Til hovedinnhold

Folkehøgskolen Sørlandet

Velkommen til det blide Sørlandet! Vi er omtrent 130 elever fordelt på mange varierte og spennende linjer. Gjennomgående god standard på internat, klasserom og fasiliteter. Dyktig kokkelag som sørger for god og variert mat. Tilbud om veiledning mht. videre studier/yrke. Ikke minst: Et fantastisk fellesskap!

Søk på skolenLinjer

Noen fakta om skolen vår

Mangfoldig elevmiljø

Et bredt utvalg fasiliteter og spesialrom

Sjekk ut våre 3D-modeller av skolen!

Godt fellesskap

Deg i fokus

Flott beliggenhet

Mat

Dette står vi for

Hos oss vil du møte et mangfold av mennesker, oppleve medelever og ansatte som virkelig er til stede og kjenne på livsmot og personlig vekst. Vårt kristne verdigrunnlag inspirerer oss til å fremme nestekjærlighet og menneskeverd. For oss er det viktig å se hver enkelt elev!

Vi har følgende fellesfag:

 • Rektors time. Dagsaktuelle temaer tas opp, hva dominerer nyhetsbildet om dagen?
 • Bærekraft. Elevene lærer og blir inspirerte til å leve et mer bærekraftig liv. Det er viktig å lære å ta vare på en selv, og ikke minst den verden vi bor i. 
 • Internatgrupper. Vi snakker om og deler erfaringer rundt det å bo sammen. Vi legger til rette for at alle skal trives på internatet!
 • Kristen Tro. Vi tar opp sentrale emner innen kristendom. Vi setter pris på mangfold og elevenes mange tanker rundt sentrale temaer i Bibelen. 
 • Turinfo - vi forbereder oss til skoletur.
 • Sang - Vi setter av tid til å synge sammen! - 45 minutter annenhver uke. Supportersanger? - Kjærlighetssanger? VI kan love GOD STEMNING!
 • Romvask - Vi setter av tid til å holde internatrommet ditt rent!

Tilsammen utgjør fellesfagene cirka 6 timer per uke.

På høsten setter vi opp en fellesmusikal hvor alle er med å bidrar.

Hvert semester velger man 2 valgfag, slik at du gjennom skoleåret har 4 ulike valgfag.

Brettspill

Brettspill er sosialt, underholdende, lærerrikt, utfordrende... Den vanvittige store variasjonen i ulike spill vil gi deg mange utfordringer og kjekke mestringsopplevelser.

Dans

Liker du å danse? Vi setter opp en kreativ forestilling for barna i bygda. Kjempegøy å være med på!

DIY - Do it yourself

Kreativt fag som gir det muligheten til å lage ting i formingsrommet vårt. Vi er åpne for at du kan komme med dine prosjekter og ideer. Lage smykker? Sy kjole? Pusse opp et gammelt bord?

Drama

I dette faget ønsker vi å øke selvfølelsen og utvikle skapende evner og anlegg hos deg ved bruk av ulike dramateknikker.

Escape Room

Bli med å skap et spennende Escape Room! - Enten at vi lager et helt nytt rom fra scratch, eller at lager noen nye twister på allerede eksisterende rom. Spennende og kreativt!

Fotball

Vi benytter oss ofte av treningsparken like ved skolen. Flotte muligheter for å spille fotball finnes der!

Gitar

Et kurs for nybegynnere og for dem som har litt erfaring. Det legges vekt på besifringsspill, samspill og akkordlære.

Interiør

Pris: 150,-

Følg med på trendene, og puss opp ditt eget møbel etter personlig stil og smak.

Jegerprøven

Pris: 1 200,-

Teori og praksis i jegerprøven. Kostnadene er knyttet til eksamensavgift, bok, lovhefte og ammunisjon til praktisk prøve

Kom i form

I skolens egen gymsal og styrketreningsrom er det gode muligheter for å bygge opp en allsidig og godt trent kropp. Et flott supplement i hverdagen til deg som liker å holde deg i form.

Kostyme

Liker du håndarbeid? Kreativ? Vi setter opp en forestilling for barna i bygda. Her kan du være med å sy kostymer som elevene i dramagjengen skal bruke.

Kulisser

Er du kreativ og liker praktisk arbeid er dette kanskje et valgfag for deg? Vi setter opp en kreativ forestilling for barna i bygda og trenger elever som kan hjelpe til med å snekre kulisser!

Lyd og lys

Lær hvordan man rigger til lyd -og lysutstyr. Du får opplæring i bruk av skolen sitt utstyr - slik at du også kan hjelpe til når skolen arrangerer opplegg som krever litt ekstra scene-rigg.

Matlaging

Pris: 200,-

Vi er opptatt av baking og å lage småretter, med ernæringsriktig, variert og god mat.

Minikor

Her har vi et kortilbud til deg som er spesielt glad i å synge.

Musikkproduksjon

Musikkproduksjon tar for seg utstyr, kunnskap og de stegene som er for å kunne spille inn eller lage en sang. I løpet av dette valgfaget skal du ha vært gjennom prosessen med å lage en sang fra ide til sang i mp3-format. 

Run 4 Fun

Har du lyst til å komme i bedre form? Bli med i dette valgfaget for å lære hvordan trene riktig og legge et grunnlag for kunne bli en jogger.

Scenearbeid

Har du sans for det praktiske arbeidet som skjer på en scene før- etter- og under en forestilling?

Step

Motiverende trening hvor vi bruker step-kasser for å lage et godt treningsopplegg hvor høy puls og trivsel er stikkord.

Street art

Her kan du lære mer om street art og lage et eget bilde inspirert av kunstnere som Dolk og Banksy.

Strikking/ hekling

Pris: 150,-

Lær å strikke eller hekle! Kan du strikke/ hekle fra før, er det bare å bli med.

Veiledning

En mulighet for å finne ut mer om veien videre! Hva skal du bli? Det er godt mulig at du få svar på noe av det du lurer på om fremtiden din!

Volleyball

Det er alltid populært med volleyball valgfag! Kanskje du klarer å spille deg inn på skolelaget og vinne volleyballcupen som årlig arrangeres på skolen?

X-fit

Få opp pulsen med gøy og motiverende trening! Lær øvelser og få tips til å kunne trene effektivt med enkle hjelpemidler.

Årbok

Alle vet at det er veldig kjekt å ha gode minner fra folkehøgskolen til å se tilbake på i ettertid. Har du en liten skribent i magen, eller liker godt å ta bilder!? - Da kan årbok valgfag være akkurat hva du skal velge. Sammen i et team skal vi lage en årbok som tradisjonelt blir veldig populær blant elevene. Du får muligheten til å sette ditt personlige særtrekk!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Hele skolen reiser på en fantastisk fellestur! Vi skal få oppleve eksotiske Kambodsja og vakre Thailand. I mars pakker vi kofferten og vender blikket mot Asia.

Vi besøker

 • ruinbyen og tempelet Angkor Wat, et av østens mysterier med rester fra et mektig imperium og selvfølgelig en del av Unescos verdensarvliste.
 • Millionbyen Phnom Penh, landets hovedstad. Her finnes mange storslåtte byggverk, yrende folkeliv og monumenter som forteller historier fra denne byens dramatiske fortid. Vi besøker også Tuol Sleng, et viktig senter fra Pol Pots terror-regime.
 • Thailands hvite strender. Vi avslutter turen med noen dager på noen fantastiske strender med sol, varme og bading.

Dette blir en skoletur fylt opp med kontraster og spennende opplevelser. Kulturen og menneskene, lukten, lydene og maten er selvfølgelig ulikt det vi kjenner fra Norge. Kambodsja som nasjon har en helt spesiell og dramatisk historie fra nyere tid som gjør landet unikt som reisemål. Thailand er kjent for sine vakre strender og møtene med de blide og vennlige menneskene som bor her.

NB: Fellesturen til Kambodsja/Thailand 2021-22 i forhold til Covid 19

Vi har nå i slutten av mai gjort en vurdering i forhold til fellesturen, og vi må nok innrømme at vi er veldig usikre på om det er realistisk å tro at vi får reist til Kambodsja/Thailand i mars 2022. Vi har håpet enda, men vi har samtidig bestemt at vi ca 1. oktober skal ta endelig avgjørelse om det kan bli tur dit.

Du kan lese mer om turen og våre vurderinger her.

Du vil garantert sette pris på eget bad/wc, flisbelagt og i god stand, tilknyttet rommet ditt. De aller fleste rommene har egne bad/wc, men vi har også noen dubletter, det vil si en løsning med to rom som deler bad/wc.

For tiden jobber vi med å pusse opp alle elevrommene igjen. Flere og flere rom står ferdige!

Vi har trådløst nettverk på alle elevrom! Har du ekstra behov for stabilitet og hastighet, har vi også kablet nettverk til alle rommene (fiber).

Fasiliteter

Vi har en flott skole som vi er stolte av:

 • Flislagte bad på rommene
 • Trådløst + kablet nettverk på alle rom
 • Svømmebasseng, badstu
 • Gymsal
 • Styrkerom, 165 m2, bra utstyrt!
 • Speilsal/ dansesal / slyngetreningsrom
 • Nytt skolekjøkken
 • Biljard –og bordtennisbord
 • Liten fotballbane på skolen og store baner i gåavstand
 • Sandvollyballbane
 • Lydstudio
 • Musikkrom
 • Storstue, fellesstuer og internatstuer
 • Sunn, god og variert mat!

Spesialrommene er tilgjengelige store deler av uka. Ofte frem til klokken 22:30. 

Med bil:

Fra vest (Stavanger-siden): Kjør forbi Kristiansand og følg E18 forbi sørlandsparken og dyreparken. Etter ca. 10 minutter tar du av med avkjørselen hvor det står "Møglestu" og "Birkeland". Følg skiltene mot Birkeland, fra E18 og inn til skolen tar det cirka 10 minutter å kjøre.

Fra øst (Oslo-siden): Kjør forbi Arendal – Grimstad og Lillesand. Ikke lenge etter avkjørselen til Lillesand sentrum tar du av fra E18 ved avkjørselen “Møglestu” og “Birkeland”. Følg skiltene mot Birkeland, fra E18 og inn til skolen tar det cirka 10 minutter å kjøre.

Med Buss:

Bussrutene mellom Stavanger og Oslo stopper på bussholdeplassen på Gaupemyr i Lillesand kommune. Fra Lillesand kan man ta buss videre til Birkeland.

Med Fly:

Kjevik ligger i Kristiansand kommune og ligger cirka 20 minutter unna skolen med bil.

Finn reiserute fra der du bor

En typisk uke hos oss:

 • Linjetid på mandag, onsdag, torsdag og fredag (mandag, torsdag og fredag er HELE linjedager!!)
 • Valgfag og fellesfag på tirsdager og onsdager
 • På lørdagene varierer innholdet mellom seminarer, elev / miljøkvelder og rene fridager uten obligatorisk opplegg.

 

Skoleåret 21-22 *

* Dette er slik vi planlegger å gjennomføre neste skoleår per februar 2021. Vi har allerede justert skoleåret mtp. at vi på en best mulig måte kan gjennomføre det i forhold til en situasjon hvor vi fortsatt må ta hensyn til korona og dermed begrense for eksempel antall hjemreiser i løpet av et semester.

Bistandsprosjekt

Siden 1998 har Folkehøgskolen Sørlandet hatt fokus på å samle inn penger til ulike bistandsformål.

Hvert år setter vi av flere dager på skolen hvor vi på ulike kreative måter samler inn bistandspenger. Neste skoleår er ikke noe unntak! Er du spesielt interessert i å være en skapende drivkraft i dette arbeidet, kunne kanskje en posisjon i bistandsstyret til neste år være noe for deg?

Prosjektet vi støtter i år

Vi skaper håp i Kambodsja!

Fellesturen vår går til dette spennende landet, Kambodsja - Som har så mye vakkert og fint å vise oss. Samtidig står landet også i mange utfodringer. Det er her vi kommer inn!

Det er ingen selvfølge med utdanning, et trygt sted å bo, samt økonomisk trygghet. I Kambodsja er dette tildelt de heldige. Systemet for å ivareta mangfoldet av mennesker er langt ifra optimalt i landet, og mange minoriteter og utsatte folkegrupper faller utenfor. 

Du har mange valgmuligheter ut over ettermiddagene og kveldene. Hver dag dras det i gang ulike aktiviteter som du kan velge blant. Typisk kan disse aktivitetene være:

 • Fotball
 • Tegning
 • Gå tur
 • Volleyball
 • Brettspill
 • "Kråke-kor"
 • Håndarbeid
 • Tirsdagsmøte

Selvfølgelig kan du også dra i gang aktiviteter selv. Du kan f.eks:

 • Låne bassenget med noen venner
 • Trene i styrkerommet
 • Henge i fellesstua
 • Lag mat med noen venner på en av internatstuene
 • Ta en joggetur i en av de mange turløypene
 • Spille sammen i musikkrommet
 • Utfordre en venn i biljard eller bordtennis. 

 

Følgende kriterier gjelder

 • Søker må være fylt 18 år i løpet av kalenderåret som skoleåret starter (for søkere for skoleåret 22-23 betyr det at man må være fylt 18 år innen 31.12.2022)
 • Du må være motivert for å delta i skolens læringsprogram.
 • Skolen legger også tilrette for å fylle linjene med en god balanse tilknyttet følgende punkter
  • Antall gutter og jenter
  • Antall elever med behov for særskilt tilrettelegging

Følg denne linken for å lese mer om skolens retningslinjer tilknyttet opptak

Nils Martin Nilsen

Linjelærer - Multisport

Dyktig, flink og motiverende lærer med mange års erfaring innen sport og idrett. Det er alltid mye action rundt Nils, han elsker å lage show og underholdning! Det blir aldri en kjedelig dag med Nils Martin. Stor sjanse for at du også kommer til å huske de gangene Nils Martin har "ord for dagen" :)

Epost: nils.martin@fhssorlandet.no

Linda Antonsen Sødal

Linjelærer - Internasjonal

Linda har jobbet hos oss siden 2007. I tillegg til utdanning innen norskopplæring, har Linda også en betydelig del av estetiske fag i sin utdanning. Har etter hvert blitt vår kreative og dyktige lærer på internasjonal linje. Pleier hvert år å stå for en god dose med kjekke håndarbeidsaktiviteter.

Epost: linda@fhssorlandet.no

Eiliv Sørhus

Linjelærer

Eiliv er vår kjære Globalt Fokus lærer. Eiliv elsker Afrika! - Han har et stort nettverk i Øst-Afrika og besitter en erfaring og kompetanse som få andre har. Eiliv er også lidenskapelig opptatt av miljø og bærekraft. Trenger du tips til å leve et mer bærekraftig liv? Spør Eiliv!!

Epost: eiliv@fhssorlandet.no

Frode Lindtveit

Linjelærer - Fotball - Liverpool

For Frode er det et lag som gjelder; Liverpool F.C! Han elsker fotball, og trives veldig godt i rollen som lærer på fotballinja! Han er engasjert i bygdas fotballmiljø. I tillegg til fotball er Frode også veldig glad i friluftsliv - velger du jegerprøven valgfag, så er det Frode som er lærer!

Epost: frode@fhssorlandet.no

Tarjei B. Dalene

Linjelærer - Data Media

Har jobbet hos oss siden 2004. Er vår dataspesialist på skolen. Engasjert lærer med en stadig iver etter å lære nye ting. Spesielt interessert i arbeid med film og lyd / musikk. Trives også i et par gode joggesko: Har begynt å løpe en del de siste årene.

Epost: tarjei@fhssorlandet.no

Elisabeth Rokseth

Linjelærer - Helse og Velvære

Elisabeth er opprinnelig utdannet sykepleier, men fant etter hvert ut at det var lærer hun ville bli. Hun er en sprudlende og energisk lærer som bobler over av overskudd! Det er alltid gøy å være med i step, aerobic og styrketreningstimene til Elisabeth.

Epost: elisabeth@fhssorlandet.no

Jens Petter Slettedal

Linjelærer - Bil og Motor

Utdannet bilskadereperatør og er lidenskapelig interessert i bil! Jens Petter er kjent for å holde skikkelig orden i verkstedet, og gjør alt han kan for at elevens bilprosjekter blir best mulig! Elevene er alltid kjempefornøyde. Jens har alltid tid til en prat, og trives godt sammen med elevene.

Epost: jenspetter@fhssorlandet.no

Olaug G. Sløgedal

Linjelærer - Ledertreningslinja

Olaug sitter på mye god folkehøgskoleerfaring: hun begynte å jobbe hos oss i 1988. Hun er utdannet allmennlærer. I senere tid har hun også tatt en veilederutdanning. Dette bruker hun blant annet inn i rollen som skolens elevveilder. Hun er en erfaren, dyktig og engasjert lærer! Olaug er alltid god å prate med.

Epost: olaug@fhssorlandet.no

Kjetil Kragset

Linjelærer - ALL INN

Kjetil er en allsidig mann som kan mye! Han har vært lærer på både fotballinja og Multisportlinja. Nå er han lærer på vår spennende "ALL IN"-linje hvor han virkelig er i sitt ess - han er nemlig et oppkomme av morsomme, sprø og gøye aktiviteter! Kjetil er lett å bli glad i, og han er en dyktig pedagog som får frem det beste i eleven.

Epost: kjetil@fhssorlandet.no

Johanne Beisland

Linjelærer - Friluft Basic

Johanne stortrives som folkehøgskolelærer! - Det vil du merke. Hun liker spesielt å utfolde seg gjennom fysisk aktivitet. Trives som plommen i egget ute i naturen, elsker friluft! Nylig har hun tatt PT utdanning og er virkelig motivert for å jobbe mot at elevene skal komme i bedre form - høy puls og trivsel er stikkordene.

Hanna E Sørhus

Timelærer

Hanna er skolens aller triveligste svenske! Hun er gift med Eiliv på Globalt Fokus og fungerer som timelærer på skolen. Du blir fort glad i Hanna, det er lett å slå av en prat med henne. Dyktig lærer med hjerte for det som spirer og gror, miljø og bærekraft.

Solveig Øyna

Kontormedarbeider

Solveig jobber på kontoret vårt. Og det har hun gjort siden 2003. Dette er ei veldig hyggelig dame å treffe om du trenger hjelp! Hun har kontroll på veldig mye av det som skjer på skolen. Kanskje ikke helt uten grunn at hun uoffisielt innehar tittelen "overrektor"...

Epost: post@fhssorlandet.no

Gunn Honnemyr

Kjøkkenleder

Gunn har jobbet hos oss siden 2001. Det er vi utrolig glad for! Hennes lange farsttid isom kokk på hotell er god å ha med seg inn på skolens storkjøkken. Gunn er utrolig serviceinnstilt og dyktig i det hun gjør. Hver krone skal vris for å gi elevene mest mulig god og næringsrik mat for pengene!

Solbjørg Nevestad

Internatleder

Solbjørg har vært internatleder siden 2007. Hun har full kontroll på internatene våre, og sørger for at elevene trives så godt som de gjør! Det er mange rom og mye og holde styr på, men Solbjørg fikser det med glans. Alltid like blid og hjelpsom! Veldig kjekt at Solbjørg jobber hos oss!

Geir Reinertsen

Rektor

Geir er vår kjære rektor. Han kommer fra Vennesla, og har den fineste og breieste Vennesla-dialekten du kan tenke deg. Geir trives godt med å være i folkehøgskolen, og er spesielt opptatt av at hver enkelt elev skal trives og ha det bra her hos oss!

Sven Nordhagen

Assisterende rektor

Sven er skolens assistrende rektor. Han sørger for å holde orden på alle timeplaner, lister, oversikter og informasjon som finnes på skolen. I tillegg til å være inspektør er Sven også skolens PR-mann; Han trives godt med data, foto og video!

Bjørn Haabesland

Økonomi - og administrasjonsleder

Bjørn har stålkontroll på tall og ordner skolens økonomi. Alltid hyggelige og serviceinnstilte Bjørn, er også et ansikt du fort møter om du trenger hjelp til noe på kontoret! 

Epost: post@fhssorlandet.no

Anita Unander

Assisterende kjøkkenleder

Anita begynte å jobbe hos oss i 2012. Hun er nestkommanderende på kjøkkenet. Alltid like blid og fornøyd, og ei dame som mange elever lett blir glad i. Hun tryller frem mange gode måltider på skolen. Men Anita sier også i fra: Har du glemt å ta tilbake kaffekoppen din? Skjerp deg, det er ikke mammaen din som jobber her ;)

Elin Kallstøl

Kjøkkenassistent

Elin har jobbet hos oss siden 2014. Elin er ei serviceinnstilt dame som står på for å gjøre en god jobb. Hun hjelper til med både matlaging og rengjøring på skolen. Kommer det et besøk med 100 ekstra stykker til kveldsmaten som vi ikke hadde regnet med? - Ikke noe stress, det fikser Elin!

Imelda Knutsen

Internatleder - assistent

Imelda jobber på kjøkkenet og er internatlederassistent. Ei veldig glad dame som du ofte hører at ler. Spesialitetene til Imelda er nudler og vårruller. Når sistnevnte lages, er stemningen ekstra god i matsalen.

Sigrun Tveit

Kjøkkenassistent

Sigrun begynte å jobbe hos oss i 1998. Hun hjelper til på kjøkkent og i tillegg til det vasker hun og sørger for at det er ryddig og fint rundt om kring på skolen. Alltid blid og fornøyd, vi setter stor pris på å ha Sigrun med på vårt lag!

Torunn K. Fåland

Kokk

Torunn begynte for første gang å jobbe hos oss i 1984. Hun hjelper til med å lage god mat for oss! Det begynner å bli en god del poteter og brød som er bakt under Torunns vakt... Torunn er ei veldig hyggelig dame, som gjør en flott innsats for oss. Hun deler gjerne også noen tanker og refleksjoner om livet ved en morgensamling noen ganger i løpet av året. Da følger elevene godt med! 

Tor Inge Fidjeland

Vaktmester

Tor Inge begynte å jobbe hos oss i 1996. Tor Inge er utrolig service-minded, og trår alltid til dersom noen skulle trenge hjelp til noe! Både lærere og elever. Han er en altmuligmann som kan utrolig mye. Vi har en kjempeflott skole som vi er veldig stolte av. Mye av grunnen til at den er så bra, er fordi vi har Tor Inge med på laget vårt!

Helge Stomnås

Vaktmester

Helge begynte å jobbe for oss i 2016. Han er utdannet tømrer og har mange års erfaring med snekkerarbeid! - Det kommet skolen godt tilnytte. Helge er en veldig trivelig kar, som mer en gjerne hjelper til om det skulle være behov for det. Vi har en utrolig flott skole, og Helge er med på å bidra til at slik fortsetter det å være!

Linjer på Folkehøgskolen Sørlandet

Friluft - Basic

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Digital Kreativitet - Japan

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Globalt Fokus - Afrika

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Fotball - Liverpool

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Internasjonal - Catch Norway

Folkehøgskolen Sørlandet
Kontakt skolen
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Multisport

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Ledertreningslinje - 2.års elever

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
StipendiatlinjeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Helse og Trening

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

ALL IN - It's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Bil og Motor

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Feil med søknaden gjorde at Tord ikke kom inn på studier. Nå er han glad det ble sånn

Tord hadde søkt bachelor barnevern i Alta og var klar for å flytte nordover. En feil med søknaden hans i Samordna opptak gjorde at han ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen