Til hovedinnhold

Helgeland Folkehøyskole

Midt i Norge finner du fantastiske Helgeland, og midt på Helgeland finner du Helgeland Folkehøyskole 45 minutter fra verdens vakreste kyst. Du samler minner for livet rett utenfor din egen stuedør og på en tre ukers fellestur til magiske Afrika.

Søk på skolenLinjer

Vi lover å gjøre alt vi kan for at du skal få ett fantastisk år på Helgeland Folkehøyskole. Et år på skolen vår skal være et positivt minne for livet. Et år med opplevelser, vennskap, utvikling og dannelse.

Vi vil at du skal merke at vi bryr oss og heier på deg. Vi feirer alle bursdager med kake og stor ståhei, vi byr på frokost på senga og vi tar gjerne imot besøk hjemme i stua. Det er sånn vi vil ha det. Vi vil at Helgeland Folkehøyskole skal være som hjemme, bare borte.

Vi vet at å velge skole er et stort og viktig valg som kan få stor betydning for resten av livet ditt. Dersom du har spørsmål til oss, så ta kontakt. Du når Solveig Hosøy på e-post eller telefon 980 76 857. Vi håper du tar deg tid til en prat med oss, og at du rådfører deg med foreldrene dine eller andre som kjenner deg godt. Det hadde vært stor stas dersom du er en av de vi får ønske velkommen til oss på åpningsfesten i august!

Dette står vi for

Helgeland Folkehøyskole er en kristen skole som eies av pinsemenighetene i Norge. Med utgangspunkt i skolens kristne verdigrunnlag er vi opptatt av å være en skole for alle uavhengig av bakgrunn.

I KRIK møtes vi to timer hver uke til felles idrettsglede. Vi bruker som oftest gymsalen, men kan også ta i bruk naturen rundt!
Ene halvdelen er det lek og morro den andre er det idrett som fotball, vollyball og kanonball. mellom slagene får du høre lærere og stipendiater dele fra bibelen og livet med Jesus og kanksje l iløpet av skoleåret vil du få utfordringen om å dele noe med resten av gjengen? 

Vi har to timer hver uke med utgangspunkt i tittelen "Skriv din historie." Her tar vi for oss tematikk som berører den du er og den du vil være. Vi ser på hva tro er, og hvordan man lever både med og uten tro på en skaper. Vi tror at alle mennesker tjener noen, hvem vil du tjene? Vi tror at alle liv skriver en historie, hvem er forfatter i din livsfortelling?

Vi ser på oss selv i et globalt perspektiv, hvilket samfunnsansvar vi har og hvordan vi kan bidra til en bedre verden. Samtidig som vi speiler livene våre mot verdenshistoriens mest kjente person

For at du skal ha et variert skoleår og oppleve mest mulig har vi fire valgfagsperioder. Du velger enten to fag på 2 og 3 timer eller ett fag som varer hele dagen.

Du velger valgfag for første periode i sommer, og for de andre periodene etterhvert som de nærmer seg.

Bandy

Vi spiller bandy inne og ute på isen

Based on a true story

I auditoriet ser vi filmer som er basert på en sann historie.

Bibelfag Light

Her får du enkel og grunnleggende undervisning fra Bibelen. Kjente og kjære bibelfortellinger og Jesu liv er noen av temaene!

Brettspill

Vi spiller brettspill i storstua. Her er anledningen til å lære seg ett nytt brettspill!

Chill

Timene hvor alt kan skje. Cafe i byen, se en film, Quiz eller rett og slett et slag Ludo.

DokuOnsdag

Vi ser en ny dokumentar hver onsdag. Etter dokumentaren samtaler vi rundt temaet.

Drill

Du får grunnleggende opplæring i Drill.

Dypdykk

Vi går dypt inn i Bibelen og ser på blant annet Romerbrevet og Galaterbrevet.

E-sport

I vintermørket kan du roe ned og la dataskjermen lyse opp tilværelsen. Dersom du velger E-sport må du ha eget utstyr.

Film med Jesus i Hovedrollen!

Vi ser filmer i auditoriet der Jesus spiller en sentral rolle i filmen.

Fotball

Vi spiller fotball i gymsal og ute på bane!

Førerprøven

Pris: 25 000,-

Det er rimelig å ta lappen i Mosjøen sammenlignet med mange andre plasser i landet. Benytt anledningen til å spare noen kroner selv om skolen ikke dekker kostnadene.

Golf

Grunnleggende opplæring i Golf.

Isfiske

Vi borer hull i isen, fyrer opp bålet og venter på napp!

Kake og Gjærbakst

Vi baker kaker og gjærbakst sammen i Cafeen vår!

Kniv & Slire

Lag din egen kniv med slire, et minne for livet.

Longboard

Du får prøve deg på Longboard. Om det er første eller for 100. gang du står er du velkommen på dette faget!

Opplevelser på Helgelandskysten

Kajakk, Vannsport og Fiske er noe av det du får oppleve i dette faget!

Paintball

Vi spiller Paintball på vår egen paintballbane!

Personlig trener

Du får din egen personlige trener som hjelper deg sette opp tilpasset treningsopplegg for akkurat deg!

Rebus

Hvert lag får samme rebus, men hvem fullfører først?

Skogsarbeid

Vi tar med oss nista og går ut i skogen og feller trær, kløyver ved og koser oss i skogen.

Squash

Morsom idrett som passer for alle.

Sunn mat

Vår kjærer kokk lærer oss og lage sunn mat som er god for helsa og god på smak!

Sving!

Lær deg å danse Sving til Julefesten!

Syv Søstre

på Helgelandskysten finner du fjellformasjonen de syv søstre. Du får muligheten til å bestige alle syv i løpet av en valgfagsperiode!

Ta opp fag

Pris: 1 500,-

Mulighet for å ta opp fag fra videregående med leksehjelp.

Tid for hjem!

Vi pusser opp ett rom. Du får prøve deg som designer, handverker og kunstner. Ett kjekt teamarbeid!

Topptur på Ski

Bli med X-sport & Friluft læreren på en skikkelig naturopplevelse!

Tro og sånn...

Du velger teama og så deler vi tanker og erfaringer rundt disse temaene

Tur med turmat

Du lærer å tilberede mat i naturen og du får gå fine turer i skog og mark på Helgeland!

Lofoten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Lofoten er et eventyr i seg selv. Fjell som stuper rett ned havet, fantastiske strender med ideelle forhold for surfing og vakre fiskevær som Henningsvær. Vi bruker en uke i Lofoten, tar for oss av naturen, nyter tradisjonene og det urbane og besøker lokale menigheter.

Tre uker i Uganda og Kenya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Opplev alt Afrika har å by på. Med utgangspunkt i Kampala, hovedstaden i Uganda, bruker vi den første uken til opplevelser tilpasset ditt linjevalg. Eksotiske dyr på Safari, nyte livet på Lodge, rafting på Nilen, bading og offroad i solnedgang er noen av de positive aktivitetene du kan delta på.

Den andre uken får du sterke opplevelser som vil prege deg og gi deg nye perspektiver for resten av livet. Vi engasjerer oss i bistandsarbeid gjennom Watoto. Du får møte barn som er berget fra krig og fattigdom, besøke barnelandsbyer og babyhjem og hjelper til med praktisk arbeid. Søndag besøker vi Watoto Church - en søsterkirke til Hillsong.

Den siste uken i Afrika nyter vi livet på fantastiske Mombasa Beach i Kenya. Med kritthvite strender omkranset av kokospalmer og turkisfarget vann kan du se fram til avsalppende dager med 30 varmegrader midt på vinteren. Mombasa by er en spennende opplevelse med sitt mylder av mennesker, markeder og basarer. Dersom det er ønske om det tar vi oss også en dagstur til Tanzania og kystbyen Tanga.

Øyhopping på Helgelandskysten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Når du kommer til skolen befinner du deg midt på fantastiske Helgeland. Fra skolen er det 45 minutter til verdens vakreste kyst med tusenvis av øyer, holmer og skjær, og fjell som stiger rett opp av havet i former og fasonger du aldri før har sett. Det er kort vei til Polarsirkelen og midnattssolens rike. Kort sagt har du nådd drømmemålet til tusenvis av turister fra hele verden.

Den første skoleuken får du en skikkelig smakebit på alt det fantastiske kysten på Helgeland kan by på. Med utgangspunkt i Sandnessjøen med den majestetiske fjellkjeden "Syv søstre" besøker vi Herøy, Dønna og landets eldste fiskevær, Træna. Vi tar turen innom ETCETERA Botaniske Utskeielser, får en guidet tur i 40 knop, besøker NATO stasjonen på Træna og de som ønsker det kan klatre Trænastaven langt til havs. Turen avsluttes på et hemmelig sted du kanskje aldri glemmer noen få meter fra Polarsirkelen.

Vi har to internat med to korridorer på hvert internat. Alle internatene har både enkelt- og dobbeltrom. I tilknytning til internatene finner du stue med kjøkkenkrok og kjøleskap samt vaskerom og tørkemuligheter. Hver gang har flere dusjer og toalett til felles bruk.

Internatlivet er verdifullt, og mange opplever felleskapet på internatet som noe av det beste med folkehøgskoleåret. Å bo tett sammen et år gjør at vi lærer mye om hverandre, og man får venner for livet.

Fasiliteter

 • Gymsal
 • Scene
 • Grillhytte
 • Treningsrom
 • Isbane
 • Badstue
 • Turområde med kanoer
 • Musikkstudio
 • Paintball
 • Auditorie
 • Kapell
 • DiscGolf park
  • Jaktterreng

Vi forstår at til tross for god infrastruktur kan Mosjøen virke langt borte for de som bor sør for Trondheim. Vi vet også at for de som på grunn av avstand er avhengig av fly kan reisekostnadene bli høye. 

Derfor har vi en svært god ordning for våre elever som gjør reisene til og fra skolen enklere og billigere:

Til alle ferier setter vi opp gratis transport til Trondheim Lufthavn, Værnes. Til vinterferien ankommer vi Oslo Lufthavn, Gardermoen direkte fra utlandet, og da blir det ikke satt opp transport derfra til Trondheim. Etter alle ferier er oppmøtested en storflyplass i Norge.

Finn reiserute fra der du bor

 • Golf 5 minutter unna finner du Helgeland Golfklubb. 
 • Mosjøen (15-20min) Her finner fotballklubber, Squashbaner, Via ferrata muligheter, Kino, Sjøgata og mye mer.
 • Tur muligheter På Helgelandskysten er turmulighetene enorme. Korgfjellet (643moh), de syv søstre, Dønnamannen (848moh) i tillegg til gode turmuligheter rett utenfor egen dør. 
 • Rabothytta Hytta ligger 1200 (moh) på øst siden av Okstindbreen og er tilgjenegelig for alle. 
 • Vega verdensarvområde

Klikk på linken under for å se hvordan en vanlig uke på Helgeland Folkehøyskole ser ut.
Du finner også mer informasjon om vår skolerute og ukeplan her.

Last ned timeplan som pdf ↓

August
Skolestart med åpningsfest
Sammenristningstur på Helgelandskysten

September
Frilørdag
Linjeturer

Oktober
Frilørdag
Høstferie 

November
Frilørdag
Linjetur til utlandet
Prosjektuke

Desember
Juleferie

Januar
Norgesturné
Tre ukers utenlandstur til Afrika

Februar
Ankomst Gardermoen
Vinterferie

Mars
Frilørdag
Vintersport i Sverige

April
Frilørdag
Skoletur til Lofoten
Påskeferie

Mai
Skoleslutt

Vi samarbeider med Watoto om et bistandsprosjekt blandt barn og enker i Uganda. Elevene samler inn penger til dette prosjektet, og får være med på å omsette penger i handling under vår skoletur til Afrika. 

Skolen har en rekke aktiviteter på kveldstid! 

PÅFYLL
Hver mandag samles vi i skolens eget kapell hvor vi synger, ber, og deler vitnesbyrd med hverandre.

CAFÉ
Stipendiatene inviterer til gratis cafe hver tirsdag i skolens egen Café Ally.

GT20
Skolens egen gudstjeneste i Storstua (vår fellesstue) med lovsang og forkynnelse. Etterpå er det kirkekaffe med noe å bite.

BIBELGRUPPER
Du blir invitert til å delta i en bibelgruppe hjemme oss en av oss i staben. Her snakker vi om ting vi har gått gjennom i faget "skriv din historie". Det blir også noe godt å bite i! 

KINO
Hver fredag blir det kino i Auditoriet. 

STL - Sabla Triveleg Lørdagskveld
Hver lørdag er det Stipendiatene som har regien. Her kan det meste skje, alt fra turneringer og konkurranser til show og underholdning! 

18 års aldersgrense

Redvald Hjulstad

Rektor

Epost: redvald@helgelandfhs.no
Telefon: 416 26 926

Solveig Hosøy

Linjelærer

Epost: solveig@helgelandfhs.no
Telefon: 980 76 857

Mikal Elvebakk Børsheim

Linjelærer

Epost: mikal@helgelandfhs.no
Telefon: 473 98 592

Håkon Kordahl

Linjelærer

Epost: hakon@helgelandfhs.no

Jeanette Elvebakk Børsheim

Linjelærer

Epost: jeanette@helgelandfhs.no
Telefon: 993 50 242

Ole Håkon Reiersølmoen

Studierektor

Epost: olehakon@helgelandfhs.no
Telefon: 97014898

Kim Andre Vesterbukt

Kjøkken

Linjer på Helgeland Folkehøyskole

Disippelliv

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv/Nord

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv/X-Sport

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Global Misjon

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Multisport

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen