Til hovedinnhold

Strålende start for nye Evje folkehøgskole

Høsten 2019 åpner splitter nye Evje folkehøgskole. Allerede i høst har elleve elever vært gjennom et pilotkurs på seks uker. Tilbakemeldingene er overveldende.

– Hvis vi kan få til så mye på seks uker, tenk hva vi kan få til på et helt år, stråler prosjektleder Turid Lund Reksten.

Hun er en av tre som har jobbet døgnet rundt disse ukene for å få et best mulig tilbud for elevene. Deltakerne til kurset kommer i hovedsak fra Agder, og er funnet gjennom kontakter i NAV og Oppfølgingstjenesten. Noen har pause eller droppet ut fra videregående, mens andre av ulike årsaker er uføre for en periode.

– Flere av elevene nå har vært litt eldre, og det har gitt en god dynamikk i gruppa. Nå har aldersspennet vært fra 15 til 34 år. Det har gått veldig fint, sier Turid.

 

Evje folkehøgskole Turid, Siri og Mette

– Hvis vi kan få til så mye på seks uker, tenk hva vi kan få til på et helt år! Turid Lund Reksten, Siri Moen og Mette Bråthen er strålende fornøyd med høstens pilotkurs.

Mye fellesfag

Deltakerne har evaluert programmet daglig. Tilbakemeldingene skal brukes inn i neste pilotkurs, som starter allerede i februar.

– Disse seks ukene har hatt vært sitt tema. Dette er områder som potensielt blir fellesfag for alle elevene når folkehøgskolen starter opp til høsten, sier Siri Moen.

Blant temaene de har jobbet med er ernæring, kosthold, personlig økonomi, politikk, demokrati, kommunikasjon, stress, samarbeid, integrering, toleranse, respekt, førstehjelp, friluftsliv og kart og kompass.

– Det som kommer til å skille Evje folkehøgskole fra andre folkehøgskoler er andelen fellesfag. Her vil det bli mange temaer som hele skolen skal gjennom, sier Siri.

Initiativet til Evje folkehøgskole startet hos Evjeklinikken. Folkehøgskolen vil ha et tydelig fokus på helse, men er åpen for alle elever. Skolen er også en av få med 16-års aldersgrense.

– Noen av elevene som har vært her nå er overvektige. Vi er absolutt ingen slankeskole, men har et tydelig fokus på kosthold og ernæring. Det er viktig at elevene møter til måltider og spiser den maten som blir servert, sier Mette Bråthen.

Elevene på pilotkurset har selv vært på kjøkkenet og bidratt til matlagingen flere dager i uka.

– Helseaspektet blir en del av fellesfagene på skolen. Det er viktig for alle, uansett bakgrunn, sier Siri.

Noen av det som vil skille Evje folkehøgskole fra andre folkehøgskoler, er fokuset på fellesfag for alle elever.

 Les mer om Evje folkehøgskole

Personlige mål

Alle elevene på pilotkurset satte seg personlige mål ved oppstart. Noen av dem handlet også om vekt. Det har vært mange turer og mye aktivitet i hverdagen. Selv om ikke skolens hovedfokus har ligget på vektreduksjon, har alle opplevd en endring.

– Det er veldig viktig for oss som skole å ikke stigmatisere. Her skal alle som kommer oppleve å bli sett som den de er, sier Turid.

– Samtidig vet vi at sju av ti i Norge er overvektige. Det er en problematikk som alle kommer borti. Skal man gjøre noe med holdninger er det viktig å komme i gang tidlig. Derfor ønsket vi også å ha 16-års grense på skolen, sier Alf Tore Moen.

Mette, Siri og Turid har hatt samtaler med elevene underveis i kurset, og snakket om målene de har satt seg. De fleste har handlet om motivasjon, ønske om flere venner eller hjelp til å fullføre videregående. Ved kursslutt er resultatene overveldende.

– En elev kom hit og var ekstremt skolelei. Han hadde et vagt håp om å få motivasjon til å gå tilbake til videregående. Etter pilotkurset sprenger han skalaen. Nå har han lyst både til å fullføre videregående og til å starte på en bachelor, sier Siri.

– Det er klart at dette gir oss stor motivasjon for å fortsette, smiler Turid.

Kristina Nathalie Pinås kjøkken

Kristina Nathalie Pinås (19) fra Fredrikstad er en av elevene som har gjennomført høstens pilotkurs. Timene på kjøkkenet har blitt satt pris på!

Les også: Elever på pilotkurset: – Endelig gleder jeg meg til å begynne på skolen igjen

Nytt skolebygg

Evje folkehøgskole holder til på Evjemoen tidligere militærleir, en liten time nord for Kristiansand. Det første spadetaket er tatt for byggingen av nytt skolebygg, og utover våren kan man følge byggeprosessen på skolens nettside eller Facebook.

– Skolen og internatet blir helt nytt. Elevene flytter inn på splitter nye rom, som alle har egne bad, sier Mette.

Siden kosthold blir en vesentlig del av undervisningen, vil det også bli et flunkende nytt skolekjøkken med flere matstasjoner lignende det man ser på Masterchef.

– En av hensiktene med skolen er å hindre utenforskap. Vi ønsker å hjelpe de som har falt litt utenfor enten tilbake på skolebenken, inn i studier eller tilbake i jobb, sier Turid.

– Noe av det elevene på pilotkurset fremhever er fellesskapet de har opplevd her. Vennskap og kontakt som har oppstått disse ukene er noe flere har savnet. For oss blir det viktig å få med denne verdien også når skolen blir full med 100 elever, fortsetter hun.

Internatet bygges derfor med ulike mindre boenheter, som alle vil ha en liten stue hver.

Elevene på pilotkurset er strålende fornøyde. Når folkehøgskolen starter opp for fullt til høsten står også splitter nytt skolebygg klart.

Les også: Slik er det å bo på dobbeltrom 

Være seg selv

Alle er ulike. Med den holdningen ønsker vi også å møte våre elever, sier Siri.

– Evalueringen fra pilotkurset viser tydelig hvordan elevene har kjent på en frihet til å være seg selv. Det handler mye om hvordan de opplever å ha blitt møtt både av ansatte og medelever, sier Turid.

Fra tidligere har elevene vært vant til å kjenne på et press fra storsamfunnet, både på utseende og prestasjon. Ukene på folkehøgskolen beskrives som et fristed fra dette.

– Det handler mye om å møte hverandre med respekt. Man kan godt krangle og være uenig, det har elevene gjort også her. Samtidig er det viktig å vise forståelse for at det finnes andre synspunkter enn ditt eget, sier Mette.

De tre damene svarer rungende JA på spørsmål om pilotkurset har vært vellykket. Nå ser de fram til å planlegge nytt kurs – og til at søknadene for neste skoleår skal begynne å komme.

Flere av valgfagene elevene på pilotkurset har hatt, vil bli linjer på folkehøgskolen fra høsten av. Linjetilbudet på skolen blir:

Mission Possible

Friluftsliv Light 

Dyreomsorg

Digitalt Verksted

Psykologi 

Kreativt Verksted

 

Evje folkehøgskole gjennomfører et nytt pilotkurs på 6 uker i februar/mars 2019. Kjenner du noen det kan passe for? Kontakt gjerne skolen! post@evjefhs.no

483