Til hovedinnhold

Sandefjord folkehøyskole

Vi har kreative fag på timeplanen, våre lærere er faglig dyktige og ønsker å gi deg et best mulig tilbud! Her får du et år preget av inspirasjon og utvikling både faglig og sosialt. Vi ønsker å være en skole preget av kvalitet.  

Søk på skolenLinjer

En kompakt skole med små avstander og moderne klasserom, internatrommene er fordelt på 2 internat, alle bor på 2-mannsrom med unntak av fire enkeltrom. Separate dusjer/WC.

Bli ytterligere kjent med oss:

Skolens nettside
Facebook
Instagram
TikTok
Snap

Dette står vi for

Sandefjord folkehøyskole skal være en skole preget av kvalitet og kreativitet!

Vi vektlegger en dialogbasert undervisning og hverdag preget av: Likeverd, åpenhet og mangfold.

Gjennom våre verdier arbeider vi for å utvikle:

Dette er faget der alle er samlet.

Vi har troen på å samle alle elevene med jevne mellomrom.

I tillegg til å reise på en stor, felles studietur for alle, har vi egne fellesfagsøkter der elevene jobber samlet rundt ulik problematikk og tematikk.

Vi har også forelesninger om samfunnsaktuelle tema eller er i aktivitet ute med noe helt annet.

 • Annenhver fredag har vi fellesfag med temaer som f.eks: Besøk av foredragsholdere, Røde kors, TV-aksjonen mm. Vi er på teaterforestilling, skolekino og pynter skolen til jul. Temafredager om personlig økonomi, solidaritet, være folkehøyskoleelev og det å bo sammen.
 • To hele temauker, en før og en etter jul.
 • Studietur felles for hele skolen til New York.
 • Sosiale happenings for hele skolen gjennom hele året.

* Ingen uventede utgifter, alle valgfag inkludert i skolepengene.
* Alle valgfag er halvårlige og varer ca 3 timer i uken.
* Valgfag varierer fra år til år, høsten -23 har vi flere nye lærere. Hvilke fag de skal ha blir klart i løpet av sommeren.

Arabisk

For deg som er nysgjerrig på arabisk språk, kultur og tradisjoner, mat og drikke, musikk og dans, kunst og historie, society taboos og dos and don'ts while with Arabs (before it’s too late!).

Ballspill

Ballspill tar for seg de klassiske ballspillene fotball, basket, innebandy, volleyball og håndball. Dessuten kommer vi innom kanonball, amerikansk fotball, tennis, fotballgolf, snørugby/snøballkrig.

Crossfit og trening

Det er viktig å ta vare på kroppen sin, så unn deg en skikkelig treningsøkt i uka. I dette treningsfaget er du garantert å bli svett og få et treningsutbytte uansett dine treningsforutsetninger.

Dans

Dans er for deg som ønsker å bevege deg og lære mer om dans som kunstuttrykk. Vi jobber med teknikk, styrke, uttøying og innøving av koreografier.

Filmklassikere

I dette faget ser og diskuterer vi mange av de beste og viktigste filmene fra forskjellige tiår.

Filmklubb

Elevene går sammen om å lage en filmklubb på skolen der man ser filmer i ulike sjangre skolens kino-/foredragssal.

Foto (analogt)

Her jobber vi med analog film. Vi bruker mye tid på mørkerommet der vi opplever magien med å fremkalle egne bilder. Kort innføring om mulighetene med speilreflekskamera (som du får låne på skolen).

Gitar

Gitar er et valgfag for deg som har liten eller ingen tidligere erfaring med dette alltid populære og miljøskapende instrumentet.

Go'foten - Helsedans for funksjonshemmede

Et fag for de som vil engasjere seg i arbeid med funksjonshemmede. Vi inviterer utviklingshemmede til dans og moro i gymsalen 12 tirsdager der aktivitet, glede og dans er i sentrum.

Kreativ skriving

Her får du jobbe med å utarbeide og skrive DINE egne tekster: manus, sangtekster, dikt, bøker mm. Vi bruker også skriving og ulike skriveøvelser som verktøy for å forstå oss selv og våre ideer bedre.

