- En folkehøgskole med fokus på livsmestring
Mange har fått med seg at det i forliket til Statsbudsjettet 2018 ble bevilget kr 700 000 til en ny folkehøgskole i Agder. Folkehøgskolen Helse vil leve opp til sitt navn, og skal tilby fem eller seks linjer som alle har fokus på livsmestring, helsefag og livsstil.
Målgruppen er ungdom fra 16 år og oppover. Internatet skal kunne huse 100 elever, og spisesalen beverte hele 150 personer. Ledelsen på Evje arbeider for oppstart av den nye folkehøgskolen fra høsten 2019.
Slapp jubelen løs!
Det er en glad leder for den veletablerte Evjeklinikken, som kunne slippe jubelen løs etter at nyheten ble kjent 23.november 2017.
Alf Tore Moen har gått svanger med ideen om Folkehøgskolen Helse i 3-4 år. Han forteller at tanken har modnet som en følge av arbeidet på Evjeklinikken, der han har vært leder siden oppstarten i 2004. Klinikken på Evjemoen kan vise til svært gode resultater når det gjelder vektnedgang og varig endret livsstil. Den kompetansen de har fra klinikken, skal de bruke ved den nye folkehøgskolen.
Det er slitesterk selvfølelse og livsmestring, som står i fokus.
Moen legger vekt på at den nye folkehøgskolen ikke skal være en «slankefarm». Det har man private klinikker for. FHS Helse skal heller ikke være et sted der man trenger henvisning fra helsevesenet. Skolen skal ikke være en «klinikk for unge», men bli en unik folkehøgskole drevet i tråd med skoleslagets pedagogiske plattform.
-Nettopp dette er det som gjør den nye skolen så aktuell, sier Moen. Unge mennesker med overvekt eller psykisk slitasje må enten ha legehenvisning eller ty til det private markedet. Dessuten tenker vi så sektordelt om folk som på en eller annen måte sliter med livsmestring. Folkehøgskolen Helse skal være en motvekt til dette. Vi skal jobbe med helse, arbeid og utdanning parallelt. Vi skal se det hele mennesket!
Moen påpeker at man ikke må ha et vektproblem for å begynne på skolen. Også unge som har droppet ut av skolen, står utenfor arbeidslivet eller sliter på andre måter er velkomne på skolen.
-Vi skal være utenforskapets beste venn, sier Moen.
Kan takke politikerne
Skolen som prosjekt har allerede opparbeidet seg en bred støtte lokalt og regionalt. De har søkt Utdanningdirektoratet og hatt samtaler med Folkehøgskolerådet. De har drevet god lobbyvirksomhet, og hatt flere samtaler med sentrale stortingspolitikere. I høst stilte de også opp for skoleslaget, når folkehøgskolene demonstrerte mot kutt i statsbudsjettet.
Når budsjettavklaringene var ferdige i slutten av november, ble det klart at prosjektet hadde lyktes.
-Vi søkte faktisk ikke om penger, men om konsesjon! Men når staten gav oss oppstartsmidler, så er jo det å regne som en konsesjon, smiler Moen.
I disse dager ansetter de en prosjektplanlegger for skolen, og gleder seg til å bruke våren 2018 til å jobbe med innhold, linjer og pedagogikk. Allerede fra høsten av vil de ha kortkurs der de tester ut linjetilbud og pedagogisk opplegg.
Dansk inspirasjon
Prosjektledelsen har latt seg inspirere av flere danske højskoler i sitt forarbeid med skolen. I vårt naboland er det hele fire skoler som primært jobber med livsstil, overvekt og helse, så det burde være rom også for en i Norge.
Spesielt har den danske skolen Højskolen Skærgården hatt innflytelse på hvordan de tenker den norske folkehøgskolen skal jobbe pedagogisk. De danske skolene har høye søkertall og gode resultater. I et intervju med Aftenposten forteller daglig leder for Skærgården, Vibeke Lundbo, at hun tror det er viktig at ungdom får et slikt tilbud. Hun understreker at man som individ kan gå kurs, skaffe seg en personlig trener eller kostveiledning. Men at det er først over et lengre opphold på en skole, der man jobber både med vekt, psyke og motivasjon – at elevene finner ut av de mentale prosessene og bakenforliggende årsakene til en dårlig livsstil.
Se innslag om skolen fra NRK Sørlandet her.
Hvis du er digital abonnent hos Aftenposten – les gjerne mer om Folkehøgskolen Helse.
Mest delt
Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller
Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…
Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser
Har du enda ikke søkt folkehøgskole? Da har du muligheten nå. Folkehøgskolenes…
Test en universitetsutdanning på folkehøgskole
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
NTNU-professor om folkehøgskole: – Har blitt viktigere for unge i…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Når er du for gammel til å gå på folkehøgskole?
Vi får ofte spørsmål fra folk som angrer på at de ikke…