Solbakken folkehøgskole

Solbakken er den lille folkehøgskolen for teater, sang og dans. Her går ALLE PÅ EN LINJE og får et allsidig tilbud i et kreativt, stimulerende og støttende miljø. Vi ønsker å legge et godt grunnlag for menneskelig vekst, et aktivt engasjement, og videre scenisk utdanning.

Søk på skolenLinjer

Solbakken ønsker å være en liten skole. Vi har plass til ca. 40 elever i 1. klasse og rundt 15 elever i 2. klasse. Det gir oss mulighet til å jobbe grundig med hver og en av elevene våre.

Solbakken har en stor teatersal og en speilsal, samt flere undervisningsrom og øvingsrom. Her får man undervisning i skuespillteknikk, improvisasjon, monolog/auditionteknikk, sang, stemmebruk, dans, tekstskriving, yoga, film og regi.

Man får innsikt i scenetekniske fag, ofte opp mot produksjon og prosjekter. Vi syns det er viktig med lokalt kulturarbeid og er aktiv deltaker på arrangementer i nærområdet blant annet i fengsler i distriktet. 

Solbakken drar på studietur til en av teaterhovedstedene i Europa f.eks Berlin, London, eller Moskva. Utover det drar vi også på teaterbesøk til bla. Sverige og Oslo.     

På Solbakken strekker vi oss for å holde skolepengene så lave at alle skal ha mulighet til å gå her med støtten de får fra lånekassen.

Vi har en 2.klasse først og fremst for de som allerede har gått et år, men ønsker å fordype seg ytterliggere i teater. Solbakkens 2.klasse har egen undervisning og private sangtimer. I 2. Klasse fokuserer vi på praktisk tilnærming til skuespillerfaget, ved utvidet fokus på å spille forestillinger og praksisplassopphold i bransjen.  De er med å heve det faglige nivået og skaper sterke bånd på tvers av årskull.

Dette står vi for

Solbakken er en frilynt folkehøgskole som tilrettelegger for personlig, faglig og sosial vekst for den enkelte. Da vi er en liten skole følger vi den enkelte opp tett. Fagene relatert til teater, sang og dans gir rike muligheter for utvikling.

På Solbakken går alle på én linje og det gjør at elevene får et bredt tilbud av fag.

 • Skuespillerteknikk
 • Teater
 • Sang
 • Dans
 • Musikal
 • Film
 • Monolog/auditionteknikk
 • Regi
 • Scenetekst
 • Stemmebruk

Noen av fagene er faste, mens andre foregår i spesifikke perioder.

Se vår filmatiserte timeplan på www.solbakkenfolkehogskole.no for å se hvordan en del av undervisningen foregår.

Valgfag skjer etter middag og skoleåret 17/18 har vi bla. Fotball, Jazzdans, Skrivekollektiv, Kunstklasse, Trening og tøying, og Lyttegruppe

Ballspill valgfag

Valgfag, Idrettshallen Skarnes. Fotball, innefotball, innebandy, basket, volleyball m.m. Avhenger av interesse/erfaring. Mulig å spille mot lokale bedrifts- og skolelag.

Dans/koreografi fordypning

For spesielt interesserte vil et være mulig å fordype seg i dansefaget. Dette kan omfatte jazz, samtidsdans.

Elevstyrte valgfag - (alene/gruppe)

Stor spennvidde ut fra dine interesser (og praktisk mulig), eks. er film, foto, idrett / trening, håndarbeid m.m. Vanligvis har vi elevproduksjoner, massasje, trening, yoga etc.

Film

Skolen har filmutstyr og elevene kan få veiledning. Lag din egen film

Sang/kor fordypning

Fordypningsfag med individuell sangundervisning og kor. Mulighet for individuell sangundervisning noen ganger i løpet av året.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 5 dager

På Solbakken avgjøres det demokratisk hvor studieturen skal gå. Vi ønsker en faglig spennende tur til en av teaterhovedstedene i Europa (for eksempel London, Berlin, Moskva). Vi møter ressurspersoner og vi ser forestillinger. De siste årene har vi vært ulike steder i Skottland, England og før det i Berlin og Stockholm.

Skoleåret 17/18 går studieturen til Berlin. Vi jobber med å sette sammen et innholdsrikt program med bla. det store maksekompaniet Die Familie Floz og workshop på Schaubühne. Vi skal se forestillinger på Schaubühne og Hau og får med oss masse av det som skjer i Berlin uka før påske. Finnes det en gøyal karaokepub i Berlin er vi åpen for forslag. 

Du kan være med å påvirke hvor studieturen skal gå.

Internatrom
Det vanlige på Solbakken er å bo på dobbeltrom. Da blir du raskt godt kjent med en ny person. Et dobbeltrom har vask, skap, pult med skuffer og seng. Noen bokser du skyver under senga med sakene dine kan være lurt å ha med.

Vi har noen få enkeltrom, men for å få det må du levere en begrunnet søknad. Vi har fire dobbeltrom med eget bad. Det koster ekstra for enerom og ekstra for rom med bad.

Fasiliteter

På Solbakken har vi få elever og derfor god plass til den enkelte. God plass til å øve, være kreativ, slappe av og til å leke.

Solbakken folkehøgskole ligger ved E16 ca 1,5 km fra Skarnes (kommunesenteret i Sør-Odal), i retning Kongsvinger. Det står skiltet skolenavnet ved E16. Busstopp rett nedenfor skolen. Èn time med bil/tog til Oslo, 45 min til Gardermoen og 15 min til Kongsvinger. 

Finn reiserute fra der du bor

Oslo er 1 time unna med tog eller buss, Kongsvinger er 15 minutter unna, Charlottenberg er 45 minutter unna og her på Skarnes har vi det meste en trenger av butikker og ikke minst gode muligheter for friluftsliv og naturopplevelser.

Dette er et eksempel på hvordan timeplanen ser ut. Hva som finnes av valgfag varierer en del fra år til år, avhengig av elevenes interesser.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 18.august (2.klasse 15.august)
 • Høstferie uke 41
 • Juleferie fra 18. desember- 6.januar
 • Vinterferie uke 8
 • Studietur er som oftest uka før påske
 • Påskeferie 12-23 april
 • Avslutting 11.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

1.klasse

 • Søkere må i utgangspunktet være 18 år. Unntak gjøres i spesielle tilfeller.
 • Vi på Solbakken folkehøgskole er veldig opptatt av at elevene tar aktivt del i undervisningen og fellesskapet og ønsker ikke elever som er ute etter et hvile(ligge-i-sengen)år. Derfor er vi opptatt av tidligere fravær og karakterer i orden og oppførsel.
 • Selvstendighet og ansvar for egen læring vektlegges sterkt.
 • Opptaksgebyr må være innbetalt før skoleplassen din er sikret.

2.klasse

 • Faglig erfaring (teater)
 • Fravær

Harald Thompson Rosenstrøm

Rektor

Harald har studert siviløkonomi, men er i utgangspunktet utdannet skuespiller ved Moscow Art Theatre School i Russland. Han har jobbet som skuespiller innen teater og film i Russland, Frankrike og Norge. Harald holder rektors time, er med på ballspill og underviser i skuespillerteknikk.

Epost: harald@solbakken.fhs.no
Telefon: 48188951

Hilde Njøs

Musikkteaterlærer

Hilde har utdanning fra Musikklinja ved Bergen Lærerhøgskole (nå Grieg-akademiet) og dramalinja ved samme høgskole. Hun har også studert teatervitenskap ved Universitetet i Bergen. Hun jobbet 11 år på Solbakken før hun var med å starte opp Musikkteaterlinja ved Bårdar Akademiet. 2006 kom Hilde tilbake til Solbakken og underviser nå i sang, stemmebruk, kor, ensemblesang og interpretasjon.

Epost: hilde.njos@solbakken.fhs.no
Telefon: 95111591

Øyunn Bjørge

Teaterlærer

Øyunn er utdannet musikalartist ved Ballettakademien i Göteborg og har tatt PPU på KHIO. Hun har lang erfaring som stemmeskuespiller og som skuespiller og sanger for bla. Oslo nye teater. Øyunn underviser i yoga, Viewpoints og Metoden for fysiske handlinger og handlende analyse.

Epost: oyunn.bjorge@solbakken.fhs.no
Telefon: 95907591

Geir Hytten

Danselærer

Geir er utdannet musikalartist ved Bårdar, og samtidsdanser ved London Contemporary School of Dance og Laban. Geir har Master i Dance Performance. Han jobber regelmessig med kompaniet Punchdrunk Theatre Experience, og har også jobbet mye for Jo Strømgren Kompani. På Solbakken har han koreografi og regi på prosjekter i tillegg underviser han i både jazz- og samtidsdans.

Epost: geir.hytten@solbakken.fhs.no
Telefon: 91838558

Lasse Lindberg

Teaterlærer

Lasse er utdannet skuespiller ved Det statlige teaterakademiet i St. Petersburg og  Teaterhøgskolen i Helsingfors. Han har også tatt PPU på KHIO. Han har jobbet som skuespiller innen teater og film i Russland, Finland, Norge og rundt i verden. Lasse underviser i skuespillerteknikk, improvisasjon og karakterarbeid. Det er viktig for Lasse at elevene føler seg trygge på scenen og har det gøy.

Epost: lasse.lindberg@solbakken.fhs.no
Telefon: 98046649

Dagmara Stankiewicz

Kjøkken og renhold

Dagmara bor rett ved Solbakken. Hun jobber på kjøkkenet og er en eminent renholder. Hun er utdannet pedagog i Polen og er oppriktig engasjert i elevene. Hun liker å være med andre og prate med andre. Hennes motto er ”Man lærer aldri nok!”

Izabella Musial

Kjøkken og renhold

Izabella kommer fra Polen. Hun er utdannet og jobbet som frisør i Polen i 10 år. Iza er gift og har en sønn. Hun bor på Solbakken sammen med familien sin. Iza jobber som renhold- og kjøkkenassistent. Hun liker å jobbe og å møte folk, også liker hun å snakke og å lære norsk.

Bryn Holding

Gjesteteaterlærer

Bryn er utdannet ved LIPA. Han jobber som regissør for diverse kompanier i Englad. Som skuespiller har han bla. jobbet for Royal Exchange Theatre, New Vic, Theatre by the lake, Liverpool Everyman, York Theatre Royal og The Royal Shakespeare Company. De siste årene har han vært innom Solbakken i kortere eller lengre perioder og holdt ”Shakespearean tekst” seminar, samt undervist i Clown.

Linjer på Solbakken folkehøgskole

Skuespill 2.klasseLedig plass

Skuespill 2.klasse

Solbakken folkehøgskole
HelårskursFrilynt
SkuespillerteknikkLedig plass

Skuespillerteknikk

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
TeaterLedig plass

Teater

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
SangLedig plass

Sang

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
DansLedig plass

Dans

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
MusikkteaterLedig plass

Musikkteater

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
FilmskaperLedig plass

Filmskaper

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
Monolog / AuditionteknikkLedig plass

Monolog / Auditionteknikk

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
RegiLedig plass

Regi

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
Teater og samfunnLedig plass

Teater og samfunn

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
StemmebrukLedig plass

Stemmebruk

Solbakken folkehøgskole
Helårskurs42 t/ukeFrilynt
Teater halvårLedig plass

Teater halvår

Solbakken folkehøgskole
Halvårskurs høst42 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ingvild Jensen

- Solbakken har med ballspill klart det umulige; å gjøre gym gøy for alle! - Det er ikke lett å gjemme seg bort; På Solbakken blir man sett. - Solbakken har et inkluderende og positivt miljø.

Ingvild Jensen , elev 2014
Anders

- Et sted hvor man skaper vennskap som garantert vil vare livet ut! - En skole med høyt faglig nivå hvor du får utfordret deg på faglige og personlige områder. - En arena hvor det er trygt å være.

Anders, elev 2014 - 2016
Kevin

"Et bedre sted å være enn Solbakken må man lete lenge etter! Det var det beste året jeg har hatt så langt"

Fra bloggen

Fra folkehøgskole til Nationaltheatret

Litt tilfeldig havnet Modou Bah på folkehøgskole i Hedmark. I dag takker han lærerne herfra for at han denne våren debuterer på Nationaltheatret.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2018/2019

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen