Til hovedinnhold

- Å gå på folkehøgskole under korona er det smarteste jeg har gjort noen gang

Det siste året har vært annerledes for alle, men på folkehøgskolene har elevene hatt det nesten som normalt. Tross korona. Her forteller tre elever om sine opplevelser.

Nora Anglen, Fredly folkehøgskole:

Da jeg søkte på Fredly folkehøgskole var korona fortsatt noe helt nytt, og vi visste ikke helt hvordan fremtiden kom til å se ut.  Jeg hadde egentlig tenkt å ta et friår med jobb og reising etter vgs, men bestemte meg for å begynne på folkehøgskole i stedet. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men jeg hadde sett for meg at jeg kom til å få et innholdsrikt år med mange nye venner.

Det hadde jeg rett i! Jeg har opplevd så mye nytt, som jeg aldri hadde opplevd om jeg ikke hadde tatt dette året på folkehøgskole.

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)

Sted: 3 mil sørvest for Trondheim
Elevplasser: 114
Linjer: 12
Undervisning pr. uke: Minimum 31 t. timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

Jeg har pushet meg ut av min egen komfortsone og gjort mye gøy. I tillegg har jeg vært så heldig å oppleve disse tingene med andre.

gruppebilde, ski, staver i været, jubel
Et sosialt år med nye venner! Nora er glad for at hun valgte folkehøgskole under korona.

Jeg har vært rundt mennesker, klemt dem og blitt godt kjent med dem. Ikke alle har vært like heldig som det jeg og andre på folkehøgskole har vært. Jeg tror at å gå på folkehøgskole under korona er det smarteste jeg har gjort noen gang. Vi har jo selvfølgelig vært forsiktige etter ferier, hvor vi har vært gjennom 10 dagers karantene og testing av alle elever. Grunnet dette så får vi leve et relativt normalt liv. Jeg er så utrolig takknemlig for dette året.

Jeg har vokst som en person, og jeg har fått minner og venner for livet. Jeg anbefaler absolutt å gå på folkehøgskole, selv nå under korona. Jeg har hatt et helt fantastisk år, og jeg er glad for det valget jeg tok for et år siden.

Som et av få steder har folkehøgskolene også under korona kunnet arrangere nyttårsball.

Jeg ville aldri vært foruten dette året, og jeg kan helt ærlig si at det har vært det beste året jeg har hatt.

Jakub Gall, Follo folkehøgskole:

Vi har hatt det kjempegøy på hiphop-linja, til tross for alle restriksjonene som har vært rundt oss. Blant annet har vi fått kulturell input gjennom en rekke av spennende linjekvelder, forestillinger og stand up- selv om resten av Norge har vært stengt ned i store deler. Folkehøgskole var det beste valget man kunne ta, spesielt i et korona-år!

gruppebilde, hiphop, Follo folkehøgskole
Jakub er imponert over hvor bra året på folkehøgskole og hiphop-linja ble.

De beste tingene har vært samholdet mellom elevene, både på tvers av linjene, men også innad i klassen. Det at vi som en klasse blir så trygge på hverandre, gjør at vi enklere prøver ut nye ting, og pusher oss enda hardere. Spesielt i et klassemiljø som er basert på vinnerkultur og tillit!

Follo Folkehøgskole

Sted: Follo
Elevplasser: 105
Linjer: 8
Undervisning pr. uke: 24 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

En annen ting som har skilt seg ut er uten tvil de ansatte. Ikke bare føler du at de bryr seg virkelig om deg, men det faglige nivået deres er skyhøyt! Kanskje spesielt på hiphop-linjen der vi får jobbe med Norges og verdens beste dansere. Noe som gjør at du stadig blir utfordret på nye, spennende ting.

Jeg føler jeg personlig har utviklet meg veldig mye, både som danser men også som medmenneske. Det å dele rom med en annen person er noe helt eget, og man får mye respekt overfor den andre personen.

Jakub mener folkehøgskole er det beste valget man kan ta under korona.

Hvis du ikke har søkt folkehøgskole ennå, vil jeg anbefale deg dette på det varmeste!

Hanna Bongom, Skogn folkehøgskole:

Jeg valgte å søke folkehøgskole fordi jeg ville ha et år etter videregående til å finne ut hva jeg ville videre, og til å bli bedre kjent med meg selv. Samtidig syntes jeg det var en trygg måte å flytte hjemmefra, ettersom man får mat og opplegg hver dag.

Dette har vist seg å være det beste valget jeg kunne tatt for dette året. Koronaen har virkelig satt resten av verden på pause, mens livet på folkehøgskole har fått gått slik som det skal.

Skogn folkehøgskole

Sted: Skogn, Levanger kommune
Elevplasser: 95
Linjer: 10
Undervisning pr. uke: 28 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Jeg har fått være med en helt fantastisk gjeng hele skoleåret, et skoleår som viste seg å bli veldig annerledes for mange. Vi som har gått folkehøgskole har nesten ikke lagt merke til koronaen. Vi har kunne vært i lag hele året, uten 1-meters avstand og så mange klemmer vi bare vil. Dette er noe som har vært en utrolig stor fordel for den mentale helsen.

Det er utrolig fint å kunne leve i en liten boble med rundt 100 andre mennesker, hvor koronaen ikke setter noen grenser for det sosiale.

Hanna opplever at folkehøgskole er det beste valget hun kunne tatt under korona.

Karantene etter ferier

Vi har hatt karantener etter hver ferie, avdelingsvis, noe som har gjort det lett å bli fort kjent med dem som ikke går i klassen min på håndball-linja. Vi har testet oss to ganger etter feriene slik at vi er sikre på at det ikke skal komme noe korona å sette en stopper på skoleåret.

Karantenetiden har også gjort at vi har fått gjøre mye forskjellige aktiviteter med avdelingen, som isfiske, skøyting, film, baking og bowling. Så vi sitter ikke på rompa selv om det er karantene.

Jeg vil anbefale alle som ikke føler de er helt klar for «voksenlivet» etter vgs å ta seg et år på folkehøgskole. Man får mange nye opplevelser som man ikke hadde fått noen andre steder, venner for livet og minner som man vil ta med seg videre.

Når neste skoleår er så usikkert mange steder, er det godt å vite at man kan ta et år på folkehøgskole hvor hverdagen er både spennende og trygg.

Nysgjerrig på folkehøgskole?

Det er fremdeles mulig å søke folkehøgskole og starte i august! Skolene har ingen søknadsfrist, og tar opp elever så lenge det finnes ledige plasser. Se under hvilke av de over 700 ulike linjene som fremdeles har ledig plass.

Finn ledig plass på folkehøgskole
216