Til hovedinnhold

Regnskogen ødelegges, og det må forhindres. Men årsaken må også studeres: Hva er felles for miljøproblemene? Er det uunngåelig? Nei, og det skal vi finne ut av. Vi reiser til Amazonas i Sør-Amerika.

"Regnskog og aktivisme" jobber i skjæringspunktet mellom økologi, antropologi, historie og politikk. 

Denne tverrfagligheten gir et unikt grunnlag for å forstå regnskogens mangfold, men også for å forstå klodens kompleksitet og politikkens betydning. 

Regnskogenes artsrikdom og urbefolkninger gjør dem unike. Samtidig raseres miljøet med tømmerhogst, plantasjer og oljeutvinning.

Klassemiljø og aktiviteter på tvers

Vi vil etablere et godt klassemiljø gjennom feltopphold i norsk natur, og lærer om forvaltning av ressursene.

Vi arbeider med aktuelle problemstillinger knyttet til regnskoger generelt samtidig som vi lærer om historie, språk og kultur i regionen vi skal besøke i Peru. 

Samværet med andre linjer er også viktig, og beriker linja vår med ideer, ferdigheter og vinklinger vi kanskje ikke visste om. 

Formidling 

Tilbake i Norge etter studiereisen deler vi erfaringene og kunnskapen vi har fått, gjennom en foredragsrunde, eller vi er aktivister og bidrar i debatten. 

Faglighet og hjertelag drar sammen. Mange temaer er kanskje de samme i Norge som i verden. Så vi bruker engasjementet vårt til å skjerpe kampen og oss selv. 

Er du miljøengasjert og eventyrlysten? Synes du verden går i feil retning og vil gjøre noe med det? Bli med Regnskog og aktivisme til Amazonas, lær mer, og kom hjem og fortell om det du har opplevd.

Dette vil du lære

 • Miljø
  • Klima-politikk
  • Økologi
  • Biologi og artsmangfold
  • Miljøkriminalitet
  • Du kommer tett inn på mennesker som er avhengige av naturen rundt dem
 • Språk
  • Spanskurs
  • Praktisere spansk
  • Litt kjennskap til indianske språk
 • Historie
  • Sør-Amerikansk historie
  • Politisk og sosial historie
 • Reise
  • Reisekunnskap
  • Lokal transport, overnatting og mat
 • Formidling
  • Informasjonsarbeid og samtale

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du vil ha noe ut av året, og at du er villig til å gjøre en innsats.

 • engasjement
 • interesse
 • deltakelse

Studieturen krever litt ekstra

Regnskoglinja har en ganske krevende studietur. Den er 6 uker lang og tar deg med til områder hvor levestandarden er en god del enklere enn det vi er vant til i Norge

Du er med andre ord ganske tøff som vil bli med på reisen inn i Amazonas.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser til Amazonas og bruker en liten uke til å reise inn i regnskogen. 

Etter et innledende spanskkurs bor vi hjemme hos familier for å føle på kroppen hvordan menneskene her lever. Det personlige vennskapet og kjennskapen forplikter og engasjerer oss.

Feltarbeid

Feltarbeidet er en svært viktig del av studiereisen. Da jobber vi med temaer som vi er spesielt engasjerte i. Gjennom observasjon, dokumentasjon og samtaler med menneskene vi møter og bor hos, skaffer vi oss helt unik og førstehånds kunnskap om de temaene vi, og de, er opptatt av.

Alle elever velger feltarbeid som de jobber med mens under reisen. Det finnes mange spennende, og viktige temaer å ta tak i. Tidligere år har oljeselskapenes forurensing av drikkevann og fiske vært et tema som har opptatt mange av elevene. Andre feltarbeid har handlet om landbruk, matlaging eller håndverk som kurvfletting og kanolaging.

To kamper som urfolkene kjemper

Når du er på et langt opphold i Amazonas og møter folkene som bor der, så det nesten ikke til å unngå at du blir opptatt av de kampene de kjemper.

Akkurat nå er det tre store kamper som utkjempes i Amazonas, og for mange elever er sterkt å møte mennesker som får livsgrunnlaget sitt ødelagt av

 • Oljevirksomhet med lekkasjer som ødelegger drikkevann og fiske
 • Skogødeleggelse for å plante monokulturer som oljepalmer og kakao
 • Ulovlig gullvasking med utstyr som tungmetaller som forurenser vannet

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Anders Hals

Lærer, Regnskog

Anders har et stort miljøengasjement og bred internasjonal erfaring fra reiser og opphold i Latinamerika. Det er aldri vanskelig å vite hva Anders mener om saker og ting, han deler gjerne sine tanker om alt som er viktig å få gjort noe med i verden. Man kan alltid finne Anders ved å følge lyden av livlige plystretoner!

Epost: anders.hals@sundfhs.no
Telefon: 455 02 353

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2023-2024 (kan endres)

 • Skolestart lørdag 25. august
 • Høstferie 7.- 15. oktober
 • Juleferie fra 14. desember - 8. januar
 • Vinterferie 17.- 25. februar
 • Påskeferie 22. mars - 3. april (oppstart etter ferie: Onsdag 3. april kl 08.00)
 • Skoleslutt 15. mai 2024
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag. Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mello

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Keramikk

Pris: 500,-

Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?

Velkommen til folkehøgskolen med TID TIL ENGASJEMENT

Engasjement for å

 • prøve å gjøre verden til et bedre sted
 • bli til noe mer enn du har vært før
 • øke din kompetanse og dine ferdigheter
 • finne din vei i livet du har foran deg

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 143 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Amazonas i 6 uker
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 143 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 143 000,-
(14 300,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Regnskog og aktivisme er en linje som passer alle, men du må være forberedt på en krevende og lang studiereise. Ta kontakt med oss på Sund hvis det er noe du lurer på. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Synnøve Beitnes, Regnskoglinja

På Regnskoglinja er det stor innsikt og visdom å hente om verdens beste og verste sammenhenger. Dette året var vel så dannende som fem år på universitetet, og jeg ville aldri vært det foruten! Jeg blir varm i hjertet av tenke tilbake til Sund-dagene!

Synnøve Beitnes, Regnskoglinja
Hannah Behncke, Regnskog

På studiereisen til Peru har jeg lært så utrolig mye og blitt mye mer interessert i klimapolitikken. Å se ødeleggelsene med egne øyne må bare oppleves, det samme med å bo med urbefolkningen i 3 uker. Det er en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

Hannah Behncke, Regnskog
Alexandra Bråss, Regnskog

Jeg har ikke kjedet meg et sekund, jeg har lært mer enn jeg kunne forvente og har fått nye bestevenner. Det å gå på Sund er kanskje den smarteste avgjørelsen jeg har tatt.

Fra bloggen

– Et viktig brytningsår

– Livet handler ikke om å bli først mulig ferdig med studier, eller om å bli verdensmester før du er 35. Hva skal du da ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Småbruk - Natur - Selvforsyning

Setesdal Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Bærekraftig liv

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Aktivisme & kreativitet

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Økologisk småbruk

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Grønne vekster & grønne saker

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
HelårskursFrilynt

Naturligvis - natur, miljø og friluftsliv

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

D.I.Y - a way of living

Peder Morset folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Din framtid

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Mat & Bærekraft - Roadtrip Vestlandet

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt

Minihus

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt