Til hovedinnhold

Proff eller nybegynner? Fag for begge på folkehøgskole

Idrettslinjene på folkehøgskole har plass til både deg som er erfaren og deg som er helt nybegynner. – Det er bare fint at nivået i klassen varierer. Vi lærer av hverandre, sier elevene.

– Jeg gikk toppidrett på videregående, og har spilt på både krets- og sonelag tidligere, sier Martin Asserson (19) fra Stavanger. Han er elev på fotballinja ved Molde folkehøgskole, og synes han har fått faglig stort utbytte av året.

– Det var fint å finne en folkehøgskole som hadde bare idrettsfag. Det fristet å gå på en skole hvor alle har de samme interessene som meg, sier han.

– Nivået varierer en del i klassen, men det er bare fint. Vi lærer av hverandre, og det er flott å se hvilken progresjon mange har hatt i løpet av året, legger Martin til.

Fotball Molde folkehøgskole MFK

Lån av treningsfasiliteter fra Molde fotballklubb gjør at det er gode forhold for å spille fotball året rundt for elevene på Molde folkehøgskole.

Les mer om linjer på folkehøgskole med fotball

Faglig bra, proffe fasiliteter

– Vi har hatt en del teori, og trenerkurset vi har gjennomført er jeg sikker på at jeg får bruk for videre. I tillegg har jeg lært mye om min posisjon på banen, og hvordan jeg kan bidra taktisk inn i spillet, sier Martin.

Emil Høglien Sørbråten (19) fra Otta er enig. Han har også fartstid fra kretslag, men synes det var flott å komme til en større by. Som blodfan av Molde FK er det også stort å komme så tett på fotballklubben.

– Det var stort å få spille kamp på Aker stadion, smiler han.

– På mange måter føler jeg litt at vi lever som fotballproffer her. Vi får servert mat fire ganger om dagen, det er folk som trener oss for at den enkelte skal oppleve fremgang, og vi har ekstremt gode treningsfasiliteter, sier Emil.

Molde folkehøgskole har et stort treningsrom på skolen som er flittig brukt. Samarbeidet med Molde FK bidrar også til proffe treningsforhold. Fotballklassen låner både haller og treningsfasiliteter, klubben gjennomfører trenerkurs for elevene, og de har treningsøkter sammen med spillere på Molde FK.

Fotball folkehøgskole Molde elever fornøyde utbytte

– Nivået varierer en del i klassen, men det er egentlig veldig bra. Vi lærer av hverandre, og det er flott å se hvilken progresjon mange har hatt i løpet av året, sier Martin Asserson og Emil Høglien Sørbråten.

Les mer om Molde folkehøgskole 

Plass til alle

– Aksepten for ulikheter er unik på en folkehøgskole, og det betyr også mye i fotballklassen. Her blir alle verdsatt uansett faglig nivå, sier fotballlærer på Molde folkehøgskole, Øyvind Hoaas.

– Om man ønsker har man virkelig muligheten til å utvikle seg som fotballspiller i løpet av et år hos oss. De som ønsker kan spille for lokale klubber, i tillegg til treninger og kamper med klassen i løpet av uka, legger han til.

Lærer på Skogn folkehøgskole, Vidar Moe, er helt enig. Han underviser i kickboksing, og presiserer at linja er åpen for alle. I klassen hans er det elever som er nybegynnere, og elever som har trent i mange år.

– Det eneste man trenger som utgangspunkt er lyst til å trene. Man kan komme langt på et år hvis man bare vil, sier Vidar.

I løpet av de sju årene linja har eksistert har elevene til sammen tatt 27 nasjonale medaljer, og tre elever har blitt norgesmestere. Flere av disse kom til Skogn som helt ferske i kickboksing.

Vidar Moe og Thea Næss Skogn folkehøgskole

Lærer Vidar Moe forteller at linja med kickboksing setter søkerrekord ved Skogn folkehøgskole. Også neste skoleår blir den helt full! I vinter trente verdensmester Thea Næss med klassen i to dager, til full jubel fra elevene.

Les mer om linjer på folkehøgskole med kampsport 

Både nybegynnere og erfarne

– Jeg har lært utrolig mye her på Skogn folkehøgskole, forteller Amalie Anker Johansson (20) fra Arendal.

Hun hadde holdt på med kickboksing litt over et halvt år før hun begynte på skolen.

– Læreren er utrolig god til å holde fokus, og til å se bare deg. Det gjør at man får utviklet seg ut fra eget nivå, sier Amalie.

Skolehverdagen er bygd opp av mye variert trening. Størst fokus er det på på kickboksing og ulike teknikker, men elevene får også prøve seg på andre kampsporter og i selvforsvar. Sirkeltrening, crossfit, trappeløp og utetreninger hører dessuten med.

Amalie Anker Johansson kickboksing folkehøgskole Skogn folkehøgskole kampsport

– Jeg har lært utrolig mye her på Skogn folkehøgskole, forteller Amalie Anker Johansson (20) fra Arendal. Et av høydepunktene har vært å få trene med  forbilde og verdensmester Thea Næss.

– Det er så godt samhold i klassen. Jeg tror det gjør at man lærer mer her enn i en vanlig klubb, fortsetter hun.

Selv om Amalie hadde noe erfaring fra før, er hun tydelig på at også nybegynnere passer inn i klassen.

– Noen kommer hit bare fordi de har lyst til å komme i bedre form, eller fordi de har lyst til å begynne å trene. Andre igjen har masse erfaring. Begge deler er like greit, du vil lære mye uansett, sier hun.

27