Til hovedinnhold

- Folkehøgskole har mye til felles med toppidrett

– Selv om fagene varierer, har folkehøgskolen mange av de samme verdiene som toppidretten. Det handler om samhold, bygge folk, mestring og å bli sett, sier Knut Hallvard Eikrem.

– Vi er utrolig fornøyde med samarbeidet vårt med Molde folkehøgskole, sier Knut Hallvard Eikrem. Han er utviklingsleder for AkerAkademiet i Molde fotballklubb, og har jobbet med folkehøgskolen lenge. Han ser store likhetstrekk mellom det å bygge et lag, lagkultur, og mye av det arbeidet som gjøres på folkehøgskolene.

– Folkehøgskolen og idretten har mange felles verdier. Uavhengig av fag eller idrettsgren, handler det om samhold, bygge folk, mestring og å bli sett, fortsetter Eikrem.

– Her har vi mye felles å bygge på!

Knut Hallvard Eikrem MFK Molde fotballklubb folkehøgskole

– Vi er utrolig fornøyde med samarbeidet vårt med Molde folkehøgskole, sier Knut Hallvard Eikrem, utviklingsleder for AkerAkademiet i Molde fotballklubb.

Interessert i folkehøgskole med fotball? Se våre 19 linjer

Avgjørende samarbeid

Samarbeidet med Molde folkehøgskole startet med et initiativ fra fotballklubben. De hadde flere unge spillere som kom inn i stallen direkte fra afrikanske klubber, som verken kunne norsk eller hadde noe nettverk i byen.

– For disse spillerne ble folkehøgskolen helt avgjørende. De ble tatt opp som elever, ble kjent med andre på sin egen alder, og opplevde å bli møtt av noen som brydde seg. Det fikk også mye å si for klubbmiljøet vårt, fortsetter Eikrem.

Mame Diof, som senere har spilt for de engelske toppklubbene Manchester United og Stoke, var en av dem.

– Senere har samarbeidet vårt utviklet seg. I dag forsøker vi som toppklubb å bidra en del til fotballklassene på folkehøgskolen, sier Eikrem.

Det innebærer blant annet utlån av både haller og treningsfasiliteter, trenerkurs for elevene, og økter sammen med spillere på Molde FK.

Fotball Molde folkehøgskole MFK

Lån av treningsfasiliteter fra Molde fotballklubb gjør at det er gode forhold for å spille fotball året rundt for elevene på Molde folkehøgskole.

Les mer om fotball på Molde folkehøgskole

Tett på en toppklubb

– Elevene våre kommer tett på en toppklubb, og for mange av dem er det både nytt og stort, sier fotballærer Øyvind Hoaas, som selv er tidligere MFK-spiller.

Klassen har akkurat spilt sin andre kamp inne på Aker stadion, og det er ingen tvil om at det er litt stas.

– Flere A-lagsspillere er innom og har treninger med elevene. Det tror jeg er utviklende for begge parter, fortsetter lærer Ingvar Grønseth.

– Som fotballspillere lever de litt i sin egen boble. Det er sunt å ha noe å strekke seg etter, og utfordre seg litt på. I møte med våre elever kan de teste ut nye ting. Det er lærerikt for alle, fortsetter han.

Lærere fotball Molde folkehøgskole Grønseth Hoaas MFK

– Elevene våre kommer tett på en toppklubb, og for mange av dem er det både nytt og stort, sier fotballærerne Ingvar Grønseth og Øyvind Hoaas.

– Nærheten vår til MFK gjør at elevene føler at de er med på noe proft. De slipper til på arenaer som er lukket for de fleste, sier Hoaas, og utdyper:

– Nylig hadde vi for eksempel besøk av en analytiker i klubben, som viste oss hva spillerne hadde gått gjennom og sett før forrige kamp. Og på lørdag kommer kokken i klubben til skolen for å holde seminar om kosthold, sier han.

Les også: Thea Næss: Folkehøgskole må være noe av det beste som finnes!

Godt miljø

– Det er gledelig å se den økende populariteten til folkehøgskolene i Norge. Det er et viktig og bra år for mange, sier Knut Hallvard Eikrem i MFK.

– I dag verdsettes et slikt år på en helt annen måte enn tidligere. Ungdommen får tid til å velge fokus. Det tror jeg de fleste har godt av, fortsetter han.

Selv er han innom Molde folkehøgskole flere ganger i løpet av et skoleår, og har spesielt lagt merke til miljøet.

– Med en gang man kommer inn døra på folkehøgskolen merker man at man er et sted hvor folk bryr seg om hverandre. Det er klart at det gir et godt miljø, sier han.

Som en del av samarbeidet bidrar også folkehøgskoleelevene med dugnadstimer og innsats på treninger med yngre spillere i fotballklubben.

Fotball folkehøgskole Molde elever fornøyde utbytte

– Nivået varierer en del i klassen, men det er egentlig veldig bra. Vi lærer av hverandre, og det er flott å se hvilken progresjon mange har hatt i løpet av året, sier Martin Asserson og Emil Høglien Sørbråten.

– Aksepten for ulikheter er unik på en folkehøgskole, og det betyr også mye i fotballklassen. Her blir alle verdsatt uansett faglig nivå, sier Øyvind Hoaas.

– Om man ønsker har man virkelig muligheten til å utvikle seg som fotballspiller i løpet av et år hos oss. De som ønsker kan spille for lokale klubber, i tillegg til treninger og kamper med klassen i løpet av uka, legger han til.

Les også: Suksessen fortsetter for folkehøgskolene

– Som proffe

– Nivået varierer en del i klassen, men det er egentlig veldig bra. Vi lærer av hverandre, og det er flott å se hvilken progresjon mange har hatt i løpet av året, sier Martin Asserson (19) fra Stavanger.

Selv er han aktiv fotballspiller, har vært på både sone- og kretslag i flere år. Utbyttet av folkehøgskoleåret mener han likevel er stort.

– Vi har hatt en del teori, og trenerkurset vi har gjennomført er jeg sikker på at jeg får bruk for. I tillegg har jeg lært mye om min posisjon på banen, og hvordan jeg kan bidra taktisk inn i spillet, fortsetter han.

Fotball MOlde folkehøgskole elever fornøyde gode treningsfasiliteter

– På mange måter føler jeg litt at vi lever som fotballproffer her. Vi får servert mat fire ganger om dagen, det er folk som trener oss for at den enkelte skal oppleve fremgang, og vi har ekstremt gode treningsfasiliteter, sier Emil Høglien Sørbråten.

Emil Høglien Sørbråten (19) fra Otta er enig. Han har også fartstid fra kretslag, men synes det var flott å komme til en større by. Som blodfan av Molde FK er det også stort å komme så tett på fotballklubben.

– Det var stort å få spille kamp på Aker stadion, smiler han.

– På mange måter føler jeg litt at vi lever som fotballproffer her. Vi får servert mat fire ganger om dagen, det er folk som trener oss for at den enkelte skal oppleve fremgang, og vi har ekstremt gode treningsfasiliteter, avslutter han.

223