Til hovedinnhold

Sandefjord folkehøyskole

KREATIVITET OG KVALITET Vi står for kreativitet og kvalitet. Vi har kreative fag på timeplanen, våre lærere er faglig dyktige og ønsker å gi deg et best mulig tilbud! Her får du et år preget av inspirasjon og utvikling både faglig og sosialt.

Søk på skolenLinjer

Fra og med skoleåret 2020/21 innfører skolen en grønnere reisepolitikk der vi fortsatt skal reise, men vi skal reise mer miljøvennlig/kolletivt.
I 2022/23 blir det fellestur til New York - USA hvis reiserådet fra UD tillater det: https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/

Bli ytterligere kjent med oss:
Skolens nettside
Facebook
Instagram

 

Dette står vi for

Sandefjord folkehøyskole skal være en skole preget av kvalitet og kreativitet!

Vi vektlegger en dialogbasert undervisning og hverdag preget av: Likeverd, åpenhet og mangfold.

Gjennom våre verdier arbeider vi for å utvikle:

Dette er faget der alle er samlet.

Vi har troen på å samle alle elevene med jevne mellomrom. I tillegg til å reise på en stor, felles studietur for alle, har vi egne fellesfagsøkter der elevene jobber samlet rundt ulik problematikk og tematikk. Vi har også forelesninger om samfunnsaktuelle tema eller er i aktivitet ute med noe helt annet.

 • Annenhver fredag har vi fellesfag med temaer som f.eks: Besøk av foredragsholdere, Røde kors, TV-aksjonen mm. Vi er på teaterforestilling, skolekino og pynter skolen til jul. Temafredager om personlig økonomi, solidaritet, være folkehøyskoleelev og det å bo sammen.
 • 2 hele temauker, en før og en etter jul.
 • Studietur felles for hele skolen til New York.
 • Sosiale happenings for hele skolen gjennom hele året.

* Ingen uventede utgifter, alle valgfag inkludert i skolepengene.
* Alle valgfag er halvårlige og varer ca 3 timer i uken.
* Du kan velge inntil 8 forskjellige valgfag i løpet av året.

Astrologi og mytologi

I dette faget lærer vi å bruke astrologien til å få en dypere forståelse av egne muligheter og utfordringer. Vi øver på å tolke eget horoskop for deretter å sette opp horoskopet til en venn.

Ballspill og racketsport

Ballspill tar for seg de klassiske ballspillene fotball, basket, innebandy, volleyball og håndball. Dessuten kommer vi innom kanonball, amerikansk fotball, tennis, fotballgolf, snørugby/snøballkrig.

Band // samspill

I dette faget møtes de som er interessert i å spille mye sammen og danne band som kanskje har et mål å holde konserter, spille inn noen låter i studio eller bare jamme/spille sammen.

Dans

Dans er for deg som ønsker å bevege deg og lære mer om dans som kunstuttrykk. Kreves ingen kunnskap på forhånd. Vi jobber med teknikk, styrke, uttøying og innøving av koreografier.

Filmklassikere

I dette faget ser og diskuterer vi mange av de beste og viktigste filmene fra forskjellige tiår.

Filmklubb

Elevene går sammen om å lage en filmklubb på skolen der man ser filmer i ulike sjangre skolens storstue - foredragssalen.

Filosofi

Filosofi gir en utfordrende innfallsvinkel til det å tenke. Vi legger vekt på å få fram hvordan aktuelle filosofer kan hjelpe oss til å forstå den kompliserte verden vi lever i.

Foto (analogt)

Foto er et populært valgfag hvor vi har fokus på analog foto. Du fremkaller og kopierer egne bilder, og lærer å utnytte kameraets muligheter. Motivene finner vi nærområdets vakre natur og folk.

Frisk pust

Et populært valgfag for deg som vil trene sammen med andre i gymsalen, komme deg ut i skogen eller trene på styrkerommet. Dette er faget for deg som vil komme i form og sette av tid til å trene.

Gitar

Gitar er et valgfag for deg som har liten eller ingen tidligere erfaring med dette alltid populære og miljøskapende instrumentet.

Grønt fokus // bærekraft

Valgfaget har fokus på hva vi kan gjøre for å bli litt grønnere. Elevene har tidligere arrangert klesbyttedag og vegetaruke. Her er mulighetene mange, og du kan være med og gjøre en forskjell!

Helsedans for funksjonshemmede - Go'foten

Et fag for de som vil engasjere seg i arbeid med funksjonshemmede. Vi inviterer utviklingshemmede til dans og moro i gymsalen 12 tirsdager der aktivitet, glede og dans er i sentrum.

Lek & balanse

Her utfordres balansen din og du leker sammen med medelevene dine. Vi er i turnhall, trampoline-park, vi klatrer og har det generelt veldig gøy. Målet er å utfordre deg selv og balansen din.

LIVET

Livet er ikke alltid lett, men med dette faget kan vi lære deg å utvikle måter å takle små og store utfordringer på. Et fag for alle, uansett hvilke utfordringer du har og hvor du står i livet.

Lyd, lys og scene

Her får du innblikk i, og er med på, rigging av lyd og lys til større og mindre sceneshow.

Miljøskaperne

I dette faget er du med å skape et godt miljø på skolen gjennom ulike aktiviteter for alle elevene. Tidligere har valgfaget arrangert Eurovision, karaokekveld, bålkveld og halloweenuke.

Musikken din

Dette er faget for deg som liker å lytte til og snakke om musikk. Alle presenterer «sin musikk» for resten av gruppa. Her er det rom for den gode samtalen og åpne diskusjoner. Vi lærer av hverandre!

Papir

Her lager vi ting av papir: 3D-figurer, lampeskjermer og mindre ting.

Psykologi

Kommunikasjon i relasjoner, aktuelle psykiske lidelser, rollespill, konflikthåndtering, etikk/moral og dilemmaer vil være aktuelle temaer.

Redesign og gjenbruk

Her kan du jobbe med redesign av klær, oppussing av gamle møbler og upcycling/kreativt gjenbruk av ting som ellers ville havnet i avfallet. Bli inspirert og lær å se ting på en ny måte!

Sang

Her får du jobbe med sangteknikk, sjangerbevissthet og stemmekvalitet, utrykk og tekstformidling. Vi jobber med mye med hvordan man skal jobbe frem en sang og bli tryggere på å synge foran andre.

Store regissører

I dette valgfaget ser vi nærmere på store regissører som har satt spor etter seg i filmhistorien.

Strikking & hekling

Dette er et tekstilfag der du får lære tråd- og formingsteknikker. Du kan lære å strikke, hekle og gimpe, og med disse teknikkene kan du lage luer, skjerf, votter eller en genser.

Tegneserier, memes og illustrasjon

Dette er et praktisk fag hvor du får utvikle dine kunstneriske og humoristiske sider. Vi jobber med tegning i forhold til tekst og lager tegneserier, illustrasjoner og memes.

UT

I dette valgfaget er vi ute uansett vær! Vi bruker den fine naturen i området, og gjør ulike aktiviteter tilpasset årstidene og været. I tillegg har vi en overnattingstur i hengekøye eller gapahuk.

Volleyball

Volleyball er jo folkehøyskolens ballspill nr.1. Vi har en flott gymsal til å spille i, samt sandvolleyballbane ute som brukes når sola skinner.

Yoga

Yoga hjelper for så mye, bli med og prøv! Du får trenet styrke, balanse og fleksibilitet samtidig som du roer ned og jobber med mental fokus og tilstedeværelse.

Årbok

Dette faget lager skolens årbok, og ved å være med her kan du påvirke hvordan den ser ut og hva den skal inneholde. Her kan du kan du jobbe kreativt med tekst, foto og grafisk design.

 • Sandefjord folkehøyskole har en felles studietur til USA for alle linjer.
 • Alle linjene reiser også på en linjetur til utlandet, men denne turen går med tog eller buss.

Alle reiser inkludert i prisen!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca. 8 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Sandefjord folkehøyskole er en av de skolene som satser på felles studietur, i tillegg til linjetur. Vi drar med alle lærere og elever til USA, New York City. Vi bor på Manhattan, veldig nære Central Park.

Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, vi har linjedag der de ulike linjene gjør noe faglig sammen og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.  

 • Rebusløp gjennom Manhattan
 • Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
 • Besøk i FN-bygningen
 • Empire state building
 • Ground Zero
 • MOMA, Guggenheim og andre museer
 • Handling på outlet...
 • Musikaler på Broadway
 • Trening i Central Park
 • Linjeaktiviteter
 • Gospelkonsert i harlem
 • The High Line
 • Baseball-kamp
  • + mye tid til egenaktivitet.

Fra og med skoleåret 2020/21 innfører skolen en grønnere reisepolitikk der vi fortsatt skal reise, men vi skal reise mer miljøvennlig/kolletivt og etterstreber å kun ha en flyreise per elev per år. I år blir det New York - USA.

Skolen har to internat der elevene bor:

 • Lille internatet har 16 rom med plass til 32 elever.
 • Store internatet med 2 etasjer har totalt 43 rom med plass til 82 elever 
 • Alle elever bor sammen to og to, men vi har 4 enkeltrom. Enkeltrommene er forbeholdt elever som har behov for det av medisinske/personlinge grunner. Ønsker du enerom må du opplyse om det i søknaden. Tildeling av rom skjer i august like før skolestart.
 • Rommene er 13 kvm, har vask, 2 senger, garderobeskap. Du og din romvenn(-inne) pynter og gjør rommet personlig.
 • Separate kjønnsnøytrale dusjer og toaletter i hver korridor.

Skolen vår er dessverre ikke tilrettelagt for funksjonshemmede.

Internatet er stengt i skolens ferier.

Fasiliteter

Skolen ligger sentralt 2 km fra Sandefjord sentrum.

 • TOG: Vestfoldbanen fra Oslo (1t 40 min) VY.no
 • BIL: 1t 30 min fra Oslo 
 • FLY: Torp flyplass ligger 15 km fra skolen Sandefjord flyplass

Finn reiserute fra der du bor

Sandefjord by ligger 2 km fra skolen og har:

 • Yrende kulturliv med flott kino.
 • Tippeligafotball på Sandefjord Arena 1 km unna med Sandefjord Fotball.
 • Håndball på høyeste nivå med Runar, Sandefjord Håndball og Larvik.
 • Flotte turområder rett utenfor skolen og en nydelig skjærgård.
 • Flotte bademuligheter i sykkelavstand.
 • Idrettsområde: Bugården idrettspark ligger 1 km unna med fine turmuligheter, frisbeegolfbane, håndballhall, tennishall, ishall, svømmehall, utendørs friidrettsbane mm.
 • Nærmeste matbutikker er ca 1 km unna (Meny, Joker og Coop).
 • Flott sentrum med fine restauranter og fint kjøpesenter.
 • Ferjer til Sverige (Strømstad) fra Sandefjord (Color Line og Fjord Line).
 • Flyplassen Torp er 15 minutter unna med bil. Omfattende rutenett innelands og utenlands.

En vanlig uke:

 • 12-16 timer linjefag, 3-4 linjeuker.
 • 9 timer valgfag.
 • 4-6 timer fellesfag
 • 2 timer ettermiddagsfag (frivillig).
Last ned timeplan som pdf ↓

Slik ser året ut: Skolekalender 2020/21

Dette vet vi om 2022/23:

 • Skolestart: søndag 21. aug 2022
 • Høstferie: uke 41 2022
 • Juleferie: 18. desember 2022 - 3. januar 2023
 • Vinterferie: uke 8 2023
 • Påskeferie: uke 14 2023
 • Felles studietur USA: april/mai 2023
 • Skoleslutt/avslutning: 13. mai 2023
Last ned årsplan som pdf ↓

Etter middag kl 15.30 har vi noen valgfag, og det er en del elevstyrte aktiviteter.

Dette er valgfagene som går på kveldstid i år:

 • Valgfag "Go'foten"  (dans med funksjonshemmede)
 • Elevstyrt filmklubb som viser film i foredragssalen

 ....pluss alle elevstyrte aktiviteter som måtte dukke opp...

Kriterier for opptak:

 • Alder: Du må fylle 18 år innen 1. januar i skoleåret.
 • Vurdering av fravær og orden ved tidligere skolegang.
 • Din motivasjon for å gå på folkehøyskole og linjen du søker.
 • Kjønn: Skolen ønsker en jevn fordeling av gutter og jenter.
 • Vi ønsker å ha elever fra hele landet. 

Les mer på våre nettsider.

Knut Søyland

Rektor

Knut har lang erfaring som lærer og skoleleder, og har vært rektor på på andre skoler. Han har også bred erfaring som musiker og er en ivrig fan av Liverpool og tørre vitser..

Epost: knut.soyland@vtfk.no
Telefon: 90654048

Fredrik Møller-Hansen

Studierektor

Utdanning: Allmennllærerutdanning fra HIO og hovedfag/master i idrettspedagogikk fra NIH.

Jobber som studierektor på skolen og i tillegg er han inne og underviser i valgfag.

Epost: fredrik.moller@vtfk.no
Telefon: 95739849

Karoline Sommerseth Horntvedt

Lærer Skuespiller

Utdanning: Skuespiller fra NSKI Høyskole, Bårdar Akademiet og PPU i Teater fra OsloMet.

Hun har jobbet i en rekke år som skuespiller og sanger i Oslo og har bred erfaring innen teater, show, musikal, voicing/dubbing, film/TV, barneteater, manus, regi og som produsent i to egne barneteaterforestillinger.

Hun er aktuell som skuespiller og produsent i den nyetablerte improteatergruppen "Improtårnet".

Epost: karoline.horntvedt@vtfk.no

Odd Einar Ingebretsen

Lærer Filmproduksjon

Odd Einar Ingebretsen har lang og variert erfaring fra utvikling av filmprosjekter. Han har produsert prisbelønte kortfilmer og dokumentarer - og har erfaring med produksjon av reklamefilm. Odd Einar har filmutdannelse fra Manchester Metropolitan University.

Epost: oddeinar.ingebretsen@vtfk.no

Olaf Hansen Haugan

Lærer Musikkproduksjon & Låtskriving

Olaf Hansen Haugan er vår musikklærer. Han er utøvende musiker og produsent med bred erfaring innenfor turne- og bandvirksomhet, arrangering, musikkproduksjon og bandledelse.

Epost: olaf.haugan@vtfk.no

Ingebjørg Faugstad Mæland

Lærer Illustrasjon og animasjon

Ingebjørg har jobbet med Alf Prøysens barnesanger for NRK, tegneserier for Egmont og bøker for Gyldendal og Cappelen Damm. Hun jobber fortsatt profesjonelt med bøker og animasjon.

Hun er utdannet animatør fra Høyskolen i Volda og faglærer i kunst og håndverk. Før hun ble folkehøyskole lærer jobbet hun 12 år i Sandnes Media.

Epost: ingebjorg.faugstad.meland@vtfk.no
Instagram: @ingebjorg_fm

Gunn Aune

Lærer Fashion design og redesign

Utdanning: Faglærer med hovedfag/master i formingsfag.  I tillegg har hun utdanning innen mediekunnskap og kunsthistorie. 

Hun har jobbet med kostymer på Nationaltheatret og vært kostymeansvarlig på mange lokale oppsetninger.

Epost: gunn.aune@vtfk.no

Anette Pindsle

Lærer Tegning, Maling & Kunstreise

Utdanning: Faglærerutdanning i formingsfag med videreutdanning innen kunsthistorie.

Har tidligere jobbet i vidergående skole.

Epost: anette.pindsle@vtfk.no

Anita Kirkeberg Hansen

Lærer og sekretær

Anita er kombinert sekretær, valgfaglærer og potet.

Utdanning: Produktdesign og -utvikling, søm/klesdesign, friluftsliv samt PPU i design, kunst- og håndverksfag.

Hun har 16 års erfaring fra privat næringsliv med blant annet formgivning og utvikling.

Epost: anita.hansen@vtfk.no

Passeinte Gad

Lærer Arkitektur og interiør

Passeinte er utdannet Arkitekt fra Kairo, Egypt. Hun har jobbet med en rekke prosjekter i Dubai og i UAE.

Epost: passeinte.gad@vtfk.no

Hilde Lene Rolstad

Kjøkkenleder

Kjøkkensjef med masse humør som selv har gått på Skiringssal som elev!

Epost: hilde.lene.rolstad@vtfk.no

Fred Rune Nilsen

Vaktmester

Fred Rune er vår alles kjære vaktmester og humørspreder, som fikser det aller meste!

Epost: fred.rune.nilsen@vtfk.no

Hanne Janshaug

Sosiallærer

Hanne er utdannet sosionom og har solid erfaring med arbeid med unge mennesker. Hun underviser også i psykologi og godfoten valgfag. Jobber i første rekke med det sosiale miljøet på skolen. 

Epost: hanne.janshaug@vtfk.no

Lise Barth

Kontorleder

Epost: lise.barth@vtfk.no

Linjer på Sandefjord folkehøyskole

Musikkproduksjon og låtskriving

Sandefjord folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Animasjon og illustrasjon

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Skuespiller

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Arkitektur og interiør

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Tegning, maling og kunstreise

Sandefjord folkehøyskole
Venteliste
HelårskursFrilynt

Fashion design og redesign

Sandefjord folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Thale Espedal Bjørkedal

Det å gå på folkehøyskole er noe av det mest utfordrende og kjekkeste jeg har gjort. Det er noe spesielt med det å bo og leve så tett med mennesker, men det er også det som gjør folkehøyskole så spesielt og derfor man knytter så sterke bånd.

Thale Espedal Bjørkedal

Jeg vokste veldig på erfaringene jeg fikk løpet av folkehøyskoleåret, og jeg ble kjent med mange utrolig bra folk fra overalt i landet. Det var en fin overgang til å flytte hjemmefra og studere.

Liv Kari Bakkerud Wiker

Føler selv at jeg vokste veldig i løpet av det året, og ble en bedre versjon av meg selv! Livet etter Sandefjord ville aldri blitt det samme uten, så og si alle vennene mine er folk jeg ble kjent med under det året, og det er friends 4 life.

Fra bloggen

Trengte et annerledesår etter strenge koronarestriksjoner

Digital undervisning, rødt nivå, avstand og lite sosialisering har vært hverdagen for mange ungdommer det siste halvannet året. For flere av årets folkehøgskoleelever var det ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen