Til hovedinnhold

- Endelig gleder jeg meg til å begynne på skolen igjen

Sindre Nygård Pettersen (19) har lenge slitt med motivasjon for å fullføre videregående. Etter bare seks uker på Evje folkehøgskole er endelig skolelysten tilbake.

– Jeg har slitt med skolen lenge, og da jeg begynte i tredje klasse på videregående ble det spesielt vanskelig. Jeg hadde ingen motivasjon lenger for å gjennomføre, sier Sindre Nygård Pettersen (19) fra Tønsberg.

I høst fikk han permisjon fra skolen for å gjennomføre et pilotkurs på nye Evje folkehøgskole. Det skulle bety en helomvending.

– Det har vært noen utrolige uker. Jeg har fått en helt ny gnist. Nå gleder jeg meg til å komme tilbake til skolen, og til å fullføre videregående, stråler Sindre.

Sindre Nygård Pettersen

Etter pilotkurs på Evje folkehøgskole har endelig Sindre funnet motivasjon for å fullføre videregående.

Les mer om Evje folkehøgskole

Praktiske fag

I sommer hadde Sindre et opphold på Evjeklinikken. Der fikk han vite om pilotkurset den nye folkehøgskolen skulle starte i høst. I dag er han veldig glad for at han søkte – og fikk plass.

– På folkehøgskolen har vi hatt en helt annen type læring enn det jeg har vært vant til fra før. Man glemmer rett og slett at det er skole, sier Sindre.

Mye av det han peker på som annerledes er praktisk arbeid. Det har vært få passive timer i klasserom.

– Det er også enkelt å merke at det vi lærer her er både faglig nyttig og generell livslæring. Det er ting jeg umiddelbart kan se at vi har bruk for, legger han til.

For Sindre ble også valgfaget låtskriving en stor opptur.

– Jeg har skrevet låter selv siden jeg var 13 år. På noen uker her har jeg likevel kommet mye lenger enn jeg har gjort på mange år. Det har vært en veldig god opplevelse, sier Sindre.

Noen av det som vil skille Evje folkehøgskole fra andre folkehøgskoler, er fokuset på fellesfag for alle elever.

Les mer om pilotkurset på Evje folkehøgskole

Ny motivasjon

Selv om låtskriving først og fremst handler om musikk, trekker Sindre fort paralleller til andre fag hvor kunnskapen kommer til nytte.

– Vi har fått konkrete temaer å skrive tekster til, før vi har lest høyt for hverandre og kommet med tilbakemeldinger. Læreren vår har vært utrolig dyktig! Jeg har for eksempel lært mange virkemidler for hvordan jeg skal komme videre når jeg har skrivesperre, sier han.

– På mange måter blir dette også norskundervisning. Jeg har for eksempel lært mye om oppbygning av tekst. Nå legger jeg i mye større grad merke til ulike virkemidler andre bruker, sier Sindre.

Selv om de nye vennene han har fått betyr aller mest, er ikke Sindre i tvil om at ukene på folkehøgskolen vil få store konsekvenser for framtiden.

– Det er utrolig deilig å ha lyst til å gå på skolen igjen! Nå assosieres ikke videregående som noe negativt mer. Selv har jeg jobbet lenge for å få til en endring, men på folkehøgskolen var det hele snudd på bare fire uker, sier han.

– Nå er jeg motivert for å komme videre.

Elevene på pilotkurset ved Evje folkehøgskole er strålende fornøyde.

Les også: – Nå er jeg mer motivert for å fortsette

Ut av komfortsonen

Kristina Nathalie Pinås (19) fra Fredrikstad nikker gjenkjennende til mye av det Sindre forteller. Selv har hun slitt med angst lenge. Å reise alene til pilotkurset på folkehøgskolen var et steg langt ut av komfortsonen. Samtidig er hun glad for at hun turte.

– Jeg har likt veldig mye av det vi har gjort her på folkehøgskolen. Noe av det viktigste jeg har lært er å tørre å gjøre noe nytt, utfordre meg selv. Nå sier jeg heller ja enn nei, sier Kristina.

Noe av det hun har likt aller best er kurset i agility og valgfaget hundehold.

– Jeg har lært mye om kroppsspråk og kommunikasjon. For meg som egentlig ikke liker hund, har det vært utrolig nyttig trening på samhold. Jeg har lært alt fra å klippe klør og gre pels, til hvordan man skal belønne god adferd. Det handler om å ha det positive i fokus, ikke det negative, sier Kristina.

– Å overvinne egen frykt var mye enklere enn jeg trodde!

Kristina Nathalie Pinås

– Jeg har likt veldig mye av det vi har gjort her på folkehøgskolen. Noe av det viktigste jeg har lært er å tørre å gjøre noe nytt, utfordre meg selv. Nå sier jeg heller ja enn nei, sier Kristina.

Les også: – Folkehøgskole er også å bevege seg ut av komfortsonen

Kosthold på timeplanen

Elevene på pilotkurset har alle vært delt inn i ulike matlagingsgrupper. Hver sine dager har de hatt ansvar for middagen på skolen. Fokuset på kosthold og ernæring har vært spennende.

– Jeg har ikke laget mye mat før, men her har det vært spennende å lage ting fra bunnen helt selv. Det er utrolig sunn og god mat her! Jeg har lært mye om hvordan usunn mat kan bli sunnere bare ved å bytte ut enkelte råvarer, sier Kristina.

Lasagnen de laget hadde grov pasta, lettere ost, samt en rød saus de lagde fra bunnen med både gulerøtter og selleri.

– Det ble utrolig godt!

Sindre har også fått smaken på å være på kjøkkenet. De synes begge fisk kan være overraskende godt, og suppe har blitt en favoritt.

– Jeg var med og lagde blomkålsuppe en annen dag, og det ble utrolig godt. Oppskriften har jeg fremdeles på mobilen, for den skal lages igjen, smiler Sindre.

bål

Ernæring og kosthold er en viktig del av timeplanen på Evje folkehøgskole. Elevene lager mat både inne og ute.

Les også: Allergier og dietter har blitt en naturlig del av kjøkkenet

Mer selvstendig

– Jeg tror det har vært veldig lurt å komme seg bort noen uker, sier Kristina.

– Her har alt vært nytt og uvant. Jeg har aldri vært så selvstendig før som det jeg har måttet være på folkehøgskolen! Ofte har jeg holdt meg for meg selv når noe har vært vanskelig, eller tegnet meg bort, fortsetter hun.

I stedet for å sitte på eget rom om kveldene, har Kristina vært med på mye sosialt. Både i fellesarealer eller i stua på internatet.

– Jeg har fått mange gode venner, og går godt overens med alle her. Det er også en ny opplevelse. Ikke minst har jeg blitt inspirert av alt det de andre holder på med, sier hun.

– Det kan virkelig anbefales å starte på folkehøgskole. I februar holder de et nytt pilotkurs på Evje, der har jeg tipset kusina mi om å søke, sier Sindre.

– Nå er målet mitt å fullføre videregående i løpet av våren, slik at jeg kan bli en av de aller første elevene på skolen når Evje folkehøgskole åpner ordentlig til høsten!

213