Musikk - Trommer

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Utøvende Sang

Musikkfolkehøgskolen Viken
Helårskurs9 t/ukeKristen

Utøvende Instrument

Musikkfolkehøgskolen Viken
Helårskurs9 t/ukeKristen

Musikk

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Komposisjon/Låtskriving

Toneheim Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Musikk - Gitar

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Instrumental

Trøndertun folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Utøvende musikk: Band OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Utøvende musikk: Vokal OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Musikk - Bass

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt