Til hovedinnhold

Har du lyst til å jobbe med spill? Eller er du bare nysgjerrig på hvordan man lager et spill? Dette er en linje som tilbys for alle ferdighetsnivåer.

På Spillutvikling møter du andre ungdommer som er opptatt av spill og spillutvikling. Hvordan fungerer spillene? Hvordan lager vi dem?

Kreativt miljø

Å utvikle spill er en kreativ prosess, og det er viktig å komme i et miljø som stimulerer ulike sider ved deg selv. Sammen skal dere utvikle spillet fra en enkel ide til et fungerende spill, og da er det mange brikker som skal på plass. Sammen med resten av linja jobber dere med alt fra high-line design til programmering.

Elevene på Spillutvikling reiser på konferanser og Game Jam for skaffe seg et nettverk blant andre som studerer eller jobber med spillutvikling.

Forstå hvordan spillene virker

For å kunne lage spill må man forstå hvordan gode spill er bygget opp. Vi ser på hvordan ulike spill er konstruert, både innholdsmessig og teknisk. Når vi forstår hvordan spillutvikleren har tenkt, så ser vi helt nye sider ved spillene og får verdifull kunnskap for å utvikle egne ideer.

Utvikle dine egne spill

Målet på Spillutvikling er at du skal bli i stand til å lage dine egne spill.

Du skal lære deg å:

Gjennom året jobber vi i prosesser som gir deg kompetansen du trenger for å utvikle dine egne spill.

Nettverk

Vi besøker spillstudioer og får besøk av profesjonelle spillutviklere.

På denne linjen vil du kunne få et innblikk i hvordan man jobber i de sentrale rollene i et team med spillutviklere. Du får startkompetanse i en bransje med stor vekst og mange aktører.

Dette vil du lære

  • Jobbe i team med andre, og kanskje finne samarbeidspartnere for videre arbeid med spillutvikling
  • Møte spillutviklere som jobber med norsk spillindustri i dag
  • Forsterke kunnskap om spillutvikling, samt dine generelle analytiske evner
  • Få nok kunnskap innenfor spillutvikling til å peile deg inn i den retning du ønsker
  • Du vil kunne opparbeide en spillportefølje i løpet av året

Våre forventninger til deg

Du som søker må være faglig interessert, kreativ, nysgjerrig og ha ønske om å lage et godt miljø sammen med andre. 

Studietur: Konsoll

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Konsoll er en todagers konferanse for spillutviklere. Konferansen arrangeres årlig i Bergen, og samler spillutviklere fra hele Norge og utlandet for å lytte til forelesere i verdensklasse.

Konsoll består av presentasjoner, paneler, workshops og diskusjoner. Konferansen fungerer også som et forum for å styrke båndene mellom norske spillutviklere, bringe ledende bransjetalenter til Bergen for å dele sin kunnskap, samtidig som de lar de norske studioene få kontakt med den bredere internasjonale industrien.

Konsoll tiltrekker seg mer enn 400 profesjonelle spillutviklere og studenter fra Norge og utlandet som kommer til Bergen ivrige etter å høre den siste innsikten og erfaringene innen spillutviklingsbransjen.

Studietur: Oslo Game Jam

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5-7 dager

På nyåret tar vi en tur til Oslo for å bli med på Oslo Game Jam. I løpet av turen til Østlandet besøker vi også relevante skoler og kikker innom noen spillstudioer.

Verdens største Game Jam

Oslo Game Jam er en del av den største gamejammen i verden – Global Game Jam. Den pågår i 72 timer.

Tanken bak er Game Jam er at man samler spillutviklere som går sammen om å lage et spill på svært kort tid. Det blir en kreativ møteplass hvor du både lærer masse og knytter nye kontakter.

Besøk hos spillstudio og skoler

I forkant av Oslo Game Jam drar vi rundt i Oslo-området og til Hamar for å besøke skoler og utdanningsinstitusjoner som kan være aktuelle for spillutviklere.

For virkelig å komme tett på spillindustrien besøker vi store og små spillstudioer.

Tidligere har vi besøkt studioer som

  • Funcom
  • Hyper Games
  • Krillbite
  • Red Thread Games

Studietur: Teambuilding rundt bålet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

I starten av skoleåret reiser linja på overnattingstur sammen.

Vi reiser bort fra skolen og ut i naturen.

Om kvelden samles vi rundt bålet. Flammene har opp gjennom menneskehistorien vært et sentralt samlingspunkt. De fleste av oss elsker å sitte rundt et bål og dele gode historier, mat, og generelt fellesskap. Dette er effektiv teambuilding!

Målet for turen er at vi raskt skal bli godt kjent med hverandre, samtidig som vi pitcher ideer og planer som vi har for året. 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Vi drar til Voss for å oppleve vestlandsnaturen og bli bedre kjent med hverandre.

I løpet av oppstarten av skoleåret reiser hele skolen til Voss. Der overnatter vi på Voss vandrerhjem og bruker dagene til ulike aktiviteter for å bli bedre kjent med hverandre.

Noen av aktivitetene

  • Volleyball
  • Leker og konkurranser
  • Quiz
  • Besøk på Voss folkemuseum
  • Fottur i lett terreng

Ole Helland

Lærer

Linjelæreren Ole er selvsagt spillentusiast, og i tillegg er han svært opptatt av film.

Han har en Bachelor i IT (med fordypning i spilldesign) fra Westerdahls, toårig studium i Film- og TV-produksjon ved Noroff i tillegg til studier i Multimediadesign og Kunst- og kulturstudier.

Tidligere har han blant annet vært med på utviklingen av spillet Trough the Woods hos Antagonist.

Epost: ole@fanafolk.no
Telefon: 950 74 177

Skoledagen

Skoledagen starter klokken 08:30 og slutter klokken 15. I løpet av uka har du

  • Linjefag
  • Valgfag
  • Fellesfag
    • Morgensamling
    • Livsmestring
    • Fellestimer
    • Kom i form
    • Utsyn
  • Husmøte og korridormøter
  • Romvask og renhold på internatet 
  • Kjøkkentjeneste

Kveldene

På folkehøgskolen fortsetter det med aktiviteter utover ettermiddagen og kvelden

  • Sosiale aktiviteter
  • Treningstilbud
  • Valgfag

Helgene

  • Lørdagsseminar
  • Kveldsaktiviteter
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart og ferier

  • Første skoledag er 20. august 2023
  • Høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie

Fellesopplegg og turer

  • Felles bli-kjent-tur i oppstarten av skoleåret
  • Familiedag hvor familie og venner kan komme på besøk til skolen
  • Fjorårstreff hvor årets elever får en helg sammen med elevene fra forrige skoleår
  • Sommerdager med alternative aktiviteter i Bergen mot slutten av skoleåret

Opplev Bergen sammen

  • Omvisning i Bergen
  • Konsertbesøk i Grieghallen
  • Teaterforestilling på Den Nationale Scene
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger blant mer enn 30 ulike valgfag.

Det er fire perioder med valgfag i løpet av året, og i hver periode velger du to fag (5 timer). Du velger nye fag i hver valgfagsperiode.

Våre mest populære valgfag er skating, bueskyting, filmsmaking og DIY-valgfagene. Nye fag kommer til hvert eneste år.

Arkitektur

Smakebiter fra arkitekturens verden. Vi ser på arkitekturpsykologi, byplanlegging, konstruksjon, og hemmelige hytter. Vi bygger enkle modeller, lager ideskisser og lignende.

Baking

Er du glad i å bake? Bli med på baking, og du får lære hva som skal til for at bakverk skal bli vellykket-hver gang. Det bakes brød, rundstykker og boller under instruksjon av dyktige kjøkkenansatte.

Ballspill

Det spilles volleyball, fotball, innebandy, basketball og andre ballspill. Tilbudet varierer gjennom året. Du kan selvsagt trene mer på de ulike spillene i gymsalen på ettermiddag og kveldstid.

Bueskyting

Vi tilbyr også (som eneste folkehøgskole?) bueskyting, både som valgfag og som fritidsaktivitet. Elevene får grundig generell innføring i bueskyting, og lærer spesielt å skyte instinktivt.

Cigar box slide guitar

Pris: 950,-

På dette valgfaget lærer du å bygge din egen 3-strengede cigar box slide guitar og spille simple blues licks. Gitaren blir akustisk/elektrisk med mulighet for tilslutning til forsterker.

Effektsminke

Pris: 200,-

Lær å legge sminkeeffekter til film, foto, teater, og private sammenhenger. Du får innføring i teknikker for å lage katastrofe (kutt, sår, brudd og skuddskader), aldring, barter og koteletter osv.

En hyllest til albumet

Er du sugen på helhet i musikkalbum? Å høre på hele album og vite historien bak? Diskutere sjanger, innspillingsteknikk, musikkhistorie, etc.? Da er «En hyllest til albumet» valgfaget for deg.

Filmsmaking

Er du en av de som er oppgitt over folk som prater under filmer, men samtidig er lei av at folk hele tiden skal gå hjem rett etter en film på kino? Velkommen til filmsmaking!

Filosofi og idehistorie

Her lærer vi om filosofer og andre tenkere. Vi ser på hva dere viktigste idéer er, hvor de kom fra og hva de har betydd for ettertiden.

Frirommet

Vi har lyst til å lage debatter som vi alle blir litt klokere av. I stedet for å kåre tapere og vinnere skaper vi debattform hvor det er rom for tvil og undring, og hvor målet er at vi skal lære noe.

Improteater

Å kunne improvisere er fint å kunne, både i livet og på scenen. Vi leker med forskjellige metoder innenfor teaterimprovisasjon. Du blir bedre kjent med deg selv og venner.

Improvisasjon med musikk

Improvisasjon i musikk handler om å slippe seg løs, ha det gøy og teste ut nye ting. Dette valgfaget gir en innføring i improvisasjon.

Japansk språk og kultur

Liker du animasjon og manga? Eller er du interessert i den tradisjonelle kulturen, f.eks. te-seremoni, wabisabi-filosofi eller origami?

Julegaveverksted

I dette valgfaget lager vi enkle ting for hånd som dere kan beholde selv eller gi bort som julegave. Vi kommer til å kombinere ulike teknikker fra de andre valgfagene.

Kanopadling

Du får lære de mest grunnleggende padleteknikkene. Vi drar på kanoturer i den flotte skjærgården ved skolen. Fokus på sikkerhet, teknikk og kosen med å være i kano ute på sjøen.

Kickboxing

Treningen er i fokus og det er åpent for absolutt alle. Å kunne utøve en slik sport gir kroppsbeherskelse og god fysisk form.

Klipp og lim

Pris: 150,-

Ved hjelp av papir, papp og lim lager vi flotte gavekort, konvolutter, gaveesker, «scrapbook» plakater til rommet ditt med mer. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Kreativ skriving

Skriveverkstedet gir deg et trygt sted hvor du kan utforske språket og lære mer om hvordan du lager gode tekster.

Litteratur

Vi leser og diskuterer skjønnlitterære tekster. Elevene er med på å bestemme hvilke bøker vi skal snakke om på valgfaget.

Litterært pusterom

Bøker er best når de deles. På delt leseopplevelse har vi høytlesning av noveller og dikt. Underveis tar vi små stopp og snakker om det vi har lest.

Longboard

På Longboard-valgfag er det fokus på å bygge grunnleggende ferdigheter og teknikker på brettet. Du lærer å bruke korrekt push-teknikk, svinge, bremse og justering.

Makramé

Pris: 100,-

Valgfaget passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring med dette fra før. Materialkostnader må påregnes, men du kommer langt med et nøste tråd.

Menneskerettigheter - en innføring

Her går vi gjennom ulike typer av menneskerettigheter, historien bak menneskerettighetene og vi ser nærmere på hvordan det arbeides med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt.

Musikkvideo

Med musikkvideoens gullalder sikter vi oss inn på tiden mellom slutten av nitti-tallet og et halvt tiår inn i millenniumskiftet.

Nært og godt

Høsten er tid for sanking, og gjennom dette valgfaget får du bli bedre kjent med nærområdet vårt, og bli bevisst hvilke naturressurser vi har rundt oss.

Planter og sånn

Pris: 50,-

Lær alt du trenger for å pynte din kommende hybel med masse planter! Vi sår frø, tar avleggere, potter om og rotdeler stueplanter. Vi lager terrarium og undervannshager og lignende.

Preloved

Vi finner gamle skatter: alt fra klær til stoler, bord, hyller og vaser. Så fikser vi, flikker, syr om, gir et strøk maling, og vipps så blir gammelt til nytt, og verdt å elske igjen.

Redesign

Gamle klær blir til nye! Finn gamle skatter og gjør dem om til nye, flotte kreasjoner.

Skateboard

På valgfaget Skateboard er det fokus på grunnleggende teknikk og mye praktisk kjøring. Valgfaget passer både for begynnere og øvet.

Skoleavis

Vil du være med å lage skoleavis? Vi setter sammen en redaksjon som organiserer, skriver, fotograferer og redigerer. Så skal vi lære viktige ting om journalistikk underveis.

Strikk

Pris: 70,-

Valgfaget passer både for nybegynnere og for de med erfaring. Du bestemmer selv hva du skal strikke. Du vil også kunne få mange ideer og oppskrifter av lærer om ønskelig.

Ut på tur

Hver uke legger vi ut på korte turer i skolens nærområde og vi avslutter med å bestige et av de 7 fjellene som omkranser Bergen.

Yoga

Du får innføring i grunnleggende klassisk yoga gjennom solhilsen , yoga stillinger, pusteteknikker, mindfullness (meditasjon) og avspenning. Yoga har mange helsefordeler og faget passer for alle.

Økosmart

I dette valgfaget lager vi enkle ting som sparer miljøet og som trygt kan brukes om og om igjen. Strikk f.eks dine egne kluter som ikke slipper ut mikroplast i vask.

Vi er en frilynt skole som legger stor vekt på kreative fag og sosialt fellesskap.

Hos oss får du roen du trenger for å jobbe kreativt og impulsene du trenger for å komme deg videre.

Hjertelig velkommen til Bergen og Fana folkehøgskule!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 116 900,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Reiseforsikring på studietur
  • Studietur: Bli-kjent-tur til Voss
  • Studietur: Konsoll
  • Studietur: Oslo Game Jam
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Teambuilding rundt bålet
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 116 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 116 900,-
(11 690,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

  • Enkelte valgfag
    Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
  • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
  • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
  • Hjemreiser fra skolen:
    • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
      Skolen er stengt i feriene og elevene må (ofte motvillig) reise hjem. Avreisen før ferier skjer etter lunsj. Skolen åpner dagen før første skoledag etter feriene.
  • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har VR-briller (HTC Vive), en PlayStation 4 og en Xbox One til disposisjon og lån fra klasserommet.

Dette utstyret må du stille med selv

Du må ha med egen PC

  • Anbefalt maskinvare for Windows PC og laptop:
    • CPU (Prosessor): x64-arkitektur, minimum 4-kjerner
      • Maks fem år gammel dersom stasjonær
      • Maks tre år gammel dersom bærbar
    • GPU (Grafikkort): Dedikert GPU er ikke nødvendig
    • RAM: Minimum 8GB, men 16GB er anbefalt
    • Lagring/harddisk: SSD er påkrevd.
    • Datamus eller tegnebrett til når vi skal lage egen grafikk
  • Når det kommer til Apple maskiner så anbefaler vi en Mac/MacBook Pro med M1-prosessor eller nyere.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Tommy Lindal Mathiasen

På Spillutvikling lærer man alt fra hvordan ett spill er bygd opp til historien bak spill og hvordan den har hvert med på å endre verden. Læreren er utrolig flink og kunnskapsrik og passer på at du får lært i ditt eget tempo samtidig.

Tommy Lindal Mathiasen
Janko Zorbas

So far Fana folkehøgskole has exceeded all of my expectations. It helped cement my love and interest in spillutvikling as well as it made socializing with so many different people easy. Definitely recommended!

Janko Zorbas
Gaute Røise Samuelsen

Spillutviklingslinja på Fana folkehøyskole var en veldig god måte å prøve ut spillutvikling. Det er en trygg og effektiv måte å lære masse på kort tid. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å gå der, nå vet jeg at jeg vil fortsette med spillutvikling.

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

E-sport: League of Legends

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Spillutvikling

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

Programmering & utvikling

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Gaming, E-sport og aktivitet

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Gaming og Idrett

Ål folkehøyskole
HelårskursFrilynt

E-sport

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A9 t/ukeKristen

E-sport Aktiv

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeKristen

Digital Kreativitet - Japan

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Spillutvikling

Torshus folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

E-Sport

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Esport, Gaming, og Sosialt!

Stord Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

E-sport

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt