Til hovedinnhold
Ledig plass

Ønsker du å bety en forskjell? Vi gjør deg bedre rustet som verdensborger, og gir deg ideer til å leve et mer bærekraftig liv. Vi drar på en læringsreise til Øst-Afrika, inkludert frivillig arbeid.

Dette er noe av hva skoleåret vil inneholde:

 

I møte med deg selv og verden

Du er en verdensborger. Du kan bety en forskjell. Når du møter verden er ditt beste redskap deg selv. Derfor må du tørre å møte deg selv først. Vi jobber med klassemiljøet, og ønsker å gjøre deg tryggere på deg selv, og utfordre dine komfortsoner. På den måten blir du bedre rustet til å møte de utfordringene som finnes i verden. Dine valg og din livsstil påvirker omverden. Vi vil gi deg redskaper til å leve et mer bærekraftig liv.

I møte med Afrika

I Rwanda og Uganda lærer du mer enn du kan gjøre i et klasserom. Vi møter tidsvitner fra begge sider av folkemordet i 1994, og hører deres historier fra folkemordet, og forsoningen i etterkant. Vi jobber som frivillige tilknyttet lokale organisasjoner i møte med takknemlige mennesker. Vi drar og på safari, og tar turen innom regnskogen i Uganda.

Fellestur til Kambodsja

Hele skolen reiser på tur til Kambodsja! Dette blir også en spennende reise til et annerledes land som kommer til å gjøre et sterkt inntrykk på deg.

Trykk for å lese mer om linjen

 

Du ønsker å bety en forskjell. Du er nysgjerrig på andre kulturer. Du har interesse for verden og vil være en del av løsningen for verdens utfordringer. Og du vil reise til Øst-Afrika.

Dette vil du lære

Følgende fagområder dekkes:

 • Afrikas geografi, historie og politikk
 • Bærekraft: DIY, livsstil og kunnskap
 • Psykologi, selvinnsikt og verdensforståelse
 • Kommunikasjon og konflikthåndtering
 • Kultur og mangfold
 • Teambuilding
 • Matlaging

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er motivert til å være med og delta på linjens -og skolens læringsprogram.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Omtrent 18 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Globalt Fokus - Øst-Afrika

Vi reiser i på en inspirasjons og opplevelsesreise til Rwanda og Uganda hvor du lærer mye mer enn du kan gjøre i et klasserom. Skolen har siden 1999 foretatt reiser til Øst-Afrika har utviklet et bredt kontaktnettverk der nede.

Noe av det som står på menyen:

 • Fokus på Rwanda nå, og historien om folkemordet i 1994.
 • Fokus på tilgivelse og forsoning. Møte med menneskene.
 • Frivillig arbeid
 • Netter ved regnskogen Bwindi
 • Netter på en øy i Lake Bunyonyi
 • Safari

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Hele skolen reiser på en fantastisk fellestur! Vi skal få oppleve eksotiske Kambodsja og vakre Thailand. I mars pakker vi kofferten og vender blikket mot Asia.

Vi besøker

 • ruinbyen og tempelet Angkor Wat, et av østens mysterier med rester fra et mektig imperium og selvfølgelig en del av Unescos verdensarvliste.
 • Millionbyen Phnom Penh, landets hovedstad. Her finnes mange storslåtte byggverk, yrende folkeliv og monumenter som forteller historier fra denne byens dramatiske fortid. Vi besøker også Tuol Sleng, et viktig senter fra Pol Pots terror-regime.
 • Thailands hvite strender. Vi avslutter turen med noen dager på noen fantastiske strender med sol, varme og bading.

Dette blir en skoletur fylt opp med kontraster og spennende opplevelser. Kulturen og menneskene, lukten, lydene og maten er selvfølgelig ulikt det vi kjenner fra Norge. Kambodsja som nasjon har en helt spesiell og dramatisk historie fra nyere tid som gjør landet unikt som reisemål. Thailand er kjent for sine vakre strender og møtene med de blide og vennlige menneskene som bor her.

Eiliv Sørhus

Linjelærer

Eiliv er vår kjære Globalt Fokus lærer. Eiliv elsker Afrika! - Han har et stort nettverk i Øst-Afrika og besitter en erfaring og kompetanse som få andre har. Eiliv er også lidenskapelig opptatt av miljø og bærekraft. Trenger du tips til å leve et mer bærekraftig liv? Spør Eiliv!!

Epost: eiliv@fhssorlandet.no

En typisk uke hos oss:

 • Linjetid på mandag, onsdag, torsdag og fredag (mandag, torsdag og fredag er HELE linjedager!!)
 • Valgfag og fellesfag på tirsdager og onsdager
 • På lørdagene varierer innholdet mellom seminarer, elev / miljøkvelder og rene fridager uten obligatorisk opplegg.

 

Skoleåret 21-22 *

* Dette er slik vi planlegger å gjennomføre neste skoleår per februar 2021. Vi har allerede justert skoleåret mtp. at vi på en best mulig måte kan gjennomføre det i forhold til en situasjon hvor vi fortsatt må ta hensyn til korona og dermed begrense for eksempel antall hjemreiser i løpet av et semester.

Hvert semester velger man 2 valgfag, slik at du gjennom skoleåret har 4 ulike valgfag. Til sammen kan du velge blant cirka 30 ulike valgfag.

Band

Er du god til å spille? Vi setter opp en musikal, og du har mulighet til å bidra med ditt talent!

Brettspill

Brettspill er sosialt, underholdende, lærerrikt, utfordrende... Den vanvittige store variasjonen i ulike spill vil gi deg mange utfordringer og kjekke mestringsopplevelser.

Dans

Liker du å danse? Bli med å lag danser til årets musikal.

DIY - Do it yourself

Kreativt fag som gir det muligheten til å lage ting i formingsrommet vårt. Vi er åpne for at du kan komme med dine prosjekter og ideer. Lage smykker? Sy kjole? Pusse opp et gammelt bord?

Drama

I dette faget ønsker vi å øke selvfølelsen og utvikle skapende evner og anlegg hos deg ved bruk av ulike dramateknikker.

Escape Room

Bli med å skap et spennende Escape Room! - Enten at vi lager et helt nytt rom fra scratch, eller at lager noen nye twister på allerede eksisterende rom. Spennende og kreativt!

Fotball

Vi benytter oss ofte av treningsparken like ved skolen. Flotte muligheter for å spille fotball finnes der!

Gitar

Et kurs for nybegynnere og for dem som har litt erfaring. Det legges vekt på besifringsspill, samspill og akkordlære.

Interiør

Pris: 150,-

Følg med på trendene, og puss opp ditt eget møbel etter personlig stil og smak.

Jegerprøven

Pris: 1 200,-

Teori og praksis i jegerprøven. Kostnadene er knyttet til eksamensavgift, bok, lovhefte og ammunisjon til praktisk prøve

Kom i form

I skolens egen gymsal og styrketreningsrom er det gode muligheter for å bygge opp en allsidig og godt trent kropp. Et flott supplement i hverdagen til deg som liker å holde deg i form.

Kostyme

Vi setter opp en felles musikal, og lager mange av kostymene selv. Liker du håndarbeid, og er kreativ er dette kanskje et valgfag for deg?

Kulisser

Vi setter opp felles musikal og har behov for kulisser og rekvisitter. Er du kreativ og liker praktisk arbeid er dette kanskje et valgfag for deg?

Matlaging

Pris: 200,-

Vi er opptatt av baking og å lage småretter, med ernæringsriktig, variert og god mat.

Media

Bli med i mediagruppen for årets musikal. Mange oppgaver skal fordeles når vi skal lage en felles musikal, og er du god til å bruke media er dette kanskje et valgfag for deg?

Minikor

Her har vi et kortilbud til deg som er spesielt glad i å synge.

Musikalskriving

Liker du å skrive? Vi setter hvert år opp en musikal. Her har du mulighet til å være med å lage teksten til årets musikal.

Musikkproduksjon

Musikkproduksjon tar for seg utstyr, kunnskap og de stegene som er for å kunne spille inn eller lage en sang. I løpet av dette valgfaget skal du ha vært gjennom prosessen med å lage en sang fra ide til sang i mp3-format. 

Run 4 Fun

Har du lyst til å komme i bedre form? Bli med i dette valgfaget for å lære hvordan trene riktig og legge et grunnlag for kunne bli en jogger.

Scenearbeid

Har du sans for det praktiske arbeidet som skjer på en scene før- etter- og under en forestilling?

Slektsgranskning

Grav ned i historien og finn dine røtter. Kanskje du finner ut at du slekter på noen kjendiser / historiske personer?

Street art

Her kan du lære mer om street art og lage et eget bilde inspirert av kunstnere som Dolk og Banksy.

Strikking/ hekling

Pris: 150,-

Lær å strikke eller hekle! Kan du strikke/ hekle fra før, er det bare å bli med.

Swing

Like du å danse og vil lære grunnleggende kunnskaper om swing, da er dette et valgfag for deg! Mye praksis! :)

Veiledning

En mulighet for å finne ut mer om veien videre! Hva skal du bli? Det er godt mulig at du få svar på noe av det du lurer på om fremtiden din!

Verksted

Pris: 100,-

Innføring i sveising, bruk at verktøy og utstyr og enkelt vedlikehold på bil. Dersom du er kreativ kan du lage brukskunst ved hjelp at stål og sveiseapparat.

Vokalgruppe

Et tilbud for gutter og jenter som har lyst til å synge flerstemte arrangementer av poplåter, julesanger etc.. Vi samarbeider med band-valgfag, og opptrer sammen med demi bl.a musikalen og på juleavslutningen.

Volleyball

Det er alltid populært med volleyball valgfag! Kanskje du klarer å spille deg inn på skolelaget og vinne volleyballcupen som årlig arrangeres på skolen?

Årbok

Alle vet at det er veldig kjekt å ha gode minner fra folkehøgskolen til å se tilbake på i ettertid. Har du en liten skribent i magen, eller liker godt å ta bilder!? - Da kan årbok valgfag være akkurat hva du skal velge. Sammen i et team skal vi lage en årbok som tradisjonelt blir veldig populær blant elevene. Du får muligheten til å sette ditt personlige særtrekk!

Velkommen til det blide Sørlandet! Vi er omtrent 130 elever fordelt på mange varierte og spennende linjer. Gjennomgående god standard på internat, klasserom og fasiliteter. Dyktig kokkelag som sørger for god og variert mat. Tilbud om veiledning mht. videre studier/yrke. Ikke minst: Et fantastisk fellesskap!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 132 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Kambodsja og Thailand
 • Studietur: Øst Afrika - Rwanda og Uganda
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 132 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 132 000,-
(13 200,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Internatene stenges i feriene. Fra ettermiddagstid på siste feriedag (typisk søndager) åpnes interantet og er klart for å ta imot elevene igjen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Silje A. Balseth

Er du interessert i å ta et friår og ha det sykt gøy samtidig som du får et bedre verdensinnblikk og lære om andre kulturer er Globalt Fokus noe for deg. Det er det beste året i livet og jeg kommer ikke til å angre på valget mitt.

Silje A. Balseth
Helene S. Ugland

Et år på folkehøyskole er det beste valget jeg har tatt, man blir kjent med så mange fantastiske folk. Et år på globalt fokus, er et år der man får lære mye om samfunnet, og om seg selv, uten å måtte prestere på samme måte som på videregående.

Fra bloggen

Nå skal folkehøgskoleelever bli sitt ansvar bevisst

Flere folkehøgskoler i Norge har gått vitenskapelig til verks for å lære både elever og seg selv samfunnsansvar.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Opplev Afrika

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

BRO Afrika - Kenya

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Safari

Elverum folkehøgskule
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Reis Afrika

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Wanderlust: Øst-Afrika

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Safari

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikk.Friluft

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

SE:VERDEN samfunnsengasjement i praksis

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Global Misjon

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A18 t/ukeKristen

Reiseliv og global forståelse

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

GloBall

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

GOLF

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Global Pluss

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs BKristen

Idrett - Piste - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Social Justice, Kilimanjaro

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global solidaritet: Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Friluftsliv Finnmark - Afrika

Pasvik Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Safari X

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Multisport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen