Til hovedinnhold

Spillutvikling

  • Fana folkehøgskule - Bergen – Hjellestad
  • Telefon: 55 52 63 60
  • E-post: fana@fanafolk.no
  • Kurslengde: Helårskurs
  • Linjefag: 14 timer/uke
  • Pris: fra 144 900,-
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Debio
    Merkeordning for skoler som har økologisk mat og drikke.
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: Bergen
  • Studietur for linja: Hyttetur med teambuilding, Island - en opplevelse for livet, Konsoll - Konferanse for spillutviklere, Nordisk Rundtur
  • Studietur for skolen: Bli-kjent-tur til Voss
Møt andre ungdommer med samme interesse som deg for spill og spillutvikling. Hvordan fungerer spill? Hvordan lager vi dem? Sammen dykker vi ned i disse spørsmålene.

Her møter du andre ungdommer med samme interesse for spill og spillutvikling. Hvordan fungerer spill? Hvordan lager vi dem? Sammen dykker vi ned i disse spørsmålene.

Kreativt miljø
Spillutvikling er en kreativ reise. Du vil være en del av et inspirerende miljø som utfordrer deg på flere områder. Sammen tar vi ideer fra skissebordet til et fullverdig spill – alt fra design og historie til programmering i Unity. Det krever samarbeid og dedikasjon, men du vil utvikle et spill du kan være stolt av.

Vi deltar på konferanser og Game Jam, hvor du kan bygge nettverk med andre somspillentusiaster og bransjefolk.

Lær å forstå spillene
For å lage gode spill, må vi forstå hvordan de er bygd opp. Vi studerer ulike spill – både innholdet og teknologien bak – og får innsikt i hvordan utviklerne tenker. Denne kunnskapen gir deg et solid fundament for å utvikle dine egne idéer og finne løsninger.

Lag ditt eget spill
På Spillutvikling handler alt om å gi deg verktøyene du trenger for å lage dine egne spill.

Du vil lære å:

Vi tar deg gjennom prosessen, steg for steg, fra idé til ferdig produkt. I tillegg besøker vi spillstudioer og få besøk av profesjonelle utviklere som deler av sine erfaringer. Er du klar for å skape noe stort?

På denne linjen vil du kunne få et innblikk i hvordan man jobber i de sentrale rollene i et team med spillutviklere. Du får startkompetanse i en bransje med stor vekst og mange aktører.

Dette vil du lære

  • Jobb i team med andre og finn potensielle samarbeidspartnere for fremtidige spillprosjekter
  • Møt profesjonelle spillutviklere fra den norske spillindustrien og få innsikt i hvordan de jobber
  • Bygg videre på ferdighetene dine innen spillutvikling og skjerp dine analytiske evner
  • Få kunnskap om spillindustrien som hjelper deg finne din vei i bransjen
  • Bygg en egen spillportefølje gjennom året

Våre forventninger til deg

  • Linja krever ikke forkunnskaper i programmering, men det er forventet at du lærer deg grunnleggende programmering i Unity (C#)
  • Du deltar aktivt og møter opp med engasjement
  • Du vil utvikle deg selv og ferdighetene dine
  • Du bidrar til et kreativt og positivt klassemiljø
  • Du er deg selv og gir rom for at andre også kan være seg selv

Ole Helland

Lærer

Ole er en engasjer lærer med særlig interesse for spilldesign og narrativ. Med sin bakgrunn fra bransjen, bringer Ole inn en praktisk tilnærming til undervisningen. 

Han har en Bachelor i IT (med fordypning i spilldesign) fra Westerdahls og i tillegg toårig studium i Film- og TV-produksjon, Kunst- og kulturstudier og Multimediadesign. Deltok i utviklingen av spillet Trough the Woods hos Antagonist.

Epost: ole@fanafolk.no
Telefon: 950 74 177

Skoledagen starter kl. 9 og varer til kl. 15.

Gjennom uka har du en god blanding av linjefag, valgfag og fellesfag. Dagene starter med en morgensamling før vi setter i gang med resten av fagene.

I løpet av uka er det også tid til korridormøter og praktiske oppgaver som romvask og kjøkkentjeneste.

Helgene byr på spennende lørdagsseminar og kveldsaktiviteter, som gir deg nye opplevelser hver uke.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart og ferier

  • Første skoledag er 28. august 2025
  • Høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie

Fellesopplegg og turer

  • Felles bli-kjent-tur i oppstarten av skoleåret
  • Familiedag hvor familie og venner kommer på besøk til skolen
  • Fjorårstreff hvor årets elever får en helg sammen med elevene fra forrige skoleår

Studieturer

Studieturene er i de to første ukene i mars

Opplev Bergen sammen

  • Omvisning i Bergen
  • Konsertbesøk i Grieghallen
  • Teaterforestilling på Den Nationale Scene
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger blant mer enn 30 ulike valgfag. Det er fire perioder med valgfag i løpet av året, og i hver periode velger du to fag (5 timer). Du velger nye fag i hver valgfagsperiode. Våre mest populære valgfag er skating, bueskyting, filmsmaking og DIY-valgfagene. Nye fag kommer til hvert eneste år.

Arkitektur

Smakebiter fra arkitekturens verden. Vi ser på arkitekturpsykologi, byplanlegging, konstruksjon, og hemmelige hytter. Vi bygger enkle modeller, lager ideskisser og lignende.

Ballspill

Det spilles volleyball, fotball, innebandy, basketball og andre ballspill. Tilbudet varierer gjennom året. Du kan selvsagt trene mer på de ulike spillene i gymsalen på ettermiddag og kveldstid.

Cigar box slide guitar

Pris: 950,-

På dette valgfaget lærer du å bygge din egen 3-strengede cigar box slide guitar og spille simple blues licks. Gitaren blir akustisk/elektrisk med mulighet for tilslutning til forsterker.

En hyllest til albumet

Er du sugen på helhet i musikkalbum? Å høre på hele album og vite historien bak? Diskutere sjanger, innspillingsteknikk, musikkhistorie, etc.? Da er «En hyllest til albumet» valgfaget for deg.

Filmsmaking

Er du en av de som er oppgitt over folk som prater under filmer, men samtidig er lei av at folk hele tiden skal gå hjem rett etter en film på kino? Velkommen til filmsmaking!

Filosofi og idehistorie

Her lærer vi om filosofer og andre tenkere. Vi ser på hva dere viktigste idéer er, hvor de kom fra og hva de har betydd for ettertiden.

Improteater

Å kunne improvisere er fint å kunne, både i livet og på scenen. Vi leker med forskjellige metoder innenfor teaterimprovisasjon. Du blir bedre kjent med deg selv og venner.

Improvisasjon med musikk

Improvisasjon i musikk handler om å slippe seg løs, ha det gøy og teste ut nye ting. Dette valgfaget gir en innføring i improvisasjon.

Julegaveverksted

I dette valgfaget lager vi enkle ting for hånd som dere kan beholde selv eller gi bort som julegave. Vi kommer til å kombinere ulike teknikker fra de andre valgfagene.

Kanopadling

Du får lære de mest grunnleggende padleteknikkene. Vi drar på kanoturer i den flotte skjærgården ved skolen. Fokus på sikkerhet, teknikk og kosen med å være i kano ute på sjøen.

Kickboxing

Treningen er i fokus og det er åpent for absolutt alle. Å kunne utøve en slik sport gir kroppsbeherskelse og god fysisk form.

Klipp og lim

Pris: 150,-

Ved hjelp av papir, papp og lim lager vi flotte gavekort, konvolutter, gaveesker, «scrapbook» plakater til rommet ditt med mer. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Kreativ skriving

Skriveverkstedet gir deg et trygt sted hvor du kan utforske språket og lære mer om hvordan du lager gode tekster.

Litteratur

Vi leser og diskuterer skjønnlitterære tekster. Elevene er med på å bestemme hvilke bøker vi skal snakke om på valgfaget.

Litterært pusterom

Bøker er best når de deles. På delt leseopplevelse har vi høytlesning av noveller og dikt. Underveis tar vi små stopp og snakker om det vi har lest.

Longboard

På Longboard-valgfag er det fokus på å bygge grunnleggende ferdigheter og teknikker på brettet. Du lærer å bruke korrekt push-teknikk, svinge, bremse og justering.

Magnetfiske

Magnetfisking er å bruke sterke magneter til å fiske etter metallavfall på havbunnen. Når du er på magnetfiske bidrar du til å holde naturen ren og rydde søppel.

Makramé

Pris: 100,-

Valgfaget passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring med dette fra før. Materialkostnader må påregnes, men du kommer langt med et nøste tråd.

Menneskerettigheter - en innføring

Her går vi gjennom ulike typer av menneskerettigheter, historien bak menneskerettighetene og vi ser nærmere på hvordan det arbeides med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt.

Musikkvideo

Med musikkvideoens gullalder sikter vi oss inn på tiden mellom slutten av nitti-tallet og et halvt tiår inn i millenniumskiftet.

Nært og godt

Høsten er tid for sanking, og gjennom dette valgfaget får du bli bedre kjent med nærområdet vårt, og bli bevisst hvilke naturressurser vi har rundt oss.

Planter og sånn

Pris: 50,-

Lær alt du trenger for å pynte din kommende hybel med masse planter! Vi sår frø, tar avleggere, potter om og rotdeler stueplanter. Vi lager terrarium og undervannshager og lignende.

Preloved

Vi finner gamle skatter: alt fra klær til stoler, bord, hyller og vaser. Så fikser vi, flikker, syr om, gir et strøk maling, og vipps så blir gammelt til nytt, og verdt å elske igjen.

Redesign

Gamle klær blir til nye! Finn gamle skatter og gjør dem om til nye, flotte kreasjoner.

Short Introductory Course in Norwegian Language

This introductory language course focuses on vocabulary connected to topics such as introducing oneself and others, study, food, clothing, accommodation, weather and familiar situations, and events.

Skateboard

På valgfaget Skateboard er det fokus på grunnleggende teknikk og mye praktisk kjøring. Valgfaget passer både for begynnere og øvet.

Skeiv popkultur

Vi lærer om ulike troper, skeiv koding, skeiv(e) historie(r) og nesten viktigere, så har vi "brunsj" sammen hver gang! Ingen forkunnskaper kreves, kun nysgjerrighet og åpenhet.

Skoleavis

Vil du være med å lage skoleavis? Vi setter sammen en redaksjon som organiserer, skriver, fotograferer og redigerer. Så skal vi lære viktige ting om journalistikk underveis.

Strikk

Pris: 70,-

Valgfaget passer både for nybegynnere og for de med erfaring. Du bestemmer selv hva du skal strikke. Du vil også kunne få mange ideer og oppskrifter av lærer om ønskelig.

Teaterproduksjon

Manus velges. Vi blir kjent med ulike teknikker for innstudering av en rolle, og bruker dette i praksis for å skape en scenisk produksjon,laget ut fra ensemblets forventninger, ambisjoner og innsats.

Ut på tur

Hver uke legger vi ut på korte turer i skolens nærområde og vi avslutter med å bestige et av de 7 fjellene som omkranser Bergen.

Økosmart

I dette valgfaget lager vi enkle ting som sparer miljøet og som trygt kan brukes om og om igjen. Strikk f.eks dine egne kluter som ikke slipper ut mikroplast i vask.

Fana folkehøgskule gir deg mulighet til å kombinere personlig vekst, kreativ utvikling og internasjonale impulser i hjertet av Bergen. Her møter du ungdom med ulike bakgrunner og kulturer, og sammen skaper dere et levende miljø preget av åpenhet og nysgjerrighet.

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 144 900,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Reiseforsikring på studietur
  • Studietur: Bli-kjent-tur til Voss
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Hyttetur med teambuilding
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Island - en opplevelse for livet
    • Mat (1 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Konsoll - Konferanse for spillutviklere
    • Reiseforsikring
  • Studietur: Nordisk Rundtur
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 144 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 144 900,-
(14 490,- per måned)
Innbetalingene er tilpasset utbetalingene som du får fra Lånekassen
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har VR-briller (HTC Vive), en PlayStation 4 og en Xbox One til disposisjon og lån fra klasserommet.

Dette utstyret må du stille med selv

Du må ha med egen datamaskin.

  • Anbefalt maskinvare for Windows PC og laptop:
    • CPU (Prosessor): x64-arkitektur, minimum 4-kjerner
      • Maks fem år gammel dersom stasjonær
      • Maks tre år gammel dersom bærbar
    • GPU (Grafikkort): Dedikert GPU er ikke nødvendig
    • RAM: Minimum 8GB, men 16GB er anbefalt
    • Lagring/harddisk: SSD er påkrevd.
    • Datamus eller tegnebrett til når vi skal lage egen grafikk
  • Når det kommer til Apple maskiner så anbefaler vi en Mac/MacBook Pro med M1-prosessor eller nyere.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Tidligere elever

Konrad Einebærholm Larsen

Å være spillutviklerelev på Fana var noe av det kjekkaste eg har vært med på. Det var ein mulighet for å kunne utøve seg kreativt med likesinnede til ein grad eg ikkje har opplevd før eller siden.

Konrad Einebærholm Larsen
Jonatan Rudolph

Jeg vurderte å søke meg inn på noen spillrelaterte studier, men jeg har hørt så mye bra om folkehøgskolen. Her kan jeg også finne ut om jeg vil fortsette med det, før jeg bestemmer meg.

Jonatan Rudolph
Marie Elise Sola Strand

Eg syns linja er utfordrende på ein god måte. Eg søkte fordi eg var interessert i spelutvikling og bruker året for å finne ut om eg vil fortsette innafor spelutvikling.

Marie Elise Sola Strand
Janko Zorbas

So far Fana folkehøgskole has exceeded all of my expectations. It helped cement my love and interest in spillutvikling as well as it made socializing with so many different people easy. Definitely recommended!

Janko Zorbas
Tobias Hol Fehn

Å ha vært elev på spillutviklingslinja på Fana har vært fantastisk. Å kunne jobbe med en hobby og samtidig kunne ha så mange flotte mennesker rundt meg har gjort Fana til et av de beste valgene jeg har tatt.

Tobias Hol Fehn
Birk Engeli Sæthre

Jeg følte at jeg ikke var klar til å begynne å studere og at jeg trengte litt mer tid før jeg bestemte meg for hva jeg egentlig vil.

Birk Engeli Sæthre
Tobias Hol Fehn

Fana har hjulpet meg fra å tenke på spill som en hobby til en drøm og et mål å utvikle mine egne.

Tobias Hol Fehn
Tommy Lindal Mathiasen

På Spillutvikling lærer man alt fra hvordan ett spill er bygd opp til historien bak spill og hvordan den har hvert med på å endre verden. Læreren er utrolig flink og kunnskapsrik og passer på at du får lært i ditt eget tempo samtidig.

Tommy Lindal Mathiasen
Erik Brekke Larsen

Om du velger Fana vil du ikke bare oppleve Bergen på en skikkelig måte, men også utvikle deg selv og treffe mange nye mennesker. Du vil også få mer faglig kunnskap som kan hjelpe deg til videre valg.

Erik Brekke Larsen
Gaute Røise Samuelsen

Spillutviklingslinja på Fana folkehøyskole var en veldig god måte å prøve ut spillutvikling. Det er en trygg og effektiv måte å lære masse på kort tid. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å gå der, nå vet jeg at jeg vil fortsette med spillutvikling.

Gaute Røise Samuelsen

Nyheter

Viktig: Ny opptaksdato på folkehøgskolene

I år kommer folkehøgskolene med en viktig nyhet: Opptaksdatoen er flyttet. Folkehøgskolene begynner å ta opp elever allerede 15. november.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner

Game Design

Sunnhordland folkehøgskule
Helårskurs
21 t/uke
Frilynt

Creative Gaming

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Spillutvikling

Torshus folkehøgskule
Helårskurs
15 t/uke
Frilynt

Gaming & Koding

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs
12 t/uke
Kristen

E-sport

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A
12 t/uke
Frilynt

Gaming & Idrett

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs
Kristen

Data & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Helårskurs
Frilynt

Rollespill

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B
6 t/uke
Frilynt

N3rd-Culture

Skogn folkehøgskole
Helårskurs
14 t/uke
Frilynt

Gaming

Sjøholt Folkehøgskole
Helårskurs
12 t/uke
Kristen

Gaming Aktiv 2025/26

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs
17 t/uke
Kristen

Spillutvikling

Bjerkely folkehøyskole
Helårskurs
Kristen

Esport, Gaming, og Sosialt!

Stord Folkehøgskule
Helårskurs
Frilynt

Droneracing / Kreativ e-sport

Haugetun Folkehøyskole
Helårskurs
14 t/uke
Kristen