Til hovedinnhold

Solbakken folkehøgskole

Den lille teaterskolen for skuespill, sang, dans og film! Du får et allsidig tilbud i et kreativt og støttende miljø.  Vi legger til rette for personlig utvikling og for videre scenefaglig utdanning.

Søk på skolenLinjer

Teaterskolen Solbakken er en liten folkehøgskole med plass til ca. 60 elever. Det gir oss mulighet til å se hver enkelt elev, med tett personlig - og scenefaglig oppfølging.

Solbakken folkehøgskole har tre linjer: Skuespill, Filmskaper og Teater & Samfunn. Alle linjer tar utgangspunkt i  Solbakkens mer enn 30 års lange erfaring med undervisning innen scenekunst. Det undervises i skuespillerteknikk, sang, dans, teater, musikkteater, monolog/auditionteknikk, stemmebruk, tekstskriving, yoga, improvisasjon, film og regi.

Man får innsikt i scenetekniske fag, ofte opp mot produksjon og prosjekter. Vi stimulerer til lokalt kulturarbeid og er aktive deltakere på arrangementer i lokalsamfunnet. 

Skuespiller - og filmskaperlinja reiser på studietur til Berlin. Teater & Samfunnslinja reiser f.eks til Libanon. Utover dette drar vi på teaterbesøk bla. til Sverige og Oslo.     

Vi har en 2. klasse, først og fremst for de som allerede har gått første året på Solbakken, og som ønsker ytterligere fordypning i skuespill. 2. klasse produserer - og spiller forestillinger, har privatundervisning i sang og tale og får spille i en profesjonell kortfilm. Året er meget intensivt, med lange skoledager. 

Dette står vi for

Solbakken er en frilynt folkehøgskole for deg som brenner for å drive med teater, sang, dans og film! Gjennom undervisning får du kunnskaper og ferdigheter som du garantert vil få glede av – enten på scenen, lerretet, skjermen eller talerstolen, eller i andre sammenhenger senere i livet.

På Solbakken har vi påtatt oss store oppgaver;

Solbakken folkehøgskole får alle elevene et bredt tilbud av fag.

 • Skuespillerteknikk
 • Teater
 • Sang
 • Dans
 • Musikal
 • Film
 • Monolog/auditionteknikk
 • Regi
 • Scenetekst
 • Stemmebruk

Noen av fagene er faste, mens andre foregår i spesifikke perioder.

Se vår filmatiserte timeplan på www.solbakkenfolkehogskole.no for å se hvordan en del av undervisningen foregår.

Valgfag skjer etter middag og i skoleåret 18/19 har vi bla. Fotball, Ballspill, Klassisk ballett, Scenekamp, Trening - og tøying og Lyttegruppe.

Ballspill

Valgfag, Idrettshallen Skarnes. Fotball, innefotball, innebandy, basket, volleyball m.m. Avhenger av interesse/erfaring. Mulig å spille mot lokale bedrifts- og skolelag.

Elevstyrte valgfag - (alene/gruppe)

Stor spennvidde ut fra dine interesser (og praktisk mulig), eks. er film, foto, idrett / trening, håndarbeid m.m. Vanligvis har vi elevproduksjoner, massasje, trening, yoga etc.

Film

Skolen har filmutstyr og elevene kan få veiledning. Lag din egen film

Filmskuespill

Lær hvordan å spille foran kamera.

Fotball

Klassisk ballett

Få en grunnleggende kroppsbeherskelse og forståelse av dans.

Samtidsdans fordypning

Sang/kor fordypning

Fordypningsfag med individuell sangundervisning og kor. Mulighet for individuell sangundervisning noen ganger i løpet av året.

Scenekamp

Lær hvordan å sloss på scenen og foran kamera.

Teaterregi

Lær hvordan å analysere manus og å regissere.

Youtube

Få en grunnleggende forståelse for hvordan youtube virker.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 5 dager

Skuespiller - og filmskaperlinja reiser på studietur til Berlin. Teater - og Samfunnslinja reiser f.eks til Libanon. Utover dette drar vi på teaterbesøk til bla. Sverige og Oslo.     

 

Internatrom
Det vanlige på Solbakken er å bo på dobbeltrom. Da blir du raskt godt kjent med en ny person. Et dobbeltrom har vask, skap, pult med skuffer og seng. Noen bokser du skyver under senga med sakene dine kan være lurt å ha med.

Vi har noen få enkeltrom, men for å få det må du levere en begrunnet søknad. Vi har fire dobbeltrom med eget bad. Det koster ekstra for enerom og ekstra for rom med bad.

Fasiliteter

Solbakken har en stor teatersal og et dansestudio, samt flere undervisnings- og øvingsrom.

Vi har god plass til den enkelte; til å øve, være kreativ og til sosiale aktiviteter.

Solbakken folkehøgskole ligger ved E16 ca 1,5 km fra Skarnes (kommunesenteret i Sør-Odal), i retning Kongsvinger. Det står skiltet skolenavnet ved E16. Busstopp rett nedenfor skolen. 1 time med bil/tog til Oslo, 45 min. til Gardermoen og 15 min. til Kongsvinger. 

Finn reiserute fra der du bor

Oslo er 1 time unna med tog eller buss, Kongsvinger er 15 minutter unna, Charlottenberg er 45 minutter unna, og her på Skarnes har vi det meste en trenger av butikker og flotte muligheter for friluftsliv og naturopplevelser.

Dette er et eksempel på hvordan timeplanen kan se ut. Valgfag varierer en del fra år til år, avhengig av elevenes interesser.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 17. august (2.klasse 14.august)
 • Høstferie uke 41
 • Juleferie fra 18. desember- 6.januar
 • Vinterferie uke 7
 • Studietur i mars/april
 • Påskeferie 4. - 13. april
 • Avslutting 16. mai

1. klasse

 • Søkere må i utgangspunktet være 18 år. Unntak gjøres i spesielle tilfeller.
 • Vi på Solbakken folkehøgskole er veldig opptatt av at elevene tar aktivt del i undervisningen og fellesskapet. Et Solbakken-år er ikke et hvile-år, men et ville-år, og tidligere fravær og karakterer i orden og oppførsel er viktig.
 • Selvstendighet og ansvar for egen læring vektlegges sterkt.
 • Opptaksgebyr må være innbetalt før skoleplassen din er sikret.

2. klasse

 • Faglig erfaring (teater)
 • Fravær

Harald Thompson Rosenstrøm

Rektor

Harald er utdannet skuespiller ved Moscow Art Theatre School i Russland og har bla. jobbet som skuespiller på Kunstnerteateret i Moskva. Han har teater- og filmerfaring fra Russland, Frankrike og Norge. Harald underviser i skuespillerteknikk og "Livet".

Epost: harald@solbakken.fhs.no
Telefon: 48188951

Evgeniia Gromova

Skuespill- og regilærer

Evgeniia er utdannet skuespiller og regissør på GITIS i Moskva. Har jobbet som skuespiller på The Theatre art studio i Moskva de siste fem årene i tillegg til å spille i en rekke russiske filmer.

Øyunn Bjørge

Teaterlærer

Øyunn er utdannet musikalartist ved Ballettakademien i Göteborg og har tatt PPU på KHIO. Hun har lang erfaring som stemmeskuespiller og som skuespiller og sanger for bla. Oslo nye teater. Øyunn underviser i yoga, Viewpoints og Metoden for fysiske handlinger og handlende analyse.

Epost: oyunn.bjorge@solbakken.fhs.no
Telefon: 95907591

Marius Myrmel

Filmskaper

Marius er utdannet ved Nordland Kunst- og filmfagskole i 2015. Han har tidligere laget kortfilmen Uten deg som fikk to hederlige omtaler i Grimstad i 2013 og Hudløs som ble vist ved Palm Springs International Shortfest. Han har laget flere prisbelønte kortfilmer. Blant annet vant hans kortfilm "Frysninger"  Tromsøpalmen under TIFF og fikk Amanda for beste kortfilm 2016.

Siri Thorson

Lærer i Teater og samfunn

Siri har master i drama og teater fra NTNU med psykologi som støttefag. Hun har spesialisert seg på bruk av teater som psykososialt helsefremmende verktøy og jobbet med ulike teater- og musikkprosjekter i Libanon, Palestina og Sør-Afrika. Siri har også studert flerkulturell pedagogikk i Nicaragua og har et ettårsstudium i treningslære fra Sør-Afrika. 

Hilde Njøs

Musikkteaterlærer

Hilde har utdanning fra Musikklinja ved Bergen Lærerhøgskole (nå Grieg-akademiet) og dramalinja ved samme høgskole. Hun har også studert teatervitenskap ved Universitetet i Bergen. Hun jobbet 11 år på Solbakken før hun var med å starte opp Musikkteaterlinja ved Bårdar Akademiet. 2006 kom Hilde tilbake til Solbakken og underviser nå i sang, stemmebruk, kor, ensemblesang og interpretasjon.

Epost: hilde.njos@solbakken.fhs.no
Telefon: 95111591

Geir Hytten

Danselærer

Geir er utdannet danser ved Bårdar, og samtidsdanser ved London Contemporary School of Dance og Laban. Geir har Master i Dance Performance. Han jobber regelmessig med kompaniet Punchdrunk Theatre Experience, og har også jobbet mye for Jo Strømgren kompani. På Solbakken har han koreografi og regi på prosjekter i tillegg underviser han i både jazz- og samtidsdans.

Epost: geir.hytten@solbakken.fhs.no
Telefon: 91838558

Lasse Lindberg

Teaterlærer

Lasse er utdannet skuespiller ved Det statlige teaterakademiet i St. Petersburg og  Teaterhøgskolen i Helsingfors. Han har også tatt PPU på KHIO. Han har jobbet som skuespiller innen teater og film i Russland, Finland, Norge og rundt i verden. Lasse underviser i skuespillerteknikk, improvisasjon og karakterarbeid. Det er viktig for Lasse at elevene føler seg trygge på scenen og har det gøy.

Epost: lasse.lindberg@solbakken.fhs.no
Telefon: 98046649

Bryn Holding

Gjesteteaterlærer

Bryn er utdannet ved LIPA. Han jobber som regissør for diverse kompanier i Englad. Som skuespiller har han bla. jobbet for Royal Exchange Theatre, New Vic, Theatre by the lake, Liverpool Everyman, York Theatre Royal og The Royal Shakespare Company. De siste årene har han vært innom Solbakken i kortere eller lengre perioder og holdt ”Shakespearean tekst” seminar, samt undervist i Clown.

Linjer på Solbakken folkehøgskole

Skuespiller

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Filmskaper

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Teater og samfunn

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Skuespill 2.klasse

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikkteater

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Teater

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Sang

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Dans

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Regi

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Skuespiller halvår

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Halvårskurs høst42 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Kevin

"Et bedre sted å være enn Solbakken må man lete lenge etter! Det var det beste året jeg har hatt så langt"

Kevin , elev 2015
Ingvild Jensen

- Solbakken har med ballspill klart det umulige; å gjøre gym gøy for alle! - Det er ikke lett å gjemme seg bort; På Solbakken blir man sett. - Solbakken har et inkluderende og positivt miljø.

Ingvild Jensen , elev 2014
Anders

- Et sted hvor man skaper vennskap som garantert vil vare livet ut! - En skole med høyt faglig nivå hvor du får utfordret deg på faglige og personlige områder. - En arena hvor det er trygt å være.

Fra bloggen

Fra folkehøgskole til Nationaltheatret

Litt tilfeldig havnet Modou Bah på folkehøgskole i Hedmark. I dag takker han lærerne herfra for at han denne våren debuterer på Nationaltheatret.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen