Til hovedinnhold

Folkehøgskolen Sørlandet

Hjertelig velkommen til det blide Sørlandet! Ca. 130 elever fordelt på mange varierte og spennende linjer. Gjennomgående god standard på internat, klasserom og fasiliteter. Dyktig kokkelag som sørger for god og variert mat. Tilbud om veiledning mht. videre studier/yrke. Ikke minst: Et fantastisk fellesskap!

Søk på skolenLinjer

Noen fakta om skolen vår

Mangfoldig elevmiljø: Fordi skolen tilbyr så varierte linjer, samler vi elever med ulike interesser, kompetanse, livssyn og bakgrunn. Ca. 50-50 gutter og jenter! Det er veldig bra å være en del av et slikt mangfoldig fellesskap gjennom et skoleår - det vil du merke!

Et bredt utvalg fasiliteter og spesialrom: Ulike linjer krever forskjellige typer spesialrom, og vi har alt fra bilverksted til musikkstudio. Våre 2 vaktmestere sørger for å holde skolen oppdatert, nå pusses elevrommene opp! Se nedenfor - “rom og fasiliteter”.

Godt fellesskap: Det gode fellesskapet er noe skolen arbeider målrettet med. Vi ønsker å dyrke et godt skolemiljø innad hver linje, men også på tvers av linjene. Gode fellesopplevelser skaper samhørighet og trivsel – det har vi mye erfaring med!

Deg i fokus: Det betyr mye for oss at hvert enkeltindivid på skolen opplever å bli sett, hørt, respektert og verdsatt. Du vil oppleve at skolens ansatte involverer seg både faglig og sosialt. For øvrig har skolen tilbud om veiledning for videre studier/yrke.

Flott beliggenhet: Skolen ligger litt inn i landet, ca. 3 mil nordøst for Kristiansand og 15 km fra Lillesand. Kort vei til kysten. Skolen ligger idyllisk til i sentrum av Birkenes kommune med mange forskjellige servicetilbud i umiddelbar nærhet.

Mat: Vi er stolte av vårt dyktige kokkelag som serverer mat fire ganger om dagen. Kaffe og te er tilgjengelig døgnet rundt, og ikke sjelden tryller kjøkkenet fram kaker og annen deilig kaffemat.

Dette står vi for

Vi er en kristen skole og fokuserer på at hver elev skal bli sett, respektert, inkludert og utfordret. Vi ønsker at våre elever skal engasjere seg i menneskene rundt seg og inviterer til mangfold, begeistring og nye relasjoner. Vi styrker din bevissthet rundt hvem du er som menneske.

Vi har følgende fellesfag:

 • Rektors time. Dagsaktuelle temaer tas opp, hva dominerer nyhetsbildet om dagen?
 • Skolens time / internattime. Vi snakker om og deler erfaringer rundt det å bo sammen så tett som vi faktisk gjør.
 • Kristen tro. Vi tar opp sentrale emner innen kristendom. Vi setter pris på mangfold og elevenes mange tanker rundt sentrale temaer i Bibelen. 
 • Turinfo - vi forbereder oss til skoleturene våre.
 • Sang - Vi setter av tid til å synge sammen! - 45 minutter annenhver uke. Supportersanger? - Kjærlighetssanger? VI kan love GOD STEMNING!
 • Romvask - Vi setter av tid til å holde internatrommet ditt rent!

Tilsammen utgjør fellesfagene 5 timer per uke.

På høsten setter vi opp en fellesmusikal hvor alle er med å bidrar.

Hvert semester velger man 2 valgfag, slik at du gjennom skoleåret tilsammen har 4 ulike valgfag. Hver valgfagsbolk varer i 2 skoletimer. Tilsammen kan du velge mellom over 30 ulike valgfag.

Årbok

Alle vet at det er veldig kjekt å ha gode minner fra folkehøgskolen til å se tilbake på i ettertid. Har du en liten skribent i magen, eller liker godt å ta bilder!? - Da kan årbok valgfag være akkurat hva du skal velge. Sammen i et team skal vi lage en årbok som tradisjonelt blir veldig populær blant elevene. Du får muligheten til å sette ditt personlige særtrekk!

