Til hovedinnhold

Solbakken folkehøgskole

Den lille teaterskolen for skuespill, musikkteater og dans!  Du får et allsidig tilbud i et kreativt og støttende miljø.  Vi legger til rette for personlig utvikling og for videre scenefaglig utdanning.

Søk på skolenLinjer

Teaterskolen Solbakken er en liten folkehøgskole med plass til ca. 60 elever. Det gir oss mulighet til å se hver enkelt elev, med tett personlig - og scenefaglig oppfølging.

Solbakken folkehøgskole har tre fordypningslinjer:

Alle linjer tar utgangspunkt i  Solbakkens mer enn 30 års lange erfaring med undervisning innen scenekunst. I tillegg til linjefag har alle elever fellesfag som skuespillerteknikk, dans, musikkteater, monolog/auditionteknikk, stemmebruk, tekstskriving, yoga, trening, improvisasjon og film. 

Alle får innsikt i scenetekniske fag, ofte opp mot produksjon og prosjekter. Vi stimulerer til lokalt kulturarbeid og er aktive deltakere på arrangementer i lokalsamfunnet. 

Førsteklassene reiser på studietur en europeisk teaterhovedstad. 

Vi har en 2. klasse, først og fremst for de som allerede har gått første året på Solbakken, og som ønsker ytterligere fordypning i skuespill. 2. klasse produserer - og spiller forestillinger, har privatundervisning i sang og tale og får spille i en profesjonell kortfilm. Året er intensivt, med lange skoledager. Studieturen går til et europeisk teatersentrum. 

Dette står vi for

Solbakken er en frilynt folkehøgskole for deg som brenner for å drive med teater, sang og dans ! Gjennom undervisning får du kunnskaper og ferdigheter som du garantert vil få glede av – enten på scenen, lerretet, skjermen eller talerstolen, eller i andre sammenhenger senere i livet.

Visjonen vår:

Kjerneverdiene våre:

På Solbakken folkehøgskole får alle elevene et bredt tilbud av fag.

 • Skuespillerteknikk
 • Kor 
 • Jazz- og samtidsdans 
 • Musikkteater
 • Film
 • Monolog/auditionteknikk
 • Scenetekst
 • Stemmebruk
 • Yoga 
 • Trening 

Noen av fagene er faste, mens andre foregår i spesifikke perioder.

 

Valgfag skjer etter middag. Du kan være med på så mange valgfag du vil. Vi har både lærerstyrte og elevstyrte valgfag. Valgfagene foregår i bolker og vil variere litt fra år til år.

Ballspill

Valgfag, Idrettshallen Skarnes. Fotball, innefotball, innebandy, basket, volleyball m.m. Avhenger av interesse/erfaring. Mulig å spille mot lokale bedrifts- og skolelag.

Elevstyrte valgfag - (alene/gruppe)

Stor spennvidde ut fra dine interesser (og praktisk mulig), eks. er film, foto, idrett / trening, håndarbeid, språk m.m. Vanligvis har vi elevproduksjoner, massasje, trening, yoga etc.

Film

Skolen har filmutstyr og elevene kan få veiledning. Lag din egen film

Filmskuespill

Lær hvordan du spiller foran kamera.

Fotball

Vi spiller på kunstgressbane rett ved skolen

PT

Bli bedre kjent med hvordan du kan bygge opp en god og riktig treningsplan for deg selv eller for andre.

Samtidsdans fordypning

Får du ikke nok dans på dagtid? Fordyp deg på kveldstid!

Sang/kor fordypning

Fordypningsfag med individuell sangundervisning og kor. Mulighet for individuell sangundervisning noen ganger i løpet av året.

Scenekamp

Lær hvordan å slåss på scenen og foran kamera.

Teaterpedagog

Vi har samarbeid med den lokale ungdomsskolen. Du lærer hvordan du kan planlegge en workshop og får mulighet til å gjennomføre den for ungdomsskoleelever.

Teaterregi

Lær hvordan du kan analysere manus og regissere.

Youtube

Få en grunnleggende forståelse for hvordan youtube virker.

Internatrom
Det vanlige på Solbakken er å bo på dobbeltrom. Da blir du raskt godt kjent med en ny person. Et dobbeltrom har vask, skap, pult med skuffer og seng. 

Vi har noen få enkeltrom. For å få enkeltrom må du levere en begrunnet søknad. 

Fasiliteter

Solbakken har en stor teatersal og et dansestudio, samt flere undervisnings- og øvingsrom.

Vi har god plass til den enkelte; til å øve, være kreativ og til sosiale aktiviteter.

Solbakken folkehøgskole ligger ved E16 ca 1,5 km fra Skarnes (kommunesenteret i Sør-Odal), i retning Kongsvinger. Det står skilt med skolenavnet ved E16. Busstopp rett nedenfor skolen. 1 time med bil/tog til Oslo, 45 min. til Gardermoen og 15 min. til Kongsvinger. 

Finn reiserute fra der du bor

Oslo er 1 time unna med tog eller buss, Kongsvinger er 15 minutter unna, Charlottenberg er 45 minutter unna, og her på Skarnes har vi det meste en trenger av butikker og flotte muligheter for friluftsliv og naturopplevelser.

Dette er et eksempel på hvordan timeplanen kan se ut. Valgfag varierer en del fra år til år, avhengig av elevenes interesser.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart ca 20. august (2.klasse ca 17.august)
 • Høstferie normalt i uke uke 41
 • Juleferie fra rundt 20. desember- 4.januar
 • Vinterferie normalt i uke 9
 • Studietur i mars/april
 • Påskeferie 
 • Avslutning rundt. 15. mai

I tillegg til høst- og vårproduksjon har vi flere store og små prosjekter i løpet av året: 

 • Samfunnsprosjekt - vi reiser ut fra skolen og jobber på steder som - rusinstitusjoner, fengsel, asylmottak, ungdomsskoler, barnehager.  
 • Samarbeid med barnekor og seniordans - vi har god kontakt med ulike grupper i lokalsamfunnet og skaper spennende prosjekter med dem på laget. 
 • Julekonsert - hvert år øver inn et eget repertoar og synger julen inn i Oppstad kirke. 

1. klasse

 • Søkere må i utgangspunktet være 18 år. Unntak gjøres i spesielle tilfeller.
 • Vi er opptatte av at elevene tar aktivt del i undervisningen og fellesskapet. Et Solbakken-år er ikke et hvile-år, men et ville-år, og tidligere fravær og karakterer i orden og oppførsel er viktig.
 • Selvstendighet og ansvar for egen læring vektlegges sterkt.
 • Opptaksgebyr må være innbetalt før skoleplassen din er sikret.

2. klasse

 • Faglig erfaring (teater)
 • Fravær

Kirk Baltz

Gjestelærer

Skuespiller og skuespillercoach, Kirk Baltz fra USA, har spilt i nesten 70 filmer og er mest kjent for rollen i Quentin Tarantino's Resevoir Dogs. Kirk holder workshop i Meisnerteknikk og Metod acting på Solbakken folkehøgskole. 

Harald Thompson Rosenstrøm

Rektor

Harald er utdannet skuespiller ved Moscow Art Theatre School i Russland og har bla. jobbet som skuespiller på Kunstnerteateret i Moskva. Han har teater- og filmerfaring fra Russland, Frankrike og Norge. Harald underviser i skuespillerteknikk.

Epost: harald@solbakken.fhs.no
Telefon: 48188951

Hilde Njøs

Musikkteaterlærer

Hilde har utdanning fra Musikklinja ved Bergen Lærerhøgskole (nå Grieg-akademiet) og dramalinja ved samme høgskole. Hun har også studert teatervitenskap ved Universitetet i Bergen. Hilde har vært rektor på Bårdar Akademiet og var med på å starte opp Musikkteaterlinja der. På solbakken undervis Hilde tilbake til Solbakken og underviser nå i sang, stemmebruk, kor, ensemblesang og interpretasjon.

Epost: hilde.njos@solbakken.fhs.no
Telefon: 95111591

Lasse Lindberg

Teaterlærer

Lasse er utdannet skuespiller ved Det statlige teaterakademiet i St. Petersburg og  Teaterhøgskolen i Helsingfors. Han har også tatt PPU på KHIO. Han har jobbet som skuespiller innen teater og film i Russland, Finland, Norge og rundt i verden. Lasse underviser i skuespillerteknikk, improvisasjon og karakterarbeid. Det er viktig for Lasse at elevene føler seg trygge på scenen og har det gøy.

Epost: lasse.lindberg@solbakken.fhs.no
Telefon: 98046649

Øyunn Bjørge

Teater- og yogalærer

Øyunn er utdannet musikalartist ved Ballettakademien i Göteborg og har tatt PPU på KHIO. Hun har lang erfaring som stemmeskuespiller og som skuespiller og sanger for bla. Oslo nye teater. Øyunn underviser i yoga, Viewpoints og Metoden for fysiske handlinger og handlende analyse.

Epost: oyunn.bjorge@solbakken.fhs.no
Telefon: 95907591

Nora Landsverk

Musikkteater- og danselærer

Nora er utdannet fra musikkteaterhøgskolen i Oslo. På Solbakken underviser hun i blant annet jazzdans, hip hop, og koreografi og musikkteater. 

Siri Thorson

Kontorleder, lærer

Siri har master i drama og teater fra NTNU med pedagogikk psykologi som fordypning. Hun har spesialisert seg på bruk av teater som psykososialt helsefremmende verktøy og jobbet med ulike teater- og musikkprosjekter i Libanon, Palestina og Sør-Afrika. Siri har også studert flerkulturell pedagogikk i Nicaragua og er kvalifisert personlig trener og gruppeinstruktør gjennom studier i treningslære. 

Epost: siri.thorson@solbakken.fhs.no

Erik McKenzie

Samtidsdanslærer

Erik er koreograf, musiker og danser. På Solbakken underviser han blant annet i samtidsdans. Les mer om Erikk her: http://www.erikkmckenzie.com/

Evgeniia Gromova

Gjestelærer

Evgeniia er utdannet skuespiller og regissør på GITIS i Moskva. Har jobbet som skuespiller på The Theatre art studio i Moskva de siste fem årene i tillegg til å spille i en rekke russiske filmer. Evgeniia har også hatt store regijobber i Russland. 

Marfa Gorvits

Gjestelærer

Marfa er en anerkjent, prisvinnende regissør fra Russland. 

Nila Ramaya

Gjestelærer

 Nila Ramaya er tidligere skuespiller fra Russland med lang erfaring som pedagog og regissør fra blant annet Teaterhøjskolen i Danmark.

Geir Hytten

Gjestelærer

Geir er utdannet danser ved Bårdar, og samtidsdanser ved London Contemporary School of Dance og Laban. Geir har Master i Dance Performance. Han jobber regelmessig med kompaniet Punchdrunk Theatre Experience, og har også jobbet mye for Jo Strømgren kompani. På Solbakken har han koreografi og regi på prosjekter i tillegg underviser han i både jazz- og samtidsdans som gjestelærer

Epost: geir.hytten@solbakken.fhs.no
Telefon: 91838558

Stephen Hutton

Gjestelærer

Stephen jobber til vanlig på skuespillerutdanningen på KHIO - Kunsthøyskolen i Oslo. 

Espen Overn

Vaktmester

Espen jobbet tidligere på den amerikanske ambassaden i Oslo. Nå er han Solbakkens altmulig-mann og holder styr på stort og smått. 

Epost: vaktmester@solbakken.fhs.no

Bård Skjelstad

Kjøkkensjef

Bård er blant annet tidligere fagsjef på Nortura, nå er han sjefen på kjøkkenet på Solbakken. 

Dagmara Stankiewicz

Kjøkken og renhold

Dagmara bor rett ved Solbakken. Hun jobber på kjøkkenet og er en eminent renholder. Hun er utdannet pedagog i Polen og er oppriktig engasjert i elevene. Dagmaras motto er ”Man lærer aldri nok!”

Izabella Musial

Kjøkken og renhold

Izabella kommer fra Polen. Hun er utdannet som, og har jobbet som frisør i Polen i 10 år. Iza er gift og har en sønn. Hun bor på Solbakken sammen med familien sin. Iza jobber som renhold- og kjøkkenassistent. Hun liker å jobbe og å møte folk, og så liker hun å snakke og å lære norsk.

Linjer på Solbakken folkehøgskole

Skuespiller

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Musikkteater

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Teater 2.klasse

Solbakken folkehøgskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Dans

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Teater halvår

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs høst42 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ingeborg

Lærerne tar oss på alvor og vi har et samhold alle har godt av å være en del av. Et år der jeg kan utfolde meg slik jeg vil.

Ingeborg
Klara

Solbakken er virkelig en utrolig god folkehøgskole. Dersom man vil teste ut skuespill er Solbakken en skole som tilbyr en seriøs fordypning i faget og man lærer utrolig mye på kort tid.

Fra bloggen

På dannelsesreise til Norge

Hva skjer når en dansk folkehøgskole flytter inn på en norsk folkehøgskole i en uke? Takler danskene de strenge norske alkoholreglene? Skjønner nordmennene dansk? Bli ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen