Til hovedinnhold

Sportsjournalistikk & idrett

Søk på linjen
Ledig plass

Fagtilbudet til deg som er glad i fotball og aktiv idrett samt vil prøve deg som sportsjournalist. Vi reiser på fotballtur til London i løpet av året, og studietur til Zambia og Botswana i mars-april.

Du vil lære grunnleggende journalistikk med vekt på SPORT, der du bruker ulike plattformer for publisering (nett, magasin, PodCast, TV-studio etc). Du får trening i redaksjonsarbeid og får prøve deg som redaktør eller fotoansvarlig om du ønsker det. Du blir akreditert til elitekamper i fotball, ishockey eller håndball, og jobber sammen med andre journalister fra kjente mediehus som TV2, NRK eller VG.

Premier League og fotballtur til London er på programmet i løpet av året!

Du kommer tett på atmosfæren, spillere og trenere når du får akreditering som journalist eller fotograf. 

I tillegg trener vi 2-3 økter i uken med fotball som hovedidrett. Her trener vi som et lag, og spiller kamper mot andre skoler.

Tema:

Du som elsker fotball og trening, er nysgjerrig på journalistikk eller kunne tenke deg å prøve deg som akkreditert journalist på eliteseriekamper i fotball, håndball og ishockey. Følg drømmen!

Dette vil du lære

Du vil lære grunnleggende journalistikk med vekt på sport, sportsfoto, redaksjonsarbeid og ulike programvare du trenger for å kunne fungere i en redaksjon. Vi tar selvfølgelig den nye digitale verden på alvor, og denne får du god innsikt i gjennom året. Trening i ulike idretter er også svært sentralt - med fotball som hovedidrett.  

Våre forventninger til deg

At du ønsker å lære, har lyst til å bidra og gjør ditt beste - da blir dette tidenes år!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Fotballtur til England (London)
I november drar elevene på Sportsjournalistikk og idrett på fotballtur til London. Her lever vi med og for fotball alle dagene til ende! Vi besøker en eller flere av de flotteste stadionene (Wembley, Emirates, Stamford Bridge eller White Hart Lane), og ser PL-kamper og andre kamper vi kommer over! Samtidig jobber vi med journalistisk arbeid som vi bearbeider til magasin, TV-sending eller PodCast'er når vi kommer hjem. En herlig tur for alle fotballelskere! 


Studieturen på våren går til Zambia og Botswana. Kontrasten blir stor fra den superrike fotballkulturen vi vil oppleve i England, til de harde og humpete grusbanene i en fattig bydel i Lusaka. Men her skal vi lære om hvordan idrett blir brukt som et viktig verktøy for å hjelpe sårbare barn og ungdom til en bedre hverdag og framtid. Vi skal jobbe tett opp mot lokale idrettsorganisasjoner og barneskoler og se hvordan disse bruker fotball og andre idretter til skolegang, helsearbeid, idrettsglede og framtidstro. Vi holder fotballtreninger, spiller fotballkamper mot lokale lag og arrangerer fotballturnering. Underveis skal vi også her jobbe med reportasje og foto, og flere saker vil bli lagt ut på egen blogg allerede mens vi er i Zambia. Turen vil bli avsluttet med en safari i Chobe National Park i Botswana, og en herlig dusj fra det storslagne Victoria Falls.

 

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I oppstarten av skoleåret reiser hele skolen til Sveriges vakre skjærgård ved Strømstad. Vi opplever vakker natur i rolige omgivelser. Her har vi volleyballturnering, griller, hygger oss ved bålet og grunnlaget for et godt folkehøyskoleår dannes.

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, ake eller gå på langrenn. Målet er å oppleve Norges vinter på sitt beste. Her har vi en hel dag i skibakken med hygge, aktivitet, frisk luft og grilling.

Thomas Lilleby

Hovedlærer sportsjournalistikk og idrett

Epost: thomasl@viken.no
Telefon: 992 05 327
Facebook

Vårt meget gode kjøkken serverer variert, sunn og god mat fire ganger om dagen, dette er gode fellesstunder!

Etter frokost er det fellessamling i auditoriet, før undervisning 0900-15.30. Det er linjeundevisning fire av fem dager - en dag i uken er det kun valgfag. Ettermiddag og kveld brukes til fritid, filmtitting, spilling eller underholdning. Omlag annenhver lørdag er det undervisning.  

 

Årets gang

 • Skolestart 23.8
 • Høstferie uke 40 
 • Konserter og elevkvelder på høsten
 • Prosjektuke
 • Juleferie 
 • Vintertur til Kongsberg i mars 
 • Vinterferie uke 8 
 • Påskeferie 
 • Praksisuke 
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål på våren 
 • Skoleslutt søndag 15 .mai

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et lite utvalg av valgfag du kan få, og disse varierer fra år til år.

Animasjon

Lær deg å produserere egen animasjonsfilm. "Stopmotion"

Aquarelle

Med aquarellemaling, pensel og lerret lager du de maleriene du selv ønsker, ut i fra det nivået du er på. Her er det plass for alle nivåer.

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Cupcakes

Vi baker deilige cupcakes og pynter dem så de blir en sann fryd for øyne og gane!

Diskusjon

Mange spørsmål gjennom hverdagen vil kunne ha en moralsk og etisk slagside. Er innvandring greit? Er det lov å lyve litt? Er likestilling bare bra? Prøv dine meninger med dine jevnaldrende.

Filmmusikk

Her dykker vi ned i filmens verden og ser på hvordan musikk blir brukt som virkemiddel for å få fram en spesielle stemning. Tror du ikke musikken betyr noe? Prøv "mute-knappen" under en skrekkfilm...

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Glattisen

Isen er glatt, det vet vi. Med skøyter, kølle og bandyball kan det bli skikkelig artig. Eller prøv curlingens hemmeligheter? Kanskje blir det en tur på et islagt tjern med pølser og ved i sekken?

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Impro

Improteater er rett og slett teater uten manus. Impro er en teaterform som både utfordrer og gleder deltakere og tilskuere. Lær deg kunsten med å løse nye og overraskende situasjoner på din egen måte.

Kajakk

Med Østfolds vakre skjærgård rett utenfor døra, reiser vi ut på sjøen med kajakk. Vi reiser på overnattingstur og får kjenne på det magiske i å være i naturen.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Radioteater

Her får prøve å spille inn er tradisjonelt radioteater. Prøv deg som skuespiller, lyddesigner eller regissør.

Real news

Vi drøfter de viktigste nyhetene fra forrige uke. Det er ikke alltid det er enighet rundt de sakene vi tar opp, og da får vi gode diskusjoner rundt nyhetene vi tar opp.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Østfold

Østfold som er det fylket skolen ligger i, har mye spennende historie. Vi tar deg med ut for å se de beste perlene! Her lærer du om fylke og historie.

Mennesker, medier, musikk og miljø er de vesentligste elementer i skolens hverdag. Vi ønsker å gi elevene muligheter for, i trygge omgivelser å sprenge egne grenser. All virksomhet ved skolen har som mål å sette oss i stand til å mestre våre liv, og ha krefter til å påvirke våre omgivelser i positiv retning.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 108 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Studietur: Bli-kjent-tur
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Fotballtur England + Zambia
  • Vaksiner
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 108 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 108 000,-
(10 800,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Nyansatt programleder i Norske tilstander på P3, Ingrid Simensen, takker folkehøgskolen for at hun i dag jobber med det hun liker aller best. At hun ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Foto Reise

Nordmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sosial medieproduksjon

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten analogt

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt