Til hovedinnhold

Hallingdal Folkehøgskule

Velkommen til en folkehøgskole med syv skisentre rett over dørstokken! Snøsikker vinter, de skandinaviske alper i Hemsedal og fantastisk fellesskap! I tillegg til flotte linjeturer, venner for livet, god mat, lek og latter - ligger altså alt til rette for et år stappfylt med store opplevelser lokalt!

Søk på skolenLinjer

Her hos oss, på Gol i vakre Hallingdal (som ligger midt mellom Oslo og Bergen), er naturen magisk og vinteren snøsikker.

Fra folkehøgskolen vår kan du rusle opp til Golbakken med skia på skuldra, ta deg en måneskinnstur i langrennsløypa med gode venner eller sette deg på skolebussen i en halvtime for pudderkjøring i Hemsedal. 

Vi er opptatt av å skape store opplevelser lokalt - i utvidet forstand. Det handler om kortreiste opplevelser i Hallingdal, men også om det å reise sakte og miljøvennlig med tog i både Norge og Europa, tinderangle i Lofoten eller surfe på Stadt. 

Kveldene på skolen blir lange, med mye moro rett utenfor husveggen - slik som railing, buldring og bålkos. For ikke å snakke om jamming inne i musikkrommet.

Lærerne våre er erfarne og faglig dyktige og minst like opptatt av å lære av deg som du er av å lære av dem. I tillegg til store opplevelser rett over dørstokken, trekker elevene frem både maten og den gode stemningen som noe av det aller beste med å gå på folkehøgskolen vår.

Blir du med på et år fylt med opplevelser som gir gåsehud, de store og små spørsmålene og minner for livet? 

Dette står vi for

Vi er en frilynt folkehøgskole som ønsker å gi deg et annerledes år som du alltid vil se tilbake på med et smil om munnen.

Vårt fagkonsept og læringsmiljø er bygd opp rundt natur, aktivitetsglede og mestring.

For oss er det viktig at både kropp, hode og sinn er med for en sunn og god hverdag. 

Dersom du velger et folkehøgskoleår hos oss, vil du lære å samhandle med andre og selv bidra til et trygt og godt miljø. Her hos oss bor og lever du i fellesskap med jevnaldrende med ulik bakgrunn.

Våre grunnverdier er: Fellesskap - Frihet - Medansvar - Toleranse - Omsorg

 • DANS - En time i uka har vi dans, noe som har blitt et høydepunkt for elevene hver mandag.
 • MILJØ - Å kunne prate sammen er viktig når man bor så tett sammen. En gang pr uke samles alle elevene i de forskjellige internatkoridorene for å ta opp hva enn de måtte ønske - både godt og vondt.
 • KOR - Sang og musikk har alltid vært en stor del av folkehøgskole. Vi engasjerer en dyktige kordirigent og har korøving, som blant annet har fremføring på foreldrehegl og avslutning.
 • FOLKEOPPLYSNING - Vi inviterer inn forskjellige personer som orienterer oss om forskjellige tema, for eksempel; personlig økonomi, lokalt demokrati, rockens historie, leger uten grenser, psykisk helse . 
 • ELEVRÅD - Elevrådet er viktig for oss og har stor innvirkning på skolen. De arrangerer blandt annet ukentlig allmøte og har ansvar for arranngement, og fritidsaktiviteter.

Du velger to valgfag i hvert semester, se vår timeplan for antall timer og dager pr uke. Valgfag vi tilbyr avhenger av interesse og lærerressurser.

Buldring

Vi har et kjempefint buldrerom på skolen, i tillegg til flotte buldremuligheter ute her på Gol og i resten av Hallingdal! Stor ny klatrevegg med buldrerom også nede i Gol!

Båtførerprøven

Kurs i Pensum til båtførerprøven på folkehøyskole-vis. Forhåpentlig inspirerende for et båtliv til sommeren. Eksamen er frivillig og kan tas på skolen og koster ca kr 800,-.

Frisbeegolf

Lyst til å lære deg mange forskjellige kast? Forstår du ikke tallene som står på discene? Det ordner seg! På frisbee golf valgfag skal vi leke oss frem til løsninger - og du vil bli bedre. GØY!

Gå på ski - Langrenn

Her har du mulighet til å lære å skøyte og gå klassisk, trene langrenn eller gå tur. Det blir også mulighet for å tenne bål og lage koselig rasteplass. For alle som har lyst til å gå på ski!

Hagan

Starter med sommer-railing 1. uka. Starter allerede i oktober å lage snø og designe årets hagepark. Begge kjønn er hjertelig velkommen!

Jibben lever

Jibben lever og vi skal leve jibben sammen! Alt dette og mer skal du lære om mens du står på ski i en av Norges beste terrengparker. Jibbing er kultur.

Kajakk-bygging

Pris: 3 500,-

Bygg din egen Grønlandskajakk etter egne kroppsmål i tre og linduk. Vi har eget stort verksted på skolen med alt av nødvendig utstyr.

Livsfilosofi

I dette faget undrer vi oss rett og slett over livet. Her er det elevene selv som velger tema for timene. Tidligere tema har feks vært valg, bevissthet, arv og miljø, sjalusi, kjærlighet osv.

Musikk

Valgfag med sang, band eller andre musikalske innslag. Skolen har øvingsrom og en del instrumenter.

Off-piste

Vi utforsker alle hemmelige og ikke hemmelige spots i Hemsedal. Vi besøker også Hallingskarvet skisenter i nord. For både ski og brett.

Powsurf bygging

Lyst til å surfe på snøen? Den ultimate frihetsfølelsen. Lag ditt eget brett, surf når snøen kommer <3

Reproduksjon og design

Her kan du lære å reparere eller redesigne alt. Ski, hjelm, kjoler bukser, ski sko, alt kan repareres. Vi prøver også på batikk for de som vil det!

Sjakk

Dette er for nybegynnere og litt viderekommende. Regler og strategier gjennomgåes. Spiller mye, - med kommentering og diskusjoner underveis. Skoleturnering arrangeres før jul engang.

Stressmestring

Her vil du lære grunnleggende teknikker og prinsipper innen selvforsvar. Valgfaget passer for alle, uavhengig nivå og erfaring.

Svingteknikk ski og brett

Har du lyst til å lære deg å stå teknisk riktig på slalomski? Kanskje du aldri har kjørt på ski før og vil lære grunnleggende ferdigheter? Da burde du velge Alpint valgfag!

Terrengsykling

Ha det gøy med sykkel i krevende terreng. Utvikle dine evner på sykkel og utforske spennende stier!

Turn og trampett

I dette valgfaget får du grunnleggende turn-opplæring. Dette er timer for deg som aldri har turnet og for deg som har turnet mye. Vi har tilgang på turnhall med rektangulære trampoliner og skumgrop!:)

Yoga

Her lærer du grunnleggende yogaøvelser samt enkle pusteteknikker og avspennings/meditasjonsøvelser. Dette er yogatimer som passer alle.

Avslutningstur Italia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6-9 overnattinger

Kommende skoleår 2023-2024 skal vi reise med tog til Italia, nærmere bestemt Gardasjøen! Vi har valgt dette stedet fordi alle linjene har mange muligheter til linjebestemte aktivteter der og vi ønsker å avslutte året med en tur hvor vi er sammen alle sammen.

Stisykling 

Via ferrata/klatring

Shopping/byliv

Bading/fornøyelsesparker/strandliv

GOD mat fra verdens beste kjøkken

 

Bli kjent Skoletur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 overnattinger

Like etter skolestart, reiser alle linjer/elever på en felles tur. Her handler det om å bli bedre kjent, gjennom ulike aktiviteter, opplevelser og samvær. Vi reiser til Dale Oen senteret like utenfor Bergen hvor vi leker oss i vannet med forskjellige aktivteter, hygger oss sammen og plukker plastsøppel i skjærgården.

Internatlivet er selve kjernen i folkehøgskoleåret her hos oss. Å bo så tett sammen gjør at man blir veldig godt kjent på kort tid. Flere av elevene på Hallingdal Folkehøgskule beskriver internatet som et stort, ekte og varmt kollektiv. Her kan du finne roen, sove godt og ta deg en pause fra press og mas.

De fleste elevene bor på dobbeltrom, men det er mulig å søke plass på et av enkeltrommene dersom du har behov for det.

Fasiliteter

Som elev på Hallingdal Folkehøgskule kan du benytte deg av følgende:

 • Scene med lyd og lys
 • Musikkrom
 • Treningsrom
 • Gymsal
 • Bibliotek/leserom
 • Buldrerom
 • Innedørs skateramp
 • Utendørs fotballbane
 • Sandvolleybane
 • Nytt og fint skolekjøkken
 • Peisestue
 • Badstue
 • Egen snøkanon i hagen
 • Railpark med lys 
 • Trampoliner og trampett
 • Slakkliner

Et år i Hallingdal innbyr til store opplevelser lokalt. Har du eventyrlyst og et hjerte som brenner for friluftslivet, kommer du til å trives her. Med Hardangervidda i sør og Jotunheimen i nord kan du boltre deg med varierte turopplevelser.

Ta deg et pauseår med refleksjon ved stille fjellvann, vandring over Reineskarvet, skiturer innover Hemsedalsfjella, luftige svev i 7 av Hallingdals skisentre, isklatring i Golsjuvet eller bratt stisykling på Nesbyen.

I Hallingdal er vinteren lang og snøsikker. Spenn på deg skia utenfor skolebygget og ta deg en måneskinnstur med gode folkehøgskolevenner. Reis til Hemsedal for skogskjøring i puddersnø, eller lær deg kiting på Finse.

NSB-Bergensbanen og riksvei 7 går gjennom Hallingdal, så skolen er lett tilgjengelig med bil, tog og buss, uavhengig hvor du kommer fra.

Velkommen til store opplevelser for livet!

Finn reiserute fra der du bor

 • Gol Skipark - ca 400 meter fra skolen
 • Gol Sentrum - 1.8 km fra skolen
 • ÅL - 23 km fra skolen, kultur, natur og aktiviteter
 • Hemsedal - 29 km til ski og opplevelser
 • Geilo - 49 km til ski og opplevelser
 • Nesbyen - 20 km fra skolen, med bl.a Langedrag Naturpark 
 • Flå - 50 km fra skolen, med bl.a Bjørneparken 
 • Langedrag Naturpark - 58 km fra skolen

Skoleuken legges opp etter det vi kaller linjeuker og "vanlige" uker. I linjeukene er det full fokus på linjeaktiviteter, mens en vanlig uke varierer mellom både fellesfag, valgfag og linjefag.

 • Vi har morgensamling hver morgen kl. 08.30
 • Mandag og fredag er typiske dager for valgfag og fellesfag
 • Linjefag onsdager og torsdager
 • Lørdagsseminar de fleste lørdager
 • Programkvelder og samlingskvelder i helgene
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Ultimo august
 • Medio mai
Last ned årsplan som pdf ↓
 • Bærekraft - Vi vil jobbe mot en mer bærekraftig skole. Her får du mulighet til å bidra til en bedre framtid.
 • Helsedans - 10 tirsdager kan du gjøre en forskjell for mennesker med forskjellige funkjsonshemminger. Det blir sang, musikk og dans + kaker og saft 

Aktiviteter på kveldstid er som regel på elevenes sitt initiativ og kan blant annet inneholde: 

 • Trening
 • Quiz
 • Brettspill
 • Matlaging
 • Kor
 • Musikkjam
 • Ski
 • Trampoline
 • Dans
 • Skøyter/hockey
 • Klatring/buldring
 • Forskjellig ballspill

Det anbefales å søke så tidlig som mulig, gjerne i november/desember. Opptaket starter 1. februar, og søknadene vil bli behandlet i den rekkefølgen de blir mottatt.

Vi gjør en samlet vurdering der vi blant annet ser på balansen mellom jenter og gutter. Etter at søknaden er hos oss, vil det ta omtrent 24 timer før du får svar.

Hallingdal Folkehøgskule har i utgangspunktet ingen øvre aldersgrense, men hovedmålgruppa er fra 18 til 25 år.

Bygninger

xxxxx

Mat

xxxx

Faglig og sosialt

xxxx

Petter Jacobsen

Folkehøyskolelærer

Petter Jacobsen er lærer på Switch. Han vokste opp i Tønsberg, men har bodd på Gol og i Hemsedal de siste 25 årene. Petter er faglærer innenfor idrett og friluftsliv med spesialisering innenfor ski. Petter er interessert i frikjøring, langrenn, jibbing, topptur og kiting. Han har jobbet på Hallingdal Folkehøgskule i snart 12 år.

Motto: "Alltid gøy på ski!"

Epost: petter@hallingdalfhs.no
Telefon: 32079670
Instagram: @petterjacobsen70

Ellen Marie Medin

Folkehøyskolelærer

Ellen Marie Medin er lærer på Balanse. Hun har bakgrunn fra Norges Idrettshøgskole og Politihøgskolen, men har jobbet som lærer ved Hallingdal Folkehøgskule i 14 år. Ellen er lidenskapelig opptatt av livet og øyeblikkene, mennesker, relasjoner og hvordan vi kan bli vår beste versjon som menneske. De siste årene har Ellen fordypet seg i Yoga.

Motto: "Det er lurt å være lur"

Epost: ellen@hallingdalfhs.no
Telefon: 32079670
Instagram: @ellenmedin

Nina Hafnor

Folkehøyskolelærer

Nina M. Hafnor er lærer på Balanse. Hun vokste opp i Kristiansand og Stange. Nina har jobbet som pedagog på sykehus, ved en Steinerskole, som terapeut og som folkehøgskolelærer. Nina er utdannet spesialpedagog i kroppsøving og idrett. Hun har jobbet ved Hallingdal Folkehøgskule i 20 år, og er spesielt engasjert i elevenes personlige utvikling.

Motto: Livet er et mysterium!

Epost: nina@hallingdalfhs.no
Telefon: 32079670

Martin Kilmark

Linjelærer Switch og medieansvarlig

Martin er født og oppvokst i Tromsø, men har siden han var elev ved Hallingdal folkehøyskole bodd sørpå. De siste 10 årene på Gol. Martin er faglærer i kroppsøving og friluftsliv. Han har drevet aktivt med fotball, turn, svømming og klatring. Men den store lidenskapen har alltid vært lek (frikjøring) og moro (jibbing) med ski på beina!

Epost: martin@hallingdalfhs.no
Telefon: 99249129
Instagram: @kilmark

Ane-Guro Moen-Aamot

Linjelærer Naturligvis

Ane Guro Moen-Aamot er lærer på Naturligvis og er utdannet innenfor natur og friluftsliv med en master i naturforvaltning fra universitetet i Ås, NMBU. Hun har drevet familiebedriften «Fjellhest på Hardangervidda» i mange år, hvor hest og fjell stod i fokus. Ane Guro er veldig glad i å være ute, sommer som vinter og er lidenskapelig opptatt av naturen og hva den kan lære oss.

Epost: ane.guro@hallingdalfhs.no
Telefon: 97600496

Arne Myksvoll

Folkehøyskolelærer

Arne Myksvoll er lærer på Oppdrag Norge. Han vokste opp i Bergen, og har lang erfaring som friluftslærer på folkehøgskoler i Sogndal, Bømlo og på Hallingdal Folkehøgskule. Arne er utdannet innen idrett, friluftsliv og naturfag ved høgskolene i Telemark og Sogn og Fjordane og Idrettshøgskolen i Oslo. 

Motto: Ut på tur, i pakt med natur!

Epost: arne@hallingdalfhs.no
Telefon: 32079670

Astrid Reese

Kjøkkenleder

Astrid er kjøkkenlederen på Hallingdal Folkehøgskole. Hun har både fagbrev og mesterbrev, og har et helt supert team inne på kjøkkenet. De serverer oss gode måltider, hver eneste dag. 

Epost: kjokken@hallingdalfhs.no
Telefon: 96010954

Edda Bøhn

Folkehøyskolelærer

Edda Charlotte Bøhn er lærer på Dyrepasserlinja. Hun er opprinnelig fra Oslo, men bor nå på fjellet i Nesbyen. Edda er utdannet innen husdyrhold, i tillegg til å være hestemassør, jobbet som lærer innenfor hestefag og naturbruk i videregående skole, og vært dyreansvarlig ved Langedrag Naturpark. Edda er spesielt interessert i dyrevelferd og adferd.

Epost: edda@hallingdalfhs.no
Telefon: 32079670

May- Karin Breibrenna

Internatassistent

Solstråla May-Karin går under kallenavnet Maya. Hun holder til på kjøkkenet sammen med Astrid og Helene. 

Epost: kjokken@hallingdalfhs.no
Telefon: 96010954

Linjer på Hallingdal Folkehøgskule

Idrett

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Naturligvis - natur, miljø og friluftsliv

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Reis - Interrail Europa

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Humanitær Fotball

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Lederutvikling

Hallingdal Folkehøgskule
StipendiatlinjeFrilynt

Friluftsliv - oppdrag Norge

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Balanse - yoga & ski, halvårskurs vår

Hallingdal Folkehøgskule
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt

Dyrepasser

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Switch - park & pudder Geilo & Hemsedal

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Balanse - yoga, ski & personlig utvikling

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Saueklipp

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Friluftsliv-Oppdrag Norge, halvårskurs vår

Hallingdal Folkehøgskule
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt

Switch-park & pudder, halvårskurs vår

Hallingdal Folkehøgskule
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt

Dyrepasser, halvårskurs vår

Hallingdal Folkehøgskule
Halvårskurs vår13 t/ukeFrilynt
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Christine Gjertsen

På Hallingdal FHS lærte jeg å leve drømmen. Det er noe av det viktigste jeg har med meg videre, og som gjorde at jeg turte å satse på det jeg driver med i dag; nemlig å studere medisin.

Christine Gjertsen
Sindre Thoresen Lønnes

Året på Hallingdal FHS har hatt alt å si for veien min videre i livet. Dette gjorde at jeg valgte å satse på friluftsfotografi og senere fotojournalistikk som levebrød. Jeg har ikke angret et sekund!

Sindre Thoresen Lønnes
Jan Petter Aarskog

Et dødsbra år! På Skaga fikk jeg jobbe med egen kreativitet og hadde frihet til å utvikle meg selv. I tillegg hadde vi naturen rett utafor døra og alpinanleggene er noe av det beste Norge har å by på.

Fra bloggen

Se vlogger fra folkehøgskolelinjene

Hvordan ser en dag på en folkehøgskolelinje ut? Det er over 900 ulike linjer, så det varierer mye! Vi har fått elever på noen av ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen