Til hovedinnhold
Fullt

Du finn roen, kjenner samhaldet, senker pulsen - du opplever alt det naturen har å by på. Harmoni er for deg som vil lære korleis tankesett, fysisk aktivitet, mat og velvære spelar inn på helsa.

Fysisk aktivitet skal vere variert og kjekt, og hos oss får du prøve deg på padling, SUP, klatring, enkle fjellturarstyrketrening og yoga. Du lærer avspenningsteknikkar, å lage sunn og næringsrik mat, og om korleis mat er direkte knytt til både fysisk og psykisk helse

Avspenning og velvære er viktig for ei god helse. Du vil blant anna lære om og oppleve:

I vinter reiser me på ein lengre linjetur til Vietnam der me skal lære om ein heilt ny kultur, slappe av på krittkvite sandstrender, praktisere yoga, og oppleve vakker natur frå både sykkel, båt og bil.

Stord har eit nydeleg nærområde, og er her det kort veg til fine skogsturar, fjellturar, sjø, treningssenter og klatrehall. Dette gir oss ein unik moglegheit til å tilby eit variert år med mykje aktivitet, utan å måtte køyre langt.

Du som er opptatt av å ta vare på kroppen fysisk og mentalt. Du treng ikkje mykje erfaring frå før, men vera innstilt på eit sosialt år med aktivitet og litt utfordringar.

Dette vil du lære

 • Yoga og mobilitetstrening
 • Grunnleggande friluftsferdigheter
 • Kajakk, alle får våtkort
 • Kosthold i eit helseperspektiv, både teori og praksis
 • Tankestrategiar
 • Klatreopplæring både inne og ute
 • Planlegge tur og overnatte ute i naturen
 • Planlegging og gjennomføring av dags- og overnattingsturar 
 • Heilårsbading
 • Massasje

Muligheten til å prøve ut mange nye aktivitetar og mykje meir!

Våre forventninger til deg

At du ønsker eit variert og aktivt år fyllt med gode naturopplevingar, spanande utfordringar, eigenomsorg og nye venskap.

 • Har eit ønske om å vere aktiv
 • Eit ynskje om å vera sosial og å utvikle deg sjølv som menneske
 • Fokus på eigen livsglede og vener for livet

Men viktigast av alt: Kom som du er. Me har eit mål om å skape eit flott år saman med ulike mennesker under same tak.

Vietnam - Det forandrende landet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 15 dagar

Måltider pr dag inkludert: 2

Når vinteren kjem pakkar me med oss sommarklede og reiser til Vietnam, eit land med fantastisk natur og ein spennande kultur. Her vil me få spektakulære naturopplevingar både frå cruisebåt, på sykkel og på vandreturar. Me skal på ei lita rundreise i landet, og får eit unikt innblikk i det Vietnam har å by på.

Noko av det du vil få oppleva:

 • Reise frå i Ho Chi Minh City (Saigon) i sør til hovudstaden Hanoi i nord, via Mui Ne og Hoi An
 • Trening, yoga og spa i tropiske omgivnadar
 • Besøke lokale marknader
 • Lære om Buddhistisk filosofi og tankegang.
 • Tur med cruisebåt for å utforske små paradis. Besøke ulike øyer og grotter, samt kajakkpadling og bading
 • Sykkeltur og båttur i frodig landskap med rismarker og grønt fjellandskap

Vietnam har meir enn det tradisjonelle bilete av rismarker og ikoniske hattar. Her finn du eit land som er fullt av energi og bevegelse framover. Du vil føla det i summinga og aktiviteten på gata. Du vil sjå det på måten vietnamesere ønsker deg velkommen til heimane deira, inviterer oss til å smake på maten dei lagar og stolt viser oss sin rike kultur.

Du vil merka det i alternativa og moglegheitane rundt. Enkelt sagt, det har aldri vært ei mer spennande tid å besøka Vietnam.

Til turen treng ein vaksinar, reiseforsikring og evt. visum, og ein vil trenge noko lommepengar til eige bruk.

Fjell over fjord

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Stord, Sunnhordland, Hardangerfjella, Etnefjella, Kvinnheradsalpane og mykje meir fordelt utover heile skuleåret, haust og vår. Saman vil me planlegge lengre og korte utflukter til kjente, spektakulære turmål, eller meir ukjente, men like nydelege reisemål du ikkje har høyrd om.

Våre turar er unike opplevingar som ofte er vanskeleg å gjennomføra på eigahand, som fjordcruise med veteranskip i nydelege Hardangerfjorden. Du vil reisa på ulike turar nært og fjernt. Nokre turar er knytt opp til dei enkelte linjene, medan andre er felles for skulen.

Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skuleåret får ein pang-start med at heile skulen reiser på tur med Veteranskipet MS Sunnhordland inn i vakre Hardangerfjorden og rundt i Øyriket Sunnhordland. Me opplever flotte stoppestader og nyter vakker natur og unike sund ombord i eit historisk skip!

Vintereventyr til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når vinteren slår til reiser me til Hovden for dagar med ski og alpint. Her er det mogeleg med flate turar, slalåm, slakke turar, aking, toppturar, bratte turar eller veldig bratte turar. Noko for alle nivå!

Marte Rykkje Halstensen

Linjelærar og sosiallærar

Marte er vår aktive og engasjerte friluftselskar! Ho er den som ser alle og passar på at både turen er bra og at du har det bra! Marte er utdanna lærar, personleg trenar, og brenn for kjekke aktivitetar utandørs og innandørs, kor ho fort drar igong baking, leiker og mykje løye. Smilet og latteren er ikkje langt vekke med Marte rundt deg.

Epost: marte@stordfhs.no
Telefon: 47943593

 • Skulestart: Søndag 25. august 2024
 • Haustferie: Fredag 4. – 13. oktober (Fredag 4. oktober fri frå kl. 12, returdag søndag 13. oktober)
 • Juleferie: 18. desember til 2. januar (Onsdag 18. desember fri frå kl. 12, returdag tysdag 2. januar)
 • Vinterferie: 21. februar til 2. mars (Fredag 21. januar fri frå kl. 12, returdag søndag 02. mars)
 • Påskeferie: til 22. april (Fredag 11. mars fri frå kl. 12, returdag tysdag 22. april. Oppstart 23. april)
 • Avslutningsfest 10. mai
 • Avreise: Siste avreisedag, 11. mai kl 12.
Last ned årsplan som pdf ↓

Her kan du velja og tilpassa skuleåret akkurat slik du vil. Ved Stord Folkehøgskule har du ein omfattande meny av valfag. Valfaga varierer i omfang, og du kan velje 1-3 valfag for kvar termin. Til vanleg varer valfaget i to eller tre skuletimar kvar veke.

Klatring

Foregår i klatreveggen inne på vikahaugane, om været tillet det kan det bli uteklatring/rapellering. Lære å sikre, øve på klatring, få teknikktips.

Kreativ Maling

Spray-boksar, akryl, børstar og vassmaling. Her får du lære om maleteknikkar, og mala dine eigne kreasjoner.

Mixology Mocktail Bartending

På skulen har me vår eigen alkoholfrie bar. Lær deg å laga moctails, utforska spanande smakskombinasjonar, laga eigen garnityr, å skapa stemning og å møta menneske.

Skyting

Her vil du få høve til å fordjupe og praktisere skytterkunsten, ved anlegget til Stord Skyttarlag på Stord. Eige gevær eller lån av oss!

Trening, helse og kosthald

Lær mer om hvordan kosthold og trening påvirker helsen din, og få hjelp til å lage egne treningsprogram for dine behov. Kvar økt startar med litt teori, før me går over til praksis i treningsstudio.

Volleyball

Volleyball er intenst, gøyalt og svært god trening! Og ikkje minst ein utruleg lærerik lagsport nesten alle har vore med på!

Brettspel og Table-top

Brettspel er sosialt, underhaldande, lærerrikt, utfordrande og gøy. Den vanvittige store variasjonen i ulike spel vil gi deg mange utfordringar og kjekke opplevingar.

Båt og sjø

Livet ved og på sjøen! Her kan du seile både jolle og kjølbåt, og kjøre motorbåt. Vi bruker SUP-brett og kajakker, prøver fiskelykken og setter krabbeteiner, og selvfølgelig tar vi oss et bad i sjøen.

Escape Room Sunnhordland

I dette faget skal du besøke ulike Escape room i vårt nærområde, og designe, planlegge og bygge eit Escape Room sjølv. Ulikt, lærerikt og veldig spennande fag!

Matlaging i naturen

Vi går små turer der vi lager mat i naturen, enten på bål eller stormkjøkken. Vi plukker bær og sopp som brukes i rettene. Her får du mulighet til å lage forskjellige matretter og teste ut nye smaker.

Mobilfoto

Me utforskar by og natur armert utelukkande med mobilkameraet. Me forsøker å knipsa dei flotte augneblikka.

Podcast

I vårt eige lydstudio lærer me å laga podcast og radio-sendingar. Kva skal til for å underhalde og korleis når ein ut til folk?

Stop motion

Stop motion er en animasjonsteknikk. Vi tar ett bilde av et stillestående objekt, flytter objektet, tar ett nytt bilde, flytter objektet igjen osv, og til slutt sitter vi igjen med en leken animasjon.

Strikk, sy, redesign

Lær å strikke, eller å sy! Lag dine eigne klede, både avansert og enkelt, gjerne med gjenbruk av materialer.

Aktiv lytting

I Aktiv lytting presenterer vi musikken vi liker for våre medelever, og forklarer kva det er som gjør den spesiell for oss. Vi går gjennom forskjellige sjangre, og gjør vårt beste for å eksponere oss

Baking

Me er på kjøkkenet og bakar til vår eigen kafe.

Dungeons & Dragons

Innlevelse, terningar, grotter, drakar, magi og humor. Har du funne din karakter og bestemt deg for eventyr, eller vert du sitjande i byen og krangla med vaktane? Opp til deg!

Teikning/måling

Her får du mulighet til å prøva ulike teknikkar på eiga hand, sjå på ulike former for teikning og maling

Alternativt ballspill + fotball

I dette valgfaget får du mulighet til å teste ut alternative ballspill. Flagfootball, Tchoukball med mer.

Fantasy Premier League

Vi danner en egen liga på skolen og møtes for å diskutere taktikk, før vi kårer rundens vinner.

Filmklubben

Me ser notoriske filmklassikarar, drøfter og diskuterar kva desse betyr og kva som har gitt opphav til dei. Knasker popkorn og slapper av.

Mobilitet/Stretch/ Relax

Lær å kjenn din eigen kropp, strekk, føl og slapp av i kroppens mange muskler. Me går gjennom mobilitetsøvelsar for å læra om førebygging av skader, balansen i ein glad kropp og velbehag.

Årbok

Alle veit at det er veldig kjekt å ha gode minner frå folkehøgskulen til å sjå tilbake på i etterkant. Har du ein liten skribent i magen, eller likar godt å ta bilder? Då kan årbok-valfag vere for deg

Båtførarprøven

Pris: 3 000,-

Ta båtførarlappen saman med Redningsselskapet på folkehøgskulen. Dette er eit tilbod alle kan få uavhengig av andre valfag.

Mykje løye

Klatring inne, rapellering ute, ut i båt til fyrøya, gaming, tur inn i eit tre, skogstur til ei stor grotte, flyting i overlevelsesdrakt...rett og slett mykje løye

Show: Dans & teater

Me regisesserer og øver inn sketsjar og dansenummer for opptreden og framføring for medelevar og kvarandre.

Kjøkken, hybel og gatemat

Her får du læra å laga spanande, rimelege, næringsrike og enkler rettar som de kan laga til dykk sjølv eller til sosiale settingar. Me lagar alt frå norsk tradisjonsmat til internasjonale rettar.

Heilårsbading

Me går ut kvar veka for for å bade i sjøen, uansett vær og vind.

Bokklubben

Me trekker oss litt vekk og besøker det store Biblioteket i Leirvik. Me lærer om viktige bøker og les i fellesskap uten forstyrringar. OBS: Du får fullstendig fri frå mobilen!

Forbetre VGS-fag

Treng du å ta opp nokre fag, eller få betre karakter? Då kan du få hjelp og god tid til å fokusere på dette her.

Stord Folkehøgskule er ein variert, kreativ og moderne skule - i hjarta av Vestlandet og midt i kystbyen Stord mellom Bergen og Stavanger. Her er det fleire varierte linjer, elevar frå heile landet, godt sosialt og inkluderande skulemiljø, og mange aktivitetar og valfag å fylla skulekvardagen og fritida med.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 142 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • 4 måltid kvar dag
 • Turar i skulen sin regi
 • Skulegenser
 • Årbok
 • Studietur: Veteranbåten MS Sunnhordland på Vestlandet
 • Studietur: Vintereventyr til Hovden
 • Studietur: Vietnam - Det forandrende landet
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Fjell over fjord
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 142 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 142 500,-
(14 250,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Vietnam - Det forandrende landet
 • Vaksiner på studietur Vietnam - Det forandrende landet
 • Visum på studietur Vietnam - Det forandrende landet
 • Noen ekstra måltider på studietur Vietnam - Det forandrende landet (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Skulen stiller med det som måtte vere av viktig fellesutstyr, som primusar, telt, våtdraktar, redningsvestar, kanoar, transport og slikt. Personlege ting som soveposar og tøy har du med sjølv.

Me har mellom anna:

 • Telt
 • Hengekøyer
 • Lavvo
 • Stormkjøkken 
 • Turutstyr: (Spade, øks, sag, kniv osv)
 • Kajakkar/kano
 • Våtdrakt
 • Flytevestar
 • Skøyter (nokre til utlåns) 
 • Ski (nokre til utlåns)
 • Båt

Dette utstyret må du stille med selv

Skulen stiller med alt av felles og spesialutstyr. Det du treng er ditt personlege turtøy.

 • Tursekk
 • Sovepose (3-sesong)
 • Liggjeunderlag
 • Vindtett/vanntett jakke og bukse
 • Vinterbukse og jakke
 • Fjellstøvlar og vanntette tursko
 • Tjukk genser (helst ull)
 • Minst 2 sett ullundertøy
 • Ull-sokkar (gjerne forskjellig tjukkelse)   
 • Lue, vottar og skjerf/hals

Sjekk linjesida på Stordfhs.no for full liste.

Fagleg og sosialt

Me tilpassar så langt det er mogeleg, slik at det blir mogeleg for alle å delta.

 • Å tilpassa utstyr, som hev og senk-bord.
 • Tilrettelegga for pausar
 • Finna alternative løysingar om aktivitetane vert for omfattande
 • Me har fokus på ein god og trygg oppstart og eit inkluderande miljø
 • Me har sosiallærar/internatleiar/andre tilsette som du kan snakka med om du ønsker det
 • Harmoni-linja innebærer ein del turar i ulendt terreng, om du har røsleutfordringar/rullestol anbefalar me ei av våre andre linjer.

Bygninger

Vår heis er liten, men går til alle etasjar, og rullestolheis/ramper på grunnplan til alle nivå. Vår bygningsmasse er delvis tilgjengeleg for rullestol. Utearealet er universelt utforma og tilgjengeleg for alle.

 • Alle våre rom har eige bad og toalett.
 • Me har 2 HC-toalett i undervisingsareal.
 • Me har 2 kvilerom, og diverse opphaldsareal.
 • Skulen har fastmontert høgttalaranlegg.

Ta kontakt med oss om for å høre kva me kan gjøre for å tilrettelegga for dine behov.

Mat

Me tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpassingar til andre allergiar. Gi oss beskjed i god tid slik at me kan legga til rette for deg.
Me tilbyr også vegetar og vegansk mat til dei som ønsker det. Om det er mat du ikkje et av religiøse årsaker eller av andre grunnar, ta kontakt med oss.

Ta kontakt med oss for å høyra kva me kan gjera for å tilrettelegga for dine behov.

Meir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Amalie og Hedda Schmidt-Johnsen

Vi møtte så mange flotte folk å bli kjent og glad i. Vil definitivt anbefale Stord folkehøgskule til andre. Et år med så mange nye opplevelser og tid til å vere seg sjølv. <3

Amalie og Hedda Schmidt-Johnsen
Úlfur Ólafsson

I did not want to decide my future yet. I wanted a year off, meet new people and experiencing something new sounded awesome. And it's been a great year!

Úlfur Ólafsson
Selma Winther

Jeg valgte Stord fordi jeg ville ha en hverdag med mye variasjon og med masse gøy å finne på. Jeg har sett mye, med kort avstand til vakker natur, skog og fjord og fjell. Jeg er veldig fornøyd med mitt år her på Stord

Frå bloggen

Guri Melby: - Folkehøgskole er slett ikke utdatert

Med de ordene åpnet leder av Venstre og tidligere kunnskapsminister Guri Melby i dag splitter nye Stord folkehøgskule. Søndag flytter 95 spente elever inn i ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

BODY and MIND

Follo Folkehøgskole
HeilårskursFrilynt

Lev livet

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Adrenalin

Haugetun Folkehøyskole
Heilårskurs11 t/ukeKristen

Yoga og prestasjonsfritt friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A12 t/ukeFrilynt

Functional Fitness OCR

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Yrkesvalg og selvutvikling

Harstad Folkehøgskole
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Fjord, fjell og friskliv!

Stord Folkehøgskule
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Sterkere

Haugetun Folkehøyskole
Heilårskurs14 t/ukeKristen

Robust

Evje Folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

TURN / troppsturn, tumbling, trampett

Stavern folkehøyskole
HeilårskursKristen

Balanse - yoga, ski & personlig utvikling

Hallingdal Folkehøgskule
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

Hundekjøring - Finnmarksløpet

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
HeilårskursKristen