Til hovedinnhold

- Får nyttig erfaring for arbeidslivet

På Bakketun folkehøgskole i Verdal jobber klassene Musikk/artist og Lydteknikk og musikkproduksjon tett sammen. Først og fremst for at elevene skal få et virkelig innblikk i bransjen.

– Jeg har selv reist mye som artist på veien. Her prøver vi å legge til rette slik at elevene får mest mulig erfaring med hva det vil si å jobbe i denne bransjen, sier musikklærer Aleksander Mork.

– På den måten tror jeg overgangen til å skulle ha spillejobber selv blir minst mulig senere, legger han til.

Det er ingen opptakskrav eller prøver for å komme inn på linjene, og elevene får utfordringer på eget nivå. Ønsker du å satse på musikken kan du få hjelp til både å sette opp nettside og skaffe manager. Tror du musikkinteressen fungerer best som en hobby, er det også helt greit.

musikk sang lydteknikk folkehøgskole

– Her prøver vi å legge til rette slik at elevene får mest mulig erfaring med hva det vil si å jobbe i denne bransjen, sier musikklærer Aleksander Mork. Foto: Camilla Olufsen

– Noe av det elevene blomstrer mest gjennom er å oppleve frihet. Her står de helt fritt til å bruke egen kreativitet. Det ligger mye motivasjon i mestring, sier Aleksander.

– Mange kommer hit og er slitne og lei av karakterpresset på videregående. Her møter de noe helt annet! Samtidig som de bestemmer mye selv, setter vi også noen krav, fortsetter han.

Les mer om Bakketun folkehøgskole

– Har blitt flinkere

– Jeg har utviklet meg mye som musiker dette året, og lært mye nytt, sier Ingrid Sand (19) fra Nes i Akershus.

Hun er hovedsakelig vokalist, og har satt pris på å bli utfordret i nye sjangere som punk, rock og jazz.

– I løpet av året har jeg også spilt mye piano, og jeg merker at jeg har blitt flinkere på mange områder. Det er utrolig gøy å få spille sammen! Vi lærer så mye av hverandre, legger hun til.

sang musikk folkehøgskole Bakketun folkehøgskole scene

Ingrid setter pris på å ha blitt utfordret i mange nye sjangere. Foto: Camilla Olufsen

Ingrid har sunget i kor i åtte år før hun kom til Bakketun folkehøgskole. I tillegg har hun tatt sangundervisning og hatt flere spillejobber.

– Jeg valgte nok folkehøgskole først og fremst fordi jeg ikke gikk musikklinje på videregående. Nå ville jeg bruke et år på det jeg liker aller best, smiler hun.

På folkehøgskolen har de tilgang til et eget studio hele døgnet, og Ingrid innrømmer at mye av fritiden tilbringes her. Spesielt i forkant av årets turné.

– Det trengs øving! Musikerne her holder et høyt nivå, og vi har det utrolig gøy sammen. Før vi reiste på turné brukte vi stort sett hele dagen i studio. Både før og etter middag. Man blir godt kjent på den måten, smiler hun.

Rigge scene musikk folkehøgskole Bakketun folkehøgskole

Turnéuka bød spesielt på mye arbeidserfaring. I løpet av fem dager gjennomførte elevene fire konserter i fire forskjellige byer. Foto: Camilla Olufsen

Klassemiljøet er det ingenting å si på, og de gleder seg over hverandres utvikling.

– Her er ingen konkurranse. Vi ser at vi må samarbeide for at resultatet skal bli bra, sier Ingrid.

Les også: – Folkehøgskolen har hatt mye å si for min utvikling

Mye praktisk arbeidserfaring

– Jeg har lært veldig mye om hvordan det er å jobbe live, sier Simen Flaten Svisdal (21) fra Dovre.

Han hadde drevet en del med lyd som hobby hjemme, men valgte linja lydteknikk og musikkproduksjon for å lære enda mer. Kanskje spesielt rettet mot praktisk scenearbeid.

– Vi jobber i studio når musikklassen er der, og har fått mye erfaring med lydteknikk og miksing. Jeg tror likevel jeg ha lært mest av rigging og lyd- og lysarbeid på scenen, sier han.

lys lyd rigging scene folkehøgskole Bakketun folkehøgskole

Simen rigger lys til en av mange konserter. Foto: Camilla Olufsen

Turnéuka bød spesielt på mye arbeidserfaring. I løpet av fem dager gjennomførte elevene fire konserter i fire forskjellige byer.

– Det ble mye kjøring, bæring og sjauing! Alt skulle ut og inn av lastebilen kjappest mulig. Vi laget lister og fordelte oppgaver på forhånd, og jobben gikk fortere og fortere for hver gang. Det var hektisk, men veldig god erfaring, sier Simen.

Med seg hadde de store sceneplater, lysutstyr, trosser for oppheng, høyttalere, mikrofoner – og ikke minst instrumenter.

– Skolen har utrolig mye bra utstyr! I tillegg til studio og flere øvingsrom, har vi miksebord og stageboks. PA-anlegget er veldig bra, og vi har sceneplater nok til å rigge en stor scene, ramser Simen opp.

Lysriggen på skolen har bevegelige og faste lamper, og elevene har lært både å rigge opp og styre lysmikseren.

lyd PA-anlegg studio musikk folkehøgskole Bakketun folkehøgskole

– Skolen har utrolig mye bra utstyr, skryter Simen.

– Vi har rett og slett alt vi trenger av utstyr her! Selv om de fleste har med seg instrumenter, har skolen også mye til utlån. Det gjør at man kan prøve noe nytt, og mange av oss i lydklassen spiller også, sier han.

Les også: – Folkehøgskolen er også for de ambisiøse

Nyttig erfaring  

Selv om Simen og Ingrid går i hver sin klasse, understreker de at det er mye som er felles. Både konserter og innspillinger krever samarbeid. Det gjør også erfaringene mer nyttige.

– Til tider fungerer vi som én klasse. Skal resultatet bli bra må vi jo jobbe sammen, sier Simen.

Han ser på folkehøgskoleåret som et nyttig friår. Det betyr absolutt ikke at det har vært et år fri.

– Motivasjonen på folkehøgskolen dreier seg ikke om gode karakterer, men om gode resultater. Det gjør læringsmiljøet veldig godt, sier han.

lyd lys konsert musikk scene folkehøgskole Bakketun folkehøgskole

Ingrid og Simen understreker at samarbeid er avgjørende om en opptreden skal gå bra.

Begge to er de fornøyde med praksisuka de hadde ute i bedrifter i vinter. Mens Ingrid var utplassert i kulturskolen hjemme i Årnes i Akershus, kom Simen på innsiden i et stort lydfirma i Trondheim.

– Jeg var med på både å rigge opp til en stor konsert, og nedriggen etterpå. Vi var ferdig i femtida natt til søndag, og jeg ser hvor mye jobb som ligger bak sånne store produksjoner, sier han.

Innsatsen var likevel stor, og nå gleder han seg til å ta fatt på sommerjobben samme sted.

– Det er utrolig gøy at jeg har fått vist frem hva jeg har lært, og at det er nok til å få jobb, sier Simen.

Hva framtiden bringer er han likevel usikker på.

– Jeg kan godt tenke meg å jobbe videre med dette, men innser samtidig at arbeidstiden ikke er helt gunstig. Det er mange sene kvelder og helger på jobb. Året her har uten tvil gitt meg god innsikt i hvordan jobbhverdagen kan se ut, og i første omgang ser jeg for meg at det kan bli en ekstrajobb ved siden av studier. Det gleder jeg meg til!

 

254