Lek & balanse

Her utfordres balansen din og du leker sammen med medelevene dine. Vi er i turnhall, trampoline-park, vi klatrer og har det generelt veldig gøy. Målet er å utfordre deg selv og balansen din.

LIVET

Livet er ikke alltid lett, men med dette faget kan vi lære deg å utvikle måter å takle små og store utfordringer på. Et fag for alle, uansett hvilke utfordringer du har og hvor du står i livet.

Miljøskaperne

I dette faget er du med å skape et godt miljø på skolen gjennom ulike aktiviteter for alle elevene. Tidligere har valgfaget arrangert Eurovision, karaokekveld, bålkveld og halloweenuke.

Musikken din

Dette er faget for deg som liker å lytte til og snakke om musikk. Alle presenterer «sin musikk» for resten av gruppa. Her er det rom for den gode samtalen og åpne diskusjoner. Vi lærer av hverandre!

Papir

Papir er et fantastisk materiale man kan bruke til å lage utrolig mye forskjellig! I dette faget er vi innom 3D-figurer, origami, ulike bretteteknikker og mye annet.

Podcast

Har du lyst til å lage din egen podcast? Benytt muligheten her, enten alene eller sammen med en venn! Vi jobber med idémyldring, preproduksjon, innspilling og klipp/etterarbeid!

Sang

Her får du jobbe med sangteknikk, sjangerbevissthet og stemmekvalitet, utrykk og tekstformidling. Vi jobber med mye med hvordan man skal jobbe frem en sang og bli tryggere på å synge foran andre.

Sjakk og brettspill

Her kan du lære/spille både sjakk og ulike brettspill

Strikking, hekling og sånt

Her lærer du alt om mulighetene med strikking og hekling. Det kan lages alt fra enkle ting til å designe og strikke/hekle egne plagg. Du kan også lære trådteknikker som hakking, gimping, pjoning o.l.

Søm for nybegynnere

Aldri sydd før? Her kan du lære helt grunnleggende søm og får sy ditt eget plagg.

Tegning og trykk

I dette faget tegner vi, og lager trykk. Omtrent halve tida bruker vi på tegneøvelser og fri tegning. Resten av tida driver vi med linoleumstrykk, plantrykk og etsninger.

Tegnspråk

Her kan du lære det grunnleggende innenfor tegnspråk!

UT

I dette valgfaget er vi ute uansett vær! Vi bruker den fine naturen i området, og gjør ulike aktiviteter tilpasset årstidene og været.

Volleyball

Volleyball er jo folkehøyskolens ballspill nr. 1. Vi har en flott gymsal til å spille i, samt sandvolleyballbane ute som brukes når sola skinner.

Yoga

Yoga er så bra for så mye. Her er trener vi balanse, styrke og bevegelighet. Vi roer ned nervesystemet gjennom pusteøvelser, meditasjon og ulike yogastillinger.

Årbok

Dette faget lager skolens årbok, og ved å være med her kan du påvirke hvordan den ser ut og hva den skal inneholde. Her kan du kan du jobbe kreativt med tekst, foto og grafisk design.

Sandefjord folkehøyskole drar til New York med alle linjene.
Vi kombinerer studietur for linjen og for skolen med en reise til USA - New York på høsten. På turen er det både fellesaktivtet for alle og mye linjeaktivitet. Hver linje har et fagopplegg over flere dager.

Alle reiser og aktiviteter inkludert i prisen!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 9 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi drar med alle lærere og elever til USA, New York City. Vi bor på hotell midt på Manhattan, veldig nære Central Park.

Turen er en kombinasjon av studietur for linjen og fellestur for skolen. Vi skal ha noen dager der man jobber med linjefaget og så skal vi ha noen dager felles for hele skolen.

Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag, og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.  

 • Rebusløp gjennom Manhattan
 • Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
 • Besøk i FN-bygningen
 • Empire state building
 • Ground Zero
 • MOMA, Guggenheim og andre museer
 • Handling på outlet...
 • Musikaler på Broadway
 • Trening i Central Park
 • Linjeaktiviteter
 • Gospelkonsert i Harlem
 • The High Line
 • Baseball-kamp
  • + mye tid til egenaktivitet.

Skolen har to internat der elevene bor:

 • Lille internatet har 16 rom med plass til 32 elever.
 • Store internatet med 2 etasjer har totalt 43 rom med plass til 82 elever 
 • Alle elever bor sammen to og to, men vi har 4 enkeltrom. Enkeltrommene er forbeholdt elever som har behov for det av medisinske/personlinge grunner. For å få enkeltrom må du avtale dette med skolen. Tildeling av rom skjer i august like før skolestart.
 • Rommene er 13 kvm, har vask, 2 senger, garderobeskap. Du og din romvenn(-inne) pynter og gjør rommet personlig.
 • Separate kjønnsnøytrale dusjer og toaletter i hver korridor.

Vår bygningsmasse er bare delvis tilgjengelig for rullestol.

Internatet er stengt i skolens ferier.

Fasiliteter

Du kan reise til skolen på mange måter:

 • Tog: Vestfoldbanen fra Oslo (1t 40 min) VY.no
 • Bil: 1t 30 min fra Oslo. Skolen har en stor, gratis parkeringsplass for elever.
 • Fly: Sandefjord flyplass Torp har direkteruter til Stavanger, Bergen, Trondheim, mange byer i Europa og er tilknyttet et omfattende rutenett.
 • Buss: På Fokserød bussholdeplass (inntil E18) stopper flere ekspressbusser. Se entur.no.

Finn reiserute fra der du bor

Sandefjord by ligger 2 km fra skolen og har:

 • Mildt og solrikt klima; Sandefjord er blant byene med mest sol i landet! Vi har en lang sommer, milde høst- og vårdager og som regel snø på vinteren.
 • Yrende kulturliv med flott kino.
 • Mange kaffebarer, cafeer, isbar og restauranter.
 • Flotte turområder rett utenfor skolen.
 • En nydelig skjærgård med kilometervis med kyststier, svaberg og fine turmål.
 • Flotte bademuligheter i sykkelavstand.
 • Bugården idrettspark ligger 1 km unna med fine turmuligheter, frisbeegolfbane, håndballhall, tennishall, ishall, svømmehall, utendørs friidrettsbane mm.
 • Nærmeste matbutikker er ca 1 km unna (Meny, Joker og Coop).
 • Flott sentrum med mange butikker og et stort kjøpesenter
 • Ferjer til Sverige med Color Line og Fjord Line
 • Tippeligafotball på Sandefjord Arena 1 km unna med Sandefjord Fotball.
 • Håndball på høyeste nivå med Runar, Sandefjord Håndball og Larvik.

En vanlig uke:

 • 12-16 timer linjefag, 3-4 linjeuker.
 • 9 timer valgfag.
 • 4-6 timer fellesfag
 • 2 timer ettermiddagsfag (frivillig).
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolekalender 2023/24:

 • Skolestart: søndag 20. august 2023
 • Høstferie: uke 41 2023
 • Felles studietur til New York, USA: Våren 2024
 • Juleferie: uke 51 og 52.
 • Vinterferie: uke 8 2024
 • Påskeferie: uke 13 2024
 • Skoleslutt/avslutning: Medio mai 2023
Last ned årsplan som pdf ↓

Etter middag kl 15.30 har vi noen valgfag, og det er en del elevstyrte aktiviteter.

Dette er valgfagene som går på kveldstid i år:

 • Valgfag "Go'foten"  (dans med funksjonshemmede)
 • Band
 • SIS - snakk i stua
 • Elevstyrt filmklubb som viser film i foredragssalen

 ....pluss alle elevstyrte aktiviteter som måtte dukke opp...

Kriterier for opptak:

 • Alder: Du må fylle 18 år innen 1. januar i skoleåret. Vi har ingen øvre aldersgrense, men vi etterstreber å ha en aldersmessig homogen gruppe. 
 • Vurdering av fravær og orden ved tidligere skolegang.
 • Din motivasjon for å gå på folkehøyskole og linjen du søker.
 • Kjønn: Skolen ønsker en jevn fordeling av gutter og jenter.
 • Vi ønsker å ha elever fra hele landet. 

Les mer på våre nettsider.

Bygninger

Sandefjord folkehøyskole har ikke en total bygningsmasse som er tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, men vi gjorde en oppussing i 2011 som gjorde deler av skolen mer tilrettelagt med f.eks: handicapinngang til et av internatene, ett HC-toalett/dusj og mange undervisningsrom på samme flate. Skolen er kompakt med to store internat og små avstander.

Vårt auditorium er i 2. etasje som by på utfordringer hvis man har bevgelseshemninger, problemer med trapper.

 • Vi har per dags dato ingen erfaring med elever som har bevegelsehemninger f. eks sitter i rullestol.
 • Vi har positive erfaring med elever som har hørselsnedsettinger.

Mat

 • Vi tilrettelegger for vegansk, vegetarisk og diverse kostallergier.
 • Ved behov merker vi mat for personer med synsnedsettelser.
   

Faglig og sosialt

 • 5 av 7 linje/klasserom er på grunnnivå.
 • Matsal, gymsal og peisestue er på grunnnivå.
 • Styrkerom, auditorium og klasseromene til filmproduksjon og animasjon & illustrasjon byr på utfordringer ift bevegelsehemninger pga trapp som ankomst.

Skolen har ingen ansatte/resurser knyttet til skolen som jobber spesifikt med tilrettelegging for funksjonsnedsettelser per dags dato.

Fredrik Møller-Hansen

Rektor

Utdanning: Allmennllærerutdanning fra HIO og hovedfag/master i idrettspedagogikk fra NIH.

Jobber som rektor på skolen og i tillegg er han inne og underviser i valgfag.

Epost: fredrik.moller@vtfk.no
Telefon: 95739849

Turid Bekkoset Sæther

Avdelingsleder undervisning

Turid jobber som avdelingsleder undervisning på skolen og underviser også i valgfag.

Utdanning:
Adjunkt med tilleggsutdanning, bachelor i Drama og teater og master i Verdibasert ledelse.

Arbeidserfaring:
Turid har bred arbeidserfaring fra offentlig grunnskole, kommunale kulturskoler samt fra arbeidsmarkedsbedrift, og har jobbet som mellomleder siden 2012.

Epost: turid.bekkoset.sather@vtfk.no

Karoline Sommerseth Horntvedt

Lærer Skuespiller

Utdanning: Skuespiller fra NSKI Høyskole, Bårdar Akademiet og PPU i Teater fra OsloMet.

Hun har jobbet i en rekke år som skuespiller og sanger i Oslo og har bred erfaring innen teater, show, musikal, voicing/dubbing, film/TV, barneteater, manus, regi og som produsent i to egne barneteaterforestillinger.

Hun er aktuell som skuespiller og produsent i den nyetablerte improteatergruppen "Improtårnet".

Epost: karoline.horntvedt@vtfk.no

Odd Einar Ingebretsen

Lærer Filmproduksjon

Odd Einar er filmlærer og filmregissør. Han vunnet flere priser for kortfilmer og dokumentarer, og har også bakgrunn fra reklamebransjen og NRK. Han forbereder sin første langfilm i samarbeid med danske Zentropa og har et stort nettverk av profesjonelle filmarbeidere. Flere av disse holder kurs og workshops for våre filmelever.

Odd Einar er også en ivrig tennis-/padelspiller på fritiden.

M: 46418871

Epost: oddeinar.ingebretsen@vtfk.no

Olaf Hansen Haugan

Lærer Musikkproduksjon & Låtskriving

Olaf Hansen Haugan er vår musikklærer. Han er utøvende musiker og produsent med bred erfaring innenfor turne- og bandvirksomhet, arrangering, musikkproduksjon og bandledelse.

Epost: olaf.haugan@vtfk.no

Ingebjørg Faugstad Mæland

Lærer Illustrasjon og animasjon

Ingebjørg har jobbet med Alf Prøysens barnesanger for NRK, tegneserier for Egmont og bøker for Gyldendal og Cappelen Damm. Hun jobber fortsatt profesjonelt med bøker og animasjon.

Hun er utdannet animatør fra Høyskolen i Volda og faglærer i kunst og håndverk. Før hun ble folkehøyskole lærer jobbet hun 12 år i Sandnes Media.

Epost: ingebjorg.faugstad.meland@vtfk.no
Instagram: @ingebjorg_fm

Gunn Aune

Lærer Fashion design og redesign

Utdanning: Faglærer med hovedfag/master i formingsfag. I tillegg har hun utdanning innen mediekunnskap og kunsthistorie. 

Hun har i tillegg til lang lærererfaring jobbet med kostymer på Nationaltheatret og vært kostyme/systueansvarlig på mange lokale oppsetninger.

Epost: gunn.aune@vtfk.no

Anette Pindsle

Lærer Tegning, Maling og kunst

Utdanning: Faglærerutdanning i formingsfag med videreutdanning innen kunsthistorie.

Anette har jobbet ved skolen i mange år og er en erfaren dame, hun vet hvordan ting fungerer. Anette er ivrig på sykkelen og sykler til jobb hver dag uansett vær og vind. Hun har ledet denne linjen i 20 år og driver med egne kunstprosjekter innimellom arbeidet her!

Epost: anette.pindsle@vtfk.no

Anita Kirkeberg Hansen

Lærer og sekretær

Anita er kombinert sekretær, valgfaglærer og potet.

Utdanning: Produktdesign og -utvikling, søm/klesdesign, friluftsliv samt PPU i design, kunst- og håndverksfag.

Hun har 16 års erfaring fra privat næringsliv med blant annet formgivning og utvikling.

Epost: anita.hansen@vtfk.no

Passeinte Gad

Lærer Arkitektur og interiør

Passeinte er utdannet Arkitekt fra Kairo, Egypt. Hun har jobbet med en rekke prosjekter i Dubai og i UAE.

Epost: passeinte.gad@vtfk.no

Fred Rune Nilsen

Vaktmester

Fred Rune er vår alles kjære vaktmester og humørspreder, som fikser det aller meste!

Epost: fred.rune.nilsen@vtfk.no

Hanne Janshaug

Sosiallærer

Hanne er utdannet sosionom og har solid erfaring med arbeid med unge mennesker. Hun underviser også i psykologi og godfoten valgfag. Jobber i første rekke med det sosiale miljøet på skolen. 

Epost: hanne.janshaug@vtfk.no

Lise Barth

Kontorleder

Epost: lise.barth@vtfk.no

Andreas Kvebæk Dahl

Lærer

Andreas er læreren som har ansvar for all fellesundervisning, samt mange valgfag. Han er utdannet skuespiller, men har så mange talenter. Andreas liker idrett, ballspill, podcaster og møtet med eleven. Er, sammen med Olaf musikklærer, en del av Team Cap på jobb.

Linjer på Sandefjord folkehøyskole

Fashion design og redesign

Sandefjord folkehøyskole
HelårskursFrilynt

Arkitektur og interiør

Sandefjord folkehøyskole
HelårskursFrilynt

Musikkproduksjon og låtskriving

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Animasjon og illustrasjon

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Tegning, maling og kunst

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Skuespiller

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Året på Sandefjord var rett og slett helt fantastisk! Sammen med engasjerte elever og dyktige lærere fikk jeg muligheten til å fordype meg i det jeg liker aller best.

Bendik Finborud
Thale Espedal Bjørkedal

Det å gå på folkehøyskole er noe av det mest utfordrende og kjekkeste jeg har gjort. Det er noe spesielt med det å bo og leve så tett med mennesker, men det er også det som gjør folkehøyskole så spesielt og derfor man knytter så sterke bånd.

Thale Espedal Bjørkedal

Føler selv at jeg vokste veldig i løpet av det året, og ble en bedre versjon av meg selv! Livet etter Sandefjord ville aldri blitt det samme uten, så og si alle vennene mine er folk jeg ble kjent med under det året, og det er friends 4 life.

Fra bloggen

Karen (19) sa nei til medisinstudiet for å starte på folkehøgskole

Karen Solstad Olsen er glad i realfag, men det på det kommende året vil hun heller bruke på kunst.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen