Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene
Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!

Foto Villmark - Island/USA

Søk på linjen
Ledig plass

Drømmer du om vill natur og nordlysnetter? Fotografer kremen av nordisk natur, Islands vulkanlandskap, Varanger, fuglefjell, lunde, ørn, ulv og bjørn. Photoshop, timelapse, drone. Fotosafari USA.

Finnmark er fullt av opplevelser og motiver som bare venter på deg! Magiske Seiland Nasjonalpark med breer og høyfjell, Fuglefjell med havsule og lundefugl, kysttur og gourmetmat fra havet, intense høstfarger på vidda og mange nordlysturer er noe av det du får oppleve. Legg til samhold, vennskap, felles inspirasjon og masse kunnskap i foto og friluftsliv + langtur til sørvestre USA, bjørn/ulv i de finske skoger og Islands vulkanske landskap - da har du foto på Alta folkehøgskole!Fuglefoto - fuglefjell
Hvalsafari
Island
USA
Bjørn og ulv
Kamuflasje
Rypejakt m kamera
Eget prosjekt
Drone
Timelapse
Reindrift
Landskapsfoto
Studio/portrett
Fotoutstilling
Hav- og ferskvannsfiske m GoPro!
Viddetur og høstfarger
Gourmetmat
Elvepadling Altaelva
Skikurs
Ski og topptur
Skredvurdering
Snøhule
Tur med polarhund
Isfiske
Nordlysjakt m garanti
Bålkos
Isklatring
Kart, kompass og GPS
Fiskevær og kystkultur
Eget eventyr: Varanger og flytende kamuflasje

Foto - villmark Island/USA passer for deg som liker å være på tur - og bruke kamera til å fange naturopplevelsene! Det kreves ingen spesielle forkunnskaper.

Våre forventninger til deg

 • det kreves ingen spesielle forkunnskaper, men interesse for foto og friluftsliv
 • at du er lærevillig
 • at du er samarbeidsvillig
 • at du er over 18 år

Island

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 11 dager

Langturen i april går til fotoeldoradoet Island. Her møter vi våren ved kysten akkurat når fuglelivet eksploderer. Vandreturer i Vatnajøkull nasjonalpark hvor fjellreven holder til, geysirer og bading i varme kilder. Vulkanutbrudd får vi ikke hvert år, men ettervirkningene skaper trolske lavalandskap og unike motiver. Møte med Islands mest kjente fotograf. Vi planlegger også hvalsafari og en eksotisk avstikker til Vestmannaeyar, hvor vi griller ostesmørbrød i en vulkan, og naturmotivene står i kø!

Ulv og bjørn - Finland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Bjørn, ulv, ørn og andre dyr tett på. Nært inntil den russiske grensen i lever ville bjørner og ulver side om side. Vi drar til den finske villmarka og opplever og fotograferer bjørn og ulv i sitt rette element! 2 netter i kamuflasjehytte nært innpå både ulver og bjørner - kanskje det dukker opp jerv og ørn også? Dagsturer og muligheter for nordlysfotografering.

USA

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Reise til de heftigste nasjonalparkene i USA. Turen går til Utah, Arizona og Nevada og California - med turer i bl.a. Bryce Canyon NP, Zion NP, Valley of Fire og Joshua Tree NP - alle disse er steder spekket med flotte fotomotiver. Vi møter indianere i Navajo Nation, og opplever Monument Valley og Antelope Canyon. Vi tar også med en bit av legendariske Route 66 på reisen, og vandrer i ørkensanden i Mojave. Elever på linja Foto villmark - Island/USA har denne turen som del av sitt linjeopplegg (inkludert i prisen på linja). Vi tilbyr også noen plasser til andre som vil oppleve USAs villmark (10 000 kr).
Varighet: 2 uker.

 

Ditt eget eventyr

Pris: Inkludert i linjepris

Her får du sammen med medelever planlegge og gjennomføre drømmeturen. Du kan starte eventyret på ski fra skolen, eller reise langt bort. Så prisen er avhengig av hva gruppa velger. I prisoversikten står det Inkl. i pris. Dette blir feil hvis du velger reise eller opplegg som har en kostnad. 

