Til hovedinnhold

Folkehøgskole hjemme: - Gøy å få bruke det vi har lært på egenhånd

Folkehøgskolene har stengt byggene sine som en del av den nasjonale dugnaden mot koronasmitte. Skolehverdagen fortsetter like fullt – hjemme. Kristin, Hanna og Marte forteller om hvordan det fungerer.

Kristin Bakke er elev på linja Arktis på Alta folkehøgskole. Nå er hun hjemme i Sandnes sammen med resten av familien sin. Herfra har hun kontakt med klassen og resten av skolen, på nett.

– Vi starter mange av dagene med morgensamling live på Facebook. Samlingene består av dagens ord og allsang sammen med rektor. Ofte får vi også ulike utfordringer fra de ansatte på skolen, for eksempel treningsøkter og å lage middag til resten av familien, forteller hun.

I tillegg har hver klasse fått sitt egen hjemmeplan. Arktis-klassen har fått mange ulike oppgaver, som å lage mat ute på bål, studere sportegn og planlegge en sommertur. I tillegg får de nye, små oppgaver hver uke. For eksempel å presentere hver sin nasjonalpark gjennom videochat.

– Det fungerer veldig bra! Den tette kontakten med klassen og skolen gjør at vi elever har noe å «gå» til hver dag. I tillegg kan det være enklere å komme seg ut når vi får oppgaver som allerede forteller hva vi skal gjøre, sier Kristin.

Kristin Bakke ute i skogen, folkehøgskole hjemme

Kristin synes dagene med folkehøgskole hjemme går fint, og setter pris på konkrete oppgaver fra lærerne.

– Gøy å bruke det vi har lært!

– Jeg synes også det er veldig gøy å få brukt noe av alt vi har lært på egenhånd. Nå må vi for eksempel undersøke og gjerne lese i fugleboka for å finne ut av hvilken fugl vi hørte i skogen, istedenfor at læreren hjelper oss og gir oss fasiten, sier hun.

Klassen møtes flere kvelder i uka på enten Discord eller Gotomeeting. Selv liker Kristin best Gotomeeting, hvor man kan se hverandre.

– Når vi får sett hverandre føler jeg større nærhet til medelevene mine. I tillegg har klassen grupper på Snapchat og Messenger, der vi legger ut bilder og videoer fra hverdagene våre.

Resten av skolen har kontakt gjennom felles livesendinger på Facebook og Discord.

Skjermbilde videochat

Det fungerer fint å holde kontakt med hverandre også på nett.

Noen fordeler er det også for familien at Kristin har hjemmeskole.

– Familien min er friluftsinteressert fra før, og hverdagen min hjemme består jo for det meste av turer og bål. Jeg er ikke vokst opp med at bål er en stor del av fjellturen, så kanskje de lærer at bål ikke er styr og stress, men faktisk veldig fint og en ekstra kosefaktor, sier hun.

– Ellers lager jeg middag og vasker huset, så det er helt sikkert en stor gode for resten av familien.

turbilder Kristin

Kristin bruker dagene hjemme på tur, og lærer familien at bål er mer kos enn stress.

Skal Kristin tipse andre om hvordan man lettest takler uker med unntakstilstand, handler mye om å komme seg ut.

– Kom deg ut! Livet er lettere ute, uansett om det er en lang eller kort tur, med eller uten bål. Tankene får svirre fritt og kroppen får roet seg ned.

Kanskje kan man også hjelpe noen som er i en vanskeligere situasjon?

– Hjemme i Sandnes har vi en frivillighetssentral i forbindelse med korona-situasjonen, der man kan melde seg som frivillig. Der har man mulighet til å hjelpe andre som gjerne ikke har det like lett som en selv. Anbefales å sjekke ut i egen hjemkommune, oppfordrer Kristin.

– Masse gøy opplegg

Hanna Gravdal går utøvende vokal på Musikkfolkehøgskolen Viken. Nå holder hun kontakt med skolen på Gjøvik hjemme fra Levanger.

– Vi har møtepunkter flere ganger i uken, både på låtskriving, hovedinstrument, musikklære og linjefag. Alt dette skjer over video og nettet. I tillegg er det lærere med miljøvakt hver dag, slik at man kan ringe om det skulle være noe, forteller Hanna.

videochat Hanna og lærer

Hanna møter lærer Helena Tjelle Leinebø til en digital prat ved pianoet.

Ellers er hun veldig fornøyd med at lærerne lager mye morsomt opplegg som de kan fylle dagene med. Medelevene snakker eller chatter hun med, ofte.

– Vi prater en del over Facetime, sender mye meldinger i gruppechat og prøver å holde daglig kontakt, sier hun.

Hjemme prøver hun å holde på faste rutiner disse rare ukene.

– Jeg står opp tidlig og fyller dagene med masse småting som tegning, maling, matlaging, gå tur, skrive låter og spille musikk, sier Hanna.

– Det blir bare trist om man skal tenke på alt man skulle ønske var som normalt. Mitt råd er å akseptere at akkurat NÅ er ting slik. Og så må vi prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, legger hun til.

– Jeg gleder meg til jeg kan gi folk en klem igjen!

Hanna gleder seg til det blir mulig å klemme medelever igjen.

Campkorona og 4-stjernes middag

Marte Sofie Wiik går LinjeX-Villmark på Idrettsskolen Numedal folkehøgskole. Disse ukene er hun hjemme på den lille øya Meløya, litt sør for Bodø.

– Til nå har klassen hatt tre oppgaver hjemme, forteller Marte.

1) Campkorona, hvor vi skulle komme oss ut en natt i skogen. I tillegg skulle vi filme og dele med klassen. Det ble mange morsomme filmer!

2) Lage hurtige kanelsnurrer på stormkjøkken.

3) Treningsøkt med konseptet rucking (trening med tung ryggsekk). Vi har tidligere brukt dette på skolen som trening til lange turer.

Marte Sofie Wiik skitur portrett

Lærerne på idrettsskolen deler gode treningstips og oppgaver, synes Marte.

På skolen har hun også valgfaget «kunsten å løpe». Her har læreren nå lagt ut en detaljert plan på en skikkelig god treningsøkt.

– Dessuten har to linjelærere laget podcast! Den motiverer i hvert fall meg, da jeg har som mål å alltid være på løpetur når jeg hører på. Et lite dytt i baken for min del, altså. Podcasten har mye humor og er skikkelig treningsinspirasjon!

– Å høre på stemmene til lærerne letter litt på savnet jeg har til skolen!

På familiegården er foreldrene til Marte glade for å ha fått hjem ekstra arbeidskraft. Og selv får hun dem med seg ut på tur.

– Jeg bidrar i både fjøs, inne og ellers rundt på tunet med det som måtte være. I tillegg har jeg dratt familien med ut på tur. Øya vår har en befolkning på 200 så sjansen for å møte på noen på tur er veldig liten. Dette kan vi nyte godt av nå, sier hun.

kuer i fjøset til Marte, collage av flere bilder

Marte hjelper til på gården hjemme innimellom digital undervisning og turer.

Martes tips til hva man kan finne på hjemme:

– Jeg tenker at folk må bruke tiden til å snakke og bli godt kjent med familien sin. Tenk på dette som en ny start til å styrke relasjoner! I tillegg er det fint å opprettholde så mye hverdag som mulig, og være flinke til å ringe venner!

 

376