Christine kom ikke inn på drømmestudiet, og måtte finne en plan B. Nå er hun veldig glad det ble sånn.
Et høyt karaktersnitt gjorde at Christine ikke kom inn på drømmestudiet. Etter litt overtalelse landet hun på folkehøgskole som alternativ. Det har gjort henne tryggere på hva hun vil videre.
Christine hadde allerede funnet leilighet på Stord, og var klar for å flytte fra Bergen. Etter et friår med mye jobbing gledet hun seg til å starte på sykepleierstudiet. Så kom den nedslående beskjeden fra Samordna opptak: hun kom ikke inn. Selv med plass øverst på ventelisten ble det ingen studieplass på henne i august.
– Det var en utrolig kjedelig beskjed å få! Jeg var helt klar for å flytte, og hadde ingen reserveplan, forteller Christine Klementsen fra Bergen.
Faren begynte å sjekke ulike muligheter og snakket om folkehøgskole som et alternativ.
– For meg var det egentlig ganske uaktuelt med folkehøgskole. Jeg hadde allerede hatt et friår, bodd et år hjemmefra og var ikke interessert i å begynne sammen med elever som var et år yngre enn meg, sier hun.
Det ble en nedtur da svaret fra Samordna opptak kom og Christine sto uten plass på drømmestudiet. Nå er hun veldig glad for at det ble folkehøgskole i stedet.
Relevante fag
Faren til Christine fortsatte likevel å lese på folkehogskole.no. På restplasstorget var det enkelt å se hvor det fremdeles fantes ledige plasser. En av linjene han fant virket interessant.
– Jeg har gått helsefagarbeider på videregående, og bestemt meg for at det var sykepleier jeg ville bli. Da jeg ikke kom inn på studiet ville jeg gjøre noe som likevel kunne være faglig relevant for fremtiden, forteller Christine.
– Jeg ville lære mer om noe jeg var interessert i.
På Haugetun folkehøyskole i Fredrikstad fant de linja helse – psykologi og sosialfag, som virket spennende. De ringte rektor på skolen, som ba Christine sende en søknad. Dagen etter fikk hun tilbud om skoleplass.
Det var utrolig godt å få den bekreftelsen. På et døgn hadde jeg gått fra å være veldig usikker til å vite helt sikkert hva jeg skulle gjøre det neste året.
– Folkehøgskoleåret ville også gi meg to tilleggspoeng, noe som kunne bli nyttig for neste år og videre studier.
Haugetun Folkehøyskole
Sted: Fredrikstad
Elevplasser: 115
Linjer: 18
Undervisning pr. uke: 29 timer
Verdigrunnlag: Kristen
Les også:
- Rådgiver anbefalte meg folkehøgskole. Det er jeg veldig glad for nå!
Dyktig lærer
Christine fant seg fort til rette på folkehøgskolen, og tenkte aldri noe mer over at hun var et år eldre enn andre. Det var lett å bli kjent.
– Grunnen til at jeg hadde bestemt meg for sykepleierstudier var en drøm om å bli jordmor en dag. Jeg har lyst til å jobbe med barn, forteller hun.
– Læreren min på folkehøgskolen er utdannet barnevernspedagog, og gjennom mye av det vi gjorde dette året og menneskene vi møtte, fikk jeg større innsikt i det yrket. Dette var en litt annen vinkling på barns utvikling som virket spennende.
Folkehøgskoleåret ga henne også tid til å tenke. Både alene og sammen med andre.
Man kommer mye tettere på lærerne på en folkehøgskole enn det man er vant til på videregående. Det er utrolig fint! De bryr seg og har mye tid til oss, sier Christine.
– For min del gjorde det meg mye tryggere på hva jeg vil videre. Jeg vil fremdeles jobbe med barn, men ikke på sykehus. Det jeg har lært dette året har gitt mersmak.
Nå er ny søknad sendt Samordna opptak. Førstevalget er barnevernspedagog.
Les også:
- Folkehøgskoleåret gjorde meg sikker på hva jeg ville studere videre
Opplevd mye sammen
Elevene har hatt mye tid sammen på folkehøgskolen, og Christine roser kreative lærere. Av fellesprosjekter nevner hun konserter, tacofrokost, eget vinter-OL på skolen og flere turer i nærmiljøet.
Det er ikke mange andre som kan si de har fått 90 nye venner dette året. Vi har vært utrolig heldige på folkehøgskolen!
– Vi har opplevd utrolig mye sammen. Nå er jeg superglad for at jeg valgte folkehøgskole. Alternativet med å sitte alene på en hybel, med digital undervisning som student, vet jeg faktisk ikke hvordan jeg hadde taklet, legger hun til.
Les også:
- Det er ingen bedre plass å være under en pandemi enn på folkehøgskole
Nyttig læring
I tillegg til å ha blitt trygg på videre studievalg, har Christine lært mye på folkehøgskolen. Kanskje først og fremst om seg selv.
– Man lærer mye av å bo sammen med 90 andre. Spesielt om å ta hensyn og respektere andres meninger. Det er noe alle har godt av å lære tror jeg!
– På folkehøgskolen har jeg også møtt folk som har helt andre meninger enn meg selv. Vanligvis snakker man kanskje om ting med et par venninner som mener det samme som deg. Å kunne diskutere store temaer med andre her har vært veldig fint.
Vi lærer også god konflikthåndtering av å bo så tett. Jeg har blitt bedre på å lytte, innsett at jeg ikke alltid har rett, og erfart at det beste er å snakke sammen når man er uenige. Det tror jeg er veldig nyttig læring for videre jobb – uansett hva man skal.
Til høsten flytter Christine til Sogndal for å studere. Planen er å bo i kollektiv med fire andre som hun ikke kjenner fra før.
– Akkurat det ville vært helt utenkelig før året på folkehøgskole. Jeg var innstilt på å bo alene for å kunne ha det akkurat som jeg ville. Nå vet jeg at det å bo sammen med andre er mye viktigere for meg, forteller hun.
– Nå gruer jeg meg ikke lenger til å flytte til en ny by uten å kjenne noen. Etter folkehøgskoleåret tror jeg det blir enklere å bli kjent med andre.
Nysgjerrig på folkehøgskole?
Det er fremdeles mulig å søke folkehøgskole og starte i august! Skolene har ingen søknadsfrist, og tar opp elever så lenge det finnes ledige plasser. Se under hvilke av de over 700 ulike linjene som fremdeles har ledig plass.
Finn ledig plass på folkehøgskoleMest delt
Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…
Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser
Har du enda ikke søkt folkehøgskole? Da har du muligheten nå. Folkehøgskolenes…
Test en universitetsutdanning på folkehøgskole
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
NTNU-professor om folkehøgskole: – Har blitt viktigere for unge i…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Når er du for gammel til å gå på folkehøgskole?
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…