Band

Er du god til å spille? Vi setter opp en musikal, og du har mulighet til å bidra med ditt talent!

Dans

Liker du å danse? Bli med å lag danser til årets musikal.

Drama

I dette faget ønsker vi å øke selvfølelsen og utvikle skapende evner og anlegg hos deg ved bruk av ulike dramateknikker.

Fotball

Fotball

Gitar

Et kurs for nybegynnere og for dem som har litt erfaring. Det legges vekt på besifringsspill, samspill og akkordlære.

Håndball

Har du spilt håndball tidligere og ønsker å friske opp gamle ferdigheter?

Hybelmat

Pris: 200,-

Få innføring i hvordan du kan lage raske og sunne måltider på hybelkjøkken.

Interiør

Pris: 150,-

Følg med på trendene, og puss opp ditt eget møbel etter personlig stil og smak.

Jegerprøven

Pris: 600,-

Teori og praksis i jegerprøven. Kostnadene er knyttet til eksamensavgift, bok, lovhefte og ammunisjon til praktisk prøve

Kom i form

I skolens egen gymsal og styrketreningsrom er det gode muligheter for å bygge opp en allsidig og godt trent kropp. Et flott supplement i hverdagen til deg som liker å holde deg i form.

Kostyme

Vi setter opp en felles musikal, og lager mange av kostymene selv. Liker du håndarbeid, og er kreativ er dette kanskje et valgfag for deg?

Kulisser

Vi setter opp felles musikal og har behov for kulisser og rekvisitter. Er du kreativ og liker praktisk arbeid er dette kanskje et valgfag for deg?

Matlaging

Pris: 200,-

Vi er opptatt av baking og å lage småretter, med ernæringsriktig, variert og god mat.

Media

Bli med i mediagruppen for årets musikal. Mange oppgaver skal fordeles når vi skal lage en felles musikal, og er du god til å bruke media er dette kanskje et valgfag for deg?

Minikor

Her har vi et kortilbud til deg som er spesielt glad i å synge.

Musikalskriving

Liker du å skrive? Vi setter hvert år opp en musikal. Her har du mulighet til å være med å lage teksten til årets musikal.

Musikkproduksjon

Musikkproduksjon tar for seg utstyr, kunnskap og de stegene som er for å kunne spille inn eller lage en sang. I løpet av dette valgfaget skal du ha vært gjennom prosessen med å lage en sang fra ide til sang i mp3-format. 

Personlighetstypologi

Bli mer bevisst på ulike personlighetstyper og finn ut mer om deg selv.

Scenearbeid

Har du sans for det praktiske arbeidet som skjer på en scene før- etter- og under en forestilling?

Slektsgranskning

Grav ned i historien og finn dine røtter. Kanskje du finner ut at du slekter på noen kjendiser / historiske personer?

Smykkedesign

Pris: 170,-

Lær ulike teknikker for smykkelaging. Bruk dine kreative sider og skap noe vakkert.

Street art

Her kan du lære mer om street art og lage et eget bilde inspirert av kunstnere som Dolk og Banksy.

Strikking/ hekling

Pris: 150,-

Lær å strikke eller hekle! Kan du strikke/ hekle fra før, er det bare å bli med.

Swing

Like du å danse og vil lære grunnleggende kunnskaper om swing, da er dette et valgfag for deg! Mye praksis! :)

Sykkel-fiks

Pris: 100,-

For deg som har lyst til å restaurere eller bygge om en gammel sykkel. Eller kanskje du ønsker å bygge opp en sykkel helt fra scratch?

Veiledning

En mulighet for å finne ut mer om veien videre! Hva skal du bli? Det er godt mulig at du få svar på noe av det du lurer på om fremtiden din!

Verksted

Pris: 100,-

Innføring i sveising, bruk at verktøy og utstyr og enkelt vedlikehold på bil. Dersom du er kreativ kan du lage brukskunst ved hjelp at stål og sveiseapparat.

Vokalgruppe

Et tilbud for gutter og jenter som har lyst til å synge flerstemte arrangementer av poplåter, julesanger etc.. Vi samarbeider med band-valgfag, og opptrer sammen med demi bl.a musikalen og på juleavslutningen.

Vollyball

Volleyball og fotball har tradisjonelt vært de mest populære tilbudene.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Hele skolen reiser på en fantastisk fellestur! Vi skal få oppleve eksotiske Kambodsja og vakre Thailand. I mars pakker vi kofferten og vender blikket mot Asia.

Vi besøker

 • ruinbyen og tempelet Angkor Wat, et av østens mysterier med rester fra et mektig imperium og selvfølgelig en del av Unescos verdensarvliste.
 • Millionbyen Phnom Penh, landets hovedstad. Her finnes mange storslåtte byggverk, yrende folkeliv og monumenter som forteller historier fra denne byens dramatiske fortid. Vi besøker også Tuol Sleng, et viktig senter fra Pol Pots terror-regime.
 • Thailands hvite strender. Vi avslutter turen med noen dager på noen fantastiske strender med sol, varme og bading.

Dette blir en skoletur fylt opp med kontraster og spennende opplevelser. Kulturen og menneskene, lukten, lydene og maten er selvfølgelig ulikt det vi kjenner fra Norge. Kambodsja som nasjon har en helt spesiell og dramatisk historie fra nyere tid som gjør landet unikt som reisemål. Thailand er kjent for sine vakre strender og møtene med de blide og vennlige menneskene som bor her.

Du vil garantert sette pris på eget bad/wc, flisbelagt og i god stand, tilknyttet rommet ditt. De aller fleste rommene har egne bad/wc, men vi har også noen dubletter, det vil si en løsning med to rom som deler bad/wc.

For tiden jobber vi med å pusse opp alle elevrommene igjen. Flere og flere rom står ferdige!

Vi har trådløst nettverk på alle elevrom! Har du ekstra behov for stabilitet og hastighet, har vi også kablet nettverk til alle rommene (fiber).

Fasiliteter

Vi har en flott skole som vi er stolte av:

 • Flislagte bad på rommene
 • Trådløst + kablet nettverk på alle rom
 • Svømmebasseng, badstu
 • Gymsal
 • Styrkerom, 165 m2, bra utstyrt!
 • Speilsal/ dansesal / slyngetreningsrom
 • Nytt skolekjøkken
 • Biljard –og bordtennisbord
 • Liten fotballbane på skolen og store baner i gåavstand
 • Sandvollyballbane
 • Filmsal
 • Fotostudio
 • Lydstudio
 • Musikkrom
 • Storstue, fellesstuer og internatstuer
 • Sunn, god og variert mat!

Spesialrommene er tilgjengelige store deler av uka. Ofte frem til klokken 22:30. 

Skolen ligger ca 20 km fra Kristiansand Lufthavn Kjevik, ca 30 km fra Kristiansand Jernbanestasjon og Rutebilstasjon og ca 15 km fra Gaupemyr bussholdeplass i Lillesand. Buss fra Kristiansand og Lillesand til Birkeland.

Finn reiserute fra der du bor

En typisk uke hos oss:

 • Linjetid på mandag, onsdag, torsdag og fredag
 • Valgfag på tirsdager og torsdager
 • Fellesfag på tirsdag og torsdag
 • På lørdagene varierer innholdet mellom seminarer, elev / miljøkvelder og rene fridager uten obligatorisk opplegg.

 

Skoleåret 20-21

 • Åpningsfest lørdag 23.august
 • Frihelg: Lørdag 12. september til og med mandag 14. september.
 • Høstferie: Uke 40 (fra 26.sept - 4. okt)
 • Frihelg: Fredag  30. oktober til og med søndag 1. november
 • Juleferie: Fredag 18. desember - 3. januar.
 • Vinterferie: Uke 8 (fra lørdag 20. feb - mandag 28.feb)
 • Påskeferie: Uke 13 (fra lørdag 27. mars - tirsdag 6. april)
 • Avslutningfest: Fredag 15. mai

Bistandsprosjekt

Siden 1998 har Folkehøgskolen Sørlandet hatt fokus på å samle inn penger til ulike bistandsformål.

Hvert år setter vi av flere dager på skolen hvor vi på ulike kreative måter samler inn bistandspenger. Neste skoleår er ikke noe unntak! Er du spesielt interessert i å være en skapende drivkraft i dette arbeidet, kunne kanskje en posisjon i bistandsstyret til neste år være noe for deg?

Prosjektet vi støtter i år

Steinknuserne i IndiaSteinknuserne I India

Et prosjekt som tar opp kampen mot brudd på menneskerettighetene, barnearbeid, misbruk av jenter og barneekteskap.

Dette gjøres gjennom:

 • Bistå steinarbeiderne til å kreve egne rettigheter
 • Holdningsskapende arbeid blant fabrikkeiere ect.
 • Utbedring av sykehus, helsetilbud, barnehager og skoler.
 • Å gi yrkesopplæring til arbeiderne
 • Stimulere til vekst av alternative arbeidsplasser
 • Et miljøperspektiv med fokus på bærekraft

 

Du har mange valgmuligheter ut over ettermiddagene og kveldene. Hver dag dras det i gang ulike aktiviteter som du kan velge blant. Typisk kan disse aktivitetene være:

 • Fotball
 • Tegning
 • Gå tur
 • Volleyball
 • Brettspill
 • "Kråke-kor"
 • Håndarbeid
 • Tirsdagsmøte

Selvfølgelig kan du også dra i gang aktiviteter selv. Du kan f.eks:

 • Låne bassenget med noen venner
 • Trene i styrkerommet
 • Se en film i sal A
 • Henge i fellesstua
 • Lag mat med noen venner på en av internatstuene
 • Ta en joggetur i en av de mange turløypene
 • Spille sammen i musikkrommet
 • Utfordre en venn i biljard eller bordtennis. 

 

Følgdende kriterier gjelder

 • Man må være fylt 18 år innen utgangen av det kalenderåret skolen starter.
 • Du må være motivert for å delta i skolens læringsprogram.
 • Du må kunne vise til attestert videregående skolegang eller ansattforhold for å bli vurdert
 • Skolen legger også tilrette for å fylle linjene med en god balanse tilknyttet følgende punkter
  • Antall gutter og jenter
  • Antall elever med behov for særskilt tilrettelegging

Følg denne linken for å lese mer om skolens retningslinjer tilknyttet opptak

Geir Reinertsen

Rektor

Geir er vår kjære rektor. Han kommer fra Vennesla, og har den fineste og breieste Vennesla-dialekten du kan tenke deg. Geir trives godt med å være i folkehøgskolen, og er spesielt opptatt av at hver enkelt elev skal trives og ha det bra her hos oss!

Sven Nordhagen

Assisterende rektor

Sven er skolens assistrende rektor. Han sørger for å holde orden på alle timeplaner, lister, oversikter og informasjon som finnes på skolen. I tillegg til å være inspektør er Sven også skolens PR-mann; Han trives godt med data, foto og video!

Bjørn Haabesland

Økonomi - og administrasjonsleder

Bjørn har stålkontroll på tall og ordner skolens økonomi. Alltid hyggelige og serviceinnstilte Bjørn, er også et ansikt du fort møter om du trenger hjelp til noe på kontoret! 

Epost: post@fhssorlandet.no

Solveig Øyna

Kontormedarbeider

Solveig jobber på kontoret vårt. Og det har hun gjort siden 2003. Dette er ei veldig hyggelig dame å treffe om du trenger hjelp! Hun har kontroll på veldig mye av det som skjer på skolen. Kanskje ikke helt uten grunn at hun uoffisielt innehar tittelen "overrektor"...

Epost: post@fhssorlandet.no

Gunn Honnemyr

Kjøkkenleder

Gunn har jobbet hos oss siden 2001. Det er vi utrolig glad for! Hennes lange farsttid isom kokk på hotell er god å ha med seg inn på skolens storkjøkken. Gunn er utrolig serviceinnstilt og dyktig i det hun gjør. Hver krone skal vris for å gi elevene mest mulig god og næringsrik mat for pengene!

Torbjørn Brennum

Linjelærer - Barn i Fokus

Torbjørn trives veldig godt sammen med barn og unge! Han er utdannet musiker men trives også godt i rollen som veilleder og linjelærer på Barn i Fokus. 

Solbjørg Nevestad

Internatleder

Solbjørg har vært internatleder siden 2007. Hun har full kontroll på internatene våre, og sørger for at elevene trives så godt som de gjør! Det er mange rom og mye og holde styr på, men Solbjørg fikser det med glans. Alltid like blid og hjelpsom! Veldig kjekt at Solbjørg jobber hos oss!

Nils Martin Nilsen

Linjelærer - Multisport

Begynte å jobbe hos oss i 2003. Dyktig, flink og motiverende lærer med mange års erfaring innen sport og idrett. Det er alltid mye action rundt Nils, han elsker å lage show og underholdning!

Epost: nils.martin@fhssorlandet.no

Frode Lindtveit

Linjelærer - Fotball - YNWA!

For Frode er det et lag som gjelder; Liverpool F.C! Han elsker fotball, og trives veldig godt i rollen som lærer på fotballinja! Han er engasjert i bygdas fotballmiljø, og setter stor pris på å få være med å videreutvikle fotballtalenter. I tillegg til fotball er Frode også veldig glad i friluftsliv.

Epost: frode@fhssorlandet.no

Eiliv Sørhus

Linjelærer

Eiliv er vår kjære Globalt Fokus lærer. Eiliv elsker Afrika! - Han har et stort nettverk i Øst-Afrika og besitter en erfaring og kompetanse som få andre har. Eiliv er også lidenskapelig opptatt av miljø og bærekraft.

Tarjei B. Dalene

Linjelærer - Data Media

Har jobbet hos oss siden 2004. Er vår dataspesialist på skolen. Engasjert lærer med en stadig iver etter å lære nye ting. Spesielt interessert i arbeid med film og lyd / musikk. 

Epost: tarjei@fhssorlandet.no

Kjetil Kragset

Linjelærer - ALL INN

Kjetil Kragset har med flere anledninger jobbet på skolen. Han er en allsidig mann som kan mye. Han har vært lærer på både fotballinja og Multisportlinja. Til høsten er han linjelærer på vår spennende "ALL IN"-linje. Kjetil er lett å bli glad i, og han er en dyktig pedagog som får frem det beste i eleven!

Elisabeth Rokseth

Linjelærer - Helse og Velvære

Jobbet hos oss siden 2009. Elisabeth er opprinnelig utdannet sykepleier, men fant etter hvert ut at det var lærer hun ville bli. Hun er en sprudlende og energisk lærer som bobler over av overskudd!

Epost: elisabeth@fhssorlandet.no

Linda Antonsen Sødal

Linjelærer - Internasjonal

Har jobbet hos oss siden 2007. I tillegg til utdanning innen norskopplæring, har Linda også en betydelig del av estetiske fag i sin utdanning. Har etter hvert blitt vår kreative og dyktige lærer på internasjonal linje. Holder for tiden på med å videreutdanne seg innenfor norskopplæring.

Epost: linda@fhssorlandet.no

Jens Petter Slettedal

Linjelærer - Bil og Motor

Har jobbet hos oss siden 2012. Utdannet bilskadereperatør og er lidenskapelig interessert i bil! Jens Petter er kjent for å holde skikkelig orden i verkstedet, og gjør alt han kan for at elevens bilprosjekter blir best mulig! Elevene er alltid kjempefornøyde!

Olaug G. Sløgedal

Linjelærer

Olaug begynte å jobbe hos oss i 1988. Hun er utdannet allmennlærer. I senere tid har hun også tatt en veilederutdanning. Dette bruker hun blant annet inn i rollen som skolens elevveilder. Hun er en erfaren, dyktig og engasjert lærer!

Epost: olaug@fhssorlandet.no

Johanne Beisland

Linjelærer - Friluft Basic

Johanne stortrives som folkehøgskolelærer! - Det vil du merke. Hun liker spesielt å utfolde seg gjennom fysisk aktivitet. Trives som plommen i egget ute i naturen, elsker friluft! Nylig har hun tatt PT utdanning og er virkelig motivert for å jobbe mot at elevene skal komme i bedre form - høy puls og trivsel er stikkordene.

Anita Unander

Assisterende kjøkkenleder

Anita begynte å jobbe hos oss i 2012. Hun er nestkommanderende på kjøkkenet. Alltid like blid og fornøyd, og ei dame som mange elever lett blir glad i. Hun tryller frem mange gode måltider på skolen. Men Anita sier også i fra: Har du glemt å ta tilbake kaffekoppen din? Skjerp deg, det er ikke mammaen din som jobber her ;)

Elin Kallstøl

Kjøkkenassistent

Elin har jobbet hos oss siden 2014. Elin er ei serviceinnstilt dame som står på for å gjøre en god jobb. Hun hjelper til med både matlaging og rengjøring på skolen. Kommer det et besøk med 100 ekstra stykker til kveldsmaten som vi ikke hadde regnet med? - Ikke noe stress, det fikser Elin!

Imelda Knutsen

Kjøkkenassistent

Imelda jobber på kjøkkenet og er internatlederassistent. Ei veldig glad dame som du ofte hører at ler. Spesialitetene til Imelda er nudler og vårruller. Når sistnevnte lages, er stemningen ekstra god i matsalen.

Sigrun Tveit

Kjøkkenassistent

Sigrun begynte å jobbe hos oss i 1998. Hun hjelper til på kjøkkent og i tillegg til det vasker hun og sørger for at det er ryddig og fint rundt om kring på skolen. Alltid blid og fornøyd, vi setter stor pris på å ha Sigrun med på vårt lag!

Torunn K. Fåland

Kokk

Torunn begynte for første gang å jobbe hos oss i 1984. Hun hjelper til med å lage god mat for oss! Det begynner å bli en god del poteter og brød som er bakt under Torunns vakt... Torunn er ei veldig hyggelig dame, som gjør en flott innsats for oss. Hun deler gjerne også noen tanker og refleksjoner om livet ved en morgensamling noen ganger i løpet av året. Da følger elevene godt med! 

Tor Inge Fidjeland

Vaktmester

Tor Inge begynte å jobbe hos oss i 1996. Tor Inge er utrolig service-minded, og trår alltid til dersom noen skulle trenge hjelp til noe! Både lærere og elever. Han er en altmuligmann som kan utrolig mye. Vi har en kjempeflott skole som vi er veldig stolte av. Mye av grunnen til at den er så bra, er fordi vi har Tor Inge med på laget vårt!

Helge Stomnås

Vaktmester

Helge begynte å jobbe for oss i 2016. Han er utdannet tømrer og har mange års erfaring med snekkerarbeid! - Det kommet skolen godt tilnytte. Helge er en veldig trivelig kar, som mer en gjerne hjelper til om det skulle være behov for det. Vi har en utrolig flott skole, og Helge er med på å bidra til at slik fortsetter det å være!

Linjer på Folkehøgskolen Sørlandet

Friluft - Basic

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Globalt Fokus - Afrika

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Helse, Trening og Velvære

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Internasjonal - Catch Norway

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

ALL IN - It's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Venteliste
HelårskursKristen

Bil og Motor

Folkehøgskolen Sørlandet
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fotball - Liverpool

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
HelårskursKristen

Digital Kreativitet - Japan

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
HelårskursKristen

Multisport

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Ledertreningslinje - 2.års elever

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
StipendiatlinjeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sara Halvorsen

Jeg har utviklet meg masse i løpet av dette året. Jeg har gått fra å være sjenert og skolelei, til å bli utadvent og mye mer positivt innstilt til ting. Jeg har også fått mange gode venner her!

Sara Halvorsen
Andreas Norum

Jeg har lært mye forskjellig, men det viktigste må være at jeg har lært endel om meg selv i løpet av året og hvordan man skaper et godt fellesskap med andre.

Fra bloggen

Nå skal folkehøgskoleelever bli sitt ansvar bevisst

Flere folkehøgskoler i Norge har gått vitenskapelig til verks for å lære både elever og seg selv samfunnsansvar.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen