Hva skjer hvis du skader deg når du er på studietur?
Det er ikke alle som har kjørt sykebil gjennom Rwanda. Ylva Langset er en av få nordmenn som har prøvd akkurat det.
På en studietur med med Toten folkehøgskole opplevde Ylva at hennes kneskjell plutselig bestemte seg for å skli fra sin vanlige plass foran på beinet og til en noe vondere plass på siden av kneet. Dermed startet det som skulle bli en helt unik opplevelse for Nesna-jenta. Hun fikk nemlig oppleve helsevesenet i Rwanda på godt og vondt – og i tillegg hvilken beredskap Toten folkehøgskole har når uhellet er ute.
Dette er de åtte mest populære linjene på folkehøgskolene
Det startet med en dans
Det hele startet med en dans. Etter en flott dag med vandring rundt i Gisenyi, en by som ligger på grensen til nabolandet Kongo, dro alle elever og lærere fra Toten folkehøgskole til en koselig restaurant helt nede ved strandkanten.
Det var en stor restaurant med dansere som viste fram lokale danser. Elevene ble invitert til å lære disse dansene og det var da det gikk galt for Ylva. Om hun tråkket feil eller om det rett og slett var kneskjellet som bestemte seg for at det var på tide å flytte på seg, vet hun ikke. Plutselig falt hun om i stor smerte og ble liggende uten å kunne bruke benet.
Vurderer du folkehøgskole i utlandet?
Smertefull tur til sykehuset
Det er en smertefull opplevelse når kneskjellet bestemmer seg for å flytte på seg. Ylva hadde opplevd dette en gang tidligere. Dengang kostet det henne en tur til det lokale sykehuset i Norge og nesten et halvt år på krykker. Det gikk derfor ikke mange minuttene før Ylva var plassert inn i en av minibussene som Toten folkehøgskole disponerte og var på vei til sykehuset i Gisenyi. Med i minibussen var en folkehøgskoleansatt – forfatteren av denne artikkelen – og en medelev som både kunne hjelpe med å holde humøret til Ylva oppe og som i tillegg var god i fransk. I tillegg var en kelner fra restauranten med for å guide sjåføren av minibussen fram til det lokale hospitalet.
10 grunner til at dette er Norges mest fornøyde elever
Reiseforsikring gjennom folkehøgskolen
Når elever på Toten folkehøgskole er på studietur så har alle reiseforsikring gjennom skolen. Det betyr at ingen elever trenger å bekymre seg over kostnaden selv om man ender opp på private hospitaler der man må betale for behandlingen.
Vi synes det er mest praktisk at alle elever har reiseforsikring gjennom folkehøgskolen. Da vet vi at alle har god dekning og er trygge. Vi synes det er en god investering at reiseforsikringen er inkludert i prisen på linjen, forteller rektor Live Hokstad ved Toten folkehøgskole.
Det lokale hospitalet i Gisenyi var ikke spesielt dyrt. Regningen endte opp på 170 norske kroner etter fem timer på sykehuset. Det skulle vise seg at behandlingen ikke var mer verdt.
Hvorfor har folkehøgskolene studiereiser?
Med sykebil gjennom Rwanda
Det ble fort klart at hospitalet i Gisenyi ikke hadde satt kneskjellet til Ylva skikkelig på plass. På tross av smertestillende sprøyter og en bandasje på kneet så hadde Toten-eleven det svært vondt da hun kom tilbake til hotellet etter hospitalsbesøket. Rektor Live Hokstad var derfor helt klar på at Ylva måtte inn til det velrenommerte King Faisal Hospital i hovedstaden Kigali selv om dette sykehuset var flere timer unna.
Minibussene, som Toten disponerte, hadde hittil fungert som sykebil for Ylva. Til den lange turen til Kigali var det ikke godt nok. Det ble derfor satt et arbeid i gang for å skaffe en riktig sykebil. Dette fikk for Marianne Boye, Toten folkehøgskoles lokale representant, til i løpet av et par timer neste formiddag.
Sammen med Marianne, forfatteren av denne artikkelen, en sykepleier og en ambulansesjåfør, satte Ylva kurs mot Kigali under full utrykning. Turen tok over to timer og respekten for blålyset var ikke alltid like stor. Sykebilen klarte likevel turen vesentlig raskere enn Toten folkehøgskoles minibuss som fulgte etter slik at Ylva kunne ha transport etter sykehusoppholdet.
Ylva hadde sterke smerter i kneet, men holdt humøret opp. Hun hadde et utrolig positivt syn på opplevelsen hun akkurat hadde vært igjennom.
Det er ikke alle som kan si de har kjørt sykebil i Rwanda, sa hun etterpå med et smil.
Folkehøgskolene har de mest fornøyde elevene
King Faisal hospital i Kigali
Dersom du blir syk i Rwanda så kan det anbefales å reise rett til King Faisal Hospital i hovedstaden Kigali. Dette var et svært moderne sykehus med vennlige og imøtekommende leger.
For å motvirke korrupsjon så krever sykehuset at man betaler for alle behandlinger på et eget regnskapskontor i forkant av behandlingen. Det var derfor en stor fordel at Ylva hadde to representanter for Toten folkehøgskole med på sykehuset; en som hele tiden var sammen med henne og en som ordnet med de løpende betalingene.
Ylva fikk tatt røntgenbilder av kneet og en lege satte kneskjellet på plass. Etterpå fikk hun en spesiell kneskinne til å støtte kneet og et par krykker så hun fortsatt kunne komme seg rundt.
Fullføre studieturen
Toten folkehøgskole hadde god kontakt med forsikringsselskapet underveis og forsikringsselskapet ga ros for måten Toten folkehøgskole håndterte Ylvas skade. Forsikringsselskapet var åpne for å fly Ylva hjem, men Toten folkehøgskoles rektor jobbet for at Ylva skulle kunne fullføre studieturen.
Ylva hadde gledet seg til denne studieturen i et år og da var det viktig for oss å forsøke å legge til rette for at hun skulle fullføre den selv om det var på krykker, forteller Live.
Ylva hadde telefonsamtaler med både mor og far som støttet tanken om å fullføre turen. Etter noen dager på et hotell i Kigali bestemte Ylva seg for at hun ville tilbake til medelevene istedet for å reise hjem. Den tøffe Toten-eleven satte seg derfor inn i minibussen og reiste, sammen med sine to hjelpere og sjåføren av minibussen, gjennom Rwanda og til Uganda der resten av elevene fra Toten folkehøgskole nå befant seg.
Ylva gikk glipp av enkelte aktiviteter, slik som en fjelltur med et lokalt naturfolk og rafting på Nilen, men med god tilrettelegging fra Toten folkehøgskole, og med Ylvas pågangsmot, så fikk hun et godt utbytte av resten av studieturen. Hun trengte noen tilpasninger, slik som en stol å sitte på når medelevene satt i gresset og litt pauser når turene ble for lange.
Men hun sto på og klarte mer og mer for hver dag som gikk. På slutten av studieturen klarte hun å gå flere kilometer på krykkene slik at hun kunne se flodhester sammen med resten av elevene.
God oppfølging
Da Ylva skulle hjem til Norge så sørget forsikringsselskapet for at hun fikk reise på businessklasse slik at hun skulle slippe å bøye beinet på flyet. Og da hun var tilbake på Toten så ventet en legetime med oppfølging av skaden.
Konklusjonen til Ylva var at skaden var vond, men også litt av en opplevelse. Hun ble tatt godt vare på av Toten folkehøgskole og av forsikringsselskapet som Toten folkehøgskole hadde avtale med. Enkelte ganger blir studieturene ikke helt det man hadde forventet. Med litt tilpasning og med godt humør så får man likevel noen ekstra spennende historier med seg hjem.
Vil du også med en folkehøgskole til Afrika? Sjekk ut disse linjene
Mest delt
Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…
Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser
Har du enda ikke søkt folkehøgskole? Da har du muligheten nå. Folkehøgskolenes…
Test en universitetsutdanning på folkehøgskole
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
NTNU-professor om folkehøgskole: – Har blitt viktigere for unge i…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Når er du for gammel til å gå på folkehøgskole?
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…