Til hovedinnhold

- Mer enn karakterer som teller

– Det er absolutt ingen ulempe å gjøre noe annet før du starter på studier, sier Øystein Bakken, HR-direktør i Telenor Norge AS. Hans råd er å bruke tid på utdanningsvalg, og velge noe du liker.

– Når vi ansetter nye kandidater til stillinger hos oss er det ikke bare karakterer som teller. Man trenger også «social skills». Det vil si samarbeidsevne, empati og tålmodighet, sier Øystein Bakken og utdyper:

Her i Telenor trenger vi ansatte som jobber sammen mot felles mål. Vi er helt avhengige av at man kan finne løsninger på tvers av grupper og fagområder. Da er det avgjørende med respekt og forståelse for hverandre, sier han.

«Social skills» er ikke noe man leser seg til i en bok. Det må utvikles i praksis. Hos Telenor innebærer det blant annet at studenter i internship settes sammen i tverrfaglige grupper.

– Jo tidligere de møter kunder, og ikke minst lærer seg å samarbeide med noen som tenker annerledes enn dem selv, jo bedre er det, sier Bakken.

Derfor har han også tro på arenaer hvor man møter personer med annen bakgrunn og interesser enn seg selv, og nevner Forsvaret og folkehøgskole som eksempler.

– Alle har godt av å møte et bredere lag av befolkningen. Jeg husker selv hvor stor nytte jeg hadde av det i militæret. Å møte noen fra et annet sted i Norge, med andre interesser enn deg selv, det gir et bredere perspektiv, sier Bakken.

– Det er absolutt ingen ulempe å gjøre noe annet før du starter på studier, sier Øystein Bakken, HR-direktør i Telenor Norge. Hans råd er å bruke tid på utdanningsvalg, og velge noe du liker.

Les også: Hodejeger om fremtidens arbeidstakere: – Samarbeid stadig viktigere

Viktig pusteår

HR-direktøren har fått med seg at folkehøgskolene har hatt en stor vekst de siste årene. Det synes han ikke det er rart.

– Mange opplever å være slitne etter 13 år på skolebenken, og har behov for litt pause, sier Bakken.

Han regner ikke et år i Forsvaret, på folkehøgskole, eller med jobb etter videregående som noe«hull i CVen». Det er heller ikke noe negativt.

– Så lenge man ikke velger et friår hjemme på gutterommet med gaming, tror jeg de fleste har godt av et avbrekk.

Bakken tror et slikt valg kan være avgjørende for mange.

– Jeg tror man modnes mye som menneske i løpet av et folkehøgskoleår, og det er absolutt ingen ulempe før videre studier og jobb. Snarere tvert imot, sier Bakken.

– Man må gjennomføre studier, men det er helt greit å ha gjort noe annet først. Det er også naturlig å bytte studier dersom man opplever å ha valgt feil. Ingen av delene gjør deg mindre egnet til en jobb i framtida, sier Bakken.

fellesskap måltid folkehøgskole matsal

– Jeg tror man modnes mye som menneske i løpet av et folkehøgskoleår, og det er absolutt ingen ulempe før videre studier og jobb. Snarere tvert imot, sier Bakken.

Les også: PISA-press gir rekord for folkehøgskolene

Faglig nysgjerrighet

Noe av det som skiller dagens nyutdannede fra tidligere generasjoner, er ifølge Bakken sterkere faglig kompetanse. Man er raskere til å ta til seg og lære seg nye ting. Det kommer godt med i en teknologisk utvikling som bare går raskere og raskere.

– Jeg tror denne generasjonen jobber hardere og er mer ambisiøse enn hva for eksempel min generasjon var. Det er flott! Samtidig er det en fare for at det blir spisse albuer ut av det, sier Bakken.

Han ser mange nyutdannede som er mer opptatt av seg selv enn av fellesskapet. Da kommer du ikke langt i et stort selskap.

– Hos oss måles man på fellesskapet, hva man får til sammen. Det at du er lagspiller, kan lytte, og ikke spiller solo, er helt avgjørende om du skal lykkes. For de skoleflinke kan det kanskje oppleves tungt å slippe opp litt av kontrollen. Det er likevel helt avgjørende for å få til en god arbeidsdynamikk hvor alle bidrar, sier Bakken.

– Faglig arroganse har aldri vært noen hit. De som lykkes hos oss jobber for mer enn bare seg selv.De som klarer å lære av hverandre, og fortsetter å være nysgjerrige på egen utvikling, klarer seg helt klart best.

kajakk folkehøgskole

– De som klarer å lære av hverandre, og fortsetter å være nysgjerrige på egen utvikling, klarer seg helt klart best, sier Bakken.

 Les også: Folkehøgskule – ein treningsleir i danning 

Valg av utdanning

Studietilbud og muligheter er stadig økende i Norge, og Bakken har stor forståelse for at et valg kan oppleves både stort og vanskelig. Han advarer likevel mot å velge retning ut fra hva som har størst garanti for å gi jobb.

– Vi vet lite om framtida og hva som blir viktige arbeidsoppgaver. Snart kommer 5G og selvkjørende biler. Hvem vet for eksempel hvordan helsetjenester løses etter hvert, sier han.

Bakken oppfordrer til å tenke bransje eller felt man vil jobbe innenfor når man skal velge utdanning.

– Noe skjer hele tiden, og det eneste sikre vi kan si om framtida er at man må kunne takle endringer. Vi kommer alle til å måtte leve litt i uvisse, og i arbeidslivet må man faktisk trives med det fremover.

Mange ønsker gjerne konkrete råd for å velge riktig. Bakken har lite tro på å legge en karriereplan tidlig. Uansett hvilken utdanningsvei man velger handler mye om tilfeldigheter og å si ja til de mulighetene som byr seg. Man må vise engasjement og motivasjon for noe som er større enn seg selv.

– Jeg tror det viktigste man gjør er å bruke tid på å ta utdanningsvalg. Det er viktig å følge lysten og sin egen indre drive. Å skulle jobbe med et fagfelt man ikke trives med må være pyton. Kanskje er det enklere å bruke elimineringsmetoden og velge bort, for å finne ut hva man egentlig vil, sier Bakken.

Hengekøye folkehøgskole

– Jeg tror det viktigste man gjør er å bruke tid på å ta utdanningsvalg. Det er viktig å følge lysten og sin egen indre drive, sier Bakken.

Les også: Utdanningsrådgiver: – De aller fleste har godt av et folkehøgskoleår

Hvordan skille seg ut?

Hva skiller så ulike kandidater fra hverandre i en bunke søknader?

– For meg handler det i stor grad om at man er ærlig. Noen CVer kan nesten bli for perfekte. Det er mye bedre å skrive åpent om hvem man er, og om de valgene man har tatt, sier Bakken.

Et utenlandsopphold, utveksling, deltidsjobb eller verv kan være fine måter å skille seg ut på. Så lenge man kan forklare hensikten med oppholdet eller engasjementet man har.

– Vi har en misjon om å bygge et bedre samfunn. Med oss på laget trenger vi derfor noen som har lyst til å være med på noe som er større enn seg selv. De ansatte her har en stolthet for selskapet. Vi ser etter de som ønsker å bidra, mer enn bare å tjene penger, avslutter Bakken.

2728