– Folkehøgskole er for alle. Enten man vil bli best, eller bare vil gi idretten en siste sjanse, sier eliteseriespiller Mille Tveit Porsmyr.
– Håndball har egentlig vært hele livet mitt siden jeg startet med det. Idretten har betydd alt for meg, sier Mille Tveit Porsmyr.
Da Mille ble ferdig på videregående var den lovende håndballspilleren usikker på hva hun ville gjøre videre. Milles mor hadde i sin tid hatt et fantastisk år på Rønningen Folkehøgskole i Oslo. Hun oppmuntret datteren til å ta ett år på samme skole.
– Jeg ønsket å fortsette med håndballen. Da jeg fant en toppidrettslinje på mammas gamle folkehøgskole ble valget enkelt, sier hun.
Sted: Oslo
Elevplasser: 165
Linjer: 17
Undervisning pr. uke: 30 timer
Verdigrunnlag: Kristen
– Folkehøgskole er for alle. Enten man vil bli best, eller bare vil gi idretten en siste sjanse.
Da Mille flyttet til Rønningen meldte hun overgang til eliteserielaget Oppsal IF, som er klubben hun har spilt i siden. Etter å ha hatt et kort opphold i 1. divisjon er Osloklubben nok en gang være en del av Norges øverste håndball-liga.
– Jeg fikk deltatt på alt av treninger og treningssamlinger selv om jeg gikk på folkehøgskole. Jeg fikk også måltidene lagt opp slik som det passet for meg og min hverdag.
Mille opplevde at folkehøgskolen hadde stor respekt for at hun måtte prioritere klubbhverdagen, og at elevene ble møtt med en forståelse for hva det innebærer å satse på idrett.
– Rønningen var veldig gode på å tilrettelegge for at jeg skulle kunne bli så god som mulig. I tillegg til at jeg kunne trene så mye jeg ville på skolen, fikk jeg også mulighet til å trene med klubblaget når som helst og hvor som helst, sier hun.
Mille spiller nå håndball i Eliteserien.
Samtidig som skolen strakk seg langt for å tilrettelegge for toppidrettshverdagen, må Mille innrømme at hun av og til måtte velge bort folkehøgskolelivet til fordel for håndballen.
– Selvfølgelig føler man jo at man går glipp av noen ting, når man må dra på trening en fredagskveld eller lørdagsmorgen. Likevel så føler jeg ikke at jeg har ofret noen ting, sier Mille.
Det var håndballen som dro Mille inn i folkehøgskolemiljøet. Det er hun veldig takknemlig for nå.
– Kombinasjonen mellom folkehøgskole og håndball gjorde at jeg fikk oppleve to ting som jeg setter stor pris på i ettertid.
Les også:
Mille anbefaler folkehøgskole til andre som ønsker å følge toppidrettsdrømmen.
– Mange tenker nok dersom man drar på folkehøgskole for å satse på idrett, kan det bli halvveis. Det forstår jeg til en viss grad, i og med at folkehøgskole ofte består av sene kvelder og mye annet som ikke er helt vanlig i en idrettsutøvers hverdag. Likevel vil jeg absolutt anbefale det, sier hun.
Mille påpeker at idrettsutøverne får tilrettelagt slik at de kan satse så mye de selv ønsker.
– I tillegg til at du er omringet av masse fine mennesker, som både kan støtte deg og hjelpe deg på veien til å nå målene dine, sier hun.
Klikk inn og se oversikt over alle linjer innen friluftsliv, idrett og sport
Finn din idrettslinjeFlere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Antall søkere til folkehøgskolene har nesten doblet seg fra i fjor.
Markus Gundersen (19) har allerede fått plass på folkehøgskole fra neste høst.
I disse dager er det mange som venter i spenning enten ved…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.