Til hovedinnhold

Trengte et annerledesår etter strenge koronarestriksjoner

Etter at avslutningen på videregående ikke ble som ønsket, er det godt med et år på folkehøgskole.

Digital undervisning, rødt nivå, avstand og lite sosialisering har vært hverdagen for mange ungdommer det siste halvannet året. For flere av årets folkehøgskoleelever var det en viktig årsak til at de ønsket seg et annerledesår.

– Det siste året på videregående ble ikke bra! Vi hadde mye smitte i kommunen og strenge koronarestriksjoner. Skolen vår var lenge på rødt nivå og vi hadde mye digital undervisning. Fra desember til juni var jeg maks på skolen annenhver dag, forteller Hannah Madeleine Bratteli fra Jessheim.

Det funket veldig dårlig for meg! Opplegget gikk utover søvnen min, jeg fikk ikke med meg all undervisning, og det var ganske deprimerende å ikke kunne se vennene mine.

Som elev på kunst, design og arkitektur var det i tillegg praktiske utfordringer knyttet til det å ha undervisning på skjerm. Hun manglet en del utstyr, og det var tungvint å frakte ting mellom skolen og hjemmet.

Tanken på at situasjonen kunne fortsette også etter videregående var tung.

Koronarestriksjoner gjorde det siste året på videregående tungt, synes Hannah.

Folkehøgskole fristet

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt på folkehøgskole tidligere, men da katalogen kom på skolen i vinter virket det som en bra idé. Det hørtes utrolig fint ut at hele skolen kunne være én kohort, sier Hannah.

– Jeg ville ikke starte på studier og risikere å få digital undervisning enda et år.

Dermed sendte hun litt spontant en søknad til Sandefjord folkehøyskole i slutten av februar, og fikk plass på linja tegning, maling og kunstreise.

Sandefjord folkehøyskole

Sted: Sandefjord
Elevplasser: 116
Linjer: 7
Undervisning pr. uke: 30-34 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Å begynne her har vært en stor kontrast! I fjor kunne jeg nesten ikke treffe venner, men nå er jeg sammen med folk hele tiden. Det er utrolig fint, smiler hun.

Etter seks uker på skolen er så langt det sosiale høydepunktet. Kanskje nettopp fordi det er så annerledes enn fjoråret.

– Dessuten liker jeg godt undervisningen. Det er godt å kunne lære uten å føle seg presset til å prestere eller stresse med karakterer.

Tegneklasse, tre elever tegner og smiler
Å starte på folkehøgskole har vært en stor kontrast til fjoråret. Her er Hannah sammen med andre hele tiden.

Les også:

- Det er ingen bedre plass å være under en pandemi enn på folkehøgskole

Tung avslutning på videregående

På Pasvik folkehøgskole kjenner Maja Linnea Sørensen seg igjen i mye av det samme. Hun gikk påbygg på Vestby videregående i fjor, og hadde et tungt år.

– Påbygg er i seg selv nokså tungt med mye undervisning. Når det i tillegg ble så mye digitalt på hjemmeskole, ble jeg utrolig lei. Det var et ganske ensomt år, sier Maja.

I løpet av året var det mye smitte på skolen, og det føltes som om vi var i karantene nesten hele tiden.

Maja kjente på at siste året på videregående ble tungt, og ønsket gjøre noe helt annet. Nå stortrives hun på folkehøgskole.

I samtale med rådgiver ble hun tipset om å søke folkehøgskole.

– Jeg var veldig usikker på hva jeg ville gjøre etter videregående, og snakket med rådgiver om flere muligheter. Hun anbefalte meg å velge folkehøgskole, og vi så sammen på de ulike tilbudene som fantes, forteller Maja.

Hun bestemte seg ganske fort for å reise langt bort, og søkte hundekjøring i Nord-Norge.

– Jeg søkte på to forskjellige skoler, men landet på Pasvik folkehøgskole. Læreren på skolen tok kontakt med meg, og det virket som om opplegget på skolen var veldig bra, sier hun.

Maja blir slikket i ansiktet av en hund
På Pasvik folkehøgskole er det en egen hundegård. Her er Maja så ofte hun kan.

Les også:

- Rådgiver anbefalte meg folkehøgskole. Det er jeg veldig glad for nå!

Pasvik Folkehøgskole

Sted: Kirkenes
Elevplasser: 72
Linjer: 14
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Har glemt korona

I dag er Maja veldig fornøyd med valget.

– Jeg kjente ingen andre som skulle begynne på folkehøgskolen, og var litt nervøs den første dagen. Allerede etter et par timer var det mye enklere. Det var lett å snakke med andre, og etter et par dager hadde jeg blitt kjent med veldig mange, sier hun.

De første ukene har vært nokså intense. Klassen har vært på flere overnattingsturer, og det har vært liten tid til hjemlengsel. Heldigvis.

– Så langt har året vært akkurat som jeg ønsket meg! Med en gang jeg kom hit nord glemte jeg at korona fantes. Det er ingen smitte i nærområdet, og det har heller ikke vært noen spesielle restriksjoner.

For oss var det ganske rart å høre at Norge «åpnet opp». Vi var jo vant til en slik hverdag allerede!

plakater, Barents pride, elever som smiler
Maja var med da folkehøgskolen deltok under Barents Pride i Kirkenes i september.

Nå gleder hun seg til vinter og snø – og til å lære mer om hundekjøring. Hun håper det kanskje blir mulig å se bjørn i løpet av året, og tror det blir spennende å hjelpe til under Finnmarksløpet.

– Jeg har snakket med flere i klassen om hvordan koronasituasjonen ble avgjørende for at jeg valgte folkehøgskole. Flere av de andre tror også at det har vært med på å påvirke deres valg. I alle fall i underbevisstheten. Vi trengte nok et annerledesår etter videregående.

Verdens frieste skole!

Lurer du på hva folkehøgskole er? Her kan du lese mer om våre 84 folkehøgskoler og over 900 ulike linjer.

Dette er folkehøgskole
936