Til hovedinnhold

Drag kings og queens - en helt ny folkehøgskolelinje

Er du interessert i sminke, kostymer, performance, og politisk tenking rundt kjønn, kjønnsuttrykk og kjønnsroller? Da kan den helt nye drag-linjen på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole være linjen for deg.

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole snudde seg fort da de hørte om muligheten for å starte opp en ny linje på skolen. Allerede fra august kan du søke deg inn på linjen Drag – Kings, Queens and Queers. Linjen har blitt til på noen få dager, men bakmannen bak linjen har jobbet med ideen i to år.

Det var Jens Martin Hartvedt Arvesen som hadde ideen til den nye linjen på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole. Han har en master i dans fra Kunsthøgskolen og har stått bak flere dragkonsepter. Hans drag alter ego er Cassie Brødskive.

– Jeg har tenkt at det var en god ide med drag-linje på en folkehøgskole i to år, forteller Jens Martin. – Og når du har tenkt på på noe i to år og fortsatt synes det er en god ide, så er det kanskje en god ide.

 

 

Jens Martin Hartvedt Arvesen blir ny drag-lærer på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole. Foto: Karina Rønning

– Årets elevkull satte oss på sporet

– Det var årets elevkull som satte oss på sporet av at vi trengte denne linjen, forteller Benedicte Hambro som er internatleder og lærer på teater.

– I år har vi hatt en gruppe elever som har vært opptatt av drag, av kjønnsidentitet og av kjønnsroller. Da vi så denne muligheten for å starte ny linje så kunne vi ikke si nei.

– Vår skole skal være inkluderende. Vi er en del av LO som er aktiv i Oslo Pride. 

Hun forteller at de ansatte på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole gleder seg til å få Jens Martin med på laget og ser at også de har mye å lære.

– Jens Martin er helt utrolig og går all-in, forteller Benedicte. – Han er svært engasjert og vil bidra godt på en skole som er opptatt av engasjement.

Benedicte Hambro gleder seg til å få drag-linje på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole

Flytter til Moelv

Jens Martin har planene klare for høsten. Han skal flytte til Moelv for å være nær Arbeiderbevegelsens folkehøgskole.

– Jeg har aldri gått på folkehøgskole selv, men har vært leder i Skeiv ungdom i Oslo. Hvert år dro vi på sommerleir på Skjeberg folkehøgskole så jeg bruker å si at jeg har gått «Skeiv ungdomslinje» på folkehøgskolen.

Han mener en drag-linje på folkehøgskolene er viktig.

– Man lærer så mye man kan ta med videre i livet.

drag-linjen på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole vil man lære å sy, å sminke seg og å kle seg ut. I tillegg vil performance være en viktig del av linjen.

– Iscenesettelsen og drag tradisjonen vil være i fokus på linjen, forteller Jens Martin.

Les også:

Du rekker fortsatt å søke folkehøgskole

Det politiske i drag

Jens Martin trekker også fram det politiske i drag.

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole er opptatt av det politiske i linjene og det er jeg også, forteller han.

Kjønnspolitikk blir sentralt for linjen, både utad, men også innad i drag-kulturen.

–  Denne linjen skal være inkluderende og alle kjønn skal med. Vi skal ha både drag queens og drag kings, men også ikke-binær drag. Man trenger ikke se ut som en kvinne eller en mann når man klær seg ut. Alle er velkomne uansett. 

I forhold til samfunnet så skal linjen også være inkluderende. Jens Martin forteller at mange kan oppleve seg som outsidere i samfunnet fordi de bryter med det som er forventet.

– Samfunnet forventer for eksempel at man skal være en maskulin mann. Når man klær seg ut som dame så er man ihvertfall ikke det. Men hos oss vil man bli inkludert uansett.

Ringsaker Folkehøgskole (arbfhs)

Sted: Ringsaker
Elevplasser: 75
Linjer: 7
Undervisning pr. uke: 27 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Les også:

Slår et slag for kroppspositivitet

Politisk engasjement og kunst

Arbeiderbevegelsen folkehøgskole har flere linjer som vitner om en politisk engasjert skole. Man kan velge linjer med navn som Fred og konflikt og Klimaktivist. I tillegg har skolen linjer innen grafisk design, foto, visuell storytelling, IT og webutvikling, og en helt ny tilrettelagt linje som har navnet Alle skal med – livsmestring og livsmot.

For Jens Martin går det politiske og drag-kunsten hånd i hånd.

– Jeg er mye kunsten min. 

Han har jobbet med infrastrukturen i dragfeltet og har hatt flere prosjekter for å bringe drag ut til folk.

– Mange folk som aldri har sett drag kunne virkelig trenge til å se det.

Han håper den nye linjen Drag – Kings, Queens and Queers på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole kan styrke infrastrukturen i dragfeltet.

– Elevene får drive med drag i et helt år, og vil dermed få en god startpakke, slik at de lettere vil kunne bidra til resten av dragfeltet i Norge. De vil helt sikkert knytte kontakt med personer fra dragmiljøet underveis i studieåret, enten som gjestelærere eller på prosjekter utenfor skolen.  

Jens Martins drag alter ego er Cassie Brødskive som kom til verden i 2013. Cassie Brødskive har vunnet flere dragkonkurranser og vært med i draggruppen Princessilicious. Jens Martin har også stått bak flere dragprosjekter slik som Draglaboratoriet.

– Det siste året har jeg jobbet med Brakkedrag under lock-down, forteller han. – Da vi ikke kunne ha fysiske dragshows så laget vi streamingshows istedet.

Mye oppmerksomhet

Den nye linjen har allerede fått mye oppmerksomhet. Blikk har skrevet en sak om Jens Martin og hans tanker med den nye drag-linjen på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole.

I tillegg er det over 1100 personer som har klikket seg inn og lest mer om linjen allerede i løpet av de første to dagene linjen lå ute på folkehogskole.no.

Det er uvanlig at det opprettes nye linjer så seint som i mai, men det har skjedd før. Da den første cosplay-linjen ble opprettet for noen år siden ble den også opprettet i mai. Den linjen var stappfull da skoleåret begynte i august.

– Vi regner med at denne nye drag-linjen også kan bli populær fort, sier Dorte Birch, daglig leder i Informasjonskontoret for folkehøgskolen. – Interessen er tydeligvis til stede allerede.

Drag - Kings, Queens and Queers

Frister det med et år med fokus på drag?

Les mer om linjen
620