Til hovedinnhold
Kontakt skolen

Dette er startstedet for mange av våre fremste jazzmusikere. Høyt faglig nivå, fokus på samspill, gehør og utvikling av personlig uttrykk. Rikt konserttilbud. Studietur til Brasil.

I løpet av mange år med jazzlinje på Sund Folkehøgskole har vi utviklet en grundig og selvutviklende metodikk, hvor samspill, gehør og improvisasjon er de viktigeste elementene.

Mange av dagens beste rytmiske musikere har et år på Sund Folkehøgskole, og det er ikke tilfeldig. Her får man jobbe konsentrert med allerede flinke studenter og engasjerte lærere. Metodikken som ligger til grunn for undervisningen er praktisk og gehørsbasert, hvor veien mellom det man hører, det man ønsker å spille og håndverket for å utføre er kortest mulig.

Vi tilrettelegger for hver enkelt elev, gruppevis og instrumentvis.

Lær gjennom samspill

Samspillet og dynamikken i klassen er avgjørende for at året på Sund skal bli optimalt.Vi setter sammen en klasse med musikere som vi mener kan utfylle hverandre best mulig, og vi setter stor pris på at det tas mye initiativ innad i gruppen til å lage turnéer, konsertserier, jammer etc.

Hovedlærere

Hovedlærere på Jazzlinja er vokalist Stina Moltu (også kjent som Stina Stjern) og gitaristen Espen Bjarnar. Begge er utøvende musikere og brenner for en god jazzlinje på Sund.

Gjestelærere

I løpet av året hentes det inn gjestelærere som har workshops, seminarer og instrumentalinnføring. Disse hentes inn etter behov og etter ønske fra elevgruppen. Vi samarbeider tett med Jazzlinja ved NTNU i Trondheim. To uker i året kommer fjerdeklasse på jazzlinja til Sund, hvor vi lærer av hverandre og møtes til samspill.

Les mer om linjen på vår hjemmeside 

Vi tar opp elever på jazzlinja på grunnlag av søknad og innsendt demo. Du må være dyktig på instrumentet ditt, slik at vi kan sette sammen en god klasse der alle fungerer godt i lag.

Dette vil du lære

 • Læring i samspill
  • Uforske ulike bandkonstellasjoner
  • Komposisjon
  • Improvisasjon
  • Gehørbasert undervisning
 • Rom for fordypning
  • Egenøving
  • Utvikle eget uttrykk
  • Workshops med gjestelærere 
 • Inspirasjon
  • Levende jazzklubb
  • Masse konserter på skolen
 • Forberedelse til musikerlivet
  • Lage og gjennomføre en 2 ukers turné i hele landet
  • Øve mot prøvespill for de som ønsker det

Våre forventninger til deg

Du bør ha gode ferdigheter på instrumentet, erfaring fra samspill og interesse for improvisert musikk.

Utover dette trenger du bare:

 • interesse
 • engasjement
 • deltakelse
 • gode samarbeidsevner

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Jazzklassen reiser 3 uker til Brasil for å oppleve konserter, lære av brasilianske musikere, utvide horisonten og lære både om seg selv og om verden vi lever i. 

Brasiliansk folkemusikk er svært intrikat, både harmonisk og rytmisk. Gjennom workshops med lokale musikere får vi jobbet godt og kommer tilbake med et helt nytt syn på brasiliansk musikk. Dette henger også delvis sammen med at vi lærer å danse. Noen sier at jazzmusikere ikke kan danse, men etter studieturen så stemmer ikke dette helt.

Største delen av reisen foregår i Rio. Dette er en fantastisk innholdsrik by. Der kan du blant annet oppleve Kristusstatuen, Copacabana, Ipanema og Sugarloaf Mountain. Det blir mest spilling, men selvsagt også litt tid til å oppleve byen.

Fellesturer i Norge

Vi har to fellesturer på skolen. Da reiser vi i Norge og blir bedre kjent med det fantastiske landet vi bor i, og ikke minst blir vi bedre kjent med hverandre. 

 

Bli-kjent-tur til fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en Bli-Kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, og ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen. 

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

bildetekst

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter to netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og nyter å være sammen i havgapet. 

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Espen Bjarnar

Lærer på jazzlinja

Espen er gitarist og lærer på jazzlinja. Han er aktiv freelancer og spiller blant annet i band som ESP, Open String Department og Julie & The New Favorites. Espen har tidligere undervist på både jazzlinja ved NTNU og Trøndertun folkehøgskole. Espen har utdannelse fra jazzlinja ved NTNU. 

Epost: espen.bjarnar@sundfhs.no
Nettside

Klaus Ellerhusen Holm

Lærer

Klaus er en av Norges mest profilerte saksofonister og aktiv i en lang rekke band og prosjekter. Han er utdannet ved jazzlinja i Trondheim og er lærer på jazzlinja sammen med Espen Bjarnar.

Epost: klaus.e.holm@sundfhs.no
Telefon: 476 43 660
Nettside

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene på kort varsel.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker  med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.10 - 13.10
 • Juleferie 19.12 - 6.1
 • Vinterferie for de fleste 17.02 - 23.02
 • Påskeferie 4.04 - 14.04
 • Skoleslutt før 17. mai 2020
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 3 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge tre valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka.
Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker og varierer derfor litt fra år til år, og vi kan ikke love at akkurat de samme valgfagene kommer hvert år.

Aksjonsforskning

I samarbeid med Framtiden i Våre Hender, driver Sund et prosjekt der elevene undersøker hvordan vi driver skolen. Hvor mye reiser vi? Hva spiser vi? Hvor mye kaster vi av mat? Hvordan endre dette?

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID FOR ENGASJEMENT!

Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljøspørsmål

og kunst og kultur. 

Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. 

 

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Fra kr 119 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur til fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Brasil
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 000,-
(11 900,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Felles utstyr

 • 2 små sanganlegg
 • Lydutstyr til større scene
 • Noen gitar- og bassforsterkere
 • Et litt slitent trommesett

For pianistene

 • Flygel Steinway B
 • Flygel Steinway C
 • Fender Rhodes
 • 5-6 gode pianoer

Dette utstyret må du stille med selv

Du må ha med eget instrument.

Vi anbefaler at de som trenger forsterker har med egen forsterker.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eivind Bergem Strand, Jazz

Vi kunne skape vårt eget år, fylle det med innhold, ta ansvar for eget liv. Og slik er Sund, det skapes, det erfares, det endres i tråd med de menneskene som er der.

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Jazz

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Jazz

Trøndertun folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Bass- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Utøvende musikk: Gitar

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Utøvende musikk: Tangenter

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Work At Music - Band

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Trommer- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Gitar- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Instrumental

Trøndertun folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Jazz Pop Rock

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
HelårskursKristen