Til hovedinnhold
Ledig plass

Hekta på håndball og lyst på et annerledes år? Velg oss! Egenutvikling! Opplevelser! Venner! Landskamper! Eliteseriekamper! Treningsleir i Danmark og Lanzarote. Klubbesøk til Champions League klubb!

Håndball på "heltid"? På Grenland kan du fordype deg i håndballspillet!
Ønsker du et annerledes år fyllt med trening, action, nye venner og gode opplevelser? Da er Håndballinjen på Grenland folkehøgskole midt i blinken for deg!
Lærer og hovedtrener er Hanne Hegh. Med henne er Trine Haltvik. Begge med lang landslagserfaring. 

Du får muligheten til å videreutvikle deg som håndballspiller. Vi jobber med de tekniske og taktiske delene i spillet. Her kan du lære mer om det du allerede liker! Dette året kan bidra til at du tar steget videre som håndballspiller. Det blir treningskamper mot lokale klubb- og skolelag. Hver onsdag har vi andre idretter/aktiviteter sammen med fotballklassen. I tillegg "tester" vi ut mye gøyale aktiviteter med håndballgjengen, som f.eks. padling, skøyter, klatrepark, trampolinepark, paintball, "blåtur", matlaging, sandvolley, som dere kan være med å bestemme. Du vil få tilbud om studie-/yrkesveiledning.

Det finnes lokale klubber på dame- og herresiden, fra 1. divisjon til 5. divisjon i nærheten, om du har lyst til å spille klubbhåndball. Sist år hadde vi spillere i 2 ulike klubber.
Du kan oppleve eliteseriehåndball både for kvinner og menn. Larvik HK, Runar og Sandefjord ligger bare et steinkast unna. Vi drar på klubbesøk til Vipers KristiansandLandskamper står også på planen! Sjekk også våre spennende studieturer!

Se skolens internettside for mer info om linja.
Les bloggen som håndballelevene skriver

 

Denne linjen passer for deg som synes det er gøy med håndball, liker å trene og har lyst til å videreutvikle deg som håndballspiller, men også er klar for utfordringer utenfor håndballbanen!

Dette vil du lære

Dette er noe av det vi jobber med:

 • Grunnleggende ferdigheter som kast og mottak
 • Tekniske ferdigheter i angrep og forsvar, duellspill
 • Taktiske ferdigheter
 • Spilleforståelse gjennom spill/motspill 
 • Skadeforebyggende trening
 • Treningskamper
 • Treningskultur og gode vaner
 • Mental trening
 • Beach håndball
 • Alternativ trening - vi prøver andre idretter

Våre forventninger til deg

 

 • engasjement og treningsvilje
 • positivitet
 • læringslyst
 • humør

Danmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

5 dagers treningsleir i Danmark for håndballelevene i februar. Vi bor, spiser og trener på Idrætscenter Vendsyssel på Nordjylland, et flott treningssenter. Det blir gjerne en treningskamp mot et lokalt lag. Kan hende vi prøver oss på andre aktiviteter også. Kåring av klassens bowlingmester + litt andre overraskelser :) Om kveldene samles vi til spill og andre aktiviteter. Vi reiser også inn en dag til Ålborg, og det er her blant annet klassens bowlingsmester blir kåret!

Les mer om turen

Les bloggen fra turen

Club La Santa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 ukes tur

Måltider pr dag inkludert: 2

Årets første treningsleir går til Lanzarote i november, og Club La Santa, et ferieparadis for sport og trening. I dette sportsparadiset skal vi være og trene i 1 uke. Her finnes over 80 ulike sportsaktiviteter. Vi skal trene i en av de to håndballhallene, men det er også gode muligheter å få prøvd seg på andre aktiviteter også. Vi bor i leiligheter. Frokost og middag spiser vi sammen. Lunsj ordner dere på egen hånd.
Klimaet på Lanzarote skal være behagelig varmt hele året, og det er jo også et pluss.

EM i håndball for damer i Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Turen varer i 3-4 da

Måltider pr dag inkludert: 2

Førjulstid betyr håndball! Også for håndballelevene på Grenland. Vi reiser og heier på de norske håndballjentene i EM. Vi maler oss i ansiktet, finner frem flagg og bjeller og sitter "ringside", enten i Trondheim eller i Stavanger. Dette blir et av høstens høydepunkt!

Skolen har to typer studieturer; noen som er knyttet til linje og noen felles for hele skolen. Informasjon om studieturene vi tilbyr.  Fellesturene for Grenland vil neste år gå til Rauland (3 dager) og Italia (11 dager). 

Italia

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 800

Varighet: 11 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I over 20 år har Grenland reist hver vår til Italia. Det er vel få land i Europa som har så rike tradisjoner både innen kultur, religion, historie, mat og nær sagt alle områder vi kan tenke oss. 
Det unike er også at vi reiser med buss. Vi starter reisen med å sette oss inn i bussene i Porsgrunn og så kjører vi non-stop til vi er framme i Venezia. Byene vi besøker er noen av de mest kjente; Venezia, Assisi, Pisa, Roma og Firenze. Vi kan love deg en utrolig flott opplevelse som vil være en fantastisk avslutningstur på skoleåret:-)

Les mer om turen

Les blogg fra turen

Rauland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I tre dager reiser hele skolen til Rauland som er vintereldoradoet i Telemark. Her får du sjansen til å stå på snowboard, slalom, telemark, langrenn og alt annet som er gøy. I tillegg så har du mulighet til å kjøre kjelke i en råtøff bakke på Vierli. 

Les mer om turen

Les blogg fra turen

Hanne Hegh

Inspektør og lærer på Håndball

"Hei, jeg heter Hanne og er lærer på Håndballinja. I tillegg er jeg Inspektør. Etter 15 år i folkehøgskolen er jeg like glad i skoleslaget og jobben min. Flott ungdom og gode kollegaer er grunnen til det. Som tidligere klubb- og landslagsspiller i håndball, har jeg mye jeg har lyst til å lære dere og dele med dere. ps! En fordel om dere er "litt" glad i ABBA :)"

Epost: hanne@grenland.fhs.no
Telefon: +4792087772
Facebook

Skoledagen starter 08:00 med frokost. 08:45 er det morgensamling med ord for dagen. 
Undervisningen starter så med timer frem til lunsj kl.11:30.
Midttimen fra 12:00-12:45 er ofte fylt med praktiske oppgaver som vask av rom, egne eller felles, samt klasse- og korridormøter.
Etter midttimen er det ny bolk med undervisning frem til middag kl.15:30. 
Om lørdagen er det seminar i fire timer fra 09-13.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart i slutten av august
 • Linjeuke i uke 40
 • Høstferie i uke 41
 • To linjeuker i begynnelsen av november med turer/praksis
 • Juleferie fra ca. en uke før jul
 • Oppstart noen dager etter nyttår
 • Linjeuker før og etter vinterferien (uke 8) med noen lengre turer på linjene
 • Fellestur i 11 dager til Italia i slutten av april
 • Skoleslutt siste helg før 17. mai

Grenland tilbyr elevene sine mange og varierte valgfag, sist år over 30 stk. Elevene skal ha 6-8 timer valgfag i uka fordelt på helårs- eller halvårs valgfag. Halvårs valgfag varer i et halvt år (ett semester) mens helårs valgfag varer hele året og gir en bedre mulighet til fordypning i emnet.

10-topper´n

Vi går på tur til toppene i Grenlandsområdet. Bli med på tur ut i frisk luft med mulighet for å bli litt sprekere og i tillegg få mange flotte naturopplevelser.

Årbok

Alle skoleår fortjener en årbok! Her jobber vi med å samle inn og sette sammen gode historier og uforglemmelige minner fra året.

Balanse i livet

Målet for faget er at vi skal bli sterkere, mer tøyelige og mestre mer både fysisk og psykisk. Vi har tema som: Selvbildet, stressmestring, bekymring, relasjoner, kommunikasjon og konflikhåndtering.

Ballspill

Et 2t-fag hvor vi svetter med ballen som hjelpemiddel. Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, håndball, volleyball, innebandy m.m. Dere får være med på å bestemme!

Band

Spill i band. Passer både for deg som har spilt i band før, og for deg som vil prøve noe helt nytt. Vi får prøvd oss på å spille ulike sjangre, og kommer til å ha flere fremføringer i løpet av året.

Blogg

Her lærer vi å bruke skolens publiseringsløsning for å legge ut saker til nettsida til skolen. Først og fremst skriver elevene blogger som knyttes til den enkelte linja men også felles saker fra året.

Crossfit

Denne treningsformen kombinerer styrke, utholdenhet og bevegelighet. Vi benytter oss av skolens flotte treningsrom, men besøker også Grenland Crossfitsenter.

Dans

Dans valgfag er for deg som er glad i å bevege deg til musikk!!! Vi lærer inn danser i ulike sjangere og danser på ulike tilstelninger på skolen.

Drama

Lyst til å prøve deg som skuespiller? I drama jobber vi med forskjellige oppsetninger, store og små. Her blir det grunnarbeid i skuespillerteknikk, teatersport, fortellerteknikk og manusarbeid

Dykkerkurs

Pris: 4 000,-

Faget er som det står et kurs som fører frem til eksamen slik at man blir sertifisert dykker. Kurset blir holdt av godkjente instruktører med lang erfaring. Vil bli holdt om høsten slik at de som reis

Filosofi

De store filosofiske tenkerne blir koblet til ditt liv og får utfordre dine tanker. Vi diskuterer og finner fram til hva du står for. Kobling til livsfilosofi og personlighetspsykologi.

Forming

Pris: 350,-

Forming valgfag er for deg som liker å lage ting med hendene! Vi jobber med ulike materialer, syr, strikker, maler, dekorerer, modellerer og redesigner.

Fotball for jenter

Pris: 200,-

Et valgfag som går gjennom hele året. Her kan alle jenter være med. Fokus på individuell teknikk, taktikk og moro. I løpet av året spiller vi treningskamper mot andre lag rundt om i Telemark.

Friluftsliv

Pris: 1 200,-

Er du glad i å være ute i naturen, kanskje til og med når det regner? I Friluftsliv valgfag er målet å være mest mulig ute i naturen og muligens gjøre noen actionfylte aktiviter.

Fritidskontakt

Dette er et tilbud til deg som synes det kan være en spennende utfordring å prøve deg som fritidskontakt for en av botreningselevene ved skolen.

Futsal

Futsal er for deg som ønsker å forbedre din teknikk i fotball og som liker at spillet foregår hurtig. Det vil bli mye spill, tekniske finesser og kanskje et snev av sambafotball(?).

Gitar & Ukulele

Gitar & Ukulele for nybegynnere. Vi lærer grep, enkel fingerspill og spiller sanger. 

Hvem er jeg?

Å oppdage seg selv er en viktig del av året på Grenland. I dette faget bruker vi de mest brukte teoriene innenfor personlighetspsykologi for å forstå hva som gjør oss til de vi er.

Kajakk, halvårsfag

Pris: 200,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk og navigasjon og naturopplevelser.

Kajakk, helårsfag

Pris: 400,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk og navigasjon og naturopplevelser.

Klatring

Pris: 300,-

Sikringskurs i klatring, noe buldring, klatring i tre ulike innendørs klatrevegger og en ettermiddag med klatring utendørs.

Kor

To timer i uka samles vi til korøvelse. Vi prøver å ha et mest mulig variert sangutvalg og opptrer gjerne på skolens fester eller ved andre tilstelninger.

KRIK

Liker du å være allsidig og glad i å prøve ut nye aktiviteter og idretter? På valgfaget KRIK er fokuset på idrettsglede, allsidighet og samhandling. Her trenger du ikke være en mester for å bli med.

Massasje

Pris: 300,-

I massasje valgfag møter du en fysioterapeut som vil lære deg ulike teknikker innen massasje. I tillegg vil du lære generelt om muskler og ledd. Opplegget er basert på praktisk aktivitet, der elevene

Matglede

Pris: 400,-

Lær å lage gourmètmat som ser og smaker fantastisk. Da kan du servere mat til venner og bekjente som ser delikat ut og som imponerer, men som ikke er så vanskelig å lage.

Multisport

Pris: 400,-

I Multisport valgfag får du mulighet til å teste mange ulike idretter. Vi har prøvd oss på golf, tennis, padling, crossfit, stisykling, squash, klatring, svømming, skøyter, turn, beachhåndball m.m.

Musikk Mix

Pris: 3 500,-

Musikk i ulike former. Musikkhistorie, samspill, musikkproduksjon og konsertopplevelser. Gode muligheter til å fordype seg i din favorittmusikk. Inkludert i faget er tur til Liverpool.

Noe om tro

I Noe om tro tar vi tak i ulike sider ved kristen tro og tvil. Diskusjoner, filmer og podcaster vil bli sett og hørt. Vi kommer ikke til å jakte etter fasitsvar, men å belyse flere sider ved tro.

Prosjekt Moldova

Pris: 4 800,-

Du får lære om årsaker til fattigdom og diskutere hvordan vi kan bidra til å forandre. Vi er med på å samle inn og på turen til Moldova opplever vi hvordan hjelpen kommer fram.

Racketspill

Pris: 300,-

Her får du testet ut ulike racketidretter, som squash, tennis, badminton, speedminton, padeltennis, bordtennis og beachminton. Du trenger ingen erfaring fra før for å ha glede av spillet.

Sandvolley

Vi spiller sandvolley i vår egen innendørs sandvolleyballhall, med fokus på teknikkøvelser og spill.

Sandvolleyball for Gutter

Vi spiller sandvolley i vår egen hall, og koser oss med både teknikkøvelser og spill.

Sjakk

Vi lærer grunnleggende trekk og strategi om dette spillet som har blitt veldig populært de siste årene. Du trenger ingen forkunnskaper men vil lære å spille slik at du kan ha det gøy med sjakk:-)

Snowboard, telemark, alpint

Pris: 900,-

For deg som er glad i snø og vinter. Enten du står på alpint, snowboard eller telemark. Timene samles opp gjennom året slik at vi kan dra på 3 dagsturer til ulike alpinanlegg i nærområdet.

Stisykling

Pris: 500,-

Et fag med fokus på å ha det gøy gjennom mestring på terrengsykkel Vi skal sykle mye, være mye ute og oppleve flere former for stisykling /terrengsykkel. Et knallfag om en liker frisk luft og action.

Studio Workshop

Lær alt du trenger for å komme i gang med digital musikkproduksjon. Enten du skriver egne låter og vil lære å lage proffe demoer, eller bare vil lage «beats» på datamaskinen din.

Veiledning

Veiledning gir deg god hjelp i valget av utdanning/yrke. Veiledning i grupper og gjennom personlige samtaler. Dett vil være med å gjøre deg bedre i stand til å ta rett valg i forhold til veien videre.

Volleyball

Vi trener på tekniske ferdigheter gjennom forskjellige øvelser og spiller mye sammen i timene. Målet med faget er du skal oppleve glede og mestring ved å spille volleyball.

Klar for et år med mulighet til å gjøre mer av det du liker best? Vi har spennende linjer, valgfag og studieturer. Grenland har et inkluderende og sosialt miljø; kjenn at fellesskapet med elever og personale gjør noe med deg. Skolen har et kristent verdisyn og vi ønsker å være et møtested for ungdom med ulike livssyn. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 113 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom fjerdingen )
 • Studietur: Rauland
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Danmark
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Club La Santa
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: EM i håndball for damer i Norge
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Vi har tre internat på skolen, standard er Fjerdingen. Internat Paradisbukta har stort sett dobbeltrom og bad på alle rom. De to andre internatene har bad/toalett i gangen (Fjerdingen) eller to rom som deler dette sammen (Frierstien - nytt i 2020) Du får mulighet til å velge internat og romtype etter du er tatt opp. Du betaler ekstra dersom du ønsker enkeltrom. Skolen garanterer ikke romtype.
  7 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 500,-
(11 350,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Italia, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Visum på studietur Club La Santa (200,-)
 • Noen ekstra måltider på studietur Club La Santa (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur EM i håndball for damer i Norge (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Til ferier stenger skolen normalt om kvelden på siste skoledag før ferien og åpner igjen kvelden før skolen starter opp igjen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • hall
 • styrkerom
 • gymsal
 • sandvolleyhall
 • førstehjelpsutstyr
 • håndballklister

Dette utstyret må du stille med selv

 • ball, skotøy inne og ute + drikkeflaske
 • det er mulig å kjøpe treningsdress. Ca pris kr 650,-
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Viveka Romeyke

Året på håndballinja var helt fantastisk! Vi trente masse, spilte kamper, var på treningsleir, fikk oppleve mye topphåndball og til å med VM i Danmark! Jeg sitter igjen med et unikt og uforglemmelig år!

Viveka Romeyke
Sondre Risnes

Året på håndball har gitt meg muligheten til å utvikle meg som håndballspiller og som person. Jeg har fått trene flere ganger i uka og jeg har vært på treningsleir i Danmark. Samtidig har jeg fått oppleve alt det sosiale folkehøyskoler har å by på.

Fra bloggen

Bo- og arbeidstrening på folkehøgskole

Folkehøgskole skal være for alle! Her finner du mer informasjon om det tilrettelagte tilbudet for ungdom med utviklingshemming. Det lønner seg å planlegge skoleåret i ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Håndball

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Håndball

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Ballsport

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt