Til hovedinnhold

Fantasy: Fra Hobbiton til Hogwarts

  • Kurslengde: Helårskurs
  • Linjefag: 14 timer/uke
  • Pris: fra 159 900,-
  • Verdigrunnlag:
    Kristen
    De kristne folkehøgskolene har et kristent verdigrunnlag. De er eid av, eller knyttet til, kristne organisasjoner eller trossamfunn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: Birkenes Kommune
  • Studietur for linja: New Zeland
  • Studietur for skolen: Havglimt, Fellestur til Danmark - Rønbjerg, Valgfri tur: Danmark - København, Valgfri tur: England, Valgfri tur: Ecuador og Galápagos
Er du interessert i fantasy? Har du lyst til å utforske fantasy gjennom mange ulike medier og plattformer? Vil du besøke New Zealand? Da er Fantasy: Fra Hobbiton til Hogwarts linja for deg.

Fantasy er en sjanger med stor bredde og variasjon. Gjennom året får du smake på mye forskjellig innen fantasy, som litteratur, tegneserier, filmer, tv-serier, gaming, brettspill, kunst og laiv rollespill. Her på linja får du både dyrke dine interesser med likesinnede, og teste ut nye felt innen fantasy som du kanskje ikke er kjent med fra før. Spørsmålet vi stiller oss er «Hva skaper en god historie?», og dette ser vi på i de ulike mediene. Vi jobber også selv kreativt med å skape egne fantasy-produkter. Til våren reiser klassen på et virkelig eventyr til fantastiske New Zealand.

Hva gjør vi

Linja gir deg en god grobunn for å dyrke egen fantasi. Du lærer om både «hight fantasy» og «moderne fantasy», og om hvordan sjangeren har blitt til. Vi får besøk av dyktige forelesere, ser serier og filmer, holder historie-verksted og arrangerer data-Lan. Du får hjelp til å utvikle karakterer og troverdige fantasiunivers, delta på fantasy-uke, og slå deg løs på skolens formingsrom. I løpet av året besøker vi også relevante arrangementer, f.eks. cosplay con.

Noen aktiviteter

Linja passer for deg med interesse for fantasy-sjangeren, og som gjerne vil bruke et år til å utforske denne mer.

Dette vil du lære

  • Om ulike grener i fantasy-sjangeren: litteratur, kunst, brettspill, gaming, film, serier, laiv rollespill
  • Utvikle evner innenfor historiefortelling
  • Hva som kjennetegner fantasy-historier
  • Å gjenkjenne budskap i ulike bøker, filmer, serier og spill
  • Å lage karakterer og fantasiunivers

Våre forventninger til deg

  • At du deltar i linjas og skolens undervisning
  • At du viser respekt og omtanke for medelever og deres arbeid
  • At du viser engasjement for det vi gjør i timene
  • At du er glad i fantastisk litteratur og historier. Det er ikke et krav at du er sterk i lesing og skriving - vi tilrettelegger for alle elevers behov og interesser.
  • At du bidrar aktivt for å skape et godt klassemiljø

Silje Dising

Kontaktlærer Fantasy: Fra Hobbiton til Hogwarts

Silje er utdannet lærer, med bakgrunn i teaterfag, samfunnsvitenskap og nordisk litteratur og språk. Hun er en ihuga fantasy-entusiast, og har holdt på med mange felt innenfor fantasy siden hun var liten. Noen av hennes største ønsker er å gi ut en bok, og å gifte seg i Hobbiton - noe som faktisk skjer i 2027! Ellers er hun opptatt av hunden sin og å reise. 

Epost: silje@fhssorlandet.no

Tarjei Bjerke Dalene

Kontaktlærer Digital Nomade og Multisport Puls

Allsidig lærer med bred kompetanse. Han har de siste årene undervist på både Digital Kreativiet, All in, Multisport Travel og Fantasy. Er dataspesialisten på skolen. Engasjert lærer med en stadig iver etter å lære nye ting. Spesielt interessert i arbeid med film og lyd / musikk, og hvordan dette kan brukes i formidling av fortellinger.

Epost: tarjei@fhssorlandet.no

En standard uke hos oss:

  • Mandag: Linjedag
  • Tirsdag: Aktivitet/Linjetid
  • Onsdag: Fellesfag
  • Torsdag: Linjedag
  • Fredag: Linjedag
  • På lørdagene varierer innholdet mellom seminarer, elev/miljøkvelder.

Men så har vi valgfaguker og linjeuker, hvor hele uka går til enten valgfag eller linjefag.

 

Skoleplanen er ennå ikke vedtatt, men forslaget vi per dags dato jobber utifra er som følger:

  • Åpningsfest 24. august.
  • Høstferie: Uke 40
  • Juleferie: 19. desember - 4. desember
  • Vinterferie: Uke 8
  • Påskeferie: Uke 14 +
  • Siste skoledag: 14. mai (Skjærtorsdag)

I løpet av året er det 5 valgfagsuker, fordelt på valg av 4 ulike valgfag. Et av disse, MIX-ukene, går over to uker, og munner ut i en forestilling for bygdas barn, men og foreldre. Hvilke valgfag som blir avhenger av lærerressurs som er tilgjengelig i skoleåret. Oversikten her viser valgfag som har blitt tilbudt de to siste årene

Ballspill

Det er gøy med ball! Dette er valgfaget hvor vi tester ulike ballidretter. Prøv deg i det du liker aller best, og test også ut nye idretter som du ikke er så kjent med.

Café Jens

Skolen har egen Cafè med seriøs kaffemaskin og kvern. Her kan vi lage alle slags kaffedrikker, og du vil få opplæring i dette. Ønsker du å hjelpe til med driften av kafeen? Dette er faget du må velge!

DIY - Do it yourself

La kreativiteten i deg blomstre! Du vil få oppgaver underveis, men det er stort rom for å sette i gang med egne prosjekter, både små og store. I dette valgfaget er det mange muligheter!

Drama

Et lekent fag der du kan vokse mye. Vi jobber for å bli en sammensveiset gruppe der vi tør å utfordre oss selv og hverandre. Det blir klassiske dramaøvelser i ulike former. Og vil vi, så fremfører vi.

Escape Room

Escape room er gøy, så hvorfor ikke lage et selv? Vi trenger et mangfold av kompetanse og interesser: Er du handy, liker du å tenke ut gåter, eller er interiør et interesseområde? Vi trenger deg!

Film fra Sør

Vi samles på ettermiddagene og ser kritikerroste filmer fra rundt om hele verden som du trolig ikke har hørt om før.

Fotball

Spill mye fotball! Når forholdene tillater det, spiller vi fotball ute på flott kunstgressbane! Uansett blir det mange spark på ballen! Mye fotballglede, kom og vis oss hva du kan!

Gitar

Et kurs for nybegynnere og for dem som har litt erfaring. Det legges vekt på besifringsspill, samspill og akkordlære. Kanskje blir det en liten fremføring på juleavslutningen?

Grunntrening

For å tåle annen trening og unngå skader må kroppen ha en sterk kjernemusklatur. På dette valgfaget jobber vi kun med egenvekt der fokuset er balansert og sunn trening av hele kroppen.

Jegerprøven

Pris: 1 200,-

Benytt muligheten til å få tilegnet deg kunnskapen for å få tatt jegerprøven. Teori og praksis. Kostnadene er knyttet til eksamensavgift, bok, lovhefte og ammunisjon til praktisk prøve

Kom i form

I skolens egen gymsal og styrketreningsrom er det gode muligheter for å bygge opp en allsidig og godt trent kropp. Et flott supplement i hverdagen til deg som liker å holde deg i form.

Matlaging

Pris: 200,-

Lær og lag sunne, gode og næringsrike retter. Vi har et moderne skolekjøkken hvor du kan lære og briljere på kjøkkenet! Du får prøve å lage mye ulike mat - alt fra middager til dessert og helgekos.

MIX-uker: Dans

Dansegruppa får stor frihet til å forme MIX-ukene på den måten som passer gruppa best. Kanskje gruppa ønsker å lage noen danser til eventyrskogen for 1. trinn eller en opptreden på foreldrefesten?

MIX-uker: Drama

Hvert år setter vi opp en forestilling for 1. trinn på barneskolen. Denne forestillingen kaller vi for eventyrskogen. En viktig del av denne forestillingen er selvsagt skuespillerne.

MIX-uker: Kor

Bli en del av den årlige eventyrforestillingen vi har for 1. trinn på barneskolen i bygda. Koret er med på å løfte opplevelsen for publikumet. Godt mulig koret også skal bidra under foreldrefesten.

MIX-Uker: Lyd og lys

Lær hvordan man rigger til lyd -og lysutstyr. Du får opplæring i bruk av skolen sitt utstyr - slik at du også kan hjelpe til når skolen arrangerer opplegg som krever litt ekstra scene-rigg.

MIX-uker: Søm

sømgruppen får du mulighet til å lære å sy klær til deg selv. Vi syr også kostymer som trengs til showet og eventyrskogen. Kan du ikke bruke symaskin fra før så lærer vi deg det.

Musikkproduksjon

Musikkproduksjon tar for seg utstyr, kunnskap og de stegene som er for å kunne spille inn eller lage en sang. Vi kjører prosessen fra idé til sang i mp3-format.

Run 4 Fun

Lær grunnleggende kunnskap om løpeteknikk. Utstyr, mål og plan er viktige elementer i prosessen med å legge en god rutine og et godt grunnlag for la løping bli en del av hverdagen.

Slektsgransking

Det er utrolig spennende å ta et dypdykk og finne mer ut om sine historiske røtter. Du veiledes i bruk av slektsgranskingsverktøy parallelt med at du selv leter etter spor fra din historiske bakgrunn.

Smart med Penger

Plutselig er du voksen og får selv ansvaret for at økonomien din skal gå rundt. Det kan være både overveldende og skremmende, og kanskje også litt spennende. Her vil du lære hvordan du bør prioritere.

Step

Motiverende trening hvor vi bruker step-kasser for å lage et godt treningsopplegg hvor høy puls og trivsel er stikkord.

Street art

Lag ditt eget unike bilde. Bli inspirert av street art-kunstnere som Banksy og Dolk. Vi hjelper hverandre til å komme frem til kule uttrykk og med en teknikk som ikke krever at du kan tegne fra før.

Strikking

Pris: 150,-

Her kan du boltre deg med garn og pinner. Få inspirasjon og bruk din kreativitet. Du kan lære deg ulike teknikker som f,eks mønsterstrikk eller fletting. Passer for nybegynnere og de som har erfaring.

Styrketrening

Lær om hvordan du skal trene styrke på en god måte. Med fokus på riktig teknikk og innlæring av et bredt spekter av øvelser! Vi har et flott styrkerom med mange muligheter.

Søm - Kostyme

Vi har et flott kostymerom på skolen, og det er flittig i bruk til diverse arrangementer. Har du en idé til en kostyme vi burde ha? Faget legger også til rette for å sy egne klær, om man vil det.

Ut på tur

Valgfaget for deg som liker å nyte naturen sammen med andre. Vi legger opp til mindre turer i nærområdet. Typisk kan vi pakke med oss noen vedkubber til bålkos, marshmallows, pølser og kakao.

Veiledning

En mulighet for å finne ut mer om veien videre! Hva skal du bli? Det er godt mulig at du få svar på noe av det du lurer på om fremtiden din!

Verksted

Pris: 100,-

Først og fremst et valgfag rettet mot deg som har en bil og fikse på. Få hjelp av vår dyktige valgfagslærer som naturlig nok også er linjelærer på Bil og Motor.

Volleyball

Bli enda bedre til å spille volleyball! Lær grunnleggende forståelse av spillet. Mye praksis - gode treningsforhold!

X-fit

Høy intensitet og puls! - Et motiverende valgfag som setter fokus på å trene hele kroppen! Vår lærer med PT-utdanning står klar med dagens WOD (workout of the day).

Årbok

Alle vet at det er veldig kjekt å ha gode minner fra folkehøgskolen til å se tilbake på i ettertid. Har du en liten skribent i magen, eller liker godt å ta bilder? Årboka blir alltid veldig populær!

Folkehøgskolen Sørlandet er plassert der den bør, i det blideste sør, et nydelig sted under solen. Her er det kort vei til natur, matbutikker og kollektivtransport. Det er 3 mil til Kristiansand, og enda kortere til Kjevik. Vi er opptatt av deg, og fellesskapet! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 159 900,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på rommet
  • Reiseforsikring
  • Studietur: Havglimt
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Fellestur til Danmark - Rønbjerg
    • Mat (3 måltider per dag)
  • Studietur: New Zeland
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 159 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

  • Inkl. i prisen

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 159 900,-
(15 990,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

- Pass som er gyldig ca 15. september 2026
- Et sett D&D terninger
- Dagstursekk
- Bøker, filmer, tegneserier og spill innen fantasy du liker. 
- Datamaskin eller noe å skrive for hånd på
- Tegnesaker eller annet hobbyutstyr du bruker
- Katt, ugle eller frosk (etter avtale med linjelærer)

Har du spesielle behov for tilrettelegging? Ta kontakt med oss for å finne ut om vi har mulighet til å tilrettelegge året etter dine forventninger og behov. Send en e-post til post@fhssorlandet.no hvor du beskriver din situasjon - så finner vi sammen ut om Fantasy på Folkehøgskolen Sørlandet passer for deg!

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Nyheter

Skolelei? Hør nå!

Kristian Nilsen var skolelei på videregående. Da ble folkehøgskolen avgjørende.

Feil med søknaden gjorde at Tord ikke kom inn på studier. Nå er han glad det ble sånn

Tord hadde søkt bachelor barnevern i Alta og var klar for å flytte nordover. En feil med søknaden hans i Samordna opptak gjorde at han ...

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Skapande skriving

Manger folkehøgskule
Helårskurs
19 t/uke
Frilynt

Fantasy

Toten folkehøgskole
Helårskurs A
15 t/uke
Frilynt

Forfatter

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Skriv & publiser

Stavanger Urban Folkehøyskole StUF
Helårskurs
Frilynt

Forfatter

Danvik Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Skrivekunst

Nansenskolen
Helårskurs
24 t/uke
Frilynt

Skriveverkstedet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

Dungeons & Dragons

Bjerkely folkehøyskole
Helårskurs
Kristen

Creative writing

Namdals folkehøgskole
Helårskurs
Frilynt

Rytmisk linje - Hiphop

Manger folkehøgskule
Helårskurs
19 t/uke
Frilynt

Teater og Film

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Nordiska Visskolan – Musikklinjen

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs
32 t/uke
Frilynt

Låtskriving

Musikkfolkehøgskolen Viken
Helårskurs
Kristen

Skuespillerteknikk

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt