Til hovedinnhold

FJELLSPORT - Grensesprengning!

Søk på linja

Drømmer du om et år med eventyr, trening og utfordringer i Norges vakre fjellandskap? Eller vil du utforske verden, samtidig som du har høy puls? Da er Fjellsportlinja ved perfekt for deg!

Med Hardangervidda, Folgefonna og Trolltunga som nærmeste naboer, er storslåtte opplevelser og trening rett utenfor døra vår. Uansett om det er på ski, sykkel, til fots eller på vann så tar vi oss fram til målet vi har satt oss. Du vil få utfordringer og sterke naturopplevelser for resten av livet! 

Dette er noen av aktivitetene gjennom året:

Dette er linjen for deg som er du klar for et år fylt med trening og eventyr i vår storslåtte natur! En skoleuke på fjellsport er aldri lik. På fjellsport vil du lære hvordan man planlegger og gjennomfører små og store ekspedisjoner.

Vi kaller det ekspedisjonspreget friluftsliv, fordi vi skal tråkke våre egne stier. Linjelærer Lina har mastergrad i idrettsfysiologi og gjennom året vil du få en grundig innføring i temaer som mental trening, kosthold og restitusjon. På linja bruker vi fagkunnskap i kombinasjon med fysisk trening for å få de mest minneverdige opplevelsene sammen.

Du skal gjøre mye på fjellsport, men en ting er sikkert, du skal aldri kjede deg!

Liker du å være utenfor komfortsona? Elsker du følelsen av at hjertet banker på vei opp en ny fjelltopp? Drømmer du om å teste aktiviteter som stisykling eller randone? Da er Fjellsport linjen din!

Dette vil du lære

 • Tradisjonelle fjellsporter som løping, stisykkel, randonee, klatring, langrenn & paddling
 • Ekspeditionsplanlegging 
 • Idrettsfysiologi og ernæring
 • Mental trening i konkurranse
 • Styrketrening
 • Høydetrening 

Våre forventninger til deg

 • Du er et konkurransemenneske som aldri sier nei til en tøff utfordring!
 • Du må like å presse deg selv både fysisk og mentalt.
 • Du er godt trent og er åpen for å teste nye aktiviteter.
 • Du fungerer godt både alene og i en gruppe. 

Stisykling & pudderkjøring  i Canada

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 2 uker

Ja! På fjellsport er alt muligt! Vi starter påskestemningen tidlig og drar til solfylte Rocky Mountains! Vi lander i lavlandet der våren har ankommet og stiene er klare for å sykle på. Videre drar vi opp til de høye fjell på jakt etter puddersnø.

Stisykling i Montenegro og skikjøring i Alpene

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker på varje tur

Når høsten setter inn, forlenger vi godværssesongen med en tur til Montenegros fjellrike landskap. Med tynn luft og utfordrende terreng, gir Montenegro ideelle forhold for eventyr til fots og på sykkel. På denne turen får du oppleve fantastiske Durmitor i Montenegro. Nasjonalparken har ikke mindre enn 23 fjelltopper som alle er over 2300 meter over havet med godt markerte fjellturer overalt. Fjelltur, løping og stisykling er bare noe av det som står på programmet. Vi skal spise god mat, lære om kultur og historie, og møte lokale innbyggere. Dette blir en uforglemmelig opplevelse i vilt og urørt terreng. Etter kule ekspedisjoner, avslutter vi med avslapning i Adriaterhavet der vi fokuserer på restitusjon med bading, sol og varme, sammen med gode klassekamerater! På våren tar vi nattoget til Innsbruck og opplever det beste Alpene har og by på.

Fellesturene skal fungere som hyggelige sosiale turer for alle elever, samtidig som det blir lagt inn spennende aktiviteter og faglige tema.

Hovden i Setesdal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dagar

Midt på vinteren, mens det fremdeles er rikelig med snø i fjellet, flytter vi oss til Hovden i Setesdalen. Her tar vi inn på Hovden Fjellstoge og blir i 4 dager for slalom, skiturer, aking, bading og mer moro i vinterfjellet. Et fantastisk ski-eldorado med mange heiser og nedfarter i alle vanskelighetsgrader og oppkjørte løyper med trikkeskinnespor for langrenn. Eller du kan bli med på  topptur utenfor løypene.

Om kvelden er det sosialt opplegg med musikkquiz og god stemning. Dersom du ikke liker å stå/gå på ski kan du likevel ha det moro i snøen med aking, grille pølser, snøhulegraving eller besøke Hovden badeland.

Dersom du ikke har mye efaring med ski vil du kunne få det i enkle løyper/bakker. Vi .har lærere som er i verdensklasse når det kommer til å lære bort skiteknikk. Området innbyr også til flotte turer på langrenn, enten vi går på topptur eller i løypene. Langrennski må du ha selv. Utleie av slalomski/brett på stedet.

Se video fra turen her

MS Sunnhordland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten reiser vi alle sammen på felles båttur med veteranskipet MS Sunnhordland.

Se video fra båtturen her

Sandhaug på Hardangervidda

Obligatorisk: Nei

Pris: 2 000

Varighet: 3 dagar

Tidlig på høsten setter vi kursen mot DNT-hytta Sandhaug som ligger på Hardangervidda. Du blir kjørt til Tinnhølen og derifra er det ca. 4 timers gåtur i lett terreng til Sandhaug. Elevene blir fordelt på forskjellige soverom og vi får servert god middag hver kveld. Dette er en sosial tur hvor elevene virkelig blir godt kjent. Det er dusj og alle fasiliteter på hytta. Det er frivillig, men sterkt anbefalt å være med på denne turen.

Se video fra turen her

Lina Hultin

Lærer fjellsport

Lina har bred idrettsbakgrunn fra ulike idretter og har en master i idrettsfysiologi og ernæring. Hun har vært aktiv langrennsløper og landslagstrener for juniorlandslaget til USA og Argentina. Det er aldri en kjedelig dag/økt sammen med Lina. Lina har mange artige valgfag på skolen. Med sitt gode humør er Lina en lærer som gjør en hver skoledag til en fest!

Epost: lina.hultin@hardanger.fhs.no
Telefon: 90517778

 • MANDAG -   Linjefag
 • TIRSDAG -   Linjefag
 • ONSDAG -   Linjefag
 • TORSDAG - Fellestime 1 t, valfag 4 t
 • FREDAG -    Fellesfag 1t, valfag 2t, internatvask 1t, fysisk 1
 • LØRDAG -    Seminar
 • SØNDAG -   Fri

På årsplanen vil de "normale" ukene være i flertall, men vi legger også inn besøk fra ulike organisasjonar, eks. FN-sambandet, Røde Kors og Amnesty. Turer, aktivitetsdager og prosjekter ligger også i timeplanen.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret:

 • Skolestart midten av august (18.august 2024)
 • Sosial fellestur på Hardangervidda, 3 dager
 • Miljøprosjekt før høstferien
 • Uke 41 høstferie
 • Utenlandsreiser i oktober: Japan og Tanzania
 • Kulturprosjekt i november
 • Juleferie ca.17. desember
 • Skolestart andre semester ca. 4-5. januar
 • Showprosjekt felles i februar
 • Vinterfjelluke - ski på Hovden fjellstoge
 • Vinterferie uke 9
 • Reiseperiode til utlandet i mars - Vietnam , Canada, England 
 • Påskeferie
 • Avslutning før 17.mai 
Last ned årsplan som pdf ↓

Du kan velge ni ulike valgfag. Tilbudet varierer fra år til år avhengig av hvilke lærerkrefter vi har tilgjengelig.

Blodslit

Dette er eit valfag som sit krav til viljestyrke og gjennomføringsevne. Knallhard trening utendørs. Intervallar, bakkeløp, spenst og smidighet.

Bålprat

Vi lagar bål og tar den tunge praten om dei store emna rundt bålet.

Dans

Salsa og samba

Diskusjonsforum

Filmklubb Dokumentar

Ikkje alle sider ved verda er like gode. Mange gode filmar er lagd for å kritisere dårlege/negative sider ved samfunnet i håp om å vekkje og engasjere. Vi vil vise fleire slike filmar og diskuterer det som er gjenstand for kritikken, trigge kvarandres haldningar og stille spørsmål. Døme på filmar: Supersize me, Bloody Sunday, The constant gardener, Sicko, Bowling for Columbine, m.fl.

Fotball

Fotball for dei som har spelt før. Grunnteknikk, samspel, individuelle og relasjonelle øvelsar. Fotball er moro, og skal vera moro. Det fokuserer vi på. Spel - mykje spel!

Friluftsliv

Frivillig arbeid

Førstehjelp

Lær deg basic førstehjelp.

Geriljabroderi

Sømfag. Vi syr ulike slagord, korte dikt, etc

Gitar

Nybegynnerkurs. Skulen har nokre gitarar til utlån. Ta gjerne med eigen gitar eller du kan låne av familien din.

Idrett

Her vil du få boltre deg i ulike idrettar. Du får ulike ballspel som volleyball, basket, innebandy, slåball, og andre idrettar som klatring/buldring, symjing, styrketrening, leik, aking eller ski/alpint.

Improteater

Teater og sketsjar uten manus

Isbading

Vi badar i fjorden i den kaldaste tida på året. Oppvarming, bading, og retur til skulen.

Klatring

I hovudsak innandørs klatring i klatrevegg.

Kondisjon og styrke

Ein time med styrketrening og evt. spinning på det nye og godt utrusta treningssenteret på Lofthus. Spinningen vil vere på nybyrjarnivå og utfordre både kondisjon og styrke. Fengjande musikk, variert tempo, mykje svetting og slit, -og tjohei for ein form du kjem i! Godt for kropp og sjel. Det vert ei økt i for- og etterkant med oppvarming og uttøying.

Kreativ verkstad

Her får du lære ulike teknikkar for å lage fine ting til deg sjølv eller julegåver. Vi strikker plagg vi etterpå kan lære å tove, t.d. tøflar, vottar, vesker eller hattar. Vi syr buff/panneband, du kan få lære nålefilting, male på glas, eller lage armband av ulike materiale.

Litteratur

Vi leser og diskuterer bøker

Mat på bål

Vi er ute og lærar laga enkle matrettar på bålet

Meditasjon

Lær deg teknikken å meditere.

Natt i naturen

To- dagars valfag der vi går ut og har eit døgn i naturen

Overnattingstur på Hardangervidda

Pris: 2 000,-

Vi brukar to dagar på Hardangervidda. Turen går til Sandhaug. Der får vi gode senger og tre-rettars middag når vi kjem fram. 2-dagars valfag

Redesign

Lag noko nytt ut av gamle plagg, gardiner, dukar el.l.

Sjakk

Lær deg kunsten å spela sjakk. Kampar og turneringar

Ski

Pris: 1 100,-

Vi drar til skisenter og køyrer på ski, evt. går tur for dei som vil det. To-dagars valfag

SKINN OG LÆRARBEID

Elevane får lage lommebøker, etui, små vesker, belter, osv

Skriveverkstad

Skyting

Bli bedre skyttar, eller lær deg skyting. Vi brukar innandørs skytehall og skyter med 22 kal.salongrifler. 15 meter bane på elektroniske blinkar.

Strikking

Opplæring i strikking. Evt. hjelp til å strikke det plagget du alltid har ynskt å strikke.

Toving

Vi lagar tøflar eller vottar i ull

Trolltunga

Pris: 400,-

To-dagars tur til Trolltunga. Overnatting i telt.

Ut på tur!

Ikkje alle elevane får like stor glede av å være ute i naturen i løpet av linjetida.I dette valfaget får ein ta del i deler av dei aktivitetane som foregår på friluftslivlinja.

Veien vidare

Kva skal du bli? Korleis kan du planlegge veien vidare etter folkehøgskuleåret?

Via Ferrata

Volleyball

Spill i 4.divisjon, damer og herrer. Teknikk, taktikk, samspill. Spenst- og styrketrening.

Yoga/Meditasjon

Lær pusteteknikk og være tilstades i "nuet"

Årbok/minnealbum

Lag skulen sitt minnealbum! Skriv tekstar, ta bilete og utforme det grafiske designet.

Velkommen til vakre Lofthus! Her ligger Hardanger FHS, en frilynt skole med et unikt linjetilbud. Vi har 7 ulike linjer som betyr at du finner noe som passer akkurat deg. Hos oss legger vi vekt på å skape et godt, trygt og inkluderende miljø, hvor trivsel for alle er en nøkkelfaktor.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 146 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: tremannsrom eller dobbeltrom)
 • Linjetur
 • Bad på gangen
 • Mat og rom
 • Skulebilde
 • Besøk på Utdanningsmesse
 • Ulykkesforsikring
 • Transport linje/valfag
 • Årbok
 • ISIC Studiebevis
 • WIFI
 • Vaskemaskin
 • Sangbok
 • Fellesturar
 • Studietur: Hovden i Setesdal
 • Studietur: MS Sunnhordland
 • Studietur: Stisykling & pudderkjøring  i Canada
 • Studietur: Stisykling i Montenegro og skikjøring i Alpene
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 146 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 146 000,-
(14 600,- per måned)
Du betaler et høyere beløp med forfall 1.september og i januar siden utbetalingen fra Lånekassen er høyere da. De andre månedene blir også tilpasset Lånekassen sine utbetalingssatser.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Inkludert i linjeprisen ligg turer

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på Sandhaug på Hardangervidda, frivillig studietur
 • Vaksiner på Sandhaug på Hardangervidda, frivillig studietur
 • Visum på Sandhaug på Hardangervidda, frivillig studietur
 • Reiseforsikring på studietur Hovden i Setesdal
 • Vaksiner på studietur Hovden i Setesdal
 • Visum på studietur Hovden i Setesdal
 • Reiseforsikring på studietur Stisykling i Montenegro og skikjøring i Alpene
 • Vaksiner på studietur Stisykling i Montenegro og skikjøring i Alpene
 • Visum på studietur Stisykling i Montenegro og skikjøring i Alpene
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

 • Terrengløpesko
 • Langrenn/randonee/telemark eller fjellski
 • Stisykkel/gravelbike og hjelm
 • Sekk til løping og tur
 • Lakenpose
 • Pass med gyldighet t.o.m. august avsluttende skoleår

På denne linja er det ikke mulig å tilrettelegge for elever med funksjonsnedsettelser.

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Frå bloggen

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2024/2025.

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Fjell og ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Sport

Nordfjord folkehøgskule
HeilårskursKristen

Basecamp Nordvestlandet

Nordvestlandet folkehøgskole
Heilårskurs13 t/ukeKristen

Islandshest, trekkhund, friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Vertical Adventure New Zealand

Molde Folkehøgskole
HeilårskursKristen

Arctic Bushcraft

Pasvik Folkehøgskole
HeilårskursFrilynt

Friluftsliv X // Norge - Topptur, Klatring & Surf

Møre Folkehøgskule
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturguide

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
HeilårskursKristen

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Heilårskurs20 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Hav

Øyrekka folkehøgskole
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

REIS Outdoor Adventure

Ålesund Folkehøgskole
HeilårskursKristen

Friluftsliv Hav & Fjell

Bømlo folkehøgskule
Helårskurs B5 t/ukeFrilynt