Til hovedinnhold

Friluftsliv og fotoreiser

Søk på linja
Ledig plass

Bålkos, lett friluftsliv og godt klassemiljø. Fotoreiser til Thailand, Island, og Danmark. Praktiske fotooppgaver, ørnefotografering, surfing på Jæren og rafting.

En aktiv hverdag med blant annet:

Med andre ord basisfriluftsliv med lite stress og masse kos rundt bålet. Se mer faginnhold under "hvem passer linja for".

Bildene nedenfor er tatt fra ulike aktiviteter vi gjør i løpet av skoleåret. Videoklippene etter bildene viser klipp fra gapahukbygging, fjelltur til Hovden, og padletur i nærområdet rundt skolen. Videoklipp og bilder fra utlandet finner du under "STUDIETURER FOR LINJA" og via Instagram, facebook, og Youtubelinkene øverst til høyre på denne siden. Vi kombinerer ofte Go-Pro, dji Osmo mobile, drone, og speilreflekskamera når vi filmer på tur.

 

Linjen passer for alle om du du har mye eller lite erfaring med friluftsliv eller fotografering.

Dette vil du lære

 • Manuelle funksjoner på speilreflekskamera og systemkamera
 • Fototeknikk
 • Komposisjonsregler
 • Innføring og bruk av fotostudio
 • Digital etterbehandling
 • Bildekritikk
 • Miljø og klimaproblematikk
 • Matlaging
 • Turplanlegging
 • Utstyr og klær
 • Jegerprøven
 • Båtførerprøven
 • Surfing

 

 

Våre forventninger til deg

 • At du møter presis til undervisningen
 • At du viser respekt og empati for dine medelever

 

 

Studietur: Thailand fra nord til sør

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Reisen varer mellom 2 og 3 uker. Nord i Thailand besøker vi Chiang Mai og reiser derfra opp mot grenseområdene til Burma og Laos. I nord opplever vi lek og stell av elefanter, fisking av enorme maller, homestay hos fjellstammer, zipline, tempelbesøk,  nattmarkedet i Chiang Mai, og fantastisk nordthailands matkultur. Fra midten av reisen drar vi sørover der vi opplever en ny kultur, nye mennesker, strender, hav, snorkling, strandrydding i marine nasjonalparker, homestay, båttur på Songkhlainnsjøen, kajakkpadling og matmarkeder. Hele reisen inneholder en bred variasjon av Thailands kultur og natur, magiske soloppganger, flotte motiver for makro, portrett -og landskapsfotografering, samt workshops underveis med profesjonelle fotografer.

Studietur: Island - Landskapsfotografering

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Island skal vi ri på islandshest, fotografere mektige fosser, grotter, klippelandskap, geysirer, og kanskje ulike typer hval hvis vi er heldige. Du bruker alt du har lært om foto dette skoleåret til å skape flotte landskapsbilder. Kanskje fortjener de en plass på veggen? Tidligere har turen gått til sørkysten, Reynisfjera og Vik i Myrdal. Ta med badetøy til lauging i de varme kildene.

Studietur: Danmark - Ørneparken

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I Danmark, prøver vi å fange det spesielle lyset i området rundt Skagen. Vi besøker steder som Råbjerg Mile, Den tilsannede kirke, Grenen. I ørnereservatet ved Tversted fotograferer vi blandt annet ørn, gribb og falk.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skolen ligger i det vi kaller perlen i den sørlandske skjærgård. Ut av vinduet ser du rett mot uthavnen Ny –Hellesund der Nordal Grieg i sin tid skrev sangen «Til ungdommen». Hit går vår første fellestur.. Overnatting i telt, lavvo, hengekøye eller på liggeunderlag under åpen himmel. Bading, bål, lek og alvor. Vi nyter sensommerens dufter og skuer utover havet, der Danmark nesten blir synlig i horisonten, og blir kjent med hverandre på en uforglemmelig måte. Her skapes vennskap.

Skolens siste fellestur går til samme sted. Sommeren er i emning, og det er en ganske annen gjeng som er på tur. Sikre på hverandre, men melankolien har tatt over for forventningen. En følelse av at noe snart er over, sammen med vissheten om at noe nytt kommer. Dette nye, som nå skal skapes sammen med folk du har rundt deg, er ikke lenger like skremmende. Dette blir en tur fylt med gode minner og sterke følelser.

På disse to turene tar vi oss også med oss utstyr til å plukke plast for jordens skyld, før og etter sommerens gjester.

Mellom disse to turene er det mye tid og rom. Det er mye som skal skapes. Linjene drar på sine ulike turer og mye tid brukes felles på skolen. Men i ny og ne gjør vi noen fellesturer. Det kan være til Prekestolen, og det kan være til Lindesnes eller Lista. Dyreparken er også en naturlig destinasjon for skolen når vi først ligger på disse kanter.  

Morten Ohme

Lærer Friluftsliv og fotoreiser

Morten er utdannet faglærer i idrett og friluftsliv fra Bø i Telemark, og ansatt ved skolen i tolv år med ansvar for friluftslinja, samt valgfagene foto/digitale medier, båtførerprøven, og ballspill.

Han har allsidig friluftslivserfaring med fiske, jakt og fotografering som hovedinteresser. Trives aller best ute med båten hele året, på hytta, eller på sine årlige fisketurer etter laks i Finnmark.

Epost: mortenohme@hotmail.com
Telefon: 95202076
Instagram: @fantohme
Instagram: @agderfhsfriluft

 • 8:00 Frokost
 • 8:45 Morgenstemning - felles start på dagen
 • 9:00 Linjefag, fellesfag på torsdager
 • 11:30 Lunsj
 • 12.00 Linjefag eller valgfag
 • 14:45 Middag
 • 16:00 Valgdag / fri
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdag 11:30 lørdagsseminarer - du velger ca 15 seminarer i løpet av året.

Lørdag kveld: Agderlørdag (ca. annenhver kveld. ) - En av linjene lager mat og opplegg/underholdning for de andre linjene.

Søndag - turdag med venner?

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleruta for 2022-23

 • 21.08.22 Skolestart
 • 30.09.22 Siste dag før høstferie
 • 10.10.22 Første dag etter høstferie
 • 20.12.22 Siste dag før juleferien
 • 04.01.23 Første dag etter juleferien
 • 17.02.23 Siste dag før vinterferien
 • 27.02.23 Første dag etter vinterferien
 • 31.03.23 Siste dag før påskeferien
 • 12.04.23Første dag etter påskeferien
 • 01.05.23 1. mai - fridag
 • 12.05.23 Avslutning
 • 13.05.23 Hjemreise

Skoleturene ligger normalt mellom vinterferien og påskeferien. De fleste linjene drar også på en tur om høsten.

 

Last ned årsplan som pdf ↓

Alle valgfag er inkludert i prisen. Du trenger 3 timer valgfag pr uke. De fleste ønsker å ta mer enn det, men det er opp til deg. Vi sprer valgfagene over hele dagen for at du skal kunne velge de fagkombinasjonene som du ønsker.

Ballspill

2 timer pr. uke. Først og fremst skal ballspill være gøy, og for alle.Eksempler på aktivitet er: Innebandy, hjørnefotball, basketball, dansk stikkball, elefantball, kanonball.

Fantasy Premier league

Dersom du er glad i engelsk fotball blir du med i dette valgfaget. Vi danner en egen liga på skolen og møtes en time i uka der vi diskuterer taktikk og kårer rundens vinner.

Filmopplevelse

Vi ser noen av de siste års beste filmer, blandet med et utvalg av klassikere og diskuterer og samtaler om lyd, bilde, klipping, skuespill, regi, musikk, genre, dramaturgi, karakterer, fortelling etc.

Foto

Det blir gitt en rask innføring i kameraets tekniske virkemåte. Målet er å få styring på de formale virkemidlene i forhold til lys og visualisering av rom- og tidsproblemstillinger. Det handler om å b

Foto og digitale medier

Vi tar bilder gjennom året av "livet" på skolen og publiserer på instagram og facebook, oppgraderer tekst og bilder på skolens nettside, og vurderer skolens brosjyre.

Framtid og handling

Vi tar ansvar for bærekraftige skolegensere, såpelaging uten tilsetningsstoffer, byttefest. På forbrenningsanlegg lærer vi hvordan vårt avfall omdannes til ny energi. Vi er alltid åpne for nye ideer.

Individ og samfunn

Vi tar for oss ulike sider av samfunnet, fortid og samtid, sosiologi og psykologi. Livet kort og godt. Vi tar for oss ulike teoretikere/teorier, ser på hendelser og trender, nasjoner og forskjeller.

International food

Once a month we make international dinner for the whole school with help from the kitchen staff. This is an additional subject for the international students, where also other students can join.

Kaffebar

Du lærer å lage den perfekte espresso, utgangspunktet for alle kaffedrikker; Cappucino, Mocca, Latte, Macciato, Cortado m.m. Hver tirsdag selger baristaene kaffe til elever og eventuelle gjester.

Keramikk

I keramikk valgfag får du håndhilse på leira med begge hender, underbevisstheten, hjernen og hjertet. Du kan lage hva du vil og du kan gjøre det på alle tenkelige og utenkelige måter.

Kettlebells & Crosstrening

I crossfit ligger fokuset på helkroppstrening, kondisjon, mobilitet og utvikling av styrke. Kettlebell er en blytung treningsform fra Russland. Her kombineres crossfitøvelser og kettlebell-løfting.

Kor

Bli med å syng. Folkehøgskolen har stolte tradisjoner for sang. I koret synger vi sanger fra musicales, fra pop/rock-verdenen og fra klassiske komponister. A capella og med instrumenter/jazzlinja.

Kunst

Undervisning i ulike teknikker, muligheter for å drive med egne prosjekter i tillegg til felles prosjekter. Disse kan dreie seg om kurs i eksempelvis akttegning, maleri, grafikk, eller bokbinding.

Musikk

For deg som spiller et instrument eller synger. Vi spille musikk innen ulike genre som rock, pop, latin og R&B. Mulighet for å lære å improvisere. Det blir mye spilling for de andre elevene.

Pilates

Pilates er en form for styrketrening, der fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte.

Salsa - dans

Pardans i cubansk stil. Innføring i grunnleggende trinn og enkelte "turer".

Språktrening

Obligatorisk valgfag for de internasjonale elevene, hvor de norske elevene melder seg på og bidrar med fokus på høytlesning, uttale, vanskelige ord og uttrykk på norsk samt brettspill. Kakepause!

Strikking

Lær deg å strikke eller utvikle dine strikke ferdigheter. Enkle prosjekter på 2 pinner og mere avanserte ting som votter eller sokker. Lær også av hverandre og bli kjent, mens prosjekter realiseres.

Ta opp fag

Planlegger du å ta opp fag fra videregående? Enten fordi du mangler et fag eller ønsker å forbedre karakterer? Lærer og andre elever som har gjort det bra i faget kan hjelpe deg.

Volleyball

Her skal vi først og fremst spille volleyball. Men alt blir gøyere når ballen går dit du vil. Derfor vil du også trene fingerslag, baggerslag, serv, smach og blokk. Forsvars- og angrepstrategier får d

Årbok

Elevene på dette faget har ansvaret for å produsere elevenes skoleårbok

Den frilynte skolen i Kristiansand. Vi har et mangfold av linjer og et internasjonalt miljø. Spennende reisemål. Mange og varierte valgfag. God mat og heftig utsikt utover Kristiansands skjærgård.

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 121 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Sangbok
 • Studietur: Fellesturer
 • Studietur: Thailand fra nord til sør
 • Studietur: Island - Landskapsfotografering
 • Studietur: Danmark - Ørneparken
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 121 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 121 000,-
(12 100,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Mat på studietur Thailand fra nord til sør
 • Mat på studietur Island - Landskapsfotografering
 • Mat på studietur Danmark - Ørneparken
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Lunsj avreisedag er siste måltid før ferier. Kvelds dagen før skolestart er første måltid etter ferien.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Droner (Dji Mavic og mini)
 • Dji Action
 • Dji Pocket
 • Dji Osmo mobil
 • Go Pro
 • Fotostativ
 • Kanoer, redningsvester og årer
 • Telt, lavoer
 • Tynne liggeunderlag
 • Stormkjøkken
 • Bålkjeler
 • Diverse fiskestenger
 
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Sprer glede i en annerledes desember

Koronasituasjonen gjør at flere sykehjem er stengt for besøkende. Kulturtilbud er satt på pause, og førjulstiden blir annerledes for de fleste. Elever på Agder folkehøgskole ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fjell & ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fjord, fjell og friskliv!

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Utendørs

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Eksotisk friluftsliv - Karibien

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv Kyst & Fjell

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Ski og Klatring

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv, islandshest & trekkhund

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FriXtreme

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Vann & Villmark

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv / Nord

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen