Til hovedinnhold
Ledig plass

For deg som vil oppleve magien i mørkerommet, Lofotens lys, energi, kultur og landskap. Jobbe med hendene og utforske gamle teknikker i moderne uttrykk.

Fjellene, havet og det magiske lyset i Lofoten har alltid tiltrukket kunstnere. Men kanskje er det svart-hvitt bildet som best har klart å skildre kontrastene, spenningen og energien som finnes mellom disse alpine fjellformasjoene. Når man fjerner fargene blir formen og lyset synlig på en helt annen måte.

Bli med inn i mørkerommet og tryll frem de vakreste gråtoner og kjenn hvordan svart-hvitt bildet blottlegger sjela til dine motiver, og lar deg fortelle din historie på en ekte og nesten brutal måte, uten distraksjoner av farger.

Hvor vakkert og uttryksfullt kan ikke et ekte svart-hvitt portrett bli, og hvor sterkt kan ikke et landskap skildres med gråtoner? For ikke å snakke om reportasje og dokumentar der motivene er forseglet med sølv.

Følg oss på Instagram: https://www.instagram.com/fotolofotenanalogt/

- Se flere elevarbeider i magasinet Lofoto
- Les mer om linja på vår egen hjemmeside
- Se flere bilder på Freeyourminds.net

For alle som er nysgjerrige på det gamle handverket og vil lære mer om analog fotografering. Passer for alle enten du er ny i faget eller har litt erfaring. og vil ha et år i ville vakre Lofoten.

Dette vil du lære

 • kamerakunnskap
 • film, eksponering og framkalling
 • mørkerom og kopiering
 • ulike materialer og kjemikalier
 • svart-hvitt egenart og kvaliteter
 • analog farge fotografering fremkalling og kopiering
 • portrett ute og inne
 • street og dokumentar
 • iscenesettelse
 • arkitektur og landskap
 • kunstfoto
 • bildekunnskap og komposisjon
 • Photoshop og digital svart-hvitt

Våre forventninger til deg

 • engsjement
 • oppmøte og puntlighet
 • sammarbeidsglede
 • ønske om komunikasjon
 • Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
 • Mandager er unntaket, da er det oftest et fast program med internatmøter, Ukestart (i storsalen med aktuelle tema) og klassene møtes hver for seg for å planlegge aktiviteter og turer for resten av uka.
 • På lørdager er det felles samling på formiddagen.
 • Ellers er det ulike aktiviteter på kveldene man kan velge å være med på.

I Lofoten er det naturlig å bruke høst og vår - de periodene da det er finest å være ute - til linjeaktivitet. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du rekker å ta tre valgfag, og de er på 30 timer hver. To dager i uka går med til valgfag i denne perioden.

Akrobatikk

Analog foto og mørkerom

Grunnkurs i fotografering med film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.

Båt og fiske

Innføring i tradisjonelt fiske fra små åpne tradisjonsbåter. Lær å sette garn, line og teiner. Kanskje får du kjenne stortorsken på kroken.

Båtførerprøven

Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir ?båtlappen?.

Bli(d) i Lofoten

Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.

Brettbygging

Bygg ditt eget longboard med egen personlig dekor. Vi har flere pressformer til ulike type brett.

Bærekraftig mat

Lær og lag god, sunn og bærekraftig mat. I Lofoten har vi rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som vi kan lage de deiligste retter av.

Gitar for nybegynnere

Har du et ønske om å spille gitar for deg selv eller sammen med andre, kan du lære det her. Du trenger ikke å kune noe fra før, men kun ha lyst til å ta i bruk gitaren for å hygge deg.

HiFi - lytt og diskutere musikk

Vi tar et dykk i populærmusikkens historie og får med oss utviklingen fra ca. 1950. Vi diskuterer mye og får reflektert litt rundt: hvorfor musikklytting betyr mye for meg.

Idrett/lek/spill

Kom i form med ulike aktiviteter ute og inne.

Klatring/brattkort

Ved å ta Brattkort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.

Knivlaging

Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.

Møkkaturer i møkkavær

Opplev mørketiden, og kanskje er vi heldig og får et realt uvær, kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.

Ski

Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.

Sort hvitt fine art

Analog fotografering og mørkeromsteknikk for de som kan litt fra før og vil lære mer. Kurset tar deg videre inn i mørkerommets mystikk og du bli kjent med flere typer materialer og teknikker.

Tekstil

Økologi i nord

Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.

Skolen vår ligger ved havet der Lofoten er på sitt vakreste. Vi er nær naturen, men butikker og utesteder er likevel bare en spasertur unna. Undervisninga vår skal gi tid og rom for faglig og personlig utvikling. God og variert mat er vår stolthet. Sjekk klasserommet vårt!youtubefilm

Linjer ved skolen

Fra kr 116 300,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen
Minimumspris for linja 116 300,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 116 300,-
(11 630,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har Norges største og best utstyrte mørkerom + storformat, mellomformat og småbilde kamera. Flott studio og verdens beste klasserom ute.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Magnus Bjørnstad

Jeg kommer aldri til å glemme lukten av fixer i mariusgensern etter å ha vært på mørkerommet til klokka 3 på natta. Eller å ha nord-Norges mest tørre øyne etter å ha skanna 10 filmruller. Det er aldri noe annet som kan sammenliknes.

Magnus Bjørnstad, elev 2017-18
Christel Hilmo

Kan man egentlig tenke seg noe mer idyllisk enn å gjøre det man elsker på den fineste plassen i hele verden? Fotointeressen var noe jeg allerede hadde i sekken da jeg kom, men den vokste seg bare større etter alle timene jeg tilbragte i naturen.

Fra bloggen

Spektakulære fotomuligheter

– På Lofoten Folkehøgskole har vi spektakulære fotomuligheter rundt oss hele tiden, forteller Oscar Hallset. Han er en av flere fotoelever som trollbinder oss med ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto og SoMe

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Klassisk fotografi

Fana folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Foto & Vlogg

Bjerkely folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Fotografi

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto- og bildekunst: Frys tiden

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Fotojournalistikk

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Backpack Foto - New Zealand B

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs BFrilynt

Foto Villmark - Island/USA

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto Reise

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt