Til hovedinnhold

Folkehøgskolen 69 Grader Nord

Opplev ett nord-norsk eventyr! De tre linjene våre - Ski & Seil, Hundekjøring og Friluftsliv Nordkalotten er unike og byr på det beste av naturopplevelser i nord. Du kan velge mellom helår- og halvårkurs. Vi er en av norges minste folkehøgskoler - noe som skaper gode, nære bånd og venner for livet! Bli med på moroa!

Søk på skolenLinjer

Folkehøgskolen 69 Grader Nord ligger ved kysten i Malangen, 6 mil sør for Tromsø. Rundt oss har vi noen av landets fineste naturområder - Lyngsalpene, Senja, Kvaløya og Dividalen.

Vi har bare friluftslivsbaserte linjer og har spesialisert oss på hundekjøring, friluftsliv & villmark, seiling, toppturer, frikjøring på ski, sportsfiske, jakt på småvilt og langtur/ekspedisjoner.Vi har en egen hundegård på skolen med ca. 18 alaska huskyer, seilbåt på over 40 fot, båter, naust, kajakker og kanoer tilgjengelig for elevene.  Vi har sjarmerende hytte-internater med dobbeltrom og trivelige fellesrom. Vi har et stort lager av friluftsutstyr, slik at alt du trenger er eget utstyr til eget bruk. Vi ligger så nært Tromsø at vi kan benytte oss av alle tilbudene der, og samtidig langt nok unna til at alle holder seg på skolen om ettermiddagene. Siden vi er en liten og oversiktlig skole, hvor alle blir kjent med alle, er dette med på å skape et fantastisk godt sosialt miljø!

Maten er i en klasse for seg. Det meste blir laget fra grunnen av og kokken vår er opptatt av at alle skal få i seg sunn og næringsrik kost. Vi tilbyr korn, knekkebrød og brød med godt utvalg av pålegg, og middagene er meget gode og varierte. Det vil også være en vegetardag i uka.  Vi greier å tilrettelegge for de fleste.

Dette står vi for

Vi har som mål å skape gode arenaer for vekst - både sosialt og faglig. Dette gjør vi gjennom de ulike fagene, på internatene og gjennom nære samtaler rundt bålet. Alle har rett til å være seg selv. Naturen her inviterer deg til å leve ut dine drømmer og gi deg opplevelser for livet!

Vi er en skole hvor de ulike klassene er mye ute på tur. Vi har derfor valgt å organisere valgfag og fellesfag i ulike perioder hvor alle elevene er samlet på skolen eller alle er på tur sammen. Dette kaller vi Temauker (se "valgfag") og Fellesturer (se "studieturer for skolen").

Alle kostnader i forbindelse med Temauker og Fellesturer er inkludert i skolepengene.

Vi er en skole hvor de ulike klassene er mye ute på tur. Vi har derfor organisert valgfagene i ulike perioder hvor alle elevene er samlet på skolen. Dette kaller vi Temauker. I temaukene kan du velge fagene du ønsker uavhengig av hvilken linje du går på. Alle kostnader er inkludert i skolepengene.

Jegerprøven (høst)

Lær artskunnskap, lover og regler, og lær å gå på jakt! Vi har skytebane like ved skolen, og låner ut våpen til elever som har bestått jegerprøve.

Kajakkurs - våttkort (høst)

Her vil du lære grunnleggende padleteknikk og du vil lære om sikkerhet ved padling. Du vil få prøve ulike typer redning og du får være med på padletur. Kurset gir våttkort.

Hundekjøring (høst)

Lær om hundehold og hundekjøring i tillegg til den linja du har valgt. Du får gå fotturer med hund, lære teori om trekkhunden og vi trener de ivrige hundene med vogn og kickbike.

Innendørs klatring

Her vil du lære grunnleggende klatre- og sikringsteknikk, og få øve deg i innendørs klatrevegg

Diverse ballspill

Her blir det aktivitet i gymsalen og eventuelt ute med ballspill ut fra elevgruppas ønsker.

Hundekjøring (vår)

Lær om hundehold og hundekjøring i tillegg til den linja du har valgt. Du får jobbe og gå tur med hund, prøve snørekjøring og være med på sledetur.

Seiling og topptur (vår)

Lære grunnleggende ferdigheter i å seile stor båt. Lære grunnleggende ferdigheter på snowboard, telemark eller randonee (evt fjellski). Lære om snøskred og sikre veivalg i fjellet. Turopplevelser!

Alpinanlegg (vår)

Vi drar til et av alpinanleggene i nærheten og øver teknikk på ski eller snøbrett. Du får muligheten til å kose deg i preparerte løyper eller øve deg i løssnøen mellom løypene.

På skolens felles studieturer blandes alle elevene fra de ulike linjene sammen og danner teltlag på tvers av årskurs. Dette bidrar til at alle blir enda mer kjent med hverandre og skaper trygghet, vennskap og gode relasjoner.

Kick-off 69 Grader Nord

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Hele skolen drar til Saraelv oppe i Reisa elva, og derfra padler vi elva ned til "Nybrua". Vi har to overnattinger i telt underveis og padler blant hoppende stor-laks og morsomme elvestryk. Alle gjennomgår sikkerhetskurs på forhånd, og får en innføring i ulike padleteknikker før turen starter på alvor. Elva er ganske "snill" i de øverste strykene, så du lærer deg å håndtere kanoen i takt med økt vanskelighetsgrad. Velkommen til litt "berg-og-dalbane" padling, elvebrus og bruspulver i magen!

Oppdrag Arnøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi drar til Arnøya i Nord-Troms for å oppleve en vill og rå kyst-natur. Her blir det jakt, turer, foredag og gode opplevelser. Arnøya har en heftig historie og natur. Og ikke langt unna - utenfor Skjervøy har det de siste årene vært et eldorado for spekkhoggere og knølhval. Der silda går inn kommer hvalen etter. Er vi heldig kan vi ta seilbåten og se hva vi finner. 

Mørketidscamp

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

I mørketida, i begynnelsen av desember drar hele skolen på fellestur her i Malangen. Her ligger vi i fellesleir i gammer. Vi fyrer bål og nyter nordlyset og stjernehimmelen gjennom mørketidsnatten. Vi har utendørs gudstjeneste og isbading (frivillig) på programmet! En koselig felles førjulstur som avsluttes med "pepperkake-marsjen" til skolen.

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

På tampen av skoleåret flytter vi hele skolen til Gisundet og Bjorelvnes  i Lenvik kommune. Her bor vi i rorbuer og nyter den nord-norske våren, seiler Nordlandsbåter, bader, fisker og mimrer om året som har gått.

Vi arr. også det berømte Bjorelvnes rebusløpet!

Vi har fem elevinternat. Dette er koselige hytter med soverom og felles kjøkken/oppholdsrom og bad. Det er tilgang til vaskemaskiner for alle internatene og alle internatkjøkken er utstyrt med kopper, fat, bestikk og kasseroller. Her kan du lage egen mat dersom du ønsker det. Det er også kjøleskap på alle kjøkken og det finnes en felles fryseboks som alle elever kan disponere. Det er også mulig å søke om enkeltrom, men det koster litt ekstra.

Fasiliteter

Foruten klasserom, spisesal, oppholdsrom og TV stue har skolen en stor gymsal med ulike treningsapparater, biljardrom, peisestue, grillbu og badstue. Vi har også en lavvo for bålkvelder og overnatting, og fine bålplasser i fjæra. I fjæra er det lite lys-forurensning og Nordlyset vises ekstra godt.

Vi har nettopp tatt i bruk et av Norges flotteste anlegg for sledehunder med nytt forkjøkken, fryserom, undervisningsrom, og medisinrom.

Flyr, SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo til Tromsø lufthavn. Flyreisen tar ca 1,45 timer. Fra Tromsø kjører man ca en time sørover til Malangen og Mortenhals hvor skolen ligger. Vi henter og kjører til/fra flyplassen med våre minibusser ved skolestart, skoleslutt og ferier. Det går også buss fra Tromsø til skolen på hverdager, med noen få avganger. 

Her finner du alt hva Nord-Norge kan tilby. Du kan jakte og fiske, starte fot- og skiturer, toppturer eller hundespann direkte fra skolen. Her kan du være sikker på at det er snø hele vinteren! Skisesongen begynner i oktober og varer til juni.

Finn reiserute fra der du bor

 • Elevbåt i småbåthavna (gangavstand) 
 • 10 kajakker m/tørrdrakter i alle størrelser (gangavstand)
 • Kanoer ved Sandsvannet (gangavstand)
 • Grillhytte med badstue på skolen (og bademuligheter utenfor)
 • Egne bålplasser ved fjorden (gangavstand)
 • Lavvo med bålplass i midten ved internatene
 • Jaktterreng i gangavstand
 • Jaktkort innkludert i prisen for linja Friluftsliv Nordkalotten (sterkt subsidierte priser for våre elever på andre linjer)
 • Fiskevann/elv i gangavstand (gratis fiskekort for våre elever)
 • Toppturmuligheter (gangavstand)
 • Lysløype (gangavstand)
 • Sandvolleyballbane på skolen
 • Matbutikk (gangavstand)
 • Kirke (gangavstand)
 • Tromsø (6mil): Kino, teater, klatrehall, badeanlegg og alt du trenger å kjøpe av utstyr. Alle elevene får 20% på de fleste sportsbutikker i byen

08.00 Frokost
09.00 Morgensamling
09.30 Undervisning/tur
12.00 Lunsj
13.00 Undervisning/tur
16.00 Middag
18.00 Ulike kveldsaktiviteter
20.00 Kveldsmat

Vi er ofte ute hele dagen og tar med oss lunsjen på tur. Mange uker vil vi være på lengre turer, og har mange netter ute. 

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart (aug)
 • Felles introuke m/tur, førstehjelpskurs og konkurranser
 • Linjeuker m/tur
 • Fellestur
 • Felles temauke/valgfag
 • Linjeuker m/tur
 • Høstferie (okt)
 • Linjeuker m/tur
 • Fellestur: Hvalsafari
 • Linjeuker
 • Fellestur 
 • Fellesuke m/julesprell og kos
 • Juleferie (des)
 • Linjeuker m/tur
 • Felles temauke/valgfag
 • Fellestur
 • Linjeuker m/tur
 • Prosjektuker linjevis
 • Linjeuker
 • Påskeferie
 • Linjeuker m/tur
 • Fellestur
 • Felles avslutningsuke m/videoer, hygge og tårer (mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

I mars er det prosjektuker på 69°Nord. Da kan dere bruke all kunnskap og erfaring dere har fått så langt i året og reise ut på deres eget eventyr!

Dere får to uker til fri disposisjon, og kan gjennomføre akkurat den turen dere ønsker. Selv om linjelærer ikke er med, vil det være god oppfølging både før, under og etter turen. Det flotte med prosjektukene er at du bestemmer selv. Eksempel på tidligere turer er å gå Norge på tvers, eller være to uker i Dividalen. Skolens beliggenhet og muligheter ligger og venter!

For elever på Hundekjøring og Friluftsliv er prosjektukene å delta som frivillige på Finnmarksløpet, og derfor være to uker i Finnmark. 

Vi har mange og ulike tilbud om aktivteter på kveldstid

 • Badstue
 • Grillhytte
 • Bålkos i fjæra
 • Biljard og peisestue
 • Strikking 
 • Treningsapparater og gymsal
 • Toppturer i nærområdet
 • Treningsløyper til fjells
 • Volleyball
 • Fotball
 • Filmkveld
 • Jakt og fiske
 • Langrenn
 • Programkvelder

Vi har 18 års grense, og tar opp elever fortløpende til linjene er fulle. Selv om vi er mye ute på tur trenger du ikke være i superform for å komme til oss. Her er alle hjertlig velkommen!

Ole Andreas Jenssen

Linjelærer Ski og Seil

Jeg er veldig glad i å være ute og brenner for turer både på havet i seilbåt og på fjellet året rundt, uansett vær. Til nå har mitt liv i friluft gitt meg lang og bred erfaring fra turseiling, både langs Norges kyst og de store verdenshav. Med fjellstøvler, klatreutstyr og alpinski har jeg vært til fjells både i inn- og utland. 

Epost: ole@69nord.no
Telefon: 952 33 064

Astrid Elberg Thomsen

Linjelærer Hundekjøring og Friluftsliv

Jeg er dansken som oppdaga de norske fjellene og aldri dro igjen. Målet mitt er at de elevene som kommer her på skolen skal bli like fascinert av å bruke naturen som jeg har blitt. Jeg er opptatt av at alle elevene mine blir utfordret på hvert sitt nivå, og jeg håper å flytte grensene deres i løpet av skoleåret. Mest av alt liker jeg å sitte rundt et leirbål sammen med tobente og firebente.

Epost: hund@69nord.no
Telefon: 465 34 256

Bjørn Tore Nøkleby

Linjelærer Friluftsliv Nordkalotten

Fjellfanten Bjørn Tore har jobbbet over 16 år som friluftslærer, med naturen som sitt klasserom. Han har stor erfaring med lange turer på Nordkalotten. Han har stor interesse for villmarkslivet, polarhunder, fiske, jakt og fangst. Veilederen Bjørn Tore er opptatt av å tilby sterke naturopplevelser, vekst og mestring hos den enkelte, og for grupper på tur.

Epost: bjorntore@69nord.no
Telefon: 992 78 661

Are Mellem

Rektor

Jeg liker å utfordre meg selv og andre til å mestre ting som vi ikke er veldig gode på. Jeg jobber for at lærere og elever blir den beste versjonen av seg selv, at alle kjenner seg inkludert. Jeg har lyst til å være synlig og aktivt tilstede i undervisningen, og håper på mange muligheter til å formidle det jeg er god på. Naturen rundt Tromsø er bare helt utrolig, kom og se selv!

Epost: rektor@69nord.no
Telefon: 916 11 795

Ingeborg Evensen Rognmo

Internatleder

Ingeborg startet som internatleder ved skolen høsten 2015. Hun har tidligere jobbet i barnehage og på Rehabiliteringssenter på Stjørdal, har også jobbet i Narvik Kirke som kirketjener og i Securitas på Svalbard. Utdannelsen hennes er barne- og ungdomsarbeider og hjelpepleier. På skolen hjelper hun til med kjøkkenvakter, renhold, kjøre minibuss, og ellers der det trengs.

Epost: internatleder@69nord.no
Telefon: 988 99 176

Anniken Kolden

Kontorleder og inspektør

Jeg er nok den første du møter i kontakt med skolens telefon og e-post. Jeg styrer i administrasjonen og prøver å legge tilrette best mulig for elever, ansatte og skolen forøvrig. Men selv om jeg jobber på kontoret, og ser ganske så seriøst ut, må du ikke la deg lure. For i hjertet mitt banker en skipper. Jeg elsker å være på havet!

Epost: kontakt@69nord.no
Telefon: 975 72 859

Linda Mari Hansen

Kjøkkensjef

Linda er skolens kokk, kjøkkensjef og kunster på kjøkkenet. Hun lager god og næringsfull mat som gir energirike og glade elever. Linda tilrettelegger for elever som ønsker å spise vegetar-eller pesketarkost og selvfølgelig allergier. Linda er ei dame med bein i nesa, glad i å være ute og som gjerne blir med på fellesturer og disker opp ekte turmat. 

Epost: kjokken@69nord.no
Telefon: 976 94 227

"Lulla" - Jan Erik Bakken

Vaktmester

Vaktmesteren over alle vaktmestere! Jan Erik Bakken er vaktmesteren til folkehøgskolen 69°Nord, han har ansvaret for mye ut av det praktiske med skolen, og deltar også i ny og ne på enkelte fellesturer til skolen. Han er en viktig ressurs, og kommer med lærerike erfaringer og opplevelser. Han er gjerne med på turer i nærområde hvor han kan komme med lokalhistorier og innblikk.

Epost: burmalulla@hotmail.com
Telefon: 979 51 645

Linjer på Folkehøgskolen 69 Grader Nord

Ski og Seil

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Hundekjøring og Friluftsliv

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Høsteventyr Nord-Norge / Høst 2022

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
Halvårskurs høstKristen

Vintereventyr Nord-Norge / Vår 2023

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
Halvårskurs vårKristen

Veilederlinja

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Chatrine Hansen

Da var et fantastisk år på hundekjøring og friluftsliv over, og jeg sitter igjen med mange gode og fine minner, opplevelser og lærdom. Man får drive en kennel, ha egen elevhund, masse fine turer og ikke minst hundekos.

Chatrine Hansen
Caroline Hjerpaasen

Å stå alene på en slede og kjøre innover i skogen under en stjerneklar himmel med dansende nordlys er en følelse som ikke kan beskrives med ord.

Caroline Hjerpaasen
Ingrid Hoel

Det er en skole der man har mulighet til å utforske nesten alt av hva friluftsliv har å tilby, med masse turmuligheter rett utenfor døra!

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen