Veilederlinja er for deg som har lyst til å gå et år til på Folkehøgskole! Som har lyst til å kombinere faglig og sosial egenutvikling med å prøve deg som veileder i forhold til 1. års elever.

Veilederlinja handler om;

Linja passer for 2.årselever ved Folkehøgskoler som er bitt av folkehøgskole basillen, og som har lyst til å prøve seg som veileder.

Dette får du være med på :

• Følge de ulike fag/linjene gjennom året, og være med på planlegging, gjennomføring og evaluering av undervisning og psykosoialt arbeid,
  • prøve deg som veilder i ulike situasjoner; både i klasseromet og på tur.
  • Utvikle og lære dybdekunnskap i forhold til fag og ulike gruppe prosesser
  • Være med på forelesninger om pedagogikk og didaktikk på egen linje

Vi forventer interesse for faget og veilederrollen, og at du er til å stole på

På skolens felles studiturer blandes alle elevene fra de ulike linjene sammen og danner teltlag på tvers av årskurs. Dette bidrar til at alle blir enda mer kjent med hverandre og skaper trygghet, vennskap og gode relasjoner.

Fellestur til Bjorelvnes

På tampen av skoleåret flytter vi hele skolen til Gisundet og Bjorelvnes  i Lenvik kommune. Her bor vi i rorbuer og nyter den Nord- Norske våren, seiler Nordlandsbåter, bader, fisker og mimrer om året som har gått.

Vi arr. også det berømte Bjorelvnes rebusløpet!

Fellestur til Nikkavann!

I mørketida, i begynnelsen av desember drar hele skolen på fellestur til Nikkavannet. Her ligger vi i fellesleir i Gammer, og fyrer bål og nyter Nordlyset og stjernehimmelen gjennom mørketidsnatten. Vi har bl.a.  utendørs Gudstjeneste, og isbading på programmet! En koselig felles førjulstur som avsluttes med "pepperkake marsjen" til skolen.

Hundekjøringsløpet Troms Quest

I begynnelsen av februar drar hele skolen til Råvannet i Indre Troms og er med som frivillige i hundekjøringsløpet Troms Quest. Her er vi med fra start til avsluttning og hele skolen deltar på slutt banketten! En fin oppkjøring og erfaring i forhold til å være med som frivillig i Finnmarksløpet.

Fakta om Troms Quest:

• Et sledehundløp på 180 km som arrangeres av Tromsø og Omegn THK.
  • Løpet har start og mål i Øverbygd i Målselv kommune ved Råvatnskytebane.
  • Løpet ble første gang arrangert i 2009 og er et ikke terminfestet løp som fokuserer på at alle skal trives og alle skal kunne delta.
  • Løpet er ment som et lavterskel tilbud til de som ønsker å prøve ut langdistanse kjøring med sledehund
  • Løpet er ment som et oppkjøringsløp for de som skal satse på de store løpene i sesongen.

Hvalsafari!

Vi drar ut med båt og opplever store Knølhvaler og flokker av spekkhuggere på nært hold!

Padling i Reisa elva

Hele skolen drar til Saraelv oppe i Reisa elva, og derfra padler vi elva ned til "Nybrua". Vi har to overnattinger i telt underveis og padler blant hoppende stor-laks og morsomme elvestryk. Alle gjennomgår sikkerhetskurs på forhånd, og får en innføring i ulike padleteknikker før turen starter på alvor. Elva er ganske "snill" i de øverste strykene, så du lærer deg å håndtere kanoen i takt med økt vanskelighetsgrad. Velkommen til litt "berg-og-dalbane" padling, elvebrus og bruspulver i magen!

• 08.00 Frokost
  • 09.00 Morgensamling
  • 09.30 Undervisning/tur
  • 12.00 lunch
  • 13.00 Undervisning/tur
  • 16.00 Middag
  • 20.00 kveldsmat
  • Skolestart
  • Fellesuke
  • Fellestur; padling ned Reisaelva
  • Felles temauke
  • Høstferie
  • Fellestur Camp Nikka
  • Juleferie
  • Felles temauke
  • Felles; med å arr. hundeløpet Troms Quest
  • Prosjektuker
  • Påske
  • Fellestur til Bjorelvnes
  • Avslutning
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger et valgfag for høsten og et for våren. Velger du f.eks jegerprøven på høsten vil alle temadagene (8 skoledager) gå med til obligatorisk undervisning, skyting på skytebane og eksamen.

Båtførerprøven

Lær deg alt det grunnleggende om sikkerhet på sjøen. Håndtering av båt, kjøreregler for sjølivet, og lær å navigere etter sjøkart. Eksamen avlegges på skolen.

Breklatring og kulturfag

Lær breklatring på Steindalsbreen, og tren i klatrevegg. Lær om nordkalottens historie, og lær mer om samisk levesett og tradisjoner. Vi besøker ulike historiske steder, og har fokus på kultur før og nå!

Hundekjøring valgfag

Lær om hundehold og hundekjøring i tillegg til den linja du har valgt. Test sledekjøring og snørekjøring med topp motiverte hunder.

Jegerprøve

Lær artskunnskap, lover og regler, og lær å gå på jakt! Vi har skytebane like ved skolen, og låner ut våpen til elever som har bestått jegerprøve.

Polar Park

Vi besøker verdens nordligste dyrepark! Her opplever vi nærkontakt med fjellrev, ulv, jerv, bjørn og gaupe i tillegg til Nordens hjortedyr som elg, hjort, reinsdyr og moskus.

Seiling og topptur

Lære grunnleggende ferdigheter i å seile stor båt. Lære grunnleggende ferdigheter/teknikk på snowboard, telemark eller randonee (evt fjellski). Lære om snøskred og sikre veivalg, grave snøprofil, lære å bruke skredsøker. Frikjøring i alpinanlegg og pudderkjøring på topptur.

Gjennom de ulike linjene ønsker vi å gi deg muligheter til å lære unike ferdigheter og lære deg selv å kjenne. Vi ønsker å gi deg fantastiske opplevelser, være i storslagen natur og vise frem alt det Nord- Norge kan by på. Du vil også oppleve å bli kjent med nye mennesker med de samme interessene som deg, utvikle vennskap og finne ut av hva du vil med livet ditt.

Dette sier tidligere elever

Et sosialt samhold som ikke kan sammenliknes med noe annet!

Friluftsliv / Vegleiing, 2.-års tilbod

Nordfjord folkehøgskule