Til hovedinnhold

Rådebankstjernene om året sitt på folkehøgskole

Både Kasper Antonsen og Odin Waage snakker varmt om året sitt på folkehøgskole. Her sammen som to av hovedpersonene i serien Rådebank. Foto: Max Emanuelson, Fenomen, NRK

Har du fått med deg seersuksessen Rådebank på NRK? Nylig ble serien rundet av med sesong tre. Flere av skuespillerne i serien oppdaget for alvor at det var nettopp skuespiller de ville bli i løpet av året på folkehøgskole.

Dramaserien Rådebank skildrer rånemiljøet i Bø i Telemark. Gjennom hovedpersonene Glenn Tore, Hege, Sivert, Ine, Robert, Kim og Malene opplever vi både kjærlighet, vennskap, sorg og sjalusi. Men får også et spesielt innblikk i rånekulturen.

Serien er en av NRKs mest strømmede serier, og vant sju priser under Gullruten 2021. Sesong tre hadde premiere i slutten av januar 2022.

En av hovedrollene, Robert Nilsen, spilles av Kasper Antonsen. Han gikk teaterlinjaRomerike folkehøgskole etter videregående, og har mye godt å si om det året.

– På folkehøgskolen lærte jeg å klare meg uten mamma og pappa, samtidig som jeg fikk innblikk i et yrke jeg ønsket å drive med, forteller han.

Det var på en måte det året jeg fant ut ordentlig hva jeg ville drive med.

– Folkehøgskolen var kanskje ikke helt avgjørende, siden jeg har vært veldig bestemt på å bli skuespiller siden jeg var veldig ung, men jeg tror skolen hjalp meg med å finne en mer tydelig retning og vei for å komme dit jeg vil, sier han.

Kasper Antonsen, som Robert Nilsen, står lent mot en bil - støtter armen på en åpen bildør
Kasper Antonsen kjenner seg igjen i flere av trekkene til karakteren Robert Nilsen. Å skape stemning og feste løs er noe han mener de begge to er fryktelig gode på. Foto: Max Emanuelson, Fenomen, NRK

Viktige temaer

Kasper er ikke i tvil om hvorfor serien har blitt så populær.

– Rådebank har nok blitt populær fordi den tar for seg et miljø som man ikke tidligere har fått så mye innblikk i, samtidig som den tar for seg store og viktige temaer det er viktig å prate om, sier han.

Karakterene opplever både selvmord, brudd, sjalusi, vanskelige familieforhold, usunne idealer og utenforskap, og takler dette på ulike måter. Kasper kjenner seg igjen i flere av trekkene ved sin karakter, Robert Nilsen.

– Jeg kan kjenne meg igjen i flere ting med Nilsen. Å skape stemning og feste løs vil jeg si vi begge er fryktelig gode på, sier han.

Romerike Folkehøgskole

Sted: Jessheim
Elevplasser: 105
Linjer: 6
Undervisning pr. uke: 24 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Tidligere var også jeg en person som følte det ikke var greit å være trist eller sur, men har lært at det er viktig å gi plass til alle følelser.

Det beste med hele serien beskriver han som miljøet og opplevelsen av Bø i Telemark.

– Jeg liker veldig godt miljøet i Bø! Det er så dritfint der med masse jorder og epletrær og fjell og sol, og blåblå himmel. Rett og slett sykt fint!

En rød rånebil i forgrunnen. Fire gutter står i veikanten bak bilen og tisser.
Serien Rådebank har blitt en stor suksess, og er en av NRKs mest strømmede serier. Foto: Max Emanuelson, Fenomen, NRK

Et av mine beste år

Odin Waage spiller Glenn Tore, eller GT, i serien, og har en hovedrolle i alle tre sesongene. Også han gikk på folkehøgskole etter videregående. Året på linja skuespill for scene og filmDanvik folkehøgskole har han tidligere beskrevet som «et av de beste årene i mitt liv» i en film han laget for skolen. Han var skolelei og hadde lyst til å gjøre noe helt annet.

– Folkehøgskole for meg er et slags friår blandet med fordypning i noe du interesserer deg for, forteller han i filmen laget for Danvik lenger ned i saken.

 

Odin Waage, Glenn Tore, nærbilde med caps inne i en bil.
Odin Waage beskriver året sitt på Danvik folkehøgskole som et av de aller beste. Det var også her han for alvor fikk interesse for teater. Foto: Max Emanuelson, Fenomen, NRK

Danvik Folkehøgskole

Sted: Drammen
Elevplasser: 190
Linjer: 13
Undervisning pr. uke: 34 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

– Jeg fikk mange nye venner, og møtte mange mennesker som var interessert i det samme som meg.

Han roser lærerne på linja, opplevde oppsetningene de hadde som ordentlig proffe, og forteller at han lærte mye om seg selv.

Året på folkehøgskolen var der jeg fikk ordentlig interesse for teater!

Hør Odin Waage fortelle mer om folkehøgskoleåret sitt i filmen under.

Dyktige lærere

I sesong tre av serien dukker det opp en rivaliserende gjeng med rånere. En av disse er Runa, som spilles av Sofia Tjelta Sydness. Hun var elev på Solbakken folkehøgskole og linja skuespiller i fjor. Vi har tidligere intervjuet henne om sin opplevelse av året i serien skoledagboka på Instagram. Der forteller hun blant annet:

– Det som gjorde folkehøgskoleåret mitt så bra var lærerne på Solbakken, forteller hun.

– Jeg lærte utrolig mye fra dem som jeg tar med meg videre.

For Sofia var også timingen av folkehøgskoleåret spesiell. På grunn av koronapandemien var det nedstengning og strenge restriksjoner mange steder i samfunnet. Det gjorde opplevelsen av å kunne være sosial på folkehøgskolen nokså unik.

 

Solbakken folkehøgskole

Sted: Skarnes
Elevplasser: 60 helårs
Linjer: 19
Undervisning pr. uke: 42 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Folkehøgskoleåret ga meg muligheten til å utvikle meg kreativt og bruke det spesielle året til å lære mest mulig.

– Det var veldig gøy å se Sofia i Rådebank. Hun har jo spilt i flere tv-serier som har kommet ut etter folkehøgskolen, og det er alltid like gøy å se hennes ulike innganger til de forskjellige rollene, sier rektor på Solbakken folkehøgskole, Harald Thompson Rosenstrøm.

Det er mange talentfulle skuespillere på Solbakken og man skal ikke se bort i fra at vi snart får se flere av dem på skjermen!

Teater på folkehøgskole

Det finnes mange folkehøgskoler som har linjer innen teater, drama, revy og musikal. Til sammen er det nærmere 60 ulike tilbud! Du kan lese mer om dem på lenken under.

Se alle linjer med teater, drama, revy musikal
839