På friluftslivsturer bør gruppa være 3-4 personer.

 • Oppleve unike nasjonalparker som Stabbursdalen og Dividalen
 • Isfiske etter storrøya
 • Snarefangst av rype
 • Fotoworkshop på Varangerhalvøya
 • Besøke reindriftsfamilie
 • Havfiske på fiskeskøyte
 • Besøke Rolvsøy på Finnmarkskysten
 • Toppturer i Finnmarksalpene
 • Finnmarksvidda på ski
 • Kitekurs med instruktør fra Vake

... og utallige andre muligheter

 

Dere planlegger prosjektuka sammen med en av skolens lærere. Her er viktige punkter til turplanen:

 • Fullt navn, telefon og linje
 • Hvem skal ha kostørepengene
 • Avreisedag, dato og klokkeslett
 • Returdag, dato og klokkeslett
 • Kart med inntegnet rutevalg og leirsteder
 • Toppturer skal være i terreng slakere enn 30 grader og ta hensyn til utløpsområder
 • Alternativ tur/opplegg som kan gjennomføres "uansett" vær/forhold
 • Sikkerhetsvurderinger (telefondekning, nødpeilesender/satelittelefon, førstehjelpsutstyr, åpne hytter/gammer...)
 • Utstyr (telt/lavvo, pulk...), fra hvilken linje
 • Hund(er) med?
 • Kontaktperson/lærer (fullt navn og telefon) på Alta folkehøgskole og eventuelt på prosjektukested

Finnmarksløpet

Pris: Inkludert i linjepris

I mars kommer langt over tusen hunder til Alta for å delta i Finnmarksløpet, Europas lengste hundeløp. Du får være med som hjelper og funksjonær, og får oppleve Finnmarks største arrangement på innsiden.

Per Arne Askeland

Friluftslivlærer

Per Arne er foto-entusiasten på Alta fhs, og når gode ørnebilder eller nordlysbilder er innen rekkevidde legger han inn et ekstra gir. Med sin lange erfaring innen både fotografering og friluftsliv i Finnmark vet han om mange flotte steder, og hvor man finner forskjellige fugle- og dyre-arter. Og ikke minst, hvordan man tar bra bilder!

Epost: perarne@altafolkehogskole.no
Telefon: 90655056
Instagram: @p__ask

Ukene varierer mellom at du er på tur med linjefaget ditt eller hele skolen alle dagene, eller har forskjellige fag hver dag både inne og ute.

Last ned timeplan som pdf ↓

Foreløpig årsplan 2020-21 kan lastes ned som pdf. Datoer for ferier og frihelger kan endres.

 • Skolestart 22.08.2020
 • Mye på tur
 • Høstferie 03-11.10
 • Solidaritetsuke
 • Frihelg 06-08.11
 • Prosjektuke: Russland, USA
 • Juleferie 18.12-03.01
 • Soltur, vinterturer
 • Vinterferie 20-28.02
 • Prosjektuke: Finnmarksløpet, Ditt eget eventyr
 • Påske 26.03-06.04
 • Linjelangturer
 • Siste skoledag 11.05

Friperioder ovenfor: Skole stengt, ingen måltider. Internat er åpne utenom juleferie.

Last ned årsplan som pdf ↓

Elevene velger 4 valgfag, ett i hver periode Høst, Mørketid, Vinter og Vårvinter. Hvert valgfag er ca 7 dager, vi kan ofte bruke hele dagen fra kl 9 fram mot middag kl 17, og noen valgfag er på overnattingstur.

Hvilke valgfag som kommer igang er avhengig av antall elever.

Høst: Foto basic

Pris: 1 400,-

Lær hvordan du kan få bedre bilder fra friluftslivsturer og naturopplevelser. Ørnefoto fra båt, landskapsfoto, nordlys, Photoshop, kamerabruk, komposisjon. Mulig å leie kamera og stativ.

Høst: Friluftsliv hav

Pris: 1 800,-

Kjenn hvor lett havkajakken kan bringe deg dit du vil! Du får innføring i havkajakkpadling, og turer på og rundt Altafjorden, med turbadstu, mat fra fjæra, fisking og annet ut fra hva gruppa ønsker.

Høst: Hundesport

Pris: 1 100,-

Du får møte ulike hunderaser og brukshunder. Fuglehund og elghund på jakt, polarhund trekker deg, politi- og lavinehund, gjeterhund. Lær om lederskap gjennom lydighetstrening (agility).

Høst: Midt i blinken

Pris: 1 200,-

Bli mer treffsikker på skytebanen og i skolens skytesimulator. Lær om sikkerhet i våpenhåndtering og på jakt, artskunnskap, fuglehund.

Høst: Terrengsykkel

Pris: 900,-

Alta har et av Norges beste nettverk av stier og singel tracks! Du får bedre teknikk, økt ferdighet, og turer til fjells. For alle ferdighetsnivå. Du kan leie terrengsykkel her.

Høst: Villmarksmat

Pris: 800,-

Har du smakt pizza på bål, eller baconfylt ørret? Du får kulinariske opplevelser hver dag, over bålet, på steinaldervis i steinovn og kokegrop. Safting og pølsemaking. Sulten blir du garantert ikke!

Mørketid: Ekspedisjonstrening

Pris: 500,-

Opplev gleden ved å bruke kroppen din og bli godt sliten. Kom i form og tren utholdenhet i skolens flotte nærmiljø.

Mørketid: Foto og film

Pris: 1 000,-

Lær å ta gode bilder og film, redigering med Premiere, og publisering på sosiale medier. Vi gjennomfører filmprosjekt fra A til Å. Filming også med GoPro, drone og 360VR utstyr.

Mørketid: Friluftsliv

Pris: 500,-

Ut på tur i magisk lys i mørketida+! Du får skiturer, isbading, isklatring, topptur og kan komme med dine turønsker. Bålkos vil stå i fokus!

Mørketid: Klatring inne

Pris: 1 400,-

Utfordre deg selv og opplev mestring - enten du har klatra en del eller ikke! Sportsklatring og buldring i Altas klatreanlegg, slakk line, ruteskruing, ta Brattkort. Du bør ha egne klatresko.

Mørketid: Knivlaging

Pris: 900,-

Lag din egen brukskniv med slire - slik du selv vil utforming og dekor. En kniv som passer perfekt i hånden din. Og kjenn tilfredsstillelsen når du bruker den på tur!

Mørketid: Tradisjonsmat

Pris: 800,-

Har du smakt hjemmelagde pølser? Vi lager mye god mat, parterer lam og lager julemat. Du får lage lefser og flatbrød på takke. Vi er mest inne, men og også litt ute.

Vinter: Hund og ekspedisjoner

Pris: 1 500,-

Inspirert av Lars Monsen, Helge Ingstad og Fritjof Nansen? Snørekjøring med polarhunder, hundespann, kløv og pulk, hundenes væremåte og språk, jakthunder. Søk i skred med lavinehund der du er markør.

Vinter: Jegerprøven

Pris: 1 700,-

Obligatorisk kurs for alle som skal jakte og fangste. Hagle og rifle-skyting, felle- og snarefangst, flåing og slakting, artskunnskap og lovverk. Jaktutstyr kan lånes.

Vinter: Klatring

Pris: 1 200,-

Høyt oppe og mestringsfølelsen er fantastisk! Klatring i skolens istårn og frosne fosser, sportsklatring inne, buldring, sikkerhet under klatring. Du bør ha egne klatresko. Annet utstyr har skolen.

Vinter: Natur og rovdyr

Pris: 1 100,-

Det er et rikt dyreliv rett ved skolen, med gaupe, jerv og kongeørn. Samspillet i naturen, miljøforvaltning, gaupesporing for Statens naturoppsyn, rovdyrdrepte tamrein. Egen kikkert er en fordel.

Vinter: Skikjøring

Pris: 2 800,-

Lyst til å bli flinkere på ski? Her får du instruksjon i telemark- og alpinskiteknikk. Alta alpinanlegg byr på fine bakker og nydelig off pist. Du må ha eget telemark/alpinutstyr og hjelm.

Vårvinter: Fiske

Pris: 1 500,-

Finnmarksfisket er fantastisk spennende. Sjøfiske og isfiske, etter stortorsk, kveite, steinbit, sei, hyse, sjøørret og røye. Kanskje får du ny personlig rekord!

Vårvinter: Friluftsliv

Pris: 500,-

Ut på tur i når vinteren går mot vår+! Du får turer til fjells, til skogs og ved fjorden og kan komme med dine turønsker. Bålkos vil stå i fokus!

Vårvinter: Samisk håndtverk - trekopp

Pris: 800,-

Vi inspireres av gammel samisk tradisjon og lager gouksi, trekopp laget av vrikule, som du kan bruke på tur. Du kan felle inn horn og bein i hanken, og lage smykker eller kaffepose.

Vårvinter: Ski topptur

Pris: 1 200,-

Vi går toppturer i Alta-området, finner den beste snøen og artigste skikjøringen. Så løfter vi blikket mot Finnmarksalpene på en todagers topptur. Du trenger rando/telemarksutstyr, hjelm og feller.

Vårvinter: Elevstyrt valgfag

Sammen med andre elever lager du ditt eget valgfag ut fra hva du vil lære. Planlegg dagene med veiledning fra skolen, gjennomfør opplegget og lever en rapport etterpå. Pris avhenger av hva dere gjør.

Folkehøgskolen for #ArktiskVillmarksliv finner du i Nordlysbyen Alta, i Norges mest stabile klima for turopplevelser. I vårt friluftsparadis er naturen tett på. Her får du oppleve den berømte Altaelva, de eksklusive Finnmarksalpene og den sagnomsuste Vidda. Sammen skaper vi et magisk år.

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 700,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Telt, primuser, pulker, klatreutstyr, kano, kajakk, surfbrett og annet felles friluftsutstyr på linjene
 • Alt utstyr på skolen, som styrkeapparater, datamaskiner, instrumenter mm.
 • Studietur: Ulv og bjørn - Finland
 • Studietur: USA
  • Visum
 • Studietur: Island
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 700,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Inkl. i prisen

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 700,-
(12 970,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

På skolens fotoavdeling finnes bl.a dette utstyret:
- datamaskiner med Photoshop og Premiere
- fotoprintere opp til A2 i proff kvalitet
- utstyr for passepartout-kutting og montering av bilder
- velutstyrt fotostudio med fjernstyrte blitzer og studiokamera
- velutstyrt mørkerom for fremkalling (analogt) og analoge kamera
- fjernstyrte blitzer for bruk ute
- kamo-telt
- telt, lavvo, kokeutstyr og pulker for bruk på våre turer

Dette utstyret må du stille med selv

– Skallbekledning
– Ullundertøy
– Dunjakke eller tjukk ullgenser
– Fjellstøver/Fjellsko
– Ryggsekk 70-90 liter
– Sovepose
– liggeunderlag
– Hodelykt
– Kompass og kartmappe
– Termos (hvis en ønsker)
– Drikkeflaske
– Turbestikk, tallerken, kopp
– Solbriller
– Fjellski og staver
– Skistøvler
– Snøspade
– Speilreflekskamera/systemkamera
– Objektiv std zoom + telezoom (f.eks 70 - 300mm)
– Kamerastativ
– Egen bærbar PC el. Mac
– Studentlisens Photoshop (kan kjøpes ved skolestart)

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Begynn på folkehøgskole i januar!

Angrer du på at du ikke valgte folkehøgskole i august? Eller har du kun tid til å gå på folkehøgskole et halvt år? Sjekk ut ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Foto og backpacking extreme

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Grøn Fotolinje

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Foto - New York

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Fotosafari

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

PhotoXplore

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Foto & Vlogg

Bjerkely folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Foto- og bildekunst: Frys tiden

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Fotojournalistikk

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto og SoMe

Danvik Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt