Tvillingbroren til Bjørnar begynte på studier etter videregående. Selv hadde han fullført lærlingtid og fagbrev, og startet i jobb. Likevel ønsket han litt studietid hjemmefra, og valgte folkehøgskole. Nå anbefaler han andre å gjøre det samme.
– Man skal uansett jobbe mer eller mindre resten av livet, så ett annerledes år har alle muligheten til å unne seg. Vi tjener nok penger senere, sier Bjørnar Sæten fra Loen.
Med fagbrev som tømrer og i tillegg læretid som betongarbeider, ville han gjøre noe helt annet før han ble for vant til å jobbe. Etter tre år i yrkeslivet søkte han et års permisjon.
– Jeg hadde lyst til å reise litt bort, oppleve noe nytt og få nye venner før jeg begynte å jobbe, forteller han.
Da ei venninne av mora anbefalte folkehøgskole, visste Bjørnar snart hva han skulle gjøre.
– Hjemmefra er jeg vant til høye fjell og klatring. Jeg ville derfor til en folkehøgskole med mye fokus på friluftsliv. Da ble selvfølgelig beliggenhet sentralt i valget av skole.
Det var også viktig for Bjørnar at ikke folkehøgskolen lå så langt hjemmefra. Han er oppvokst på gård, og ville ha muligheten til å reise hjem for å hjelpe til noen helger.
– Da jeg fant linja ski og klatring på Sogndal folkehøgskule, var jeg ikke i tvil om hvor jeg skulle. Jeg visste det var gode turmuligheter i nærheten, og gledet meg til toppturer med skikjøring, sier han.
Å være litt eldre enn de fleste på folkehøgskolen, var slett ikke noe problem.
– Jeg var 22 år da jeg begynte på folkehøgskolen. Egentlig syntes jeg det bare var kjekt å være litt eldre, og ha litt mer kunnskap jeg kunne dele med de andre i klassen, sier han.
– Det var enkelt å få venner. Man glemmer nok også det med alder etter hvert.
Les mer om Sogndal folkehøgskule
For Bjørnar var det å få nye venner et av argumentene for å velge folkehøgskole. Noen som hadde de samme interessene som han selv, og som han senere kanskje kunne dra på tur sammen med.
– Nye venner ble også noe av det aller beste med året! Nå har jeg mange kjente rundt i hele Norge som jeg kan besøke – og som liker mye av det samme som meg, smiler han.
En av guttene i klassen han ble aller best kjent med, kommer fra Alaska. Når koronasituasjonen roer seg litt og det blir enklere å reise igjen, drømmer han om å dra på besøk.
– Selv om denne sommeren var ganske spesiell, var det også litt fint med alle som dro på Norgesferie. Mange ville innom Loen, så jeg har truffet igjen en del av dem jeg fikk sammen med i fjor. Det har vært utrolig kjekt, sier han.
Flere fra folkehøgskolen startet også på studier i Sogndal i høst. Der har han allerede vært på besøk flere ganger.
– Jeg hadde aldri gått i fjellet rundt Sogndal tidligere, men nå har det blitt en greie. Vi fikk mange flotte dager med snø i fjor. Jeg vil nok tilbake og stå mer på ski denne vinteren!
Les også: – Nå har jeg venner i hele landet
Selv om Bjørnar hadde klatret en del tidligere og vært aktiv med friluftsliv, lærte han også mye i løpet av folkehøgskoleåret.
– Jeg lærte spesielt mye om klatring og teknikk. I tillegg hadde jeg matlaging som valgfag. Der lærte vi mye nyttig! Det var gøy å få kombinere ulike interesser jeg har, sier han.
Han kom veldig godt overens med læreren på linja, og de oppdaget felles glede i mat.
– Forrige skoleår hadde lærer Henrik hatt en klasse som bare ville lage taco når de var på tur. Hos oss var vi mange som var interessert i mat. Jeg reiste hjem og hentet hjortekjøtt nok til alle klasseturene våre, forklarer Bjørnar.
– Det var en innertier med både læreren og resten av klassen. Vi koste oss mye sammen på tur, og fikk et godt samhold.
– Året ble kort og godt akkurat som jeg hadde sett for meg!
Les også: – Lærerne på folkehøgskolen var helt unike. De ga meg lyst til å bli lærer
– Jeg vil absolutt anbefale andre i samme situasjon som meg å velge et år på folkehøgskole, sier Bjørnar.
– Her får du et år fylt med opplevelser knyttet til det du liker. Det er utrolig bra! Selv om det koster litt å gå på folkehøgskole, er alt du får med deg verdt mer.
I høst startet en kompis som var ferdig med fagbrev på folkehøgskole, etter tips fra Bjørnar.
– Vi som velger yrkesfag på videregående har en veldig satt fremtid. Etter fagbrev er det ut i jobb for omtrent resten av livet. Da kan nettopp et slikt avbrekk på folkehøgskole være utrolig positivt, sier han.
Flere og flere velger å gå på folkehøgskole et halvt år. Du…
Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Studien skal undersøke de langsiktige effektene av et folkehøgskoleopphold fram til 2029.
Josefine Lundgaard var egentlig klar for å begynne på jusstudiet i Bergen,…
Are you looking for a way to study in Norway? A way…
Are you looking for a way to study in Norway? A way…
Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…
Professor ved NTNU, Steinar Krokstad, mener folkehøgskole for mange er et år…
Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…
Flere og flere velger å gå på folkehøgskole et halvt år. Du…