Til hovedinnhold

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole

Vi er opptatt av å skape et bærekraftig samfunn der alle har like muligheter. Derfor er alt som skjer i skolens regi dekket av det du får utbetalt fra Lånekassen. I tillegg er det muligheter for ekstrastipend*!

Søk på skolenLinjer

Velkommen til en inkluderende, fargerik og engasjerende skole!

Vi en skole med en tydelig rød og grønn profil.
Vi brenner for et bærekraftig samfunn med like muligheter for alle.
Vi jobber tett sammen med Fri og Rosa kompetanse.
Alle får enerom med eget bad. Flere rom er tilrettelagt for rullestolbrukere.  
Skolen ligger i idylliske omgivelser ved Mjøsa. 

Humørfylt fellesskap, kunnskap og unike opplevelser. En dag hos oss er aldri lik den forrige. 

Du kan velge mellom:   

Hvorfor velge Arbeiderbevegelsens folkehøgskole?

* Et år på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole vil aldri koste mer enn det beløpet du får utbetalt fra Lånekassen i lån og stipend. Enkeltrom og studietur er inkludert i denne prisen. Lommepenger kommer i tillegg. * Som elev på Arbeiderbevegelsens fhs kan du også få ekstrastipend dersom du, eller en av dine foresatte, er medlem av et LO-forbund. 

Dette står vi for

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, er en tradisjonsrik, rød og grønn folkehøgskole, eid av norsk fagbevegelse. I likhet med våre eiere, LO, jobber vi for et samfunn med like muligheter og vilkår.

Vi er en frilynt folkehøgskole og ønsker deg velkommen uansett hvem du er og hva du står for. Her kan du snakke trygt i et inkluderende miljø.  Vi ønsker å være en møteplass der du kan diskutere, argumentere, lytte, lære, være kreativ og skape sammen med ungdom fra inn- og utland.  Samhold, respekt og glede er viktige bærebjelker i vår hverdag. 

Fellesfagene våre setter rammene rundt hverdagen vår.  Her diskuterer vi stort og smått, alle blir sett og alle får felles opplevelser og felles kunnskap. 

 • Morgensamling har vi fem dager i uka. Vi starter dagen sammen i auditoriet. Innholdet i denne timen varierer, men elever og ansatte deler noe som er viktig for dem, sprer glede, synger og setter hele skolen i en felles stemning for skoledagen. Dette er skolens interne «feed» og den er helt «live», tilstede og på
 • Skolekor er skolekor slik bare skolekor på en folkehøgskole kan være. Vi synger med alle våre stemmer og lærer viktige trekk i musikkhistorien.
 • Ukestart introduserer det som skal skje i uken.
 • Internatforum tar pulsen på skolelivet.
 • Internatmøte tar for seg store og små utfordringer og gleder ved å bo tett sammen.
 • Ukeslutt avslutter uken. Linjene presenterer noe av det de har jobbet med eller vi snakker om viktige ting som har skjedd i verden og på hjemmebane.
 • Lørdagsseminar er er styrt av linjene, ansatte eller gjesteforelesere.

Velg etter hjertet! Dette er to økter i uka som du kan bruke til «noe annet»
Vi velger valgfag to ganger i løpet av året, du får prøve minst fire av dem.
Les om alle valgfagene på skolens nettside (arbfhs.no)

Aktuelt

Her blir du utfordret til å argumentere for egne meninger, til å bryne deg mot andres standpunkter, og du lærer kunsten å diskutere. Du vil i stor grad påvirke hva vi skal diskutere og lære mer om.

Ballspill

Alt med ball er lov! Det er med variasjon og et vidt spekter av ballsporter som du kommer gjennom her i løpet av skoleåret. Vennskapelig konkurranser og hårete mål må du regne med.

Bærekraftig livstil

Dette er verkstedet for deg som vil lære om hvordan hverdagen din kan bli mer bærekraftig og hvordan du kan gjøre en innsats for en grønnere hverdag.

Fix-it

Redesign, reparering, fiksing, strikke sy og male. Dette er et kreativt verksted.

Friluftsliv

Tenk deg å komme ut i Hedmarks skoger, kjenne snøen knitre av kulde under beina. Tenne bål og spise sammen med gode venner. Kanskje rusler en elg forbi? Eller en dukkert i Mjøsa, frister det?

Grafisk verksted

Etter et grunnkurs (hvordan presser og annet utstyr fungerer og sikkerheten rundt bruken av dette utstyret) har du fri tilgang til verkstedet.

Move your ass

Dette er faget for deg som vil få høy puls og kjenne svettene hagle. Margrete lærer får det til å svinge i gymsalen!

Podcast

Podcast handler om å formidle et budskap kun via lyd. Hvordan man bør legge frem budskapet, fortellerteknikker og stemmebruk er viktig når man ikke har andre virkemidler enn det audiovisuelle.

Retrofoto

I retrofoto er det det analoge som gjelder. Fremkallingen skjer direkte på papiret. Dette må du bare prøve!

SoMe

SoMe valgfag styrer i år de sosiale mediene til skolen. De ser på verktøyene som ligger bak og er med på å skape de historiene som skolen deler med verden.

Studiesirkel/ta opp igjen fag

Flere av våre elever har behov for å ta opp igjen fag eller bedre karakteren sin for å komme inn på ønsket studie. Vi lar deg sette av tid hver uke til å arbeide med fag du ønsker å ta eksamen i.

Vaktmester

Har du lyst til å teste dine praktiske ferdigheter. Da er dette faget for deg. Du får følge vår vaktmester som assistent. Her blir oppgavene varierte, og du vil garantert lære deg praktiske ferdig

Årbok

Et sted der minnene blir bevart. Den skal skrives, det fotograferes, det samles og designes. Du får være med på hele denne prosessen!

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng.
Turene variere fra år til år, men noen turer er sikre.

Sjusjøen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når høsten er på sitt aller mest fargesprakende drar vi på fjelltur til Sjusjøen.  Snørvillen - er ikke det et fantastisk navn - er på 937 moh - og gir en fantastisk utsikt over Ringsakerfjellet.   God mat og godt selskap gjør det til en flott tur.   

Strandhugg

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Like etter skolestart mens det ennå ser varmt i været drar vi på strandhugg til Mjøsa.  Norges største innsjø er en drøy kilometer unna skolen.  Vi tar med oss god mat, pledd og badetøy og nyder sensommeren!

Utøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til Utøya hver høst.  Her kan du lese om turen høsten 2020.  

Skolen har 75 enerom med bad, noen dobbeltrom (også disse med bad), og bolighus i nær tilknytning til skolen. Flere rom er tilrettelagt for rullestolbrukere. Se og les mer om hvordan du bor på vår skole på skolens nettside.   

Fasiliteter

Skolebygningen: Vi er en lys, åpen og moderne skole. Her er det gode undervisningsrom og trivelige fellesområder.  I peisestuen er det koselige sittegrupper, høyt arbeidsbord, biljard og mulighet til å se film.  Masser av stearinlys og peisbål gjør mørke vinterkvelder trivelige.  I foajeen er det bordfotball, gode stoler og sofa og et langbord der det er mulig å jobbe eller spille spill.   Og kaféen som er drevet av elevene er også et naturlig samlingspunkt.  

Elevkjøkken: Elevene har tilgang til et eget kjøkken på kveldstid og i helgene.

Trening: Gymsal, treningsrom med bla. styrkeapparater og spinningsykler

Velvære: Badstu

Ute: Amfi m/masser av pledd og sitteputer, gapahuk og eplehage. 

Du finner oss i Ringsaker kommune, midt mellom mjøsbyene Hamar, Gjøvik og Lillehammer. Skolen ligger nær E-6 og jernbane, en drøy kollektiv time fra OSL Gardermoen.

Finn reiserute fra der du bor

Her er det turterreng for gåturer, sykkel, ski - ja, det som måtte passe deg. Skolen ligger ca 4 km i gangavstand fra Moelv sentrum, og vi har egen buss som brukes til transport av elevene til f.eks butikk. 

Mandag til fredag:

 • 08:30 Morgensamling
 • 09:00 Linjefag, fellesfag eller valgfag. 
 • 11:30 Lunsj
 • 12:30 Linjefag, fellesfag eller valgfag.
 • 15:30 Middag
 • 17:00 Etter middag er det valgfrie aktiviteter som er lærer- eller elevstyrt.
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdager starter undervisningen kl. 12:00. Dette er spennende dager der temaene går på kryss og tvers av linjefag, verden og livet. Søndag er det fri :)

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2022-23

 • 20.august         Skolestart

Flere detaljer kommer etter hvert.  

 • Internasjonalt prosjekt i forbindelse med FN-dagen der alle linjene er involvert.
 • Filmuke der elevene jobber på tvers av linjer. Uken avsluttes med vår egen Oscarutdeling.
 • Klimafestival for elever og lokalsamfunnet - vi inviterer verden inn på skolen. 
 • 8.mars markering med paroleverksted og skolering.
 • 1.mai fest for alle.
 • Åpen skole for venner og familie. 

Etter middag og kveldsmat er det frivillig aktiviteter.  De kan være elevstyrte eller lærerstyrte:

 • ballspill
 • yoga
 • "Move your ass" 
 • strikking/hekling
 • jobbing på skolens forskjellige verksteder
 • quiz
 • baking til skolens egen elevdrevne kafé
 • film
 • brettspill
 • leker ute som inne

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

Vi starter opptak 1. februar. Du må fylle 18 år før nyttår det året som du er elev. Du behøver ikke å ha fullført videregående, og vi ser ikke på karakterer. Du må være interessert i linjen du søker på og har lyst til å lære. Sjekk skolens hjemmeside hvis du vil vite mer. Vi gleder oss til å lese søknaden din! 

Ingvild Tollehaug Jevne

Rektor

Det er umulig å være i dårlig humør sammen med Ingvild. Egentlig er hun grafiker og har vært lærer på Grafisk Design. Men nå er hun rektor. Ingvild er en rektor som trår til når det trengs - ingen oppgave er for stor eller for liten. Mottoet hennes er «Det umulige tar bare litt lenger tid!» Og det nyter skolen godt av.  Hun jobber uttrettelig for at skolen skal være den aller beste i landet. 

Epost: ingvild@arbfhs.no
Telefon: 406 35 239

Marit Brandsnes

Lærer på linjen Grafisk deisgn/Pedagogisk leder

Marit Brandsnes har hatt ansvaret for grafisk design siden 2011. Hun har bakgrunn fra både reklame- og trykkeribransjen og er utdannet grafisk ingeniør, mac- og webdesigner. De siste årene har Marit brukt all ledig tid til å bygge opp Norges største letterpressverksted. Der dyrker hun lidenskapen hun har for typografi, farge og papir.  

Epost: marit@arbfhs.no
Telefon: 922 37 066
Instagram: @frubrandsnes
Instagram: @letterpressno

Benedicte Hambro

Internatleder

Benedicte har lang fartstid i folkehøgskolen og kan brukes til mye. Som internatleder er hun med på det meste av det som skjer på skolen. Hun er forteller - det er bare å glede seg til å høre henne. Benedicte underviser på teater og har jobbet med musikaler, revyer, farse og i den kulturelle skolesekken. Hun elsker å leke og sier sjelden nei til kortspill eller brettspill.  

Epost: benedicte@arbfhs.no
Telefon: 406 35 199

Hans Erik Sørum

Lærer på linjen fotografi/ Driftsansvarlig

Hans Erik er utdannet reklame- og portrettfotograf. Han vil garantert gi deg en fantastisk introduksjon til faget og hjelpe deg til å utvikle deg. Har eget rammeverksted hjemme. Hans Erik elsker å være ute og er mye på tur i skog, mark og i fjellet. Han bor på en liten gård med flere dyr. Hans Erik har eget mekanisk verksted for reparasjon, service og restaurering av biler og utstyr.

 

Epost: hans.erik@arbfhs.no
Telefon: 406 35 215

Tord Skancke

Lærer på Visual Storytelling og IT og webutvikling

Tord dykker ned i materien med nerdene på skolen. Hans visdomsord «Helheten består av detaljene» passer godt med begge linjene han har ansvar for. Tord har en allsidig bakgrunn som medieprodusent, høgskoleforeleser og politisk rådgiver. Tord er far til to gutter, sosial gamer, er tillitsvalgt i Arbeiderpartiet og tjenestepliktig i Sivilforsvaret. Han trives godt over grytene på kjøkkenet.

Epost: tord@arbfhs.no
Telefon: 90931199
Instagram: @fo2rd

Henning Falldalen

Lærer på linjen Klimaaktivist

«Natur er noe som jeg brenner veldig for og entusiasmen for friluftsliv er en av mine sterkeste sider, sammen med blant annet idrett. Min faglige bakgrunn er veldig bred og variert, noe som gjenspeiler mitt engasjement for tverrfaglighet i det vi jobber med.»  Vi regner med at Henning og hans elever vil holde oss andre i ørene og gjøre skolen enda mer miljøvennlig.  

Jens Martin Hartvedt Arvesen

Lærer på linjen Drag

Nå vi spør Jens Martin hva han gleder deg mest til, er han ikke i tvil: «Jeg gleder meg masse til å se hva vi finner på sammen.»   Det er spennende og utfordrende å starte en helt ny linje.  Det er ikke tvil om at Jens Martin og elevene kommer til å finne på mye sammen. Jens Martin er utdannet danser på masternivå fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har jobbet aktivt i det norske dragfeltet siden 2013.

Epost: jensmartin@arbfhs.no
Telefon: 907 68 673
Instagram: @artofcassie

Emma Strandvik

Lærer på linjen Alle skal med

Emma har en allsidig bakgrunn. Hun er utdannet gymlærer og idrettspedagog med spesialpedagogikk og har en master i tilpasset opplæring. Vi gleder oss til å bli dratt med i alt energibunten Emma kommer til å finne på. «Jeg er lite selvhøytidelig og liker å leke og le!» Midt i blinken for oss med andre ord.

Epost: emma@arbfhs.no
Telefon: 902 75 516

Siw Haugom

Økonomiansvarlig

Siw er vår sprudlende økonomiansvarlige. Hun har full kontroll og kan svare på alt fra regninger til fotball. Siw er er aktiv som frivillig i Ringsaker Idrettsforening og brenner for å stå på for å være til stede for barn og ungdom. «Det er viktig å jobbe for et levende bygdeliv og inkluderende fellesskap.»

Epost: siw@arbfhs.no
Telefon: 951 85 534

Espen Skålsnes

Tilsynslærer, nattevakt og valgfag

Espen er tilsynsvakt og nattevakt, valgfagslærer og litt forskjellig. Mye moro med andre ord! Hans hovedoppgave på skolen er å gjøre det han kan for at elevene som kommer hit har et best mulig år. Ellers er Espen en sportsinteressert fyr og prøver å holde elevene fysisk aktive med bl.a. fotball, basket, innebandy ogvvolleyball.  Dessuten er han veldig interessert i film, tv, gaming og musikk.

Epost: espen@arbfhs.no

Oda Beer-Møllslett

Tilsynslærer, nattevakt og valgfag

Oda har tilsyn, er nattevakt og valgfagslærer.  Hun er et oppkomme av gode ideer til fellesaktiviteter og er bl.a. skolens Halloweenspesialist.   Oda kjenner skolen godt.  Hun var nemlig elev på Fred og Konflikt, 2017/18.  Oda er glødende opptatt av politikk og diskuterer når som helst med hvem som helst om hva som helst! På fritiden er hun opptatt av hekling og sminke. 

Epost: oda@arbfhs.no

Åse Solberg

Kjøkkensjef

Epost: ase@arbfhs.no

Kari Monsbakken

Kjøkkensjef

Epost: kari@arbfhs.no

Gunnlaug Sørfonn

Kjøkkenassistent

Epost: gunnlaug@arbfhs.no

Bodil Viken

Renholder

Epost: bodil@arbfhs.no

Amund Solberg

Drift

Epost: amund@arbfhs.no

Linjer på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole

Alle skal med - livsmestring og livsmot

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Drag - Kings, Queens og Queers

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Politikk og strategi

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Grafisk design

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Klima- og miljøaktivist

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Fotografi

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Fred og konflikt

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

IT og medieutvikling

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Visual storytelling

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Anne Dragøy Dahl

Folkehøgskoleåret er det mest betydningsfulle året jeg har hatt i mitt liv. Med dyktige lærere i ryggen fikk jeg dyrket interessen min for grafisk både på skjerm, stoff og papir. Året på Arbfhs ga meg mulighet til å bli kjent med meg selv.

Anne Dragøy Dahl
Kristian Samuelsen

Det var deilig å endelig få bruke hverdagen til noe jeg faktisk likte uten presset om karakterer. Det var morsomt å lære ting fra lærere som var virkelig engasjerte og brente for faget og ikke bare gjorde det på grunn av en læreplan.

Kristian Samuelsen
Mie Halvorsen

Mitt år på folkehøgskole var mitt beste år! På Grafisk var det rom for kreativitet og masse latter. Hver dag var det noe nytt å lære og spennende oppgaver. Året på Arbfhs ville jeg aldri skulle vært foruten, det ga meg venner og opplevelser for livet